Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

• 24 768
  • 749
  •   1
Отговори
# 195
Азара, споко, аз съм с преддиабет и ИР.
Пред Диабет и ИР не е ли едно и също? Simple Smile

# 196
Напиши ИТМ или BMI и ще ти излязат директно калкулатори. Въпросът е, че аз винаги съм се водила по това, че до 25 е норма, и понеже не съм имала амбиции за ниско тегло, считах, че съм ОК. А за ИР може би трябва наистина да се поддържа по-ниско тегло. За мен 25 е 59 кг., 22 е 52 кг., сериозна разлика, която за мен е била препъни камък и на 16, и на 26 г., доста преди да започнат сериозните проблеми - с отпадналостта, безсънието, хроничната умора.

# 197
Азара, споко, аз съм с преддиабет и ИР.
Пред Диабет и ИР не е ли едно и също? Simple Smile
Не съвсем. При мен КЗ вече се катери нагоре, докато когато е само ИР, обикновено няма проблемни стойности на КЗ. Т.е. при мен и двете са завишени.

# 198
Напиши ИТМ или BMI и ще ти излязат директно калкулатори. Въпросът е, че аз винаги съм се водила по това, че до 25 е норма, и понеже не съм имала амбиции за ниско тегло, считах, че съм ОК. А за ИР може би трябва наистина да се поддържа по-ниско тегло. За мен 25 е 59 кг., 22 е 52 кг., сериозна разлика, която за мен е била препъни камък и на 16, и на 26 г., доста преди да започнат сериозните проблеми - с отпадналостта, безсънието, хроничната умора.
Разбрах, благодаря! Според мен, това е некоректно изчисление. Хора с много мускул, ще ги изкара затлъстели, дори да нямат грам излишна мазнина.

# 199
Да, това е ясно, но все пак е един показател. То е ясно, че освен него трябва да се гледа и мускул и т.н.
Ето какво има за ИТМ в "Код диабет", не е много, само на няколко места е споменато.
Аз се интересувам дет се вика от спортна злоба, като съм тръгнала да разглеждам въпроса, го разглеждам от вси страни Wink
И аз съм с преддиабет /да не кажа съвсем диабет/...

# 200
Здравейте бойци срещу инсулина и глюкозата Simple Smile
С наближаването на празниците много ми е натоварено в работата и не успях да изчета всичко, че малко изостанах от темата....но искам да дам отчет...може пък да съм полезна на някой Simple Smile
Първо по темата със скъпата храна при хранителен режим...ама много се дразня когато познати ми кажат: ооо много скъпо излиза...и аз скачам на нож Simple Smile)))) Определено даже смятам, че пазарувам за доста по-малко пари.....вече не ми се случва да вляза в магазина за хляб...и да изляза с една камара боклуци...просто защото вече не купувам и хляб Simple Smile)) Не спирам да следя хората какви неща слагат на лентата .....аз купувам винаги: яйца, зеленчуци, месарлак...а от скоро и черен шоколад...Simple Smile Единствената глезотия която си поозволявам са зрелите сирена на Лидъл.....гауда, чедър, и разните му там с подправки....Снощната ми вечеря беше именно със такива +чери домати +маслинии и за десерт 2 квадратчета шоколад/на сутринта нов рекорд КЗ 4.3/ ....в тази насока искам да споделя, че съм много нещастна, колко гадни са вече краставиците.....а много ги обичам...в кварталната бакалийка продавача спомена, че хубавите бълг.краставици щяли да излязат към Нова година...дано е прав...доматите същата гадост...за сега залагам на черита и зелена салата. Нямам търпение да мине зимата.....ММ сади 2 год домати, тиквички и краставици и цяло лято ядем от тях Simple Smile МИналата година на майтап взехме 4 кокошки даже да гледаме....а те се скъсаха да дават яйца/по едно време ги раздавах/...само дето ги хранехме със смески/готови/ замислям се това лято да пробваме пак.....нямам идея обаче с какво трябва да се хранят....някой има ли идея Simple Smile Честно казано замислям се и за коза...Simple Smile Имаме едно местенце, което е на 5 мин до града, и лятото често си ходим там.

Утре стават точно 2 месеца от както започнах тренировки...а от 1 фитнеса...и вече мога да кажа, че определено ми се отразяват многоооо добре. Миналата седмица така се случи, че не успях да тренирам в 5 поредни дни.....и първата ми издънка в това число, едната вечер изядох едно парче някакъв домашен сладкиш, донесен от свекърва ми, каза че бил диетичен, но аз не и обърнах особено внимание/нямах намерение да го ям/...запомних само че има тиква, извара и каф.захар...след като стоя цяла седмица в хладилника и никой не искаше да го яде....една вечерр бях закъсняла от работа, не знам как реших да го изям...нито беше планирано, нито особено вкусен...обачееееее после сигурно мерих КЗ през пол час......на 2ри час стигна до 7.8/в този ден ми дойде също така/...бях меко казано шокирана....и в този момент се сетих, че не съм тренирала и съм оцелила възможно най-лошия момент......много ми беше криво, а за капак на вън валеше като изведро......живеем в къща на 2 етажа и да не казвам колко пъти изкачвах стъпала........смъкнах я до 6.4....пих оцет преди лягане....на сутринта беше нормална обаче...около 5.4...мина цяла седмица докато КЗ падна пак под 5....тази грешка повече няма да повторя.....поне една пица да бях изяла да му се не види:( Сега гледам повече от 1 ден да нямам почивки от залата Simple Smile

Някой беше писал/ май Натка/ за патешка мас.......аз готвя точно с нея, купувам от Метро, една кутия е 900 гр. и цената беше около 7 лв. ПОлзвам я от 2 месеца , а имам за още 1 поне.

Тъй...оплаках се...и ще завърша с днешните ми резултати . КЗ сутрешна4.3...следобяд мерих 2 часа след обеда...4.6 Simple Smile))) Хепиии

# 201
Аз сериозно се замислих върху този ИТМ 22 от "Код Диабет" и ще взема да си я дръпна тази книга, макар че вече съм чела "Здравословно гладуване" и "Код Затлъстяване". При мен това за ИТМ 22 като нищо ще се окаже вярно. В момента съм с ИТМ 23.3, но според кантара ми съм с 31% мазнини, което е страшно много, макар и да почнах от 38% тази година. Хубавото е, че висцеларните паднаха и се вижда, като ходя на гастро да ме преглежда. Когато отслабвам, първо отслабвам от корем и паласки, после краката, а те са ми по-големият комплекс.

Интересно ми се стори това, което Невена писа - че тя над определени килограми отключва ИР, която по принцип ѝ е в ремисия. Дали и аз имам такива килограми? Тъпото е, че от ученичка не съм падала под 60 кг. при ръст 165. Сега мускулите ми ги смята 42 кг., но пак мазнините са бая.

Иначе от години съм с ИР, но на новите да им кажа да си опичат акъла, защото моя дойде, чак след като ми спря цикъла и стана ясно, че съм развила СПКЯ. Чак тогава обърнах внимание на ИР, макар че вече бях с тази диагноза от години.

Как така 42кг мускули от обща маса 60 кг?!

# 202
  • Paris, France
Минерва, честито 💐. Браво за килата! Само така........ Вярно е това за излишните мазнини, но тази теория (За мазнините, сами по себе си) не може да обясни еднаквият процент диабетици при хората с 20% и тези с 40% мазнини. Това е видно от графиката от втората снимка, която ти пусна. Както Фънг пише, при човека значение имат само мазнините в коремните органи и около тях, като всеки човек толерира различно количество коремни мазнини. Толерансът е генетичен, склонността да се складира в корема също е генетично обусловена донякъде. Друготе фактори са хормонални нива на тестостерон, естроген, прогестерон, кортизол, като намаляването на първите три с възрастта е причината да ставаме силно ИР и да развиваме диабет основно след 40 и 50г. Има значение и наличието на стотици витамини, минерали  ензими. След това всичко е проста математика:

1. Ако горим веднага поетата (изядена 🐖) енергия от ВХ и мазнина с движение, то няма нужда инсулинът да се качва за да я набутва някъде.

2. Ако освободим място в мастни клетки, то неизразходваната енергия влиза и без много инсулин.

3. Ако качим мускулна маса със силови упражнения и достатъчно протеин, то ние ще горим всеки ден повече енергия, дори когато сме в покой. Проблемът е че не всеки може да качи мускулна маса и това е на 100% генетично обусловено. Мускул се качва и след 40г, и след менопауза, но след 60г е трудно.

Това за 22% не важи за всеки човек. За повечето европейци процентът е по-висока, ощепо-висок за африканци. За някои азиатци е под 18% и затова за тях има и други калкулатори.

Калкулаторите с обиколка на талия и врат са доста точни. Вчера си пуснах един с моите данни и долу-горе отговаря на измереното на кантар на приятелка. Интересно е, но няма да ви помогне никак, защото преди да сте свалили КЗ и коремните тлъстина, вие не знаете колко точно трябва да свалите. Това може да го измери само и единствено фиброскан и никакъв друг ехограф.

И да следвам Джейсън Фънг, мене не ме устройва и за мене заветното му 22% не е релевантни. В домашни условия най-точното е сантиметър на баба ми. НЕма грешка 🥳, дори и като съм се залежавала. Качи ли ми се талията, ясна е работата, грух, грух, ако ще кантарът да показва същите кила или -1 или -2. Случи ми се януари, но бях и оперирана и нямах поле за изява във физически план. Затварях си устата и толкоз.

stonefaced, кантарът вероятно е прав ☹, гадината. Никой калкулатор не може да изчисли истинските мазнини само по кила и ръст, за които говориш. По тази логика Шварценегер ще излезе шопар, както Миоки писа. 31% не е края на света. Отслабни още малко и след това можеш да качваш мускул, губейки тлъстина. Това 22% не те касае лично. И аз не се усетих, че и като ми спря цикъла мислех  че е менопауза и отказвах да пия глюкоза, а си исках Дуфастон, а той качва ИР 🥵.

А ниското тегло хич не е добро. Пада ми костната плътност, като още не съм в менопауза. Идеалното е качване на мускул.

Аз съм тежала с 10 кила повече, имах талия 55 и голям задник, 110см и никаква ИР. Подразбира се, че съм имала мускули в задника и бедрата и никаква сланина в шкембето.

Та, измерете си талиите! И си ги следете тях!

Азара, честито 💐. Официално можем да те извадим от регистъра на диабетиците, мисля. Това с със сладкиш не е страшно. Естествено е да качиш КЗ като не ядеш дълго ВХ и не спортуваш. Много добре вървят нещата при тебе. За махане на някое хапче мислила ли си?

А пред диабет и диабет 2 са етапи на ИР, до които всеки стига ако не я пребори. Следващите са реанимация, инвалидна количка, слепота, морга 😻.

Кокошки можеш да дохранваш с ленено семе и така яйцата ще са богати на омега 3. Някакви смески трябват за минерали и протеин. Не може само лен. Можеш да им носиш остатъци от вашата храна. Те са всеядни.

Козите трябва да са две, поне. Най-лесно се гледат крави. Ако имаш кой да ти пасе козите или поне да ги пуска в двора всеки ден е малко по-лесно. Козите ядат и клони,та се внимава ако има овошки наоколо.

# 203
МИналата година на майтап взехме 4 кокошки даже да гледаме....а те се скъсаха да дават яйца/по едно време ги раздавах/...само дето ги хранехме със смески/готови/ замислям се това лято да пробваме пак.....нямам идея обаче с какво трябва да се хранят....някой има ли идея Simple Smile
Дядо ми даваше на неговите с остатъците от зеленчуци, освен смеските. Иначе те ядат треви, червеи и бубулечки. Козата трябва да я водите на паша, иначе ще ви опасе градината та и ушите Joy Дядо пращаше неговите кози със стадо - сутрин ги води, вечер си ги прибира. Ангажимент си е, не е като кокошките.

# 204
А, де... Добър въпрос... Как 42 кила мускул при 62 кила 😁 така твърди пущинята! Сега смятам, дава 20 кила сланина, демек все едно нямам кости и органи 😂 нищо де, ориентир си ми е. Уж праща ел импулси. Но да... ориентир е, а мазнините съвпадат доста с тези от фитнес кантара и калипера.

Иначе дуфастон сигурно пак ще пия. Вероятно ще имам инсеминация другата седмица, а след нея се пие дуфастон сутрин и вечер. Няма начин, ще компенсирам с храна. Не знаех, че качва инсулина Sad

# 205
  • Paris, France
А, де... Добър въпрос... Как 42 кила мускул при 62 кила 😁 така твърди пущинята! Сега смятам, дава 20 кила сланина, демек все едно нямам кости и органи.

Точно. И при мене беше точно същото 🥳. Още по-зле стана като измерихме всичко с апарат. 37 кила мускул ☹ реално. Около 40 имам сега, та се ядва. Моите кости явно са леки. Тъкмо да не ми тежат, та да мога да си мъкна сланините. И цици нямам, пусто! Последният ми сутиен, мек е S размер от H&M. Купих си и гащи към него, пак S. Ми кво, гот си е 😻. Не заемат място в гардероба. Усвен да идЪ манИкенка. Мани!

# 206
На мен кантарът ми дава от 55,2кг общо тегло:
мускул 20,8кг
мазнини 15,3кг
кости 2,3кг
останалото други тъкани и кръв.
Вътрешните мазнини ми ги дава индекс 5 като до 9 го води "нормално".

Няма как от 62 кила, 42 да са мускул и 20 кила за всичко осталано. Само кръвта е около 5л.

# 207
  • Paris, France
stonefaced, стискаме палци другата седмица. Желая ти това да са последните хапове Дуфастон в живота ти и ако талията се увеличи, да е само от бременност, оттук нататък. И здраво бебе ти желая.

О, да, права си Миоки. 37 кила са мускул, кост и още там каквото има. Чисто тегло, нещо такова го водят. 2.2 са ми костите в момента и около 19 или 20 кила мускулите. Всъщност има и разбивка на скелетни и някакви други мускули, но те нямат значение.

Както и да го въртим, каквито и да са ни кости и мускули, внимателно хранене и търчане му е майката 🥳.

Биби1 ме попита вчера как изяждам по 6 яйца сутрин, че и заедно със салата. Ми, научих се но както вече писах, ям по 4 или 5, 6 максимум и в зависимост от това какво ще правя през деня. Ако ще излизам си изяждам 6 яйца като поп. Реално ям 6 белтъка и 5 жълтъка. Жълтъците винаги са с един по-малко, защото и мацо 🐈 иска жълтък, но не яде белтъка. Ставам, вадя купата с нарязана салата, соля, слагам зехтин и лимон и почвам с вилицата. Вадя тигана, 20 сантиметров, мажа с пръст със зехтин и с остатъка си мажа ръцете и лактите (и краката ако е много). Е, поне коленете мажа. Яйцата ги чупя, изливам белтъците в купичка, а жълтъците ги слагам в по-голямата част от черупката и връщам в гнездото на картона, откъдето съм взела яйцето. Като свърша, пускам газта и изливам белтъците. Котаракът ми скача по краката. Изливам един жълтък в купичката и му го слагам на пода да ми се махне от главата. Дояждам салатата. Обръщам белтъците да направят коричка и от другата страна, вадя в чиния, отгоре слагам суровите жълтъци и соля, ръсят черен и лют, червен пипер. С чаена лъжичка размесва жълтъците и си ги изяждам. Прегъвам на 2 белтъците и ги почвам с вилицата. Изяждам и излизам.

Веднъж алиннна писа, че изяла 6 яйца на обяд и и се догадило и реших да видя какво ще стане. Нищо не ми стана, но 6 сварени яйца с твърд жълтък не мога да изям наведнъж.

Тези яйца и салатата ме държат наситена докато се прибера, може да е в 21ч и нищо не ме блазни навън. Е, нося си ядки, ей така, за всеки случай.

Не ям по 6 яйца наведнъж всеки ден и даже не закусвам всеки ден, но ако ще излизам и няма да ме има, предпопитам да се наям в къщи и да не мъкна яйца, чушки или друго.

Ако няма да излизам сутринта, пия само черно кафе и не ям нищо.

# 208
Азара, браво бе момиче! Много ти се радвам, не помня кога започна да пишеш тук но помня че беше доста скоро и че беше закъсала не просто доста, ами много. А виж къде си сега, нищо общо няма с това, от което тръгна.
Това с влизането за един хляб ни е редовна шега с приятелите ми. Ей на, влязох в Кауфланд и един хляб ми излезе над 20 лева! При което моя милост се хили и казва Ми така е, щото ядете хляб! Аз като не ям, нямам такива дертове! Joy
Патешката мас нямам възможност да ходя до Метро за нея, в моя град няма Метро изобщо...
Кози ако вземеш да гледаш, може да не си купуваш нова карта за фитнеса, тия животни нямат стигане Grinning Докато се обърнеш и може и на покрива да ги видиш, толкова са щръкливи Grinning Количеството мляко от тях не е кой знае колко, доколкото знам. Не те разубеждавам де, ама се информирайте хубаво преди да си сложите този таралеж в гащите и преценете струва ли си. Да не се окаже по-удобно и евтино да си купувате козето мляко от някой друг. Права е Невена че всичко ще бъде изядено в двора, щом могат да го сдъвчат.
За краставиците и доматите съм съгласна че не струват в момента и просто съм се отказала да ги ям по това време на годината. "Заешка" салата през ден е при мен - зеле с моркови Grinning Чат-пат тип Цезар (абе минало край Цезар ама така си му викам), само че с китайско зеле а не с айсберг, че айсберг ми е блудкав и ми върви само на много богати салати.Туршийка и кисело зеле вкъщи, заешката е предимно за работа че с киселото зеле ще ме гледат лошо ако това извадя да ям на бюрото си. Разни репи стържа с морков също, да става там по-шарена гарнитурата. Къде с копър, къде с целина, пак да не е съвсем еднакво на мирис. Зимно време салатите ми са малки, колкото да се каже че има нещо там свежо, че обичам. Виж лятно време на моменти се ограничавам и умишлено, че си пълня стомаха със салата и не дояждам същественото Grinning

Тия мускули от де ги вадите не зная, водят го чисто тегло или активно тегло, демек без сланинките щото те са що-годе инертни и си стоят само.

# 209
Естествено, че тези дето ядат хляб харчат повече.
Хляба, но и не само него, ами леща, боб, ориз, картофи вдигат инсулина и оттам им се прияжда един куп други боклуци.
После на мен разправят, че бил скъп режима.

Общи условия

Активация на акаунт