Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

• 24 770
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
Невена, що гониш момичето? Joy
Нека седи тук, белким и дойде апетита Joy
Въглехидрати на нея не и трябват много. Трябва да чете. Ама четене с разбиране. И филмите да изгледа. А не само да твърди, че чете. И коренна промяна в храненето.
Тя и без това досега това е яла, ама по две лъжички на хранене.
Да и беше видяла менюто преди няколко дни. Твърдеше, че била чела пет пъти първи пост и била  на нввмх, но и ставало лошо. Менюто и за ден
Явно бъркам режима. Вчера си пържих голи тиквички (без брашно) и извара и кьопоолу замезвах. Днес спаначена супа без ориз, чиста водичка.
Оххх ☹️
После режимът бил виновен. Оказа се, че нищо не е чела.
Аз ако съм на спаначена супа с ориз цял ден, на другия ден се превръщам в чудовището от Лох нес.

Здравейте, аз съм с ИР която се откри (или разви, така и не разбрах) в следствие от ГД през бременността ми миналата год. Чудя се дали имате някакви изпитани рецепти за празниците? Сарми и чушки с по-малко ориз/пълнозърнест ориз ми е една от идеите, но си мислех за рецепти за питка и тн., които да не са твърде въглехидратни, и въпреки това, ядивни за цялото семейство?
Мда, само на Бъдни вечер правя компромис. Правим лозови сърмички с зеленчунци и много гъби и мъничко кафяв ориз.
Питката също ни е домашна, ама рецепта не мога да дам, рядко я правя и не помня.
Иначе питки и сърми са си все въглехидратни храни, както и да го въртиш и сучеш.

# 181
Аз пък не правя компромис за празници, ама така съм си решила. Все пак, прегрешение два пъти годишно (Коледа и Велик ден, айде и някой рожден ден, но там може да е скромно), не е фатално и ако ще е така, предпочитам традиционни питки и там каквото сте решили да сложите на масата.

# 182
Ох, на Бъдни вечер домашната питка ми е много вкусна.
Иначе я правим от пълнозърнесто и типово брашно.

# 183
Как ги пържите тия сардини? В каква мазнина? Някой беше споменал, че ще пържи сардини

Биби, не всички в темата имат нужда от отслабване. Не се храниш достатъчно, няма мазнина в храната и калории - така няма как да не ти е зле.

# 184
  • Paris, France
Биби1, приеми моите извинения ако нещо съм те обидила 💐. Въпросът към Миоки за целта ти беше свързан с това, че темата е за отслабване, от каквото явно не се нуждаеш. Много извинявай 🙏 .

Сардинките, които са малки, като цаца или попчета, ги овалвам в брашно и ги пържа в тенджера, пълна със студено пресован зехтин или кокосово масло. Това са най-стабилните мазнини на високи температури.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325266#_noHeaderPrefixedContent

За тези, които не ядат бяло брашно - може да се замени с бадемово. С друго не съм пробвала.

Синът ми не ги обича с вътрешности  та с пръст ги отварям и кормя, плакна, оцеждам в цедка, бърша в кухненски парцал или кухненска хартия и овалвам в брашно една по една. Не соля преди пържене, но по принцип може. Сервирам веднага. У нас ги ядем само синът ми и аз. В обикновено брашно овалвам, защото бадемовото нещо не му харесва. Изсушени в хартия не поемат много брашно. На мене ми харесват и в бадемово брашно. Понякога правя първите без брашно, за мене, а втората доза ги овалвам за него. Дояждам неговите, че претоплени не ги яде. Нямам проблем с количествата брашно, защото са нищожни, но ако има глутенова нетолерантност се заменя с друго. 

За бъдни вечер питката с късметите я правя от бяло брашно. Децата не харесват пълнозърнестата. Аз не ям от нея , освен късче, може би.

У нас Бъдни вечер е креолски и готви ММ. На родното му място традиционно ядат лангуста, морски дарове, специална шунка - свински бут, овалян в лют червен пипер. Баница децата не обичат. Не обичат и постно 🥳. Правя си гъби, слагам няколко вида ядки, маслини и това е. Яде се и пушена сьомга, хайвер и гъши пастет на специален хляб. Гъши пастет и хайвер не ям по морални съображения, а са полезни с К2 и омега 3, но ми е отвратително да разпорват бременна риба и да бъркат с тръби по стомасите на гъски и патици, като понякога ги задушават с храна в белия дроб поради ненацелване на хранопровод. Деси_123 също писа, че не ги яде. Никой не би трябвало да ги яде. Десертът е bûche - пън, който е руло, направено от блат, намазана с крем. Купуваме го готов от сладкарница, но не обичам и не ям.

Реално на Бъдни вечер съм по-кето, отколкото в обикновен ден. Само шампанско пийваме.

Елора, не гоня Биби1, а питах Миоми защо иска да отслабва. Не ми е ясно какво цели с толкова ниски калории, като е слаба. Зная, че при висок кортизол и поднормено тегло ниско ВХ режим може да влоши положението.

Исках да кажа, че при хора с поднормено тегло, особено спортуващи, млади нещата са много сложни, винаги има сериозен недостиг на нещо и такъв режим вместо да помогне, влошава. Слабият няма лептин и може да не яде по цял ден и докато се усети да остане без мускули.

# 185
  • София
В София. Магазинът, от който пазарувам е в Дианабад - Balkan Fish,  Рибен магазин на Николай Хайтов 32. Но предполагам, че и по другите магазини е така.
Потвърждавам. Оттам си купувам и аз зехтин.

# 186
Благодаря Nevena много изчерпателна информация. Не съм изследвала дефицити, калориен дефицит може би. Храня се по малко. Цял живот бях 50кг и за година и малко качих 10кг,без да променям храната. Почнах да тичам. Сина ми изкара лятото нещо, много се притесних и отслабнах 5кг за седмица. Понеже доста от симптомите се припокриват с предменопауза реших че е това. А се оказа ИР. Която мисля че ми е от постоянен стрес. Сама си отгледах сина, трудно е финансово. Ппсле той има здравословен проблем. Тичане по лекари София-Пловдив и за капак преди година започнах работа в ковид болница (за пустите 1000лв). И там вече се довърших. Не искам да си спомням нищо от там.
Сега свиквам и се уча с новото хранене, но не се чувствам съвсем ок.
Синът ми 6 г. съм го гледала сама. Определено вярвам, че И стресът влияе, освен вредните навици. Дерзай, ще се справиш!

# 187
Невена, бъзиках те. Знам, че не я гониш, ама тя явно е чувствителна и се фръцна леко.
Иначе темата не е само за отслабване.
Знаем, че има и слаби с ИР.
И Биби доказва, че ниските калории са вредни.
Тъжното е, че много хора все още вярват в тая глупост.

# 188
Тук съм, но днес се сринах вече. След обяд имам горчив вкус в устата  Cold Sweat
Утре пак при ЛЛ. Лошо ще му стане.
Благодаря на всички за подкрепата.

# 189
Аз да кажа нещо положително, 5 кг. надолу съм, 26-ти ден. Още 4-5 дни и ще стане месец. Преди малко смятах от колко години не съм била толкова - ами 5 години се мъча с тези 5 кг. Ама с въглехидрати...

Сега съм 77, тръгнах от 82. Историята ми е 10-годишна, преди това съм качвала и после сваляла 10-тина кила 2-3 пъти, вкл. и след първата бременност. Преди 2-рата започнах да качвам и стигнах 67-68 кг., тъкмо вече се бях амбицирала да разглеждам за какво става дума, забременях и после всичко тръгна надолу. Това преди 9 години. Миналата година КЗ ми беше 5 /2020 по това време/, от поне година - две преди това се каня да си правя това обременяване с глюкоза, даже не знаех за гликирания хемоглобин. И така - а днес, а утре - станаха 2-3 години, през които нещата много са се влошили. При предишното изследване КЗ ми беше 4, но не е било 2018, нито 2019, звънях в лабораторията, в която ходя и ми извадиха стари резултати. Т.е. в рамките на 3 години се вдига от 4 на 5, после за една година - от 5 на 6. Но съм сигурност и преди този четиригодишен период съм имала ИР, неистовият ми глад е от 10 години поне, че и преди това.

Хубавото е, че съм супер енергична. Спрявам се с по-малко сън. Не съм така бясно и неистово гладна. Пу пу, чак не смея да се похваля. Не ми се е вярвало чак, че ще стане, но аз съм страхлива, не съм суетна и това да изглеждам еди как се не ме мотивира, но имам голям страх от болести.

За мен режимът работи. Засега.А пък и чета и знам, че когато спре да работи, трябва да се предприемат други неща. На 09.12. съм на лекар, стискайте палци да се разберем с ендокриноложката-диетоложка по-добре, отколкото с предишния.

Биби, вероятно ще трябва да си правиш още изследвания! Ръчкайте с личната, чети из нета, действай.

Последна редакция: пн, 06 дек 2021, 16:30 от Минерва

# 190
Ами да, то отнема едни 10-тина години преди да започне КЗ да се катери нагоре.
Браво за успехите, продължавай Simple Smile

# 191
Аз сериозно се замислих върху този ИТМ 22 от "Код Диабет" и ще взема да си я дръпна тази книга, макар че вече съм чела "Здравословно гладуване" и "Код Затлъстяване". При мен това за ИТМ 22 като нищо ще се окаже вярно. В момента съм с ИТМ 23.3, но според кантара ми съм с 31% мазнини, което е страшно много, макар и да почнах от 38% тази година. Хубавото е, че висцеларните паднаха и се вижда, като ходя на гастро да ме преглежда. Когато отслабвам, първо отслабвам от корем и паласки, после краката, а те са ми по-големият комплекс.

Интересно ми се стори това, което Невена писа - че тя над определени килограми отключва ИР, която по принцип ѝ е в ремисия. Дали и аз имам такива килограми? Тъпото е, че от ученичка не съм падала под 60 кг. при ръст 165. Сега мускулите ми ги смята 42 кг., но пак мазнините са бая.

Иначе от години съм с ИР, но на новите да им кажа да си опичат акъла, защото моя дойде, чак след като ми спря цикъла и стана ясно, че съм развила СПКЯ. Чак тогава обърнах внимание на ИР, макар че вече бях с тази диагноза от години.

# 192
Какво е ИТМ?

# 193
Индекс на телесната маса....

Да не ме забравяте...по-късно ще се включа за отчет Simple Smile))
Добре дошли на новите.....аз не съм с ИР а направо с диабет, но и аз досаждам в темата защот е за отслабване Simple Smile

# 194
Азара, споко, аз съм с преддиабет и ИР.

Общи условия

Активация на акаунт