Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

• 25 058
  • 749
  •   1
Отговори
# 90
Не го приемай като критика, но явно не знаеш твърде много за холестерола. Високият холестерол не е проблемът, проблемът са високите триглицериди в твоя случай. Едва 20% от холестерола, който виждаш на изследванията, се формира от храненето ти. Освен това при теб добрият холестерол е нисък, а лошият - висок. Имаш проблем с баланса на омега киселините, може би някакво възпаление, може би скоро си свалила килограми или си боледувала. Има една книга, силно ти я препоръчвам, вече я има и на български:
https://www.ciela.com/golyamata-izmama-s-holesterola.html
Ето тук има някакво резюме:
https://e-vestnik.bg/13073/holesterolat-golyamata-izmama/

Точно НВ-ВМХ е най-подходящото хранене в нашия случай, аз съм живият пример за това как с кето, в което съм приемала мазно месо, органно такова, готвила съм с мас (а и продължавам да го правя, не знам защо пиша в минало време), нещата се обръщат. Повярвай ми, разбирам болката ти, защото и аз се боря за бебе. С ПКЯ и ИР зачеваме по-трудно, имаме повишен риск от аборти, а това са напълно обратими състояния. LH:FSH трябва да ти е 1:1, а някои лекари искат дори съотношение 0,75. Аз започнах от почти 2:1 и вече съм в 1:1 само с кето, фастинг и спорт. Две години слушах лекари, които ми обясняваха как трябва да намаля мазното (защото имах кофти холестерол и омазнен черен дроб освен ИР - класика). Две години пиех хапчета, увеличаваха ми дозите и нищо не се променяше към добро, напротив - прогресираха ми заболяванията. Накрая се взех в ръце, започнах да чета много - за ИР, за ПКЯ, за метаболитен синдром. Четох д-р Фънк, д-р Кен Бери, книгата по-горе от линка, още десетки книги съм прочела, слушах подкасти. И... в момента съм с перфектен холестерол, триглицериди, нямам кисти на яйчниците, имам овулация. При мен имаше и доста излишни килограми, разделих се с 13 тази година.

Виж първата страница на тази тема. Там преди имаше и хубави филми, които обаче от доста време за съжаление не им работят линковете, но и без тях информацията е доста обилна.
Изключително много благодаря за подробната информация ❤️ Аз съм медицинско лице, но не съм лекар. Иначе знам целия цикъл на холестерола заедно с формулите 😄 Поне в университета са ни учили, че VLDL е най-опасният холестерол, защото е с много ниска плътност и той е причината за инфаркти и инсулти, поради отлагане на плаки. Иначе референтните стойности не сме ги учили. Честно казано мислех, че ТГ са добре 😁 Иначе има периоди в годината, когато поддържам температура около месец 37,4 до 37,7 и никой лекар не разбра от какво е...уж някаква инфекция, а CRP e ниско и седимента е добре. Определено много ми помогнахте! Благодаря! ❤️
ПП Аз нямам шанс за естествено зачеване, защото нямам тръби.

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 10:16 от Kactus

# 91
Оооо, съжалявам! Значи да се поясня. Нямам претенции да знам формулите, но доколкото ми е известно, защото имам близки лекари, съвременното схващане за холестерола стъпва на едно изследване от 1958 г., това на Ансел Кийс, което става емблематично и включва седем държави, но има доста сериозни проблеми с методологията. Ето тази книга го разглежда много подробно
https://www.amazon.com/Big-Fat-Surprise-Butter-Healthy/dp/1451624425
Общо взето Ансел Кийс нарочва високия холестерол за виновен за сърдечните заболявания и уж го доказва, но всъщност има доста пробойни в самото изследване откъм методология и Кийс го е знаел. Книгата е всъщност доста историческа, а на теб, като на медицинско лице, ще ти е и доста лесна за четене, защото има и доста терминология, с която аз лично се озорих. Наистина Ансел Кийс успява да смъкне холестерола на доста хора в изследвания си, но това не води до по-нисък процент на заболели от сърдечни заболявания. В книгата има и доста твърдения за намесени корпоративни интереси, финансиране на изследванията, които се занимават с холестерол и сърдечни заболявания. Освен това Ансел Кийс пропуска интересни на антрополозите племена като масаите и ескимосите например, които се хранят изключително с мазно месо, пият кръв и тн., а не страдат от сърдечни заболявания. Днешният пример пък е Хонконг, чието население яде по над 600 гр. месо на ден и същевременно е първенец по продължителност на живота.

# 92
Изключително много благодаря за подробната информация ❤️ Аз съм медицинско лице, но не съм лекар. Иначе знам целия цикъл на холестерола заедно с формулите 😄 Поне в университета са ни учили, че VLDL е най-опасният холестерол, защото е с много ниска плътност и той е причината за инфаркти и инсулти, поради отлагане на плаки.
Не знам какво са ви учили, обаче да вземат да си обновят малко информацията, която преподават на студентите, че голяма излагация е и в сферата на холестерола.
Твоят, извинявай, но не е висок. Имаш обаче нисък HDL и високи триглицериди, което е кофти комбинацията. VLDL мерен ли ти е или е изчислен? Подозирам, че е второто. Ансел Кийс е/бил мошенник да не кажа престъпник.

# 93
Изключително много благодаря за подробната информация ❤️ Аз съм медицинско лице, но не съм лекар. Иначе знам целия цикъл на холестерола заедно с формулите 😄 Поне в университета са ни учили, че VLDL е най-опасният холестерол, защото е с много ниска плътност и той е причината за инфаркти и инсулти, поради отлагане на плаки.
Не знам какво са ви учили, обаче да вземат да си обновят малко информацията, която преподават на студентите, че голяма излагация е и в сферата на холестерола.
Твоят, извинявай, но не е висок. Имаш обаче нисък HDL и високи триглицериди, което е кофти комбинацията. VLDL мерен ли ти е или е изчислен? Подозирам, че е второто. Ансел Кийс е/бил мошенник да не кажа престъпник.
VLDL e мерен, не е изчислен. Понеже е на горна граница и е нормално да се притеснявам. Иначе е най-опасният, поради ниската си плътност. Повече ме притеснява ниският HDL, но няма да взимам мерки преди да мине консултацията. До сега съм имала само висок LDL, но той е добре в момента. 😊
Благодаря за коментара. 🍀

# 94
Kactus, радвам се да те видя тук. Благодарение на тази тема имам детенце.
Сега чета една книжка за храненето по време на бременност и точно преди 2 страници имаше описание как инсулинът блокира ензим хормоночувствителна липаза HSL, който отговаря за разбиването на триглицеридите.
Ще пусна и 2 снимки от книжката. Бременните могат да ѝ хвърлят едно око.

# 95
Fillme, благодаря ти 😊❤️❤️❤️

# 96
  • Paris, France
Kaсtus, моята диагноза беше СПКЯ поради ИР. Още месец след почване на Метформин и диета цикълът ми започна да идва нормално, а цяла година идваше само след Дуфастон. Диетата и витамините, които ми липсваха решиха проблема за месец. Това преди 7.5 години. Не съм ИР от 2017г официално. Тоест, диетата и добавките, заедно със свалените кила са решили проблема със СПКЯ още докато съм била ИР.

За теглото - няма нормално, поднормено и наднормено тегло. Има индивидуален толеранс. Моят, за съжаление е нисък. На 59кг съм силно ИР. 168 съм висока и трябваше да падна до 48 кила за да се омразни черният ми дроб. Успях, с годините, да кача малко кила, но мина ли 52-53кг ИР цъфва. С инсулин като твоя имаш тлъстина за сваляне 100%. Инсулинът ти е много висок и евентуална бременност ще го влоши. КЗ също не е цвете на първи час, но не е много зле. Инсулинът на първи час ти е поне 4 пъти над норма.

За холестерола вече са ти писали. Добавям, че в твоя, конкретен случай кетогенна диета с добро съотношение на мазнини ще го подобри значително. Иди в старата тема и виж резултатите на tays! На някоя от последните 5-10 страници са. Яденето на мазнини подобрява холестеролите, но ще ти трябват основно омега 9, никакви транс и минимални наситени, като омега 3 ти трябва с лъжици, по грам за всеки 10 грама наситени и по грам за всеки грам омега 6 (олио). Никаква фруктоза, никаква глюкоза, достатъчно консумирани В комплекс, С, Д3, К1.

Тук повечето от нас сме с триглицериди около 0.6-0.8 след ВМ-НВХ, повечето ги подобрихме значително, но не можем да го повтаряме на всяка страница и непрекъснато да си пишем стойностите. Триглицеридите ти са лоши, много лоши. Под 1 ти трябват. VLDL eс 0.1 единица над норма и не е супер зле.

Уголемените яйчници се свързват с недостиг на йод. Аз имах сливици като сливи, едвам преглъщах и се свиха пущините. При недостиг на йод щитовидна, лимфни възли, яйчници се уголемяват за да го събират. Потърси групи за Lugol therapy. На мене там ми помогнаха повече от всякакви лекари. При ИР се изпикава повече йод и затова е безсмислено да се мери в урина. ПМС също може да е симптом на недостиг. 

Предвид всичките ти болежки трябва да видиш Б12, Д3, фолат и фолатни мутации. Четох, че 92% от незабременяващите се оказали в дефицит на Д3. 

Ти искаш успешна бременност и здраво бебе. Иди и си изследвай всичките витамини, дето ти ги писах + селен! Важни са.

За инсулин на първи час трябва да ядеш листа, много листа и да ходиш и тичаш. Спортът качва HDL

За пролактиномите и мъжките хормони съм пас.

А, да кажа, че бях СПКЯ от тип ИР, без повишаване на мъжки хормони и симптомите ми бяха разреждащи се цикли, които накрая спряха,тежка, обилна менструация, мъх по лицето, високо LH.

При ПКЯ инозитол + фолат е по-успешно от Метформин. Аз не го понесох заради нуждата от кафе и минах и без тях 🤩, но ако искаш бебе е важно.

За високи мъжки хормони имаше някакви билки и адаптогени. Потърси ги. Моят е нисък и пада поради дъртоза 🥳.

Хайде, чети първия пост и почвай да се храниш! Ама наистина да се храниш.

Успех и здраво бебе ти желая.

# 97
Невена, много ти благодаря за посрещането и подробната информация ❤️ Много си мила и изчерпателна. Иначе аз съм с много големи сливици от малка и оперативно отстранена "трета сливица". До сега не съм имала никакви проблеми с ЩЖ, предполагам е заради стимулацията сега повишеното TSH. Яйчниците ми се уголемиха с годините и въпреки липсата на О имам много редовен цикъл, а след операцията имам и овулация 😊 единствено е много болезнен, дори съм колабирала. Иначе повишаването на 4-андростендионът, LH и пролактинът е от аденома на хипофизата. Това е много важна жлеза и много проблеми тръгнаха от там. Цял живот се боря да кача килограми(на бала ми бях 39кг 😄). Започнах да качвам след като 7 години пих контрацептиви. Колкото до витамините В12 не е добре(~200 при ГГ ~600). Имам мутация и не успявам ФК, само метилирана пия. Повече от година приемах инозитол, а сега беше комбинация и с метформин. От 1 месец не пия нищо и сега чакам с нетърпение консултацията, за да ми кажат какво следва. Иначе е било грешка да ми изпишат Бромокриптин...със сигурност ще мина на Достинекс за пролактина, но чакам да ми кажат схема.
Много ти благодаря! 😊
Ще следвам съветите за храненето. Ще пусна и другите витамини.

# 98
  • София
Аз да попитам при стомашно-чревни вируси как се храните като не може нито препечена филийка, нито солети, бисвити, картофи или ориз. Всичко различно, което хапна, особено месо и сирене, ме провокира:( Аз така или иначе съм на безглутенов режим, но вече не знам какво да ям.Sad

# 99
Като начало, ако имам разстройство, пия лъжица оцет, разтворен в няколко лъжици вода и веднага след това пия име малко вода. Обикновено при такива вируси на мен ми се гади, така че ме облекчава айрян със сол или вода с лимонов сок...Да не ям също е вариант (обикновено не съм гладна). Но, ако няколко солети или малко препечен хляб ще ме накарат да се почувствам по-добре, гладна съм и е инцидентно, аз лично бих хапнала малкото солети...

Последна редакция: пт, 03 дек 2021, 19:01 от dolce miele

# 100
Скиорче, най-добре фаст в такива случаи.

# 101
  • Paris, France
Каctus, уголемени сливици + уголемени яйчници е, не 100, ами 1000% = липса на йод. Пиша го от личен опит, но и от прочетено. И при мене беше долу горе така, като имах ТSH 2.5 и Т3 на горна граница, а Т4 на долна. В норма бяха щитовидните, де. Т4 се прави от йод. Понеже йодът е отровен в условия на липса на селен си струва да си тестваш селена. С мутацията може и да е висок (не при всички MTHFR мутации е висок, но може и да е нисък). ТSH може да се качи в началото на диетата, но после пада. Сега ми е към 1.5. Бледолилава и други писаха същото.

Важно е да не почваш диетата непосредствено преди ин витро процедура, защото високо или качваш се ТSH e силно нежелателно и може да я провали. Ползваш оцет ако си на прага, пиеш магнезий и така.

Нагнезият е супер важен и сам по себе си намалява ИР с над 40%.

И дъщеря ми беше 39 кила за подобен на твоя ръст. Сега нещо се поосвинка и нагъва боклуци. Знам, знам ..... ама не слуша, пусто! 39кг не е ненормално тегло, 59 също. Проблемът са ни коремните мазнини.

Изчети първия пост, няколко пъти и всичко ще ти се намести и изясни. Понеже някои неща вървят против това, на което си учена, ще е леко досадно в началото, но пък ще научиш новости и ще прочетеш интересни проучвания.

При стомашно-чревни разстройства не се храня. Давам почивка на стомаха. Пия чай от джоджен без захар, оцет, йод и това е. В следващите дни гледам да не ям много мазнина и карам на яйца, нискомаслено кисело мляко, чесън и магданоз.

# 102

Здравейте, искам да Ви попитам дали според изследването има ИР. Не обичам много сладко, но преди изследването вечерта хапнах шоколад. Нямам наднормено тегло, нямам излишни килограми. Като цяло обаче на нашата маса често се хапват картофи.
Ендокринолог каза да намаля въглехидратите, но нищо повече.
Благодаря предварително

# 103
Според мен си имаш Ир, но не е някаква тежка.
И защо реши, че ИР се получава от сладкото? Grinning

# 104
Ами не знам всъщност, така го написах просто 😀

Общи условия

Активация на акаунт