На пазар в Одрин, Лозенград и Чорлу - 36

• 81 117
  • 760
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте момичета,
искам да споделя инфо от моето пътуване до Одрин и се надявам да съм в помощ на тези ,които смятат да ходят скоро.
Започвам от границата-и на отиване чакахме около 2 часа ,а ана връщане 5 ч.Беше изморително ,но е ясно за всички ,че чакане има поради ситуацията на Турската лира в момента и огромния наплив на пазаруващи в последните 3 седмици..Хубавата новина е,че не разкостваха от проверка багажите ни ,така че чакането се оправда.Предвид ситуация станала преди 3 седмици и конфискуване на стоки сега се молих да не ни се случва,защото цялото блъскане отива на кино..
Започвам с перилната борса-от там не си купувам прахове,защото съм предубедена,така че си взех от Мигрос 6 кг ''Персил'' ,защото смятам ,че няма да пуснат в хранителна верига менте,а за борсите чух подобно нещо и не ангажирам никого с моето мнение.От там пък си взех на сметка тоалетна хартия на 65 лири-32 рула и Доместос 4 литра на 32 лири(този за тоалетна зеления)
Купих Баклва и доста ми хареса-1кг-30 лири и чвстно казано прехвалената за 60 л на Fistikcoglu на центъра изглеждаше суха и не взех този път..
Препоръчвам ви магазин ''Halktan''.Намира се на центъра с червени големи букви,има страхотни ядки и локуми .За 12 лева взех 1,500кг локум и 2 кг фъстъци от разл.видове плюс стафиди..Има пак подобни 2 магазина в района,но този най си заслужава според мен поне.
Всички млечни ,които взех от Бим бяха намалени сравнение с мин седмица,например мекото сирене 1кг беше на 25 лири,направо без пари,взех 5 опаковки и едно страхотно масло във формата на питка по 500 грама,жълто и свежо и цената илиза 3.70 лева за половин кило.Фаусла от Бим е много вкусен и той излезе на 1,70 килото а тук е поне 4 лв и понякога попадам на някакъв ,който хрупа и не ми харесва,но турския е доста добър се оказа.
Препоръчвам горещо Лабне за мазане,невероятно е.
Много сладки десерти като опаковка вафли,бисквити сравнително големи пакети по 500 -400 грама по 5 лири  в Бим и кафето Абдула Ефенди 8 лири!Като видях в Бг ,че същото 100 грама е 3-4 лв и се изцъклих,нашите слагат 4 пъти по -висока надценка!
Олиото от Мигрос 70 лири за 4 литра,но си тежи,така че направете сметка дали ви се носи.Имах страх ,че на митница може да проверяват и да не конфискват млечните ,но нямаше такова нещо,купих доста количества не само за да избия пътни ,но защото стоката им е качествена ,не само евтина.
Пследно за Синия пазар да добавя-опитаха се да ми набутат някои по-изгнили портокали и не дава аз да си ги избирам а ми ги слага така че му върнах портокалите и си купих от др място където му казвах кои да ми сложи (7 лири килото).Схванах им цаката на търговците от пазара-слага пред него плодовете които са по-стари за да ги продута, а новите отпред за визия и ти избира и слага които той реши,така че внимвайате и гледайте.Доматите обаче ми дадохда аз да си ги избера 6 лири/кг невероятни,червени ,ама наситено червени и вкусни сладки,праз 12 лири за 1,50 кг ми излезе,а мандарините са на 4-5 лири и дюлите на 2 лири ,ако някой се интересува.
Банани-10 лири.Така че не се двуомете и ако имате възможност пътувайте и пазарувайте и не забравяйте да си купите Одрински кори за баница,навсякъде има

# 316

Какво оглеждаха по автомобила?! Да ви попитам,гръцкият зехтин по хубав ли е и коя марка.Питам,защото ми донесоха  и не "замръзна" в хладилника.Благодаря.

Оглеждаха вътре дали има съмнителни багажи и проверяваха кухините дали съм сложил нещо вътре. Но става въпрос за 5 Мин, не някакъв брутален оглед. Багажника даже не му обърнаха кой знае колко внимание, щото бях купил предимно зеленчуци и плодове от Одрин и съвсем малко млечни продукти.

Гръцкия зехтин и според мен е по-добър от турския, поне extra virgin. И аз купувам предимно такъв от Крит или Южна Гърция. А най-хубавия, който съм опитвал въобще беше на закинтос, като го купих от един дядо за 5-6 евро 1,5 в пластмасова бутилка.  Пак там бях в една семейна фабрика за зехтин където може да се пробват различни видове зехтин с добавени допълнителни аромати - чесън примерно, може и други да е имало, но не ги помня вече.

От Турция купих зехтин Комили, студено пресован, extra virgin. 6 лв литъра излиза. От Гърция, в лидъл имаше критски extra virgin, 11-12 литъра.

# 317
Здравейте. На 22ри ми предстои пътуване до Одрин за първи път. Тъй като не сме ходили никога, ще се радвам да ми отговорите на няколко въпроса. На българската граница правят ли тестове и на каква цена са?Как се оправяте в града без GPS? Кои места да посетим за препарати,прахове,сладки,обувки и дрехи? Хубави ресторанти с вкусна турска храна? До Синият пазар има ли близо паркинг(платен ли е)? Кое е по-добре - да си носим лири, или да плащаме с карта?

# 318
  • Пловдив
Ani kiko,кремът за акне се казва Acnelyse.
Аз мислех,че е някакъв по-различен крем за акне Simple Smile
Без да съм като някоя свекърва,нали сте наясно,че съдържа третиноин и има специален режим за приложение Wink
Иначе аз нямам акне,но го ползвам заради другите му предимства,но трябва да се подхожда доста внимателно.

# 319
  • Най-красивата страна
Здравейте. На 22ри ми предстои пътуване до Одрин за първи път. Тъй като не сме ходили никога, ще се радвам да ми отговорите на няколко въпроса. На българската граница правят ли тестове и на каква цена са?Как се оправяте в града без GPS? Кои места да посетим за препарати,прахове,сладки,обувки и дрехи? Хубави ресторанти с вкусна турска храна? До Синият пазар има ли близо паркинг(платен ли е)? Кое е по-добре - да си носим лири, или да плащаме с карта?

Тестове на границата не правят.
Но може да си направите в Свиленград например.
Градът не е голям.
Разгледай го на google maps.
Ние влизаме от към Капитан Андреево и излизаме до джамията Селимие.
От едната страна на джамията има паркинг.Но ние сме паркирали и зад джамията в уличките и не сме имали проблеми.
От джамията като тръгнем надолу,пресичаме улицата и тръгваме из пресечките на центъра.
Там има аптеки,заведения,магазинчета за халва,баклава,ядки,дрехи,има закрити пазари..

Виж на картата най-дългата главна улица.
Там са мол Ераста,Марги аутлет,зад Марги има голям пазар.магазин Мигрос,

Виж на първа страница в темата всички подробности за магазините,има и карта.

Ние си носим лири.
Още на границата трябва да платиш 40 лири..
В заведенията ,аптеките,на пазара,в малките магазинчета,на паркинга -плащаме в лири.
В мола и в Мигрос-плащаме с карта.

# 320
Здравейте! Тъкмо се прибрахме и ние от Одрин. На отиваме се забавихме около 40 мин. на границата, на връщане минахме за 10 мин. Не ни провериха багажа - само отворихме багажника, питаха ни дали сме купували цигари от безмитната зона и ни пуснаха.
Бяхме си принтирали карта на Одрин (няколко листа А4) от Google maps и маркирали магазините, Синия пазар и хотела, в който отседнахме (Palmiye). Днес, неделя, търсихме аптека по центъра, тъй като вчера не си взех каквото ми е нужно, а в неделя се оказа, че работят само 3 аптеки.
Почти навсякъде плащах с карта - само на Синия пазар в кеш. Аз съм доволна.

# 321
За да не принтирате карта за другия път, си изтеглете офлайн карта в Google maps и я ползвайте без интернет, само с включен GPS. Доста по-лесно е, вместо да размятате разни листа Simple Smile

# 322
Здрасти Simple Smile Давам кратък отчет от пазара ни вчера. В 6:10 бяхме на границата МТ в 10:30 минахме граница . Пристигнахме в Одрин в 11:30 . Първата ни спирка беше Марги , влязохме в Поло гледката беше страшна. Нашите Българи разхвърляха дрехи в несвяст  , буквално се блъскаха . Едва издържах докато моя мъж се опитваше да разгледа и да си избере нещо. От там продължихме към пазара,беше всичко обрано и не взехме почти нищо. Решихме да направим покупки от Лозенград,за да избегнем този хаос . Взехме баклава, лекарства,от Мигрос някои неща и продължихме към границата . В 7 часа бяхме там , в 21:30 минахме. Просто си обещах,че това ми е последното пътуване в почивните дни ,поне засега. Мислим в сряда да отскочим пак да си вземем нещата,за които бяхме тръгнали. Дано да е по-спокойно

# 323

Kakto kaзаха свалете си офлайн картата на гугъл мапс,влизате в приложението на гугъл и пишете Одрин и там на опция намерете-свали офлайн мап и кликвате и сваляте.Намерете упътване в гугъл как да свалите ,ако намерите трудност.За препарати в Мигрос ,вскя седмица има промоции на перилни и дори тази седмица и маше Доместос-4л зеленият на 4 лв...и разбира се други неща ,които може да погледнете в седмичния каталог на Мигрос-Едирне(Одрин).
В магазин БИМ има много сладки неща на цени под лев дори ,говорим не само за единични десертчета,но и кутии бисквити или вафли и т.н. Като сравних цените на млечни(кашкавал,сирене,масло) най-изгдно в БИМ ,но и в Мигрос също и избора на млечни е по-голям ,това е разликата,но не изключва качеството специално на сиренето в БИМ.
За Баклава препоеъчват от центъра,но там ест цените са завишени и по мое мнение става с проба-грешка .
НА центъра цените за кг баклава  варират 40-110 лири ,а може и по-нагоре.Кори за баница/баклава има навсякъде,исках да си взема от Мехмет чече от център ,но имаше опашка а времето ми беше ограничено! Купих си триъгълни и кръгли от магазинче на перилната борса,но защо да не си вземете от две места кори,тъкмо ще знаете откъде са ви по-вкусни! За ядки съм категорична от центъра от магазин Халкатан(Halktan) ,където продават и локуми (12 лири кг) ,подправки ,фурми,стафиди,бобови храни и са ПРЕСНИ! В момента разкопават голяма площ до джамия Селимие  и няма място за паркиране предвид наплива последните седмици,който ще продължи и сл седмица и така до Нова година,така че помислете и проверете актуално инфо в нета къде има паркингки и може да се спира .Аз лично ходих с 1 дневна екскурзия и ми беше супер защото спират точно на мястото и не се върви повече от 5 минути а относно сертификатите и двата пъти когато ходих(25 септември и вчера) ни искаха само на връщане и то само на Българска граница,а турците май много не ги греее щото все пак печелят от нас и не са в интерес да правят проблем.Дори вчера в мола тръгнах да търся сертификата и охраната ми каза-няма проблем,влизай така че направете си сама сметката. ХЕС -код и двата пъти не ми искаха нито в мол,нито никъде и не знам къде искат,може би в хотели защото гледам хората се панират жестоко за тоя хес -код.
Сега последно прочетох че в Истанбул слагат ограничения при куупуване на стока и ограничения от 2(напр.2 кг захар,брашно,2 л олио)По-големи разфасовки са забранени за продажба ,но наш Ганьо ще се нареди 2 път на опащка да вземе още 2 броя ,ако иска,много сме изобретателни ние народа,но това важи за истанбул който е 15 милиона население,не знам дали ще приемат този закон за цяла Турция,но ще следя и дано не се окаже така ,че ще ни секнат жестоко и няма да има смисъл да се ходи .Вижте в темите ,които са по-предни за ядене,но знам,че където видите местни там сядайте да ядете,аз лично все нямам време и тичам и веднъж не съм седнала да опитам тоя прословут джигер,но някой ден може и това да се случи.На касата на МИГРОС си куппете карта за намаление (2 лири) за да използвате намалението на продуктите .В ФБ има група НА пазар в Одрин където са дали кодове за намаление но не работят и се принудих да си купя карта,не че е голяма работа,някакви стотинки ,но ме издразни факта,че касиерката един вид те принуждава лъжейки ,че кода не работел.Явно много хора използват тоя код и не им се продават картите и са решили да имаш лична,но това е нищо,просто ви предупреждавам.

# 324
  • Пловдив
За първи път чувам за кодове за намаление в Мигрос.

# 325
А какво мислите за супермаркет Тугра?Гледах клип за него и ми се видя доста по-голям от Мигрос?
Но досега не съм попадала на коментари за него

# 326
  • Ропотамо
Намерих два магазина в Лозенград, които уж продават стоки на Karaca.
https://goo.gl/maps/PnyxXqKuDqBrXvMP8
Имат FB страница - Karaca Kırklareli.Но не съм посещавал,и двата са актуални.

# 327
Здравейте, искам да купя стока от Одрин за продажба в България. Какво трябва да направя, защото прочетох в описанието на темата, че е позволено по 2,3 бройки на човек? Благодаря ви.

# 328
  • Пловдив
За първи път чувам за кодове за намаление в Мигрос.

Според мен има предвид, че някой си е предоставил номера на картата на Мигрос, която е на някой местен и е регистрирана.
Дано след празниците намалее наплива, да може да се отскочи малко по на спокойно.

# 329
Здравейте.От както е почнала пандемията не съм ходила до Одрин  ,но сега сме се навили да прескочим.Искам да си купя глинени гювечета, но не се сещам да съм виждала къде продават.Знаете ли от къде мога да си купя  Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт