Нашите кухни - тема 89

• 55 723
  • 755
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Мат с anti fingerprint coating няма ли да свърши работа?

# 421
  • sofia
MayBach, звучи супер това. Ще питам мебелната фирма правят ли такова покритие.
Мат с anti fingerprint coating няма ли да свърши работа?

# 422
  • София
True, доколкото знам, те самите плоскости са с такова покритие. От мдф-ите на Egger серията PerfectSense Mat е такава, ако майсторите работят с техни мдф-и: https://www.egger.com/shop/en_GB/interior/product-detail/MATTPRE … rce=archdaily.com
В Салекс знам, че също предлагат такива: https://salex.bg/bg/search/1/

# 423
  • sofia
MayBach, те не купуват ли суров МДФ и после го боядисват? Не става дума за онези мдф-и с филиото. Ще ги питам със сигурност де, благодаря ти. 🌷
True, доколкото знам, те самите плоскости са с такова покритие. От мдф-ите на Egger серията PerfectSense Mat е такава, ако майсторите работят с техни мдф-и: https://www.egger.com/shop/en_GB/interior/product-detail/MATTPRE … rce=archdaily.com
В Салекс знам, че също предлагат такива: https://salex.bg/bg/search/1/

# 424
  • София
Здравейте,

Сама проектирам моята кухня и бих се радвала да се допитам до чуждо мнение. Предварително се извинявам за нескопосаните чертежи на ръка (ако знаете безплатна програмка за 2Д проектиране - препоръчайте ми, за да ги направя малко по-професионално).

Преди да ви ги споделя бих искала да уточня някои неща или по-скоро изисквания, които имам, на базата на които стигнах до този вариант на кухня, а именно:
1. Искам двоен хладилник 90/70 са им размерите май на повечето модели, но все още не сме избрали нашия.
2. Искам остров - в случая смятам, че не бих могла да събера по-голям от 60/120, но този размер ми е напълно достатъчен, тъй като на него ще има само кухненски робот и там основно ще работя.
3. Много държа да имам голям и висок ъглов шкаф за съхранение тип pantry room - прилагам снимка на това, което искам. В моя случай се получава огледално на снимката, тъй като хладилникът се пада вляво от пентрито
Скрит текст:
4. По дългата стена бих искала да вкарам едни ниши, които видях в друга кухня (прилагам снимка) - едните се падат точно над аспиратора при мен (който смятам да е 80 см, защото вляво от котлоните ще има мултикукър и бих искала да хваща и него поне частично), а за долните все още се чудя, но нямам много избор предвид запълнения долен ред шкафове, така че вероятно ще бъдат при кафе/сок къта.
Скрит текст:
Този цвят кухня междудругото е единият, който съм си набелязала. Другият е този:
Скрит текст:
5. Държа на голяма мивка с мелачка отдолу. Първоначално мислих за двойна, но май ще се спра на единична, но да е поне 70 см широка. Имам достатъчно място, защото ще бъде точно под прозореца, който е 115 широк. Още се чудя вдясно плотът за какво да използвам - може би за отцеждане? Той може да бъде между 60 и 80 см в зависимост колко е мивката
6. Другият ъгъл смятам да оформя като кафе/сок кът, като накрая има микровълнова в колона. Мисля да бъде комбинация от тези двете съответно едното и другото рамо (и двете ги мисля да бъдат само 40 см дълбоки, за да не заемат много място, но не знам как ще стои така...)
Скрит текст:
Скрит текст:
и да добавя такива поставки за плодове преди микровълновата
Скрит текст:

Прилагам и моите драсканици!
Скрит текст:

# 425
Много идеи, но според мен ще стане претрупано.

# 426
Освен острова ще имаш ли плот за работа? От първата картинка не мога да с е ориентирам. Горе вляво на нея плот ли е, или тесен шкаф?

# 427
jalapeno, според мен нямаш място за остров. С показаните отстояния няма да можеш да работиш нормално с фурната, ще ти бъде тясно и пред хладилника, и пред шкафовете. Погледни в нета какви разстояния се препоръчват. Пробвай да сложиш преграда/стол или маса/на 80 см. пред фурна и се опитай да отвориш вратата и да вземеш нещо от там - сама ще видиш дали те устройва. Струва ми се също така, че няма да можеш да минеш спокойно между шкафа с микровълновата и острова...

# 428
Аз се загубих сред всички изисквания още..

# 429
Разстоянието от острова до микровълновата наистина в случая изглежда малко.
Там явно няма да е плот, а тесен шкаф. Според мен работната повърхност идва малка и е по-удачно вместо остров да се направи нормален плот на мястото на ъгловия шкаф и микровълновата, който да стига до входа на дневната.
Така се осигурява 3.80м нормални шкафове и плот вместо само 1.20м остров.
Останалите неща с предвидените уреди може да се наредят по същия начин.

# 430
Начертайте си "драсканиците" в мащаб,и вижте колко (не)удобно и,ако търсите симетрия, несиметрично би било.Голяма мешаница ми изглежда.Тези пет сантиметра до фурната едва ли ще ги има,в смисъл,че като се сметнат "професионално" страниците и челата,ще се изгубят.Чекмедже с ширина 40 см представяте ли си как би изглеждало,отвътре ще остане към педя и половина, което за мен е безсмислено.Аз специално съм фен на по-широките такива.

# 431
  • София
jalapeno набързо ти начертах планчето в мащаб да се ориентираш в действителност какви разстояния имаш
Скрит текст:
Явно си падаш по по нестандартни и "разчупени" визии, за това няма да давам акъл.
Според мен имаш достатъчно работен плот и прилични разстояния около острова - като отваряш фурната и миялната ще трябва да заставаш отстрани на уреда, а не отпред, но не е нещо чак толкова страшно.
Също има достатъчно разстояние да се минава м/у микровълновата и острова.
Сега ъгловия шкаф за съхранене ми се струва, че ще се получи супер грамадански, но отделно от това, вратата му отпред при зададените параметри се получава 50 см, т.е отвора е около 46 см, имай предвид, че за да си взимаш нещата от вътрешността му трябва да влезеш в него, а отвора е тесен.
Другото, което трябва да се провери е, че в зависимост от модела на хладилника понякога дебелината на вратата му се изнася настрани спрямо корпуса и в случая може да опира в ъгловия шкаф и да не може да се отвори.

# 432
Островът евентуално може да се направи диагонално. Шкафът "пантри" ще е адски неудобен, защото каквото и да държиш в ръце, там супник някакъв има, стоящ миксер и т.н. ще искаш лактите ти да са настрани, а с този размер вратичка това не става. Всички тези хубави неща от картинките са за по-голямо пространство, но най-вече изглеждат добре на картинка. Примерно кошниците за плод-зеленчук са показани с десет кила лимони, едва ли ще пазаруваш така, а ако сложиш традиционните ябълки така най-много да се натъртят и развалят тези най-долу, и т.н.Ако направиш друг вид разпределение на тия рафтчета и джуфки вече се губи естетиката заради която картинката изглежда толкова красивичка и резултатът ще е неузнаваем и непрактичен.

# 433
Разстоянията покрай шкафове, мебели и остров са като за сам човек в кухня. Ако сте двама или помагат деца на табуретки вече би било проблем.
Също остров ми изглежда практично, когато от едната му страна е трапезария или бар столове. Ако от всичките му трани е функционална кухня, само трябва да де заобикаля, за да се ползват уредите на кухнята.

# 434
  • Пловдив
Понеже и на мен ми предстои да правя кухня, която има ъгъл, стигнах до извода, че е най-удачно в ъгловия шкаф да се вгради някакъв механизъм. В момента съм с двойно отваряща се вратичка, и макар отвора да е голям, трябва цялата да се навра вътре. Новата кухня ще я направя с този механизъм https://rosi.bg/mehanizam-s-plavno-pribirane-za-sliap-agal-neraj … mm-rosi-4913.html

Аз искам пък да попитам, струва ли си да инвестирам в механизми на Блум? Става въпрос за горни вратички с повдигане и за чекмеджета. Ако някой има личен опит, може да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт