🐑 ''Фермата 7: Време за пробуждане'' - тема 13 (28.11 - 05.12) 🐄

• 73 138
  • 1 396
  •   1
Отговори
# 315
Кирил от никого няма респект и не зачита авторитети. С изключение на Буковски, може би. От писмото от жена си нищо важно не извлече, а го развя качен на масата да се прави на борец за демокрация (и служебно фермерство). Както се вижда, втора седмица си предлага услугите да смени Фермера.
По въпроса на _Mishel_: метафорично Кирил е ловецът, който сам ще падне в капана или ще се застреля по време на лова.

# 316
Любител психолог съм.........
Много ще ми е интересно да споделите мнение.
Защото Ваня не показва никаква съпротива. Провокацията от нейна страна с подсмихването и тропане с краче, не ги стряска. Представете си лъв, който напада антилопа. Той първо си избира такава, която е лесна плячка - бавна е, млада и неопитна е или е болна. Когато я нападне, но се окаже, че е сбъркал в преценката си, антилопата няма да се даде току така, тя може да се извърти и с рогата си да му разпори корема, което да е фатално за самия лъв. Но ако не е сбъркал, той я хваща, стиска я за гърлото и стиска докато спре да се съпротивлява. Ето така го виждам това нещо аз, за вас не знам. Далеч съм от мисълта да отъждествявам Киро с лъв като качества, които се приписват на лъва, не - той е плъх по характер, но с лъва и въобще този пример, описвам, защо това нападение изглежда по този начин.

# 317
Laughing
Снощи Стефан започна с една реч, как ще е безпристрастен и справедлив, няма да се води от личното и бам - Ваня в обора. Защо не прати Живка ратай? Хем щеше да избегне скандалите между ратаите, хем Живка ще готви всичко без проблем.
А така с Ваня най-лесно, тя вече е нарочена, а Живка ще му стане враг. Отделно, как и той, и другите от тяхната група, уговаряха Ваня да не отвръща на Киро, за да не се нагнетява напрежението, а никой не каза на Киро да млъкне, защото всички скандали започваха от тяхна страна. Направо от Фермата може да се изучава нагледно Психология на тълпите.
Аз не харесвам Стефан от самото начало. На снимка ми се стори най-одухотвореният от всички мъже, но после с едно-две несполучливи включвания  излезе от моя кръг на симпатичните и влезе в този на безразличните. Имаше някакви опити от негова страна да философства, но така се омота в собственото си "дълбокомислие", че не стигна доникъде. В градинската интрига, която Теодора спретна на тях двамата с Живка, също поведението му беше доста неизбистрено и нагаждаческо. После на фона на устатите, зле възпитани и самовлюбени скандалджии изглеждаше прекрасно, благодарна съм му, че "отстреля" Ивайло, но продължава да ми е един никакъв. Както много сполучливо една съфорумка написа - той не е мъжки мъж. Поздрави за нея! Подсети ме и за един любим сериал, и любимата фраза на главния герой: "Коцето е мъжки мъж". Laughing Аз много рядко коментирам Стефан по тази причина, но вчера за пореден път той затвърди мнението ми за него - конформист отвсякъде.

# 318
Стефан е пич. Но жени които са на принципа "Харесвам мъже със сини очи, черна коса и зодия Лъв" няма как да го видят.

# 319
Любител психолог съм. Чета много по темата и случаят на Ваня много ме заинтересува.
Казват, че манипулаторите, социопатите и психопатите избират жертвите си на принципа на педофилите. Също така, имат ловен инстинкт, който им помага да изберат жертва, която ще бъде лесна плячка. Макар да се водим разумни същества, животинското в нас си доминира.

Според вас, защо Кирил и Ивайло се нахвърлиха така върху Ваня, та чак загубиха човешкия си облик? Все пак тя е жена и то не доминантна, която не е заплаха за тях. Защо така системно и настървено и се нахвърляха? Не може да не се отбележи, че всичко ескалира след двубоите, които тя спечели. Възможно ли е омразата, която изпитват към цялата друга група да е рефлектирала само върху Ваня или самата Ваня е такава личност, която предполага тормоз? Като се има предвид, че Цвети и Лора също бяха слаба брънка, според вас близостта им до Мартина ли ги спаси?
Като всеки насилник-страхливец, Кирил и Ивайло си избират за жертва някоя кротка жена, която няма да окаже съпротива, и която няма закрилници. Живка и Мартина биха ги сравнили със земята, затова да се заяждат с тях няма и да помислят. Лора и Цвети също са слаби, и не биха могли да им опонират, затова още от началото се ориентираха към някой мъж да им е ракета-носител, и към групата на "готините", като защита от нарочване и тормоз. Също така влияние оказва и фактът, че самото им агресивно поведение не бива санкционирано нито от групата, нито от продукцията, и това допълнително ги настървява и ожесточава.

# 320
Живка е героят за мен не само тази година, а и за всички сезони. Много ме кефи как сама си плете кошницата, но е тачена и уважавана и в двата лагера. Много правилни са думите и винаги, и да мотивира, и да порицае. Дано си изиграе картите правилно до финала. Прехвалената Мартина не може да и стъпи на малкото /некриво/ пръстче. Много ще се изкефя ако Лора я разкара, но някак не ми се вярва

# 321
Забелязахте ли Кирил как си противоречи по отношение начина на управление на фермерите? За Ваня беше казал, че трябвало да работи наравно с другите, да се интересува кое как се прави, а не да командва. А снощи за Стефан каза, че прехвърлял отговорността на другите. А Стефан сам каза, че не разбира от всички дейности и затова назначава хора да следят нещата и ще работи наравно с всички. Така че на Кирил излиза, че не му харесва нито по-авторитарно управление , нито по-либерално. Май май е прекалил с ракиите... Поредното доказателство, че говори кухи реплики и не влага особен смисъл в тях, а единстввно цели' да се прави на интересен.

# 322
Като няма коректив от продукцията действа законът на джунглата. А в тази джунгла властват неприятни типажи като Кирил, Мартина, Любо. Някой направи аналогия с обществото ни, напълно подкрепям, но само в частност. Защото била съм в такова служебно общество, но сега съм в много по-добро. Просто вътре във фермата няма как да променят характерите и което могат е да заемат някаква комформистка позиция, да се присламчат към лидерите, а в случая на Ваня, полезният и ход е на се научи, че простакът може да го убиеш или с мълчание или ако станеш по-голям простак от него.
Но пак подчертавам, че е роля на продукцията да налага добрия тон най-вече защото темата е за пробуждане. Иначе не знам от какво да се будим?

# 323
Любител психолог съм. Чета много по темата и случаят на Ваня много ме заинтересува.
Казват, че манипулаторите, социопатите и психопатите избират жертвите си на принципа на педофилите. Също така, имат ловен инстинкт, който им помага да изберат жертва, която ще бъде лесна плячка. Макар да се водим разумни същества, животинското в нас си доминира.

Според вас, защо Кирил и Ивайло се нахвърлиха така върху Ваня, та чак загубиха човешкия си облик? Все пак тя е жена и то не доминантна, която не е заплаха за тях. Защо така системно и настървено и се нахвърляха? Не може да не се отбележи, че всичко ескалира след двубоите, които тя спечели. Възможно ли е омразата, която изпитват към цялата друга група да е рефлектирала само върху Ваня или самата Ваня е такава личност, която предполага тормоз? Като се има предвид, че Цвети и Лора също бяха слаба брънка, според вас близостта им до Мартина ли ги спаси?

Според мен, Кирил и Ивайло са много различни и не можем да ги сложим под общ знаменател.

Ивайло е завършен егоист, злобен, директен, първосигнален, реагира бързо, необмислено, има признаци на нарцисизъм и немотивирано високо самочувствие (какво се крие зад това вече е друг въпрос). За мен той е много повърхностен като личност, но умее да борави добре с думите и често нацелва точното и болезнено място на човека. Но както казват хората: "Куче, което лае - не хапе". Тотално безинтересен типаж, който има нужда да е шумен, за да се забележи от другите.

Кирил е нещо съвършено различно и много по-опасно. Той е много интелигентен, има качества (сръчен е, има преценка за хората, би могъл да се впише в екип и да печели симпатии), но , в крайна сметка, някаква черна неудовлетвореност дълбае в него и това е много типично за нереализирал се "интелектуалец". Той много държи да посочи всички "грешки" на другите, да сочи през две минути някого с пръст, но не поглежда целенасочено вътре в себе си толкова често, колкото би трябвало, защото вижда там зейналата черна пропаст и това той го осъзнава много добре. Ваня го дразни със самоконтрола и позитивизма си - точно обратното на това, което той демонстрира и това го вади много бързо от равновесие, което избива в ненавист, грубост и обикновена простотия.

Ваня е много интересна и то поради различни причини. Първо, тя е представител на едно модерно явление- визирам професията й, която със сигурност често ще я поставя под прицел и ирония от хора, които са консервативни, които предпочитат и разбират предимно физическия труд и пр. За тях това не е работа, не я разбират - "лигльовци се правят на учени пред други лигльовци", "вземи мотиката и копай" ...познати модели, всеки ги е чувал.

От друга страна, тя е от типа "винаги позитивен", което няма как да е възможно в реалния живот и често зад него се прикрива някакъв страх, неувереност, нежелание да погледнеш в реалността, много различни неща могат да бъдат. Смятам, че именно това е най-големият дразнител за околните.

Както и преди съм казвала, Ваня е преборила зависимост и това е много важно, за да се разбере нейното поведение. В крайна сметка тя е победила в тази много трудна лична битка, но дали другите опоненти са способни на това и дали подсъзнателно това не ги побърква вътрешно?

И не на последно място, тя притежава самоконтрол и концентрация, която е придобила впоследствие. Но няма никакъв житейски опит и няма потребност в нея да се опитва да понаучи нещо от сфери на живот, които не са й интересни. Многословна е и е съвършен инат, хаха.

Това са само разсъждения, малко е като преразказ по картинка. Какви хора са в реалност - не е ясно, но не и това целта на задачата.
Извинявам се за дългия чаршаф.

# 324
Много интересни  и задълбочени анализи анализи ! Благодаря!

# 325
Живка как надъхва Лори за дуела.Стратегия или не, така се прави.Всичко което и каза беше вярно и убедително.Звучеше почти майчински.Не знам дали трябва да спечели формата ,но е човечна.Мотивацията която получи Лори е в пъти по добра от ,,братската,, прегръдка на Любо.

# 326
  • Варна
Живка как надъхва Лори за дуела.Стратегия или не, така се прави.Всичко което и каза беше вярно и убедително.Звучеше почти майчински.Не знам дали трябва да спечели формата ,но е човечна.Мотивацията която получи Лори е в пъти по добра от ,,братската,, прегръдка на Любо.
Защо човечна? Призна си, че го прави за да помогне на Лора да победи Мартина, защото после ще и е по-лесно да срине Лора психически. Явно преценя, че ще и е по-трудно с Мартина.
Та я надъхва, защото и самата тя има полза от това.
Смятам, че Живка вече го е правила -  успя да срине Краси психически. Отказа да й пожелае успех, държеше се с нея като с нищожество и накрая и пожела - бъди здрава.
А вече знаем какво значи за Фермата това пожелание.

# 327
Искам да питам Лорчето що се пише, че е от София, като от 100км ѝ личи, че от околностите на Варна/ Стара Загора/ Ямбол... Та от койе сйело е ЛорчИтУ?

# 328
  • Варна
Искам да питам Лорчето що се пише, че е от София, като от 100км ѝ личи, че от околностите на Варна/ Стара Загора/ Ямбол... Та от койе сйело е ЛорчИтУ?
От Шумен е, но живее в София. Шумен не е село.

# 329
Slastna, много хубав анализ. Припокрива се и с моите разсъждения.😀

Всичко, което Живка говори на Лорчето е много хубаво и я нахъсва, но истинските и мотиви са само за нас зрителите и на Лора ще и стане тъпо като гледа после.
Иначе Живето и за мен показва и човечна страна, когато не е заета да прави схеми. 😂 Мисля си, че има и някакви симпатии към Лорка. От известно време си комуникират. Хвалила я е доста пъти през изминалите седмици, но аз лично от Лора не съм се впечатлила.

Стефан тъкмо го бях захаресала, а сега пак ми влезе в равното. Ваня хубаво да мълчи, ама Кирил да си продължава ли? Ей, тука можеше да прояви характер и да му каже нещо.

Общи условия

Активация на акаунт