Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 44

• 25 040
  • 749
  •   1
Отговори
# 300
Червеното цвекло за анемия ли го дават? Не знаех, че в него има желязо.
Да, особено анемични бременни ги карат да хапват доста цвекло.
Желязото от растителни източници е нехимно и трябва преобразуване в тялото до използваемото химно желязо. Бая цвекло трябва да изхрупат. Не случайно на бременните се дават хапчета, с тия съвети за хранене, няма как да е друго...

# 301
Което само говори що за специалисти са лекарите, на които би трябвало да разчитаме. Факт е, че така съветват.

# 302
Поправете ме, ако греша, но червеното цвекло не е ли с доста висок гликемичен индекс?

Иначе по-добре усвоимото желязо е хем (heme), а то е изцяло в животинските продукти.

# 303
Как "яде се само месо и салата, от време на време яйца"?
Аз салата не ям никаква, но зеленчук ям.
- мусака с алабаш ИЛИ глава целина ИЛИ гъби (няма нужда от това отгоре/заливка)
- пълнени чушки с кайма и гъби ИЛИ "ориз" от карфиол
- зеле с месо
- гулаш с пюре от глава целина ИЛИ пюре от карфиол (страхотно е, препоръчвам)
- печен хрупкав карфиол
- запечени зеленчуци
- гъсти супи или крем супи (не държат сито, добавете варени яйца или сирене)
- кюфтета
И т.н.
Давани са линкове с рецепти на nosugar, Вили, Дени и др.

# 304
Здравейте, записвам се в темата за пръв път, изчетох доста от нещата назад и тези от 1ва страница. Въпреки всичко  съм доста объркана ,както от изследванията ми, така и от някои насоки. Ще стане малко дълъг пост ( за което се изяинвам), но се надявам да има някакви отзиви:grinning:
Ще започна отначало - стигнах до тук след като си направих ОГТТ тест преди 2 дни( резултати ще прикача долу). От повече от година насам имам проблем, който абсолютно ме изкара извън релси- много тежък косопад, който още продължава,  а какво ми е останало.. та започнах да изследвам неща още в началото - основно витамини. Причина не се намери. След това, това лято , си мислех, че с игнориране нещата ще станат- ама не станаха, даже по зле става. За пръв път пуснах полови хормони, КЗ и инсулин преди месец може би. Ето ги :
Пускам ги само информативно, знам че темата не е за тях.
От тях се вижда, че кз и инсулин са в границите ( тук прочетох, че инсулина даже е висок, трябва да е до 5..), триглецеридите мисля че са окей, холестерола добрия и лошия не са окей. И това са ми резултатите от ОГТТ от онзи ден:
От тук имам няколко питания:
1. По някаква причина кз ми е по висока , на 5.88, а инсулина е в различна мерна единица, което ме човърка отвътре. Предишния резултата е в mU/L, т някаква идея как става преобразуването? Просто защото не ми съвпадат нещата когато тръгна да смятам хома. Калкулаторите изчисляват инсулина в mu/l, а не в mUI/Ml ( освен ако двете не са едно и също де..доста срам ще бера, ако са).
2. Каква ви е общата оценка на ОТГГ-то? ( тоест колко е  зле положението)
3. Ходих при ендокринолог , видя ми резултатите от ЩЗ , изказах се за ТСХ че мисля че е високо, но каза, че е добре и при ЩЗ няма проблем( ехограф беше ок). Изписа ми глюкофаж за инсулина, а за кз каза че била добре, макар че от нещата които четох тук не изглежда особено добре.
Доста съм объркана, щв пускам и кортизол за да видя как е.
4. Може ли стреса да е причинител за всичко това? Както споменах, последните месеци съм някъде там, но не и тук както се казва..заради случващото се с косата ми имам периоди на много силни емоционални сривове, тревожност,  въобще пълната гама.
5. Мисля за момента да не пия глюкофажа( освен ако не препоръчате обратното) и да наблегна на храненето. Дали тези стойности го позволяват? Има още шанс да поправя нещата с  диета, нали?

Сърдечно благодаря на всеки отзовал се, доста е дълъг поста, но исках да изкажа каквото мога. В допълнение, на 22 съм, имам някое излишно кило, но не и 20- 30.

# 305
Искам да питам за миди, както и за хайвер. Много обичам/обичах/ разбит хайвер, не успявам да намеря бял хайвер, който да си разбия вкъщи. Правите ли си и как? Ясно, че хлябът се пропуска, но хайвер и зехтин и няколко капки лимон не става ли?
Може, разбира се.
Хайверът си е нещо много хубаво, стига да няма нишестета добавени като в пастета, който продават. Аз и хайвер съм виждала, но е все с някакви гадости добавени и не взимам. Домашния пастет не става така гладък и не ми върви, само хабя дроба. Предпочитам да го ям така.
Миди, скариди и калмари си купувам замразен микс от тук и си го приготвям с масло и яйца.

Минерва и другите нови, не се притеснявайте, ако не се получат нещата от първия път. Отнема си време докато човек си нагоди режима по вкуса и нуждите. Никой тук не е бил "изряден" от самото начало, така че повод за ядосване на себе си, няма.
Мерси, Миоки.
Пастет съм правила и преди и доста добре ми се получава, но ми се развали блендера. Предполагам и с пасатора ще стане де. Ядем си го с ММ.

Сега след ендото ще трябва да пусна пак изследвания. Не съм си правила гликиран хемоглобин, хемоглобин, урина, кортизол, витамини. Какво ще ми препоръчате, че утре да си изискам от ендото да ми ги изпише.

Само аз ли случих на такъв, който директно ми даде лекарства и с чингел му вадих думите по отношение на храненето.

Най-нахално ще ви пусна и резултатите на ММ, той не приема въпроса никак насериозно, да ми кажете мнението си. Той има 10-15 кг. отгоре, ядеше адски много хляб до преди да излязат моите изследвания.
Скрит текст:
И за него се тревожа, че той пък не приема нещата насериозно. Хапва хляб понякога, плодове...
Инсулинът му е доста висок, даже моят е по-нисък.
Аз пък съм с още 10 кг. нагоре от него. Абе и двамата сме цъфнали и вързали.

Премерих си талията, - 2 см. А килата са 4-5.

Кокикс, има калкулатори за прехвърлянето на мерните единици.
Аз ползвах този: http://www.endmemo.com/medical/unitconvert/Glucose.php

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 15:04 от Минерва

# 306
  • Paris, France
Момичета съвсем нормално е...дайте си време да се поуспокоите и постепенно нещата ще си влязат в релси...ще се справите... и аз бързам в бързината да кача резултатите, че тъкмо се зарадвах...докато не излязоха щитовидните....не знам колко да се тревожа за тях. Бързам да кажа че HDLми е повишен(макар че още е под нормата), което също много ме радва...преди 3 седмици беше 59 или 60...забелязвам също че чернодробните пък са спаднали.....с около 10, т.е  асат беше 18, алат 14, гама 12....това лошо ли е? Ох, и тези антитела не ме кефят😔тсх бешр 2.11, защо така играе надолу нагоре

Супер е, че чернодробните са спаднали 💐. Значи махаш мазнотии от черния дроб. Поздравления за качения добър холестерол. Начеса крастата да измериш инсулин, който е очаквано много нисък. Ама пък начеса крастата да го знаеш 👍.ТSH е нормално да се качи зимата, а не е и кой знае колко висок. Ще падне сам (и това ти съобщихме).  Мене ме притеснява МАТ, но не разбирам от антитела. Има начини да се свали с диета. Знам, че МАТ извън норма е свързан с Хашимото, но, както писах, не разбирам.

Омега 3 си заслужава да ги увеличиш, също магнезий.

По гликирания имаш още много работа, но с обидно нисък инсулин засега можеш само да намалиш ВХ или да ги гориш с кардио. Явно в панкреаса има излишна мазнотии и трябва да слабееш още.

Много добър прогрес. Иди в тема за Хашимото да питаш за МАТ. Преди изследвала ли си го? Ако да, откога е покачен? С малко е покачен, с диета и добавки ще се оправи.

Според мене трябва да увеличиш кардиото след хранене за да свалиш гликирания под заветното 5.5, така че диабетът да почне да регресира.

Някой попита откъде е мъжът ми - от остров Гваделупа. Ядат като прасета там, имат повече диабет, отколкото в континентална Франция и даже България, имат HIV и мъжете живеят средно с 10 години повече от средностатистическия български мъж. Може би защото е топло и танцуват. Танцуват по улици, по сватби и даже на погребения. 

А за корема - като направя вакуум се залепя за гърба. Корем нямам.

# 307
Момичета, каква спирулина пиете, гледах някава жива 30 лв за 12 дни ще стигне, скъпа пущината!
А на таблетки си била губела 60% от качествата, така ли е?
Имам на прах ще я допия но е ужасна, едва преглъщам 😨
Ако има добра на таблетки най- добре ще ми е.

# 308
  • София
Азара,
Аз “обитавам” и Хашимото-темата. Повишените антитела показват начален автоимунен процес. Едновременно с това стойностите на ФТ3 и ФТ4 не са оптимални (трябва да са в горната третина на референтните граници) и показват лека хипофункция на ЩЖ заедно с леко повишеното ТСХ, което е добре да бъде поне под 3, а най-добре под 2.
Протоколът за хранителен режим при Хашимото изключва освен глутен (което ти вече не консумираш) и млечните храни или в много ограничени количества е допустимо козе сирене. Приемат се и въглехидрати поне от източници с по-нисък ГИ. За сега нещата не изглеждат страховити, но трябва да ги стопираш. Как са ти витамините Д3 и Б12? И те трябва да бъдат към горна граница, за да функционира нормално ЩЖ.
Допълвам се:
При Хашимото и хипофункция не се препоръчва яко “кардио”, а ходене и силови тренировки. Гледал ли ти е ендокринолог ЩЖ?

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 15:56 от Skiorche

# 309
Аз питах, понеже ми стана интересно за морските дарове на Бъдни вечер.
Уф, днес ми е много гладно. Вчера карах фаст и вечерта ядох малко, днес не съм яла месо, на това го отдавам. Кюфтета стават на ли такъв ранен етап - края на 1-ви месец?

# 310
Момичетата, които не знаете какво да ядете (освен месо и зеленчуци) 😉 Същото е, както с израза "Зорът е, докато полудееш- после става лесно." 😃 И с режима така. Отначало ти се струва, че "почти нищо не можеш да ядеш", а като свикнеш с режима и разучиш какво точно можеш да ядеш...и се оказва, че всъщност е лесно и от най-обикновени продукти може да се направи вкусно ядене. 🙃 Почти на всяка вгх храна може да се намери нвх алтернатива, а с времето може и да установите, че предпочитате в ежедневието да приготвяте по-семпли ястия. 😉 Отделно, че ако спрете да купувате ориз, зърнени, варива, картофи, сладкиши, захар, пакетирани боклуците и др., всъщност се улеснява и пазаруването.
Азара, не ми харесват тези антитела и на мен...трябва да проучиш. Браво за останалите показатели, никак не е лошо АСАТ и АЛАТ да са по-ниски.
Онзи ден бях изтънчена 😆 Имаше намалени скариди в Кауфланд- от 30 лв/кг на 5,99 лв/кг и взех около 350 грама. Чудя се защо не взех повече, но реших, че може и да са някакви вмирисани и да не рискувам...Ами, основно аз си ги ядох за вечеря (заситих се добре, бяха от онези с глави, опашки и "черупки" и докато ги почистя, мина време). Имах някакъв зеленчук към тях.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 19:24 от dolce miele

# 311
Аз питах, понеже ми стана интересно за морските дарове на Бъдни вечер.
Уф, днес ми е много гладно. Вчера карах фаст и вечерта ядох малко, днес не съм яла месо, на това го отдавам. Кюфтета стават на ли такъв ранен етап - края на 1-ви месец?
Какво им е на кюфтетата за да не стават?
Е, ако рецептите са ви с хляб или настърган картоф, тогава не са добри.
Моята рецепта е кайма,яйца и подправки и да не се меси много, колкото да се разбъркат подправките.
Казвали са за успешно заместване на хляба със смлени бадеми ИЛИ насгърган кашкавал.

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 17:14 от tania6

# 312
Моите кюфтета са без хляб - само кайма, яйце, подправки, лук. Понякога, ако ми е щедро, може да сложа настърган кашкавал. Така че, дали стават, заиси от това какво слагаш в каймата. Може и да стават, може и да не Simple Smile

# 313
  • Paris, France
Здравейте, записвам се в темата за пръв път, изчетох доста от нещата назад и тези от 1ва страница. Въпреки всичко  съм доста объркана ,както от изследванията ми, така и от някои насоки. Ще стане малко дълъг пост ( за което се изяинвам), но се надявам да има някакви отзиви:grinning:
Ще започна отначало - стигнах до тук след като си направих ОГТТ тест преди 2 дни( резултати ще прикача долу). От повече от година насам имам проблем, който абсолютно ме изкара извън релси- много тежък косопад, който още продължава,  а какво ми е останало.. та започнах да изследвам неща още в началото - основно витамини. Причина не се намери. След това, това лято , си мислех, че с игнориране нещата ще станат- ама не станаха, даже по зле става. За пръв път пуснах полови хормони, КЗ и инсулин преди месец може би. Ето ги :
Пускам ги само информативно, знам че темата не е за тях.
От тях се вижда, че кз и инсулин са в границите ( тук прочетох, че инсулина даже е висок, трябва да е до 5..), триглецеридите мисля че са окей, холестерола добрия и лошия не са окей. И това са ми резултатите от ОГТТ от онзи ден:
От тук имам няколко питания:
1. По някаква причина кз ми е по висока , на 5.88, а инсулина е в различна мерна единица, което ме човърка отвътре. Предишния резултата е в mU/L, т някаква идея как става преобразуването? Просто защото не ми съвпадат нещата когато тръгна да смятам хома. Калкулаторите изчисляват инсулина в mu/l, а не в mUI/Ml ( освен ако двете не са едно и също де..доста срам ще бера, ако са).
2. Каква ви е общата оценка на ОТГГ-то? ( тоест колко е  зле положението)
3. Ходих при ендокринолог , видя ми резултатите от ЩЗ , изказах се за ТСХ че мисля че е високо, но каза, че е добре и при ЩЗ няма проблем( ехограф беше ок). Изписа ми глюкофаж за инсулина, а за кз каза че била добре, макар че от нещата които четох тук не изглежда особено добре.
Доста съм объркана, щв пускам и кортизол за да видя как е.
4. Може ли стреса да е причинител за всичко това? Както споменах, последните месеци съм някъде там, но не и тук както се казва..заради случващото се с косата ми имам периоди на много силни емоционални сривове, тревожност,  въобще пълната гама.
5. Мисля за момента да не пия глюкофажа( освен ако не препоръчате обратното) и да наблегна на храненето. Дали тези стойности го позволяват? Има още шанс да поправя нещата с  диета, нали?

Сърдечно благодаря на всеки отзовал се, доста е дълъг поста, но исках да изкажа каквото мога. В допълнение, на 22 съм, имам някое излишно кило, но не и 20- 30.

Е, как не се е намерила причина за косопад във витамините? Вит Д ти е 2 пъти под норма и 3 пъти под оптималното. Естествено е тялото да разреди косата за да се нагрява кожата по-късно от слънчевите лъчи. По този въпрос направи ли нещо? С висок андростендион гъста коса няма да видиш, освен може би по лице и тяло 😇. Самите нива на андростендион показват липса на протеин, на физическа активност. Косата се прави от протеин и като не го ядеш или не го усвояваш, или пък черният дроб го прави на глюкоза няма как да ти расте коса. Пролактинът също е висок. Нещо дадоха ли ти за него? За коса трябва и цинк, а от него тялото ти прави индустриални количества инсулин.

1. И инсулин и КЗ са ти много, много зле на гладно. Моите бяха подобни. Ако не си на стероиди, някакви външни хормони като прогестини или прогестетон, то имаш тежка ИР. Наблягам на това, че не приемаш външен хормон. Ако наскоро си приемала хормони е доста различно.

2. Зле, но задължително с добавки на Д3, магнезий, К1 и всичко от първия пост, задължително отслабване , строга диета за 2-3 години може да влезе в норма.

3. Щитовидните ти са типични ИР.

4. Може, но дори и да идеш да живееш на самотен, чист остров и да лежиш и плуваш по цял ден, ИР няма да регресира. Правиш това,ето е описано в първия пост. Тревожността, треперенето са опити на тялото да се отърве от излишната енергия, която няма къде да дене. Като спреш ВХ ще се успокоиш.

5. Може. В първия пост е описано как. Няма лошо и да го започнеш. Няма да те утрепе. Диета задължително.

В 2 поста на предишни страници обясних защо не може да се прецени колко кила трябва да свалиш. Линк към проучването на проф. Тейлър има в мой пост, преди 5-6 страници максимум. Инсулин 18 на гладно, ако е без външни хормони си е сериозна цифра и показва много складирана енергия. Имала съм инсулин 18 след стероиди и падна до 5 за месец диета,но свалих удърно и 5 кила. Не става от самосебе си.

Отиваш и препрочиташ първият пост. Четеш докато схванеш. Не е сложно. Почваш режима. Повечко протеин, студенопресован зехтин, омега 3 за да свалиш андростендион. MUFA и PUFA са ОК при високи андрогени, но наситените може да дадат проблем. Твоето ми прилича на СПКЯ с високи андрогени. Акне (черни точки по нос, примерно), мазна кожа нямаш ли?

В кюфтета хляб не слагам, нито ядки. Само яйца. Веднъж сложих смлени орехи и гостите останаха очаровани, но не ми се занимава.

натка, хиля се за махането на телевизора от диетата. Кефи ме 💐

# 314
Ах как нямам време да пиша днес.......лоша работа
Минерва аз си правих хайвер...домашен. Съвсем на скоро и аз задавах същият въпрос тук...казаха момичетата че със зехтин е възможно да нагарча, и аз така и не посмях да рискувам. Направих го със слъчногледово олио....но си хапнах няколко пъти по малко....не съм прекалявала.
Скиорче.....преди  месец си пусках шитовидни, но ендото ми беше дал направление, а в него не било включено всичко....не знаех, но и тогава ми показа Мат антитела 35...сега са станали 37:((((( Ендото ме гледа на видеозон и каза че всичко е наред, и че може би е лабораторна грешка.....е, два пъти няма как да е.....Ох, аз още тогава се бях зачела в Хашимот-ската тема.....
Хора, ако трябва да спра и млечните...направо ще се гръмна Cry(((
Кисело мляко спрях отдавна, сирене ям много рядко, но крема сирене използвам когато си правя хлебчета...ама и то не е всеки ден...прясно козе мляко си слагам на кафето...наблягам на твърдите сирена, гауда и чедър....ама и те са млечни продукти ...нали така? направооооооооо Misc GunMisc Gun
Записах си час за 20ти...при старата ендокриноложка....да и ударя резултатите в челото хахахах, обаче жестоко се охарчих по тези прегледи и изследвания.....не издържам вече. Надявам се това да ми е последния преглед в близко време......

Невена ....на инсулин ли ще се обиждаме хахахаха Simple Smile

кАТО нахраня челядта , ще имам време да се включа по-подробно....

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 18:02 от Азара

Общи условия

Активация на акаунт