Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

• 24 818
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Леле как 6 яйца с салата. Явно с времето се свиква.
Аз повече от 2 не мога, как ще почна да ям повече просто незнам.

Това и на мен ми е много.
6 яйца ще сложа, ама като омлета ми е със зеленчуци и не е за един човек.
Иначе слагам често 4 яйца. Но те са М размер.
3 ако са големи.
Като за начало прави омлет с 2 яйца и малко сирене, чубричка. Сурова салата със зехтин задължително. Не картофи обаче.
Ако не искаш със сирене, може бъркан омлет като палачинка с масло  и само сол.
Аз ям и маслини на всяко ядене. Открила съм си едни страхотни. Влизат ми все едно ям шоколадови бонбони. Уникални са.
Нататък ще трябва да минеш на три яйца на ядене.

Колкото до био храните. Не е ясно в бг кое е био и кое не е, но се предлага.
Имах позната се отказа от био храните. Работеше във фирма за био продукти. Зеленчуците обикновени, ама като са хубавки им прасват етикет био и вдигат цената.
Естествено се надявам не навсякъде да е така.

Яйца си купувам на промоции. Вчера взех 3 кутии по 10 яйца. 1.89 едната. Днес още една.

# 136
За съжаление, трябва да отбележа, че някои меса ги киснат в нещо, за да подобрят търговски види или трайност или да редуцират цената, нямам идея, но майка ми е много чувствителна към подобни обработки и получава кризи от такова. На два пъти вече й се случва да получи реакция. Едното месо е било от Кауфланд. Внимавайте от къде купувате.
Иначе с половината теле, което купиха от фермер, проблеми нула както и с повечето меса от магазина, но някои фирми чиитват и продават боклуци.

# 137
Нещата с етикет Био звучат добре... обаче и аз нямам много вяра че са такива, не и достатъчно че да си оправдаят цената за мен. Ферми и фермери производители - хубаво, ама само това че виждам на човека очите не значи че са чиста продукция. Ами тя и тая дето не струва пак хора се грижат за нея. Където се отглеждат голям брой животни няма как да мине без да им се дават и лекарства и още разни работи, то иначе едно ще се разболее и отиде продукцията за годината. Ако някой вярва че има фермер с много пилета или добитък дето никога не им е давал антибиотик, негово право си е да си е наивен колкото си иска. Вероятността обаче не е хич голяма.
Същото важи и за торовете и другите неща при зеленчуците.
Въпросът е по-скоро да се спазват изискуемите периоди след такова третиране, а не след 2-3 дена да се изкара за консумация я зеленчукът, я месото от животните. На това мога само да се надявам че не лъжат. Някои са съвестни, но е наивно да си мисля че всички са така.
Отделно колко строго се контролира дали е вярно какво пише на етикетите, достатъчно пъти съм виждала по нещо спестено в списъка там, дето няма как да го няма вътре. Как да вярвам на всичко написано?
Каквото и месо да си купя от магазина, вярвам че пак е по-добро за мен от ядене на  колбас и подобни. Същото важи и за яйцата. Мушкам капсули рибено масло и това е, че така и не проядох риби.

# 138
А вашата телесна температура каква е?
Моята е 35,5-35,7.......мисля от лятото е така.
От всичко което прочетох в нета, една от причините е от надбъбречните жлези отговорни за кортизола.
Ендото вдига рамене.

# 139
Никога не съм си мерила Т, освен ако не съм болна.

# 140
Не е ли ясно какво се има предвид под качество?
Според теб кое е по-качествено? Маргарин и олио срещу зехтин или масло.
Купешко саламче/кренвирш или чисто месо.
Качествено сирене и кашкавал или възможно най-евтините с палмова мазнина и още куп незнайни Е-та.
Авокадо, зехтин, маслини или олио.
Вече ако не си наясно колко са вредни Е-та, олио, маргарин е друг въпрос.
Био или еко не купувам. Не съм богаташка. Купувам стандартни зеленчуци. Гледам промоции. Месото, кашкавал и сирене от специализирани магазини.
По-евтино ми е сега, отколкото преди като купувах само ориз, леща, боб и картофи.
После трябваше да налитам на сладки неща. И те се плащат. После лекарства, напълняване. Дисковата херния редовно ме приковаваше към леглото и не можех да работя. И за тия неща си плащах. Със загубана на здраве и на работа.
Добро утро. Вчера следобед бях в движение и не успях да ти отговоря.
За съжаление голяма част от горните неща не съм купувала и преди. Само олиото съм използвала за готвене, и то не винаги.

Преди готвех от типа месо с картофи, месо с боб, такива неща. Но рибите /една част от тях/ са безобразно скъпи, ядките също, да не говорим за маслата - гхи, кокосово. А ние сме четирима.

Разбира се, че смятам да имплементирам този начин на хранене за цялото семейство. ММ ме подкрепя. С малката се получава доста добре, за няколко седмици прояде сума ти храни. Само с големия сме ударили на камък, той зеленчуци не яде, което е голям проблем и от доста време между нас, а сега почти не може да си намери какво да яде. Картофите и оризът са били основно заради него, малката и ние също ги ядяхме, но той е злояд и е с огромни претенции.

Нещата, които изброявате, като некачествени, сиреч готови купешки, + тъпите колбаси и сирена, не сме яли и преди, винаги съм купувала продукти на по-високи цени, пък доколко това е гаранция за качество, наистина не знам. Стандартният зехтин от магазина не е ОК с качеството. Има оцветени и измежду тях.
 Пак казвам, само олиото съм ползвала системно от изброените от вас. Сладкишите бяха домашни, готвеното беше домашно, но не със зеленчуци, а с картофи, ориз и паста. Разбира се, предимно домашни, имало е и изключения, но от порядъка на 2 пъти в месеца, а не 2 пъти дневно. Винаги съм държала да не се купуват опаковани храни. Това само по себе си не ме спаси.

Спирам, че стана чаршаф.
Тия дни хапнах няколко пъти салата снежанка и сега ми е притеснено, че прекалих с киселото мляко.
Вчера се замислих много сериозно и установявам, че ям твърде много мляко и ядки. Официално заявявам, че ги намалявам Wink

А за хранителното разстройство, което споменах по-рано, имах предвид, че в Класификацията на хранителните разстройства на първо място е анорексия, на второ булимия, системно преяждащите сме на трето. И сме много лесно разпознаваеми по външния вид. Това не е психологически проблем, който също трябва да се адресира?

Друг въпрос сега ми излезе от втората книга, тук не коментирате и това. ИТМ трябвало да е под 22? Вие /излекуваните или в ремисия, не знам как се наричате, какъв индекс поддържате?/. За Невена знам, че е кльощава.
 Ми аз никога не съм била с 22, винаги ми е бил 23-24... /в много редки периоди от живота си съм падала на 20-22 и това е от 11-тата ми година/. И съм била спокойна, понеже видиш ли е в нормата. Това преди 10 години и още назад, когато бях с нормално тегло. Спирам, понеже стана чаршаф, после ще напиша и по други въпроси.

А, и преди няколко дни бяхме в италианския магазин, имаше паста от червена леща, не й погледнах етикета, т.к. съм много далеч от такива продукти. Вършат ли ви работа такъв тип макаронени?

Последна редакция: нд, 05 дек 2021, 07:51 от Минерва

# 141
От всичко което прочетох в нета, една от причините е от надбъбречните жлези отговорни за кортизола.
Ендото вдига рамене.
Майка ми е цял живот с такава температура.
natka, това , че нещо е сертифицирано като био , не означава , че не се ползват никакви препарати, а само такива, които са допустими. Имам познат , които се занимава с био производство и си спазва всичко както трябва да си е - едно , че го проверяват периодично и второ , че изнася цялата си продукция в чужбина.
Ние си ползваме натурални продукти , защото и мама и свекървата гледат зеленчуци, а свекървата има и щастливи кокошки, от които получавам яйца ( месото и двамата с ММ не го харесваме) Месо купуваме само от специализирани магазини. Риба и морски продукти си взимаме от големите вериги или пък направо готови от специализирано магазинче до нас.  Вчера ми се наложи да купя боб и ме заболя сърцето - за килограм дадох толкова, колкото ще дам за кило свински пържоли.
Ядки, масло и зехтин купуваме от Турция основно. Сирене и кисело мляко си правя . Бутилка олио ми стои с месеци, но готвя с масло, мас и зехтин.

# 142
Здравейте отново,
Връщам се при вас, ако може да коментирате моето объркване.
Предвид наследствени фактори, и последните години при профилактични прегледи гранични стойности на кръвна захар, а миналата година над 8,лятото и стойност 7,8 на гладно, бях писала тук преди 2 месеца с изтръпване на крайници, зададохте въпрос за нива инсулин...
Така че, направих нови изследвания за първи път излязоха кръвна захар 5,4
и инсулин 5,44, тоест мисля, че са в норма, на какво да отдам по ниските стойности?
Да предположа ли, че засега нямам проблем с инсулина, защото имам възпаление на гръбначния стълб и ставите , и за лечението препоръчват ограничения на животински продукти и внимателно с мазнините.
А досега желанието ми беше да се стремя към кето, или поне НВ-ВМ хранене
Объркано май го обясних, накратко чудя се кой режим за кое да спазвам?

# 143
Антонина, това, че сега са ти такива резултатите не значи излекуване.
Просто стойностите са паднали щом си променила храненето.
То няма и пълно излекуване. По-скоро се нарича ремисия.
Защото ако се върнеш към старото си хранене, ще се върнат и старите проблеми.
Стойностите на гладно значат нещо, но са важни и след обременяване.
В точка 9,5 и особено 10 е обяснено защо е възможно да има погрешно тълкуване само по резултати на гладно.
То и на мен едно време ми казваха да огранича месата и мазнините. А аз им казвах, че почти не ям месо, яйца и мазнини. И ми казваха - "нищо, ограничи още"

Минерва, разбирам те. Дори след преминаване на НВ ми беше трудно да премахна олиото напълно. Започнах да използвам зехтин поне само за салатите. Но постенно си го наложих и в готвенето. Примерно правя омлет, вместо малко олио, слагам малко зехтин или масло. Маслото не е  толкова скъпо  като олиото.
Зехтина по магазините е често некачествен.
Преди години купувах кюспе и си мислех, че правя нещо. То се оказа нискокачествен зехтин примесен с олио.
От 2-3 години купувам 2 литра зехтин за 22 лв бутилката. Двама сме, стига ни за повече от месец.
Като готвя по-големи манджи слагам малко зехтин, а често смесвам и с масло.
Браво че не си използвала много купешки неща. Но все пак си използвала В и това е логично да се отразява.
Аз ям сурови ядки. Но не всеки ден.
Често закусвам с тях. Различни неща закусвам. Примерно имам микс смлени ядки в хладилника. Ще хапна 2 бразилски ореха и лъжица от смлените ядки. Или ще си накисна от вечерта тиквени ядки, 2-3 бадема във вода и сутринта ще ги изям. Обичам накиснати ядки.
Мляко прясно слагам само в кафето. 0,500 купувам мляко, стига ми за седмица, често се и разваля и мятам  в кофата. Кисело не ям всеки ден. Да кажем 2 в седмицата по 1-2 лъжици. Примерно в сряда закуската ще ми е от кисело мляко с чия и накиснати ядки, а в петък или събота ще хапна 2-3 лъжици кисело. Иначе имаме кисело, но майка ми го  яде.
Леща, боб, пълнозърнест ориз може да вкараш в режима си, но след време. Трябва да си на режим доста дълго за да кротнеш стойностите. След това почваш примерно 1-2 пъти в месеца малко от тях да хапваш. Да видиш как ще ти се отразят.
А за разтройството. Значи си от преяждащите, така ли?
Това е резултат от ИР, а може и лептинова резистентност.
При някои хора има и емоционално преяждане, хиперфагия. Сама си работех по тия проблеми.
Не си знам итм, много не се интересувам от такива неща.

Последна редакция: нд, 05 дек 2021, 11:24 от Елора

# 144
Скрит текст:
Ендото вдига рамене.
Майка ми е цял живот с такава температура.
natka, това , че нещо е сертифицирано като био , не означава , че не се ползват никакви препарати, а само такива, които са допустими. Имам познат , които се занимава с био производство и си спазва всичко както трябва да си е - едно , че го проверяват периодично и второ , че изнася цялата си продукция в чужбина.
Ние си ползваме натурални продукти , защото и мама и свекървата гледат зеленчуци, а свекървата има и щастливи кокошки, от които получавам яйца ( месото и двамата с ММ не го харесваме) Месо купуваме само от специализирани магазини. Риба и морски продукти си взимаме от големите вериги или пък направо готови от специализирано магазинче до нас.  Вчера ми се наложи да купя боб и ме заболя сърцето - за килограм дадох толкова, колкото ще дам за кило свински пържоли.
Ядки, масло и зехтин купуваме от Турция основно. Сирене и кисело мляко си правя . Бутилка олио ми стои с месеци, но готвя с масло, мас и зехтин.
Радвам се че има и такива производители и съм сигурна че не е единствен. Това, на което не вярвам е че в нашите магазини, не там където той изнася, всичко с такъв етикет е наистина такова. И съответно етикет с надпис Био или Органик не ми е водещ при пазаруването. Отделно че ако реша да се храня само с храни с такива етикети, ще ми трябва още една работа само за това... така че ми отпада като вариант.

# 145
  • София
В магазините, които зареждат от Гърция има зехтин в 3 и 5 литрови тенекии. Литърът излиза към 7 лв. В нашия квартал има такъв магазин - продават риба, маслини, зехтин.

# 146
В магазините, които зареждат от Гърция има зехтин в 3 и 5 литрови тенекии. Литърът излиза към 7 лв. В нашия квартал има такъв магазин - продават риба, маслини, зехтин.

Ще те замоля да кажеш в кой град си?
Аз съм в София.

# 147
  • София
В София. Магазинът, от който пазарувам е в Дианабад - Balkan Fish,  Рибен магазин на Николай Хайтов 32. Но предполагам, че и по другите магазини е така.

# 148
Да, ама не.
22 лв е в Дружба магазинчето. 2 литра.
Благодаря ти много. Като ми намалее ще отида Grinning

# 149
  • София
Да, ама не.
22 лв е в Дружба магазинчето. 2 литра.
Благодаря ти много. Като ми намалее ще отида Grinning

Тези дни ще пазарувам и ще ти кажа каква е цената. Да не би да ги рекламирам Laughing, а и те да са вдигнали цените.

Ето за информация. Не съм поръчвала от този сайт.

https://evkus.com/menyu/ekstra-vardzhin-zehtini

Аз зехтин ползвам за салати и за готвене. Когато готвя, добавям малко зехтин на края. Всичко, което се пържи и задушава - в мас и краве масло. Вчера варих пиле. Оставих да се изстуди и обрах мазнината отгоре. В нея ще задуша зеленчуци.

Общи условия

Активация на акаунт