Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

• 25 023
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
Какви са референтните сройности и мерните единици? На първо четене, този феритин не ми се струва добре...

# 76
Какви са референтните сройности и мерните единици? На първо четене, този феритин не ми се струва добре...

17-60 според лабораторията. Нисък е. Какви добавки трябва да пия? Забравих да пиша, че съм с таласемия.

# 77
Здравейте!
Нова съм в темата.
Престрашавам се да пиша.
Никога не съм имала проблеми с кръвната захар.
Последно се тестваха лятото беше 5.2
Преживях много стресова ситуация. Прекарах и Ковид септември месец.
Напоследък ежедневието ми е много натоварено, доста проблеми ми се струпаха,чувствах се на ръба на отчаянието. Завърнаха се и паник атаки,които отдавна не не бяха навестявали ...Храненето ми беше доста нездравословно в следствие на всички грижи, намирах утеха в сладкото....
Преди седмица реших да си пусна ПКК, липиден профил и КЗ.
Очаквах да са зле другите резултати,но уви, получих изненада, направо шок КЗ -8...
Имах час при кардиолог, занесох всички изследвания. Според него всичко е от стрес,изписа ми билкови успокоителни и медикамен за ускорен пулс, препоръча диета без ВХ, спокойствие и повече сън и да направя контрола след няколко седмици.
Аз естествено съм много притеснена от резултатът.
Промених храненето си, изключих бялата захар, брашно,ориз,картофи, сладкиши.
Въпросът ми е има ли сред вас преборили висока КЗ с промяна на храненето и спорт, без медикаменти?
Извинявам се,че нахлувам така ни в клин,ни в ръкав...
Хубав ден!
Благодаря!

# 78
Умишлено и дългосрочно - от почти 3 години. Не страдам от липсата им. Не са ми били любими никога, а и установих, че се чувствам по-добре без тях.

Като готвя, слагам само лук и ето, примерно в рулото Стефани, сложих малко морковчета и чушка за "цвят", а и заради домашните, освен лука в каймата и киселите краставички. Така ги ям колкото да се каже, че не е съвсем без грам зеленчук, но не съм фен на салати и блюда с преобладаващи зеленчуци.

Бързо оздравяване на всички болни!
А за витамини, фибри - на какво разчиташ? Плодове?

Попи, много хора в темата има, които така са си променили показателите.

Прочети първата страница + началото на другата тема, ама ще те излъжа как се казваше - ВМ - НВХ може би, май 'палео' имаше в заглавието - и там първия пост! Изгледай филмчетата и клиповете и се въоръжи с кураж и търпение.

При мен също стресът има значение, реших следващ път да изследвам и кортизол. Имала си късмет с доктор, мен ме претупаха и ме зариха с лекарства, така че сега си чакам часа за следващия лекар, който избрах измежду тези, които не работят със здравната каса.

И сънят ми е зле, то нещата са навързани. И мелатонинът има значение. Чети, чети, и като имаш въпроси пиши, информация има много, науката се е развила през последните 10-20 години /аз поне от 10 не се занимавам с храненето си и намирам много разлики от това, което знаех преди това/.

Ако е от стрес - диетата няма да ти помогне. Аз си купих "Затлъстяване" и "Диабет" от Джейсън Фънг и това е само началото, там много ясно е обяснил:
За висока кръвна захар и инсулин:
- затлъстяване /начин на хранене/
- стрес
- сън
- вода.
Ако проблемът е от стрес, САМО начин на хранене няма да го промени. Разбира се, че трябва да спреш въглехидрати, но трябва и да спре да ти скача кортизолът!

Последна редакция: чт, 02 дек 2021, 15:03 от Минерва

# 79
А за витамини, фибри - на какво разчиташ? Плодове?

Не ям плодове, освен случайно боровинки - да кажем веднъж месечно по 1-2 шепи.
Очевидно, фибри не ми трябват - тоалетна, стомах, черва, али-бали - всичко е точно. Оплаквания там нямам и не съм имала никакви.
Какви витамини по-точно мислиш, че ще липсват? Последно като се изследвах, нямах проблеми. Не че съм тествала всичко де - Д и Б12 ми бяха в оптималните граници. Вит. Ц няма изследване, но нямам проблеми с кървене, синини и тем подобни, освен това Ц има в черният дроб, а като не ям ВХ няма конкуренция при усвояването със захарта.
Нямам крампи и схващания, които да ме навеждат на мисъл за проблем с магнезия. Какво друго би липсвало без зеленчуци и плодове? Не взимам добавки освен вит.Д

# 80
Здравейте!
Нова съм в темата.
Престрашавам се да пиша.
Никога не съм имала проблеми с кръвната захар.
Последно се тестваха лятото беше 5.2
Преживях много стресова ситуация. Прекарах и Ковид септември месец.
Напоследък ежедневието ми е много натоварено, доста проблеми ми се струпаха,чувствах се на ръба на отчаянието. Завърнаха се и паник атаки,които отдавна не не бяха навестявали ...Храненето ми беше доста нездравословно в следствие на всички грижи, намирах утеха в сладкото....
Преди седмица реших да си пусна ПКК, липиден профил и КЗ.
Очаквах да са зле другите резултати,но уви, получих изненада, направо шок КЗ -8...
Имах час при кардиолог, занесох всички изследвания. Според него всичко е от стрес,изписа ми билкови успокоителни и медикамен за ускорен пулс, препоръча диета без ВХ, спокойствие и повече сън и да направя контрола след няколко седмици.
Аз естествено съм много притеснена от резултатът.
Промених храненето си, изключих бялата захар, брашно,ориз,картофи, сладкиши.
Въпросът ми е има ли сред вас преборили висока КЗ с промяна на храненето и спорт, без медикаменти?
Извинявам се,че нахлувам така ни в клин,ни в ръкав...
Хубав ден!
Благодаря!

КЗ 5,2 на гладно не е хубава кз.
А злоупотребата винаги води до нежелани последици.
И да, има хора променили нещата само с режима.
Прочети първия пост как да се храниш, ако искаш.

# 81
Благодаря сърдечно!

# 82
Много малко неща са съвсем непоправими, ще се вкараш в релси ако се заемеш. Я питай Азара на какъв хал кацна в темата и как е сега. Или просто прегледай назад в темите.
Информираш се, избираш си режим и почваш и се подготвяш за дългосрочна борба де, но ще стане.
Относно бялата захар - не само нея ами и всякаква захар трябва да махнеш от менюто си. Нерафинираната вярно че има там минерали и прочие дето не са махнати, но пак си е захар. С меда е същото. Опасявам се че с такава захар на гладно и плодовете не са за теб.
Редовно движение също помага и си е редно да го има. Не е нужно подвизи но поне ходене пеша.
Тоя Ковид като грип ли го изкара или си вземала по-сериозни лекарства за него?

# 83
Ковид-а го изкарах сравнително леко, само с антибиотик се разминах.
Напълно осъзнах необходимостта от диета и ограничаване на всичко,което ми вреди. От плодовете консумирам само ябълки по принцип. Повече обичам зеленчуци.
Преди 10 години бях с наднормено тегло.
Взех се в ръце, започнах разделно хранене и за 3 месеца свалих всичко излишно. След това този начин на хранене се превърна в начин на живот и задържах килограмите. Чувствах се отлично.
И сега съм решена да поправя грешките си с храненето.
Наистина се надявам да се оправи положението.
Искрено благодаря още веднъж за коментарите.
Бъдете здрави!

# 84
Здравейте, от една моя любима тема(Искам бебе) ми препоръчаха да се запиша тук, защото можете да ми дадете насоки. 😊 Имам едно неуспешно инвитро, като съм пролактином, ПКЯ, висок 4-андростендион, след стимулацията и с високо TSH, висок холестерол още когато бях с поднормено тегло(-10кг). Винаги съм била много слаба, а сега съм с нормално тегло-59кг., 160см. от около 7 години. Според HOMA  нямам ИР, но ми се струва висок инсулина ми. Преди на гладно беше 13, а сега е 9 😊 Близо 5 месеца пих Глюкофаж ХR 500мг. Прикачвам и резултатите. Имам преглед в София чак след 2 седмици, а в интернет не намерих референтни стойности и ще се радвам на коментар. За съжаление НВ-ВМХ при мен е неприложим. Много се притеснявам да не е всичко от аденома и да настояват да се оперирам. Направо съм си с цял метаболитен синдром, но с нормално тегло. Извинявам се, че стана доста дълго.
Скрит текст:

# 85
Здравейте, според вас при инсулинова резистентност, може ли да се пие този пробиотик?

# 86
Здравейте, аз съм от тези, които само четат, но публикацията на Кактус ме провокира да пиша.
Кактус, мяркала съм те из другите теми и честно казано не знам каква е цялостната история, но защо не е вариант за теб НВ-ВМХ? Аз също съм с ПКЯ, инсулинова резистентност и аденом, имам и Хашимото, но трябва да ти кажа, че с НВ-ВМХ вкарах ПКЯ, ИР и Хашимотото в ремисия. Доказват го изследванията ми и снимките на яйчниците, като постигнах всичко това за около половин година стриктен режим (месо, яйца, зеленчуци) и фастинг. Как са ти LH и FSH?

# 87
Здравейте, аз съм от тези, които само четат, но публикацията на Кактус ме провокира да пиша.
Кактус, мяркала съм те из другите теми и честно казано не знам каква е цялостната история, но защо не е вариант за теб НВ-ВМХ? Аз също съм с ПКЯ, инсулинова резистентност и аденом, имам и Хашимото, но трябва да ти кажа, че с НВ-ВМХ вкарах ПКЯ, ИР и Хашимотото в ремисия. Доказват го изследванията ми и снимките на яйчниците, като постигнах всичко това за около половин година стриктен режим (месо, яйца, зеленчуци) и фастинг. Как са ти LH и FSH?
Благодаря за коментара. LH ми е високо, мазнини не мога да приемам заради високия холестерол. Само нетлъсти меса и растителни мазнини, белтъци не мога в големи количества. Все пак май ще се оперирам, защото не ми се пият лекарства цял живот и отделно диети. За сега диетата не е имала ефект при мен. ПКЯ ми е много тежка, много са ми уголемени яйчниците, наложи се и операция. До сега не съм попаднала на свестен ендокринолог, но се надявам сега да ми помогнат 😊

# 88
Кактусче, според мен холестеролът ти далеч не е толкова висок колкото си мислиш, но триглицеридите определено са, а техните стойности са свързани с количествата въглехидрати, които хапваш, без значение "лоши" или "добри". Оптималните стойности на триглицеридите са до към 1.

# 89
Не го приемай като критика, но явно не знаеш твърде много за холестерола. Високият холестерол не е проблемът, проблемът са високите триглицериди в твоя случай. Едва 20% от холестерола, който виждаш на изследванията, се формира от храненето ти. Освен това при теб добрият холестерол е нисък, а лошият - висок. Имаш проблем с баланса на омега киселините, може би някакво възпаление, може би скоро си свалила килограми или си боледувала. Има една книга, силно ти я препоръчвам, вече я има и на български:
https://www.ciela.com/golyamata-izmama-s-holesterola.html
Ето тук има някакво резюме:
https://e-vestnik.bg/13073/holesterolat-golyamata-izmama/

Точно НВ-ВМХ е най-подходящото хранене в нашия случай, аз съм живият пример за това как с кето, в което съм приемала мазно месо, органно такова, готвила съм с мас (а и продължавам да го правя, не знам защо пиша в минало време), нещата се обръщат. Повярвай ми, разбирам болката ти, защото и аз се боря за бебе. С ПКЯ и ИР зачеваме по-трудно, имаме повишен риск от аборти, а това са напълно обратими състояния. LH:FSH трябва да ти е 1:1, а някои лекари искат дори съотношение 0,75. Аз започнах от почти 2:1 и вече съм в 1:1 само с кето, фастинг и спорт. Две години слушах лекари, които ми обясняваха как трябва да намаля мазното (защото имах кофти холестерол и омазнен черен дроб освен ИР - класика). Две години пиех хапчета, увеличаваха ми дозите и нищо не се променяше към добро, напротив - прогресираха ми заболяванията. Накрая се взех в ръце, започнах да чета много - за ИР, за ПКЯ, за метаболитен синдром. Четох д-р Фънк, д-р Кен Бери, книгата по-горе от линка, още десетки книги съм прочела, слушах подкасти. И... в момента съм с перфектен холестерол, триглицериди, нямам кисти на яйчниците, имам овулация. При мен имаше и доста излишни килограми, разделих се с 13 тази година.

Виж първата страница на тази тема. Там преди имаше и хубави филми, които обаче от доста време за съжаление не им работят линковете, но и без тях информацията е доста обилна.

Общи условия

Активация на акаунт