Нашите кухни - тема 89

• 54 901
  • 755
  •   1
Отговори
# 90
  • София
У нас врати имаме само на килерите, спалните и тоалетните. Хола и кухнята са ми отделни, отворени помещения, може би затова не съм имала проблем с абсорбатора. Рядко готвя нещо миризливо, абсорбатора ми е основно да издърпва влагата, която иначе отива на дограмите... никак не ми се иска да се боря с мухъл.

# 91
  • София
Ползвала съм много аспиратори, защото съм живяла в много къщи, включително висок клас уреди на Нефф например. Не съм намерила аспиратор, който изцяло изсмуква миризмата на ядене (без значение колко е вкусно) от помещението. Мен тази миризма ме дразни и затова много държах в последното жилище, в което се пренесохме лятото, да има кухня с прозорец и отделена от хола. Преди това бяхме 13 години с кухня в хола - не ми беше ок. Обаче ние готвим сравнително често, защото синът ми яде само готвено, а трябва и за обяд в училище да си носи (спряха им стола заради пандемията).

Иначе засега уредите на Икеа се държат много добре, включително абсорбатора, въпреки моите предразсъдъци към тях.

Дали аспираторът ще премахва изцяло миризмата и за колко време не е въпрос на марка, а на капацитет. По принцип един хол има (в пъти) по-голям обем, отколкото една отделна кухня, и затова когато кухнята е в хола, е необходим аспиратор с по-голям капацитет (също в пъти). Има формула, по която се смята.

Вкъщи, старият ми аспиратор не успяваше да се справи със задачата, точно както при вас. Само че аз реших, че ще ми е по-лесно да сменя аспиратора, отколкото жилището, и си купих такъв с по-голям капацитет. Сега спокойно пържа риба, правя скара, варя в тенджера под налягане и т.н. и после всичко се измирисва най-много за 15-тина минути след като съм приключила.

Също имат значение сечението на тръбите, дължината им, броят на чупките и др. Старият ми аспиратор се мъчеше с тръба ф110 с 3 чупки преди комина. Новият оборудвах с въздуховод ф150 и само една чупка преди комина.

# 92
Е,те това чудо,дето измирисва след пържене на риба,че и с тръби с чупки, искам да го видя Grinning
Дайте линк,моля!

Не че, изобщо някога ще пържа вкъщи... просто любопитство.

# 93
  • София
Е,те това чудо,дето измирисва след пържене на риба,че и с тръби с чупки, искам да го видя Grinning
Дайте линк,моля!

Не че, изобщо някога ще пържа вкъщи... просто любопитство.

Аз пък искам да видя как се поставя въздуховод на аспиратора без чупка. Може би трябваше тръбата да минава през тавана директно към комшийката на горния етаж?

Ето това е „чудото“: http://elicabg.com/?item=197&group=1 . Обемът на помещението е 90 куб.м.

# 94
ВилхелминаП, нали се сещате, че аспираторът не е бил причината за смяна на жилището?! Просто отделната кухня с прозорец (по възможност над мивката) беше, да кажем, петият по важност критерий, по който търсех ново жилище. Между другото, майсторът, който прави ремонта, много искаше да бутне стената между кухнята и хола, ама му казах, че не желая. Всеки сам си преценява - аз съм пробвала доста варианти и съм избрала това, което ме устройва.

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 10:29 от Nedinka

# 95
  • Пловдив
Вчера пържих риба за първи път  и не усетих миризма на риба в помещението.Котлонът е на Елика с вграден аспиратор.Вярно,бях го включила на макс,но според мен зависи и от обема на помещението, а то е 62м2.В този момент и централната вентилация  работеше само на 50м3/h за цялата къща,така,че няма ефект към миризмата.Тръбата на аспиратора е с 4 чупки и преход от плоска към кръгла.

# 96
  • София
ВилхелминаП, нали се сещате, че аспираторът не е бил причината за смяна на жилището?!

Разбира се. Беше само лека шегичка, надявам се, че не съм ви засегнала.

Между другото, майсторът, който прави ремонта, много искаше да бутне стената между кухнята и хола, ама му казах, че не желая. Всеки сам си преценява - аз съм пробвала доста варианти и съм избрала това, което ме устройва.

Напълно съм съгласна, че обединяването на кухня и хол изобщо не е задължително, нито трябва да е самоцел. Да не говорим, че когато жилището не е проектирано с тази цел, е много вероятно при такова механично обединяване на хол и кухня, да се загубят предимствата на отделните помещения, без да се получат предимствата на общото помещение.

Така че майсторите да си гледат майсторлъка - решенията си ги взима стопанинът Simple Smile

# 97
  • Варна
Нелина, би ли спечелила какъв точно ти е аспиратора и котлоните. Предстои ми смяна на кухнята, моята дневна е 65 кв.м. Климатика има функция аспирация, така че и той ще помага

# 98
ВилхелминаП, нали се сещате, че аспираторът не е бил причината за смяна на жилището?!

Разбира се. Беше само лека шегичка, надявам се, че не съм ви засегнала.

Между другото, майсторът, който прави ремонта, много искаше да бутне стената между кухнята и хола, ама му казах, че не желая. Всеки сам си преценява - аз съм пробвала доста варианти и съм избрала това, което ме устройва.

Напълно съм съгласна, че обединяването на кухня и хол изобщо не е задължително, нито трябва да е самоцел. Да не говорим, че когато жилището не е проектирано с тази цел, е много вероятно при такова механично обединяване на хол и кухня, да се загубят предимствата на отделните помещения, без да се получат предимствата на общото помещение.

Така че майсторите да си гледат майсторлъка - решенията си ги взима стопанинът Simple Smile

Разбира се, че не съм се засегнала. Ама да не реши някой, че за един абсорбатор съм сменила цялото жилище Simple Smile

Цялата стена не бих махнала, но и тогава, и сега като гледам входа към кухнята (към която сме махнали вратата), определено бих разширила малко въпросния вход и бих сложила някаква стъклена врата. При ремонта исках доста и доста по-важни неща да свършат майсторите, а имаха само два месеца. Евентуално по-нататък.

# 99
Нелина, би ли спечелила какъв точно ти е аспиратора и котлоните. Предстои ми смяна на кухнята, моята дневна е 65 кв.м. Климатика има функция аспирация, така че и той ще помага

Да, климатикът обезсушава, и на отопление, и на охлаждане, но не обезмирисява. И знам какво е вътре в него, когато се набляга на тази функция при готвене. Климатик в кухня, с вентилатор, не с абсорбатор, готвех винаги на пуснат абсорбатор и отворен прозорец, като минимум на ножица. Мазните изпарения полепват по филтрите, значи филтрите трябва да ги миеш минимум веднъж седмично. По-лошото е, че полепват по тези вертикални тънки метални пластинки, които вършат основна работа. Тях не трябва да ги пипаш, защото ще прецакаш климатика. Има спрейове за почистване на климатици, но май действат по-скоро като ароматизатори. А и хич не са евтини.

Та оттогава изключвам климатика, когато готвя.

# 100
  • Пловдив
Нещо не мога да го копирам и поставя  тук,незнайно защо.
Elica Nikola Tesla One (duct out)
Не филтърната версия,а аспириращата.
Точно като на клипчетата е,дърпа всичко.Подозирам,че затова не мирише,защото парата не се издига изобщо нагоре.След пържене се вижда,как всичката мазнотия е полепнала по аспиратора.Измивам го отгоре  с гъба,а филтъра в съдомиялната.Единствено ,ако тенджерата е над 25 см.висока,трябва да сложа капака и така,че да е отхлупен към средата на котлона,където е аспиратора,иначе парата се разсейва на другаде.

Последна редакция: вт, 07 дек 2021, 16:22 от nelina_london

# 101
Нелина, много е забавен автокоректора ти 😂
И си един от малкото хора,който тук употребява правилно аспиратор и абсорбатор.Предполагам,че масово се бърка, защото аспираторите имат функция и абсорбатори, която почти никой не ползва.
При твоят тип,как се отвежда тръбата за изпаренията-надолу към пода,и после към някой изход нагоре,или?

# 102
  • Пловдив
Поправих го Ренко Joy ,де да имаше магнолии в тръбата Simple Smile
Да,точно така е.Тръбата слиза до долу,минава един шкаф разстояние по пода и стига до куфара за въздуховода.Там тръгва нагоре и после прави още 2 чупки ,за да влезе в аспирационното тяло.

# 103
  • Варна
Благодаря Нелина. Независимо, че следя темата за строителството и много харесвам къщата ти, не съм обърнала внимание на котлоните и аспиратора. Записах си го, много ми хареса.

# 104
  • София
Моля за помощ.
Някой може ли да разпознае един механизъм за вратички?! (марка или кой ги продава)
За кухненски шкаф е, не е някакъв специален, само е с плавно затваряне. Има нещо като бутон, чрез който частта на втатичката се закрепя към монтираното на шкафа.
Скрит текст:

- тук в без капачето.
- "бутончето" за закрепване.

Отчупи от механизма мъничко парче метал и не може да се съединят двете части.
Лошото е, нямам от къде да сваля (някой по-рядко използван шкаф), за да го заменя, като временно решение. Притесняваме, че се държи само на една панта.

Общи условия

Активация на акаунт