Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

  • 24 819
  • 749
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 18 539
Аз събирам мазнината и желатинът, който остава неизяден от печенето на пържоли и пиле, замразявам и след това, при готвене на манджи, слагам. Домашните не знаят, но всички така сготвени манджи се одобряват с голямо единодушие.

# 151
  • Мнения: 5 681
И аз да се изкажа за цените. Ако човек си планира храненията, си е съвсем бюджетен режим! Вкъщи сме двама засега и аз съм тази, която пазарува и готви. Планирам храненията според наличното във фризера, хладилника, шкафа и промоциите в магазина. Когато нещо е на добра цена, взимам и замразявам (ако продуктът позволява, както е например с маслото). Харчим 250 лв. на месец за храна, а понякога и по-малко. Използвам ресурсите, които имам достъпни, като мандраджийско масло (13 лв. за кг) и кашкавал (12-17 лв. за кг според вида), от време на време домашни яйца. Родителите ми живеят в много чист регион, в който земеделие няма и почти целогодишно кръстосвам поляните. Зеленолистни и гъби например от там си набавям, че дори и консервирам за зимата (лапад, киселец, лобода, коприва). Лятно време и зеленчуци. През лятото консервирам зеленчуци - домати, патладжани, чушки, правя и туршия, лютеница. Държа на домашното.

Сега, зимата, зеленчуците са ни от Женския пазар, купувам и замразени от Лидл. Имам до блока една страхотна месарница с прилични цени. От там преоткрих органното месо, което е и безумно полезно. Там свинския дроб е под 4 лв. за кг, телешкият е 5 лв. Език свински - 8 лв., телешки - 12 лв. Има още сърца, бъбреци. Има и пилешки дреболии. От там купувам и сланина (5 лв. за кг), която топя и си правя мас за готвене, останалото са пръжки, които обаче бързо свършват у дома. Купуваме основно свинско - между 8 и 12 лв. за кг. От там си взимам и кости за бульон. Понякога купуваме месо и от веригите, но вяра имам (донякъде) само на Фантастико и на Лидл. От Ф. взимаме и яйца, имат богат асортимент, имат и яйца със селен (кокошките са хранени с ленено семе). Едно яйце излиза горе-долу 23-25 ст.

Та така, 250 лв. макс ни е бюджетът. На половинката правя въглехидратни гарнитури - ориз, картафи, нахут, булгур. Такива са ни менютата - прости, чисти и еднообразни Simple Smile на мен не ми пречи, дори харесвам, когато е така.

# 152
  • София
  • Мнения: 8 781
Преди седмица купих телешки кокали, за да правя бульон за кучето. Килограмът беше лев и нещо, със сигурност под 2. Излезе и огромно количество бульон и месо колкото за 1 тенджера супа телешко варено. От моето - с много месо и без картофи. Същата работа и със свинските кокали.

# 153
  • Мнения: 547
Колкото до био храните. Не е ясно в бг кое е био и кое не е, но се предлага.
Имах позната се отказа от био храните. Работеше във фирма за био продукти. Зеленчуците обикновени, ама като са хубавки им прасват етикет био и вдигат цената.
Естествено се надявам не навсякъде да е така.
Абсолютно съм убедена в горното.
Зеленчуци не купувам био, притесняват ме обаче месата и зехтините сякаш повече.
Аз по принцип не съм много по месата, нито по яйцата, разбира се резултатите от това са видни - по участието ми в тази тема.
Ето днес пак попаднах на миризливо месо. Мирише ми на мърша и това е. Това е и причината да не обичам много да го ям, става дума за качество разбира се, много се затруднявам с намирането на хубаво месо.
Пфф, оплаках се.
Днес съм фаст. Вчера си оглеждах резултатите, захванах втора книга и се потресох. Стягам се още.

# 154
  • Мнения: 40 444
Минерва, откъде купуваш тия меса?

# 155
  • Мнения: 18 539
Еее какво е това месо дето мирише на мърша още в магазина?! В кой магазин е това?  Заслужават една хубава проверка такива търговци.

# 156
  • Мнения: 547
Леле, колко изписахте за нула време.

Елора, и аз по принцип не се интересувам от ИТМ, но нали захванах втората книга на Джейсън Фънг "Код диабет", та той твърди, че трябвало да бъде до 22. Изприщих се, както написах в горния пост, много малък брой години съм била с такъв индекс, някъде между 13 и 22 са тези години, после 23,24,25 и се считах за пич.

А за 'разстройството' - да, аз съм от преяждащите. Не сме ли всички такива /или в минало време де, тези, които вече сте в 'ремисия' не ви броя/? Може би и емоционално хранене имам, честно да си кажа изобщо не мога да преценя. Някак все яденето ми е било радост и утеха, от малкото, ужас, много ме е срам да го кажа, но си е факт.

Не, не, не в магазина. Вкъщи чак, на следващия ден. Елора, ще ти пиша на лични, в София съм.
Преди купувахме от Фантастико и почти нямаше фалове, но там слагат фаловете на топлия бюфет, та затуй. Сега опитах да разнообразя и съжалих стократно.

Последна редакция: нд, 05 дек 2021, 19:47 от Минерва

# 157
  • Мнения: 5 681
Минерва, аз бях с емоционално хранене. Binge eating се водеше моето - когато нещо не съм на кеф, търсех утеха в храна. И то калорична и вредна. Чипс, бира, пица, шоколад, дюнер. Не едно от тях, а повечето наведнъж съм поглъщала. Истината е, че това вече е в историята и съм убедена, че стриктното кето и фаста ми помогнаха да се избавя. На практика това хранене си е емоционално разстройство, а съм забелязала, че когато се храня кофти, и настроението ми е под нулата. Мисля, че бях чела и научни статии по темата. Нормално е лошата храна да води до лоши настроения.

# 158
  • Paris, France
  • Мнения: 17 539
А вашата телесна температура каква е?
Моята е 35,5-35,7.......мисля от лятото е така.
От всичко което прочетох в нета, една от причините е от надбъбречните жлези отговорни за кортизола.
Ендото вдига рамене.
А Т4 колко ти е? По-скоро хипотироидизъм, но може и от адренали, да. Щом ендото вдига рамене, не е от там.

1. Недостиг на йод - много важен за поддържане на телесната температура. За съжаление го изпикаваме в повечко докато ИР.

2. Недостиг на селен.

3. Недостиг на цинк.

4. Недостиг на В витамини, особено В2 и В3, които са АТФ кофактори, Б12, С, Д3, но и други.

5. Голям калоричен дефицит. Ако ядеш ежедневно с 500 калории по-малко, отколкото ти трябват е нормално тялото да забави метаболизма. Случи ми се по нюкасълската и...... продължи след нея. Оправя се с тъпкане с мазнини и ВХ един ден, така че да е повече от изразходваното, а на следващият се пости. Тествах, работи бомба. 

6. Скорошно отслабване със смъкване на подкожна мазнина. Дам, тя ни топли 🥳.

7. Недостатъчна мускулна маса. Протеин и силови помагат. По 2.5г протеин на кг чисто тегло и силови колкото можеш. Повече мускули излъчват повече топлина.

8. Недостатъчно движение. Рядко ни е студено като тичаме по цял ден, пък било и зимата.

Също помагат сауна и излагане на студ.

Моята температура от млада беше все около 36.5°С в устата (ниска, под норма). Сега е винаги около  37-37.5 (долна граница, но в норма.

Температура под 36°С не е нормална, пречи на функциите на всички органи и не бива да се допуска за дълги периоди. За век телесната температура на хората е спаднала с градус. Причината е, че се движим и ядем по-малко.

Вдигам си температурата с 0.5° като един ден ям по 3000-3500 калории, правя половин или един час силови, ходя бързо около 3-4 часа и правя малко HIIT, a на следващият ден не ям нищо и лежа из къщи. Даже отслабвам така (нежелано в момента).

Малко HIIT, по минута на час, много помага.

Храни като хардал, лют червен пипер, черен пипер, джинджифил загряват. Оцетът също. Няма да споменавам алкохол 🤩, който не ползваме тук.

# 159
  • Мнения: 40 444
Леле, колко изписахте за нула време.

Елора, и аз по принцип не се интересувам от ИТМ, но нали захванах втората книга на Джейсън Фънг "Код диабет", та той твърди, че трябвало да бъде до 22. Изприщих се, както написах в горния пост, много малък брой години съм била с такъв индекс, някъде между 13 и 22 са тези години, после 23,24,25 и се считах за пич.

А за 'разстройството' - да, аз съм от преяждащите. Не сме ли всички такива /или в минало време де, тези, които вече сте в 'ремисия' не ви броя/? Може би и емоционално хранене имам, честно да си кажа изобщо не мога да преценя. Някак все яденето ми е било радост и утеха, от малкото, ужас, много ме е срам да го кажа, но си е факт.

Не, не, не в магазина. Вкъщи чак, на следващия ден. Елора, ще ти пиша на лични, в София съм.
Преди купувахме от Фантастико и почти нямаше фалове, но там слагат фаловете на топлия бюфет, та затуй. Сега опитах да разнообразя и съжалих стократно.

stonefaced е права. Понякога голяма част от емоционалното хранене, не се дължи само на емоции, но и от неправилен хормонален отговор на организма.
Но има и значение дали ядем от нерви, а не сме гладни и дали ядем, защото сме гладни и продължаме, защото нищо не може да ни засити. И двете състояния ги имах. На моменти все още си похапвам, но не преяждам
И аз като минах на режима изцепките ми намаляха и то драстично.
Има хора тук никога не са преяждали. Просто са се хранили с много В.
Иначе да, утеха е било донякъде. Ама след като съм се наплюскала, не ми е ставало по-добре. Напротив, почвала съм да рева как може да се докарам до това състояние.
Или търсиш терапевт за проблемите си или са самоанализираш малко и сама търсиш начин да си помогнеш.
Аз моите си проблеми си ги знам, твоите ти си ги знаеш, ще си работиш по тях.

# 160
  • Мнения: 1 727
Благодаря Nevena много изчерпателна информация. Не съм изследвала дефицити, калориен дефицит може би. Храня се по малко. Цял живот бях 50кг и за година и малко качих 10кг,без да променям храната. Почнах да тичам. Сина ми изкара лятото нещо, много се притесних и отслабнах 5кг за седмица. Понеже доста от симптомите се припокриват с предменопауза реших че е това. А се оказа ИР. Която мисля че ми е от постоянен стрес. Сама си отгледах сина, трудно е финансово. Ппсле той има здравословен проблем. Тичане по лекари София-Пловдив и за капак преди година започнах работа в ковид болница (за пустите 1000лв). И там вече се довърших. Не искам да си спомням нищо от там.
Сега свиквам и се уча с новото хранене, но не се чувствам съвсем ок.

# 161
  • Мнения: 40 444
Какво яде днес, че не си ок?

# 162
  • Мнения: 1 727
Мини филийка протеинов хляб с масло и кашкавак. Обяд и вечеря пилешки дробчета с тиквичка, морков, чушка. 1 ябълка.

# 163
  • Мнения: 40 444
А количеството увеличи ли? Или се моташ още?
И да, стреса разболява.

# 164
  • Мнения: 1 727
Елора още се мотам.
Опитвам се да го увелича, ама не ми се яде. Но ще го увелича.
Утре риба с салата. Плод и това е. Упражнения правя в къщи, но май ще тръгна на зала като имам малко повече енергия.
Този месец ще изчакам за температурата, ако няма промяна януари при ЛЛ.

Последна редакция: нд, 05 дек 2021, 22:27 от BIBI 1

Общи условия

Активация на акаунт