Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

  • 24 803
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
  • Мнения: 18 539
Ам то кокосовото масло е само наситени мазнини. От свинска/патешка мас имаш ли реакция? Нещо няма никаква логика да са наситените мазнини като цяло, по-скоро от някоя конкретна мастна киселина, която преобладава в млечните ми звучи много по-логично.

# 346
  • Мнения: 31 857
Натка, чесън+ чубрица и риган доста добре замаскират кокосовото брашно. Иначе и аз си използвам всякакви сладкарски джаджи, наследство от времената преди режима...няма да ги хвърлям 😅 Всъщност, и преди режима, само украсявах торти с фондан, обаче никога не го ядяхме...забавлявах се само да моделирам и изрязвам формички 😆
Невена, може и дисхидрозата да има някаква връзка с вит. Д...Примерно, като съм на море, много бързо се облекчават и мехурчетата. Дали е от водата, дали е от слънцето или и от двете, но факт. А определено не може да се каже, че на море по краката ми няма прах или пясък, нито пък, че не се изсушават и мокряъ често...И всякакви пъпки минават по-бързо, рани на етап коричка зарастват по-бързо...това съм забелязала. Другото което наблюдавам е, че при мен, откакто минах на режим с по-малко вгх+ приемам вит. Д, мехурчетата доста по-рядко се появяват и по-ограничено. А преди години беше много неприятно, особено лятото нощем като ме засърбят стъпалата...Помня, че едно лято го изкарах почти изцяло със сандали+ чорапи, защото просто нямаше как да показвам боси стъпала...с тези обриви или пък с розово-червените петна които оставаха след тях...😄
Жаклин, много лесно можеш да си смяташ резултатите от глюкомера от/в другата мерна единица- умножаваш или делиш на 18. 🙂

# 347
  • Мнения: 24 628
Миоки, патешката мас не я слагай при свинската и кокосовата мазнина, хич не е толкова наситена и затова отдавна си е със слава на полезна. Дори и хора дето анатемосват маслото и маста, също ще ти кажат че е полезна. И не само с това е полезна де, но ако ще се вторачваме в мастните киселини изобщо не е както свинската и прочие. Не че изключвам и това което ти предполагаш, разбира се. Но патешката си е отделно от другите животински мазнини, тя реално е по-близка до зехтин и подобни отколкото до тях.

Нати, щчх да те питам днес за тоя кефир, и забравих....я кажи сега кво е туй нещо Simple Smile
Кефирът е заквасено мляко, но е различен от нашето си кисело мляко, по-различни култури са. Лактобацили (незнамсиколко вида са, повече видове отколкото в нашето кисело мляко) и някакви дрожди още, закваската представлява едни зрънца които се заливат с прясно мляко и като престоят се отцеждат и се ползват пак. Пробиотик си е, освен че тия гадинки произвеждат още куп полезности като във всеки ферментирал продукт, има много информация из интернет. И че обикновено се прави и втора ферментация след отцеждането, та лактозата остава още по-малко, дори казеинът в млякото се води че е частично разграден след това.
Заменила съм киселото мляко от магазините с кефир, харесвам си го макар че вкусът е леко различен и не е толкова гъсто на консистенция. Ама аз го пия на айрян или таратор така че хич не ми е.

Долче, не мога бе душа, пак ми мирише на сладкарница, а аз дори не си падам по сладко... и точно с риган и с чесън съм пробвала, даже и двете заедно. Не ми е зор де, споменавам го като опция за който не го дразни, а аз не съм останала гладна и без кокосово брашно в менюто. За кюфтетата не е задължително Joy

# 348
  • Мнения: 31 857
Натка, риган и чесън ли съм писала? 🤔 Розмарин, чубрица и чесън имах предвид. 🙂 А и рядко основата ми е кокосово брашно. Обичайно смесвам и с друго.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 22:18 от dolce miele

# 349
  • Мнения: 18 539
Ааа, natka, може, може. За мен са взаимозаменяеми двете Laughing не им се втелясвам толкова, важното е че са животински и толкова. Те всички мазнини са смес от наситени, моно и поли ненаситени, разликата е в пропорциите по отношение на състава.

# 350
  • Мнения: 31 857
В Туитър добавих един човек, който се оказа веган. 😃 По друга линия го добавих, но...постоянно ми излизат публикации...колко са "злобни" месоядните, как изтезават животните, как страдат животните заради тях, колко незаменими храни са всичките вегански опции...и какво ли още не...Лъха една такава агресивност от публикациите, чак фанатизъм...Добре, че съм доста толерантна (дори не ми се захваща спор на такива теми), но това направо си е вманиачаване. 🙂

Последна редакция: чт, 09 дек 2021, 19:36 от dolce miele

# 351
  • Мнения: 24 628
Долче, не мога да се разправям, не е като да няма какво друго да ям. Похабих продукти вече няколко пъти и все ми миришеше, а въпросното брашно май и молци или някакви други гадове завъди, толкова се заседя в шкафа ми. Е, отначало като си промених храненето и естествено че трябваше от всичко да пробвам, любопитна съм си Grinning Някакви си трици там, дето ще се и чудя как да ги прикрия в храната, че то по-лесно хич да не ги слагам.
Към днешна дата почти всичко режимно дето има да се пробва, вече съм го опитала и знам дали искам да го ям или не. И познай кокосовите неща в коя графа падат Grinning

# 352
  • Мнения: 31 857
А, аз не те карам да го ядеш, като не искаш. Да не би да е прозвучало така? 🤔🙂 Просто споделям при мен какво го замаскира добре (в солените печива, защото там и аз не считам, че е желателно да се усеща много присъствието му- въпреки че обичам кокосов аромат). И в кюфтета съм слагала понякога, никой вкъщи не разбира и не се мръщи. Номерът минава. 😃
Аз пък не мога да се пречупя да ям...езици. и някои морски дарове. Харесвам доста видове риба, скариди, калмари, миди, някои миксове от морски дарове. Хайвер евентуално (но по нашите ширини напоследък само имитиращи продукти забелязвам).

# 353
  • Мнения: 40 432


Елора, ако вместо да си мери инсулин, измери селен, ще постигне добри резултати. Лоши нива на селен могат я разболяват. Инсулинът и, висок или нисък, няма да се промени особено скоро. А и вече си начесахте крастата 🥳. Ако кинтите я биеха по главата и имаше време, да ходи да го тества през ден. Реално, тя си има глюкомер и може повече да не стъпи в лаборатория в идните 10 години. За да и се вдига инсулинът, ще трябва да махне още доста кила 😻. Пак, като нашият няма опасност да стане.
Начи виж сега. Аз съм виновна. Признавам. Просто забравих, че хапче и нввмх си дават по-занижени и нереални стойности. Ама не казвам всеки ден или през ден. То инсулин и е достатъчно веднъж в годината. То и при мен така.
И все пак съм любопитна като спре хаповете и след един месец си изследва пустия инсулин, дали ще е пак такъв.
Силно се надявам кз да и остане на това ниво на гладно и инсулина да и стане 4-5.
Ама тя ще си реши. Тогава и хемоглобина ще и е друг. Сигурна съм. И пикочната.
А аз много рядко пия селен. Иначе си хапвам бразилски орех. 2-3 на ден. Понякога и пропускам. Чела съм, че е достатъчно.
Пих доста селен преди да си направя изследване. Но като си го направих не пиех вече 15 дни и пак беше много висок. Вече не смея да пия много.

Преди малко си сготвих утрешната манджа. Че не ми се ядат яйца. Много бързо стана. Значи имах си чиста телешка кайма. Нарязах глава лук, карфиол, 3 чушки, чубрица, червен, пипер, черен пипер и зехтин. Бумнах го във фурната. Мислех и заквасена сметана, ама реших да е без. Може накрая парче масло да сложа за кеф.
Да имам утре какво да си нося, че и за вечеря ще остане.

# 354
  • Мнения: 15 286
Ауу, много обичам кайма със зеленчуци, слагам аз и Джиндифил настърган за вкус и люто яко:)
За другиден това ще е, имам телешка кайма, добре ме посети 😍

# 355
  • Мнения: 31 857
Аз вечерях яйца с гъби, печени чушки и по 1 връзка магданоз и копър. 🙂 И малко авокадо отстрани, че така си го пазя, че да не вземе да изгние, докато посмея да хапна от него (ама то с тези му цени)...😆 Купувано е на някаква промоция, ама все си го пазех за следващия ден 😅
Жаклин, ти сготви това, пък ние ще те посетим! 😛 Шегата настрани, имам 2 глави карфиол...обмислям едната да е нещо като "картофена" салата- с майонеза, лук, може би краставички или варени яйца...нещо такова съм замислила.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 23:12 от dolce miele

# 356
  • Мнения: 24 628
А, аз не те карам да го ядеш, като не искаш. Да не би да е прозвучало така? 🤔🙂 Просто споделям при мен какво го замаскира добре (в солените печива, защото там и аз не считам, че е желателно да се усеща много присъствието му- въпреки че обичам кокосов аромат). И в кюфтета съм слагала понякога, никой вкъщи не разбира и не се мръщи. Номерът минава. 😃
Аз пък не мога да се пречупя да ям...езици. и някои морски дарове. Харесвам доста видове риба, скариди, калмари, миди, някои миксове от морски дарове. Хайвер евентуално (но по нашите ширини напоследък само имитиращи продукти забелязвам).
Яд си ме е, не обичам неуспешно завършили експерименти Grinning
Аз, дето от аромати не се впечатлявам особено, кокос надушвам като хрътка... Но и си е факт че тая миризма просто не я харесвам като цяло, не само в солени неща. Сладки миризми по-лесно я маскират, примерно ванилия или канела и тогава се понася. Ама и те не са моите, та не се занимавам вече. До сега една-едничка рецепта ми е сполучлива с кокосово брашно, друга не съм намерила. Едни гофрети с бадемово и кокосово, има и натрошено сирене в тях де. И не мога и аз да кажа как става така че там не ми мирише - това ако го опека на хлебче ще откажа да го ям. Но няма достатъчно малки пакети кокосово брашно че да си струват за моето правене на гофрета няколко пъти в годината.
Ако някога се излъжа да си купя, ще имам предвид и с розмарин да пробвам, то май само с това не съм.

Елора, твоето също ще го пробвам, минус чушките че и тях толкова ги обичам. Щом има карфиол, не може да не е хубаво Grinning

# 357
  • Мнения: 40 432
Аз редовно я правя тази манджа.
Ама слагам и тиквички и патладжан, а често и броколи.
Ама като няма сега, каквото има.
Другия път ще сложа и малко заквасена сметана.
А сега като се замислих може и с домати. Ех, че ми идват идеи.

# 358
  • Paris, France
  • Мнения: 17 536
Ам то кокосовото масло е само наситени мазнини. От свинска/патешка мас имаш ли реакция? Нещо няма никаква логика да са наситените мазнини като цяло, по-скоро от някоя конкретна мастна киселина, която преобладава в млечните ми звучи много по-логично.

От патешка нямам реакция, но и не ми се е случвало да изям 100г патешка мас, колкото съм изяждала от сирена. Свинска мас не ям. Не, не са наситените мазнини като цяло, а някакви arachidonic и linoleic киселини +, че сирената са богати на хистамин. Така ми го обясниха.

От големи количества кокосово и краве масло може да ми пресъхнат дланите, което е нещо като лек стадий на това, дето ти го показах зарастващо. В острия стадий е брутално и още по-гнусно. Представи си длани, които са целите в акне, с връх и все едно са пълни с гной. Има ги по върхове на пръсти, около пръсти.

Мога да ям по 20-30г Ементал или кашкавал дневно, по 50г ако ям през ден, но не наведнъж. Моят проблем е, че купувах български, овчи кашкавал и понеже никой не го яде го изяждах за два дни. По 200г дневно, да речем. В тези дни ходя, не лежа, не дебелея, ама............. Трудно ми е да се въздържа ако го има в хладилника, а знам, че като свърши, няма да има.

dolce, имала съм периоди с по-нисък витамин Д и не излизаше такова чудо. Мерила съм Д3 в норма като излезе това чудо. Морска вода не ми помага. На мене по стъпала не ми излиза (все още 😻). Сигурна съм 100%, че е от сирене. Ако дълго не ям сирене и после хапна повечко наведнъж, но на следващият ден не ям, кожата става суха, но не избиват такива пъпки. В момента съм леко така 🥳. Вчера ядох Гуда. Интересно,че понякога ми се потят краката, но нищо такова не излиза и по-добре. Не мога да си представя да стъпвам на такова нещо. Аз не мога да се пипна като избият.

То е и хормонално, а аз влизам в менопауза. Поне така ми казаха.

Елора, Азара КЗ може да си мери и в къщи. За какво да ходи по лаборатории? Като спре хаповете може спокойно да мери само КЗ и гликиран. Ако инсулинът и се е качил, КЗ ще е ОК. Нейният никога няма да стане като нашите. Ние мерим, защото може да сме с нормална КЗ и висок инсулин, а при нея ако инсулинът падне, КЗ ще се качи. Да си измери селена с парите, с които мери глупости, исках да кажа. Селенът няма как да се разбере какъв е, а инсулинът и е предвидим.

Вечеряхме пълнени с кайма патладжани и салата от краставица, магданоз, морков.

Права е натка за кокосовото брашно. Разваля солени печива.

# 359
  • Мнения: 15 286
5.3 КЗ веднага след ставане и вода не съм пила пак високо ми се вижда, вчера не ядох добре през деня и вечерта озверях, в 23 часа видим чаена л фъстъчено масло, 2 бразилски ореха, 3-4 обикновени ореха сурови.
Аз не се ли се наям като ората денем, вечер огладнявам яко…
Ще меря всяка сутрин до вторник.
Но веднага като стана или да се помотам, тоалет, баня и после, как е по правилно?

Общи условия

Активация на акаунт