Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

• 25 077
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
  • Paris, France
Минерва, все те забравям. Честито за кг, но най-вече за сантиметрите 💐. Браво. Продължавай напред!

Поправете ме, ако греша, но червеното цвекло не е ли с доста висок гликемичен индекс?

Не 😻. Под 50г ВХ има в кило цвекло. Малка до средна глава цвекло до около 200г, съдържа под 9г ВХ, но съдържа много триметилглицин, който сваля хомоцистеин дори при хора с MTHFR мутации. На мене ми помагаше да ходя до кенефа като се бях запекла в началото, но не при всеки е така. Листата са особено полезни, с В витамини и К1.

Момичета, каква спирулина пиете, гледах някава жива 30 лв за 12 дни ще стигне, скъпа пущината!
А на таблетки си била губела 60% от качествата, така ли е?
Имам на прах ще я допия но е ужасна, едва преглъщам 😨
Ако има добра на таблетки най- добре ще ми е.

Аз никаква. Специално ме предупредиха да не пия спирулина, но забравих защо. Допий тази на прах да не я зяносваш! А за какво я пиеш тази спирулина?

Скиорче, Т3 не е лошо да е нисък когато се отслабва, защото като е висок се губи мускул. Точно падането на Ф3 е позитив от кето диетите за хората с висок инсулин. Постоянно висок Т3 уврежда кръвоносните съдове, предразполага към автоимунни заболявания и към загуба на мускул. При ИР е типична картината високо ТSH  ниско Т4 и високо Т3, като може и трите да са в норма (поне в началото). Част от ниското Т4 се дължи на това, че черният дроб обръща прекалено много Т4 в Т3.

Азара, повечето доктори изобщо не отчитат антитела докато са почти в норма, а после е късно. Иди и си изследвай селена! Важно е. После да, млечните съдържат много йод, а като няма селен става лошо. За хора с увеличени сливици, яйчници, гърди, с лист и, тумори, получи, миоми, ендометриоза и подобни може да е добре да се приема йод, но за останалите не е. Не и докато няма селен. Йодът е важен, но отровен като няма селен. Дай 50лв да изследвал селен вместо да идеш да ти кажат, че нищо ти няма. Има ти. В началото си се хванала и има изход. Елора си е вкарала ТАТ и МАТ в норма. Ще ти намеря как става с добавки.

# 316
Азара, не разбрах защо трябва да спираш тези млечни, които си изброила?

# 317
За желязо знам, че много момичета го вдигат с коприва (ядат коприва и най-вече запарка от коприва), но не съм пробвала. Иначе има значение и нивото на б12. Знам, че е много опасно да се приема желязо (хапчета) при дефицит на б12. А за усвояването му пък е нужен витамин Ц . В общи линии всякакъв прием на желязо трябва е по предписание и под лекарски контрол, че може и беля да си направи човек.

Ние редовно ядем кюфтета, даже днес също. Взимаме си от този магазин, който е със собствена продукция пасищни животни - в тях има само месо и подправки. И на мм майка му редовно право кюфтета - без хляб, без лук, само месо. В Турция също на всеки ъгъл кюфтета, то тива си е тяхно ядене - е не слагат вътре хляб, това е май нашески сиромашки похват …

# 318
Невена, да знам....мислех си аз за селена....ама като оставих поредните 120 лв тази сутрин в лабораторията...просто нямах повече......44 лв май струва....ще пусна, ко да прая.....поне вече им хванах цаката в лабораторията...като отида в 7ч и отворят в 7.30..поне минавам най-много 3та.......да не вися цял час после.....а цинка дали да гледам и него....
Скиорче, ти май ме питаше за витамините...пусках си окртомври....Вит Д съм супер - 84 ми е, Б12 беше около 300 и нещо...не трагедия, но вече го почнах под формата на спрей...с вкус на кайсийки...Simple Smile

Новото момиче/ извинявам се не запомних ника/ с косопада....аз пък забелязах, че феритина е нисък,,,,,четох че и от това може да е...аз също имам косопад.....моя е от години обаче/поне от първата ми бременност преди 16 год/, и се обостря само есента.....Абе, имам чувството , че всеки 2ри се оплаква от този пуст косопад.....моята коса е доста рядка, и като ме налегне ...направо ми се реве....иначе постоянно имам нови"бебешки" косички....

Миоки.....нали при Хашимото не се препоръчват млечни...Sad
Ам тя Невена ще ме излекува сега Simple Smile))) И Елора чакам да се включи
...направо ми писна да се чудя от кво ще умрЪ....хахаххаха

И аз да се иЗкажа за кИфтетата......преди много ги обичах....с доволно количество хляб накиснат в прясно мляко, лук, магданоз, яйце, задължителната съставка при мен е кимион.......пържени...ммммм...сега разбира се отпаднаха половината съставки....само кимион, лук, магданоз и яйце....на фурна в/у хартия за печене......семейството се избиват да ги ядат...и аз също Simple Smile

# 319
Честно казано, между млечни и млечни има значителна разлика, да не говорим, че тези сирена които ядеш, реално имат много малко общо с млякото след като са ферментирани от бактерии.
Тези "правила" които се разпространяват като вредни за щитовидната, са ми странни и съмнителни. Може би нямам достатъчно информация, де, но ако няма алергия, някак не ми се връзва да се слагат всичките в един кюп. Интересен би ми бил един механизъм на такава вреда.

# 320
  • Paris, France
Азара, не разбрах защо трябва да спираш тези млечни, които си изброила?

Защото МАТ и е над норма и въпреки диетата, изключваща глутен, зърнени и ВХ се вдига, макар и с малко. Над 3 от 4 жени с Хашимото са нетолетантни към лактоза. И във ферментиралите сирена има нещо, което дразни, ама го забравих какво е.

https://www.healthline.com/nutrition/hashimoto-diet

Забележете, че добавките, които свалят щитовидните антитела като, магнезий, цинк, Б витамини, куркумин, Д3, желязо итн са веществата, които ни липсват в някаква степен и при ИР.

За мене антителата са приоритетни. Тя с режим може да си кюта с идеална КЗ и гликиран с десетилетия, но увреди ли се щитовидната, край и ще и трябва външен хормон ежедневно.

И аз много обичам млечни, но хич не ми действат добре. Тя няма да ги спира доживот, а само докато види МАТ пада ли. Като свърши с отслабване и диабет, като качи малко мускул, няма проблем да включи някои млечни внимателно и да следи МАТ.

Когато и се оправят клетъчните нива на магнезий, омега 3 итн може да се окаже, че млечните вече не са и проблем.

Азара, цинкът почва да липсва при хиперинсулинемия, каквато ти нямаш. Даже мисля, че диабетът е опит на тялото да си осигури цинк и магнезий за по-належащи нужди, намалявайки производството на инсулин. Ти не изразходваш много цинк за производство на инсулин, ядеш месо и млечни и съответно не е спешно да го тестваш. Със селена не е така. Той ще определи плановете ти за действие оттук нататък. Важно е да ги знаеш какъв е. Може да е нисък и липсата да те доразболееш, а може да е висок и излишъкът да те разболее. Хашимото е дисбаланс между йод и селен. По-добре спри млечните сега, отколкото после да се чудиш как да си оправяш щитовидните.

# 321
За желязо знам, че много момичета го вдигат с коприва (ядат коприва и най-вече запарка от коприва), но не съм пробвала. Иначе има значение и нивото на б12. Знам, че е много опасно да се приема желязо (хапчета) при дефицит на б12. А за усвояването му пък е нужен витамин Ц . В общи линии всякакъв прием на желязо трябва е по предписание и под лекарски контрол, че може и беля да си направи човек.

Ние редовно ядем кюфтета, даже днес също. Взимаме си от този магазин, който е със собствена продукция пасищни животни - в тях има само месо и подправки. И на мм майка му редовно право кюфтета - без хляб, без лук, само месо. В Турция също на всеки ъгъл кюфтета, то тива си е тяхно ядене - е не слагат вътре хляб, това е май нашески сиромашки похват
Деси, точно обратното е за Б 12 и желязото...Когато има дефицит на желязо и се приема добавка на Б 12, тогава може още да падне желязото. Но да, железните добавки се приемат само при нужда и след доказан дефицит!
Сиромашкият похват се прилага и в Италия- там се харесват по-меките кюфтенца. Не че само с хляб ги правят, но доста хора така са си свикнали.🙂
За червеното цвекло- майка ми и леля  и вдигат идеално желязото със сок от цвекло и моркови, или с такива салати и смутита. При мен не се получава само с цвекло, а от такъв сок ми беше станало толкова лошо още с първите глътки, че имах чувството, че смених няколко цвята на лицето, направо трябваше да легна...Майка ми си "жули" и по цяла чаша сок от цвекло и моркови и се чувства страхотно.. И майка ми, и леля ми са след менопауза, без цикъл, та може и това да има значение.
Обичам цвеклото като вкус и го хапвам на салата, варено с майонеза на салата също...печено пълнено става много добре, но рядко ми се занимава.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 20:39 от dolce miele

# 322
Честно казано, между млечни и млечни има значителна разлика, да не говорим, че тези сирена които ядеш, реално имат много малко общо с млякото след като са ферментирани от бактерии.
Тези "правила" които се разпространяват като вредни за щитовидната, са ми странни и съмнителни. Може би нямам достатъчно информация, де, но ако няма алергия, някак не ми се връзва да се слагат всичките в един кюп. Интересен би ми бил един механизъм на такава вреда.
Да, не го приемам за чиста монета...ще почета малко  и за това...не случайно написах какви приемам, за да ми кажете дали са ок....в твърдите сирена има наистина малко ВХ, а са мазнички и засищат чудесно....

А тези, които сте с повечко инсулин...да ми дадете малко на мен, че с тва 1.7 хахахахха съм за никъде:)
Гликирания тайничко се надявах да е под 6....но все пак не изчаках да минат още 2-3 седмици...а по записките до края на септември съм била с висока КЗ

# 323
Невена, какво имаш предвид под хич не ти действат добре? Физически или? Дай малко по-подробно в този аспект.
На мен не ми действа добре само прясното мляко - подува ме и ме разхлабва леко. Другите млечни не създават подобен ефект и си ги ям, макар че не са ми сред основните.

# 324
Nevena Virolan, благодаря ти за отговора.
1. За вит.Д ми стои така от януари минимум, тогава го пусках за 1 път. За никой обаче не беше достатъчна причина. Сега пия 3000 iu на ден  - това не е проблем за инсулина надявам се.
2. Андростендиона и пролактина ендокринолога ми каза че не можело да са верни , защото не били направени в правилния ден, тях пак щеги пускам, но по отнощение на мазна кожа, черни точки, пъпки- всичко си го имам от малка още. Единственото ново нещо,което забелязвам последните години , а може и повече е окосмяване където не трябва. Предполагам то си върви заедно с високите стойности. Ще започна и омега 3 за него тогава.
3. По отношение на протеини не мога да кажа достатъчно ли са, ям си домашни манджи. Мога ли да приемам протеинова пудра като добавка според вас? Същото важи и за l lysine , който мислех да почвам,може би с l arginine?
Азара, феритина си ми е нисък, беше още по нисък февруари, тогава го изследвам заедно с желязо, което ми беше 7, на долна граница 5..сега ми е 16, но феритина повечене скача..

# 325
Феритинът бавно и трудно се покачва в повечето случаи. Но е много свързан с косопада, защото се дърпа желязо и от косата, когато има дефицит...Тялото си го дърпа желязото, откъдето може и започва първо с по-маловажните тъкани...

# 326
МОя феритин също е нисък.....37 /13-150/ но желязото ми беше добре, до колкото си спомням май 13.......досега не съм предприемала нищо за него....

# 327
Моят беше 27,61 мг/л със същите референтни, последно като го изследвах. Не знам дали може да се сравнява с предното изследване (49,4мг/л), защото там не ми дадоха референтни стойности, само мерни единици, които са същите, но пак не е сигурно, че савнение е удачно.

# 328
  • Paris, France
Невена, какво имаш предвид под хич не ти действат добре? Физически или? Дай малко по-подробно в този аспект.
На мен не ми действа добре само прясното мляко - подува ме и ме разхлабва леко. Другите млечни не създават подобен ефект и си ги ям, макар че не са ми сред основните.

Ето това ми правят кашкавали и сирена:

Излизат ми пъпки по дланите (С времето може да почне и по стъпала, като кистично акне, пълни с нещо, което първият път помислих, че е заразна гной. Изследванията, правени в 3 различни пристъпа, не показаха бактерии, никакви. Автоимунен постуларен псориазис. Получава ми се всеки път, който ям масло, сирене и подобни. Вдига някакви интерлевкини, но трябва да ида да ги намеря кои бяха. Това се получава независимо от количеството ВХ, консумирани в него момент.  На снимките съм през втората карантина. Пъпките не спират да се появяват докато не спра да ям масло и сирене. После засъхват и на тяхно място остават червени крусти. След около седмица, цялата кожа на дланите почва да се бели, появява се новичка, здрава кожа и така до следващата консумация на масло или сирена. От обезмаслено кисело мляко или обезмаслени млечни не ми се получава. Има и други симптоми, но този е нетърпим. Ядки, шоколад, ВХ не го предизвикват. Пробвах да увелича рибеното масло, но ям ли масло - пущините излизат.

кокix, според мене имаш СПКЯ поради ИР. Не може да се приема протеин на прах и това е отбелязано в първия пост. Само омега 3 не може да започваш, защото не ти липсват само те. Повишеното окисляване намалява с намаляване на инсулин. Четеш първият пост, намираш и добавките за акне, които са тези от първия пост, но с повечко цинк, инозитол към и започваш режима, после спорт и така. Трябва ти чисто хранене. 3000iu D3 е явно недостатъчен. Искай ампула 50 или 100 000 единици от джипито.

# 329
Хъх, ти имаш някаква сериозна непоносимост значи. Моите съболезнования. Аз кожни проблеми, като изключим проклетите черни точки по лицето и мазната кожа, не съм имала никога. Алергии също не познавам. А, излъгах, ден път се изринах от един евтин крем за лице. Добре, че поради някаква причина, реших да си намажа първо ръцете. Точно където се бях мазала, имах сърбящ обрив.

Общи условия

Активация на акаунт