Имам аз една мечта, ДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ да седне на чина.

• 45 119
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
Така се получава, когато се използва думата " матури". Явно говорим за различни неща. " Матура" обикновено означава ДЗИ. В десети клас има НВО. На теория БЕЛ и МАТ са задължителни, а ЧЕ и ИТ - по желание. На практика няма санкция, ако не се явиш на нито едно.
По отношение на различната тежест на ДЗИ като балообразуващи в университет. Да, в Софийския в момента е така, други не съм разглеждала. Разширената подготовка, също както профилираната, се осъществява в ИУЧ. Ще трябва да изберете предмет. Няма отношение към задължителните ДЗИ освен ако идеята не е примерно да е БЕЛ и да се използва за подготовка за изпита по БЕЛ. Ако ученикът реши да се яви на ДЗИ по този предмет, ще е върху ООП.

# 391
Изборът на профил е важен за университетите в Нидерландия. Ако нямаш определен брой часове в 11 и 12 кл. може да ти откажат прием. За някои унита може да държиш изпит, но за други, направо те отрязват. Така че, профилът е важен избор сега, с оглед на университета.

# 392
  • Пловдив
Да, знам за прословутата физика за Нидерландия и не само. Моят е избрал профил математика, и както се оказа няма начин да си избере   четвърти предмет, тай като училището не предлага! Ако иска да запише РП физика, който разбира се като предмет пък не се предлага, то то ще е с някакъв хорариум, който сигурно няма да стига за чужбина. Настина е доста сложно, и то при все че моят горе-долу е ориентиран какво да иска да учи по-натам.
Както и да е, класната накланя везните тази РП да се запише БЕЛ, че ще им е все от полза за ДЗИ. И аз като гледам, как навсякъде ще се взима БЕЛ, явно ще запише БЕЛ, поне да не се разводнява другата подготовка.

# 393
  • нейде там, където ....
Ако 3 и 4 ДЗИ са по профилиращи предмети, то те са върху материал от ПП, нали?

Може ли линк за връзката между физиката и университетите в Нидерландия? Някой конкретен университет? От любопитство, не че някой се е засилил натам, но при нас колебанията за избор на профил са между математика и физика. Все нещо трябва да натежи в едната или другата посока. Ще избира май месец, има още време за размисъл.

Школа по физика и документ за часовете там, дали би свършил работа на децата, които нямат нужния хорариум?

# 394
На първия въпрос отговорът е да.

# 395
  • София
jd, физика без математика е безсмислено. За кандидатстване в уни говоря, де. Има специалности, в които приемът е само с математика - основно компютърните науки, изкуствен интелект, и още няколко, но няма прием само с физика без математика.
Ето пример от Грьонинген, Faculty of Science and Engineering

А това е допълнение към таблицата: * Applicants obtaining the diploma with a less academic curriculum are welcome to apply, however the Admissions Office will then need to determine whether the academic component of their curriculum is sufficient.
For this purpose, these applicants will need to provide an overview of their class hours per course per year (for year 10, 11 and 12).

https://www.rug.nl/education/bachelor/international-students/adm … erint_9_7423_8330

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 10:26 от Слънчевата

# 396
  • Пловдив
jd аз за сега следя темата отгоре-отгоре, и най-вече тук във форума студенти в Нидерландия. Та от там разбрах за хорариума, и също така, че ако все пак нямаш хорариум има възможност да държиш изпит по физика, който обаче е явно твърде труден. Понеже Нидерландия се завъртя, както се въртят и други държави при нас, тоест опипва се почвата, а и той клони за инженерни специалности, които са кът на английски в тази дестинация, аз за сега гледам да оправя в БГ да няма проблем евентуално

# 397
Относно кандидатстване в Нидерландия - в 12-класната тема вече се пише, че почти всички специалности не само, че изискват хорариум или взет ДЗИ по МАТ, но си имат и собствен изпит по математика. Дори някои не признават нашето ДЗИ, а си държат на техен изпит. Това е не само за инженерните специалности, а и за всичко, съдържащо “science” в името. Изключение правят приложните университети.

И правете разлика м/у НВО в 10 и ДЗИ 😲
Мириел, доколкото си спомням детето ти е в ЕГ Ловеч- може да държи 2 НВО по Бел и Мат тази година и по желание чужд език и ИТ: само така може да ги докара до 4.  Това обаче не са матури. Матурите в 12 клас са 1 по БЕЛ задължителна и една друга задължителна от профилите ( НЕ /АЕ/ Био/Гео - така, както си ги описала… много интересна комбинация… И вече по желание, ако нещо друго му трябва (или от ООП,  или от ПП).

Някой друг да се похвали с избрани профили?

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 11:25 от saffron

# 398
Девойката е твърдо за Биоогия/Химия.
Резервен вариант е Математика/Информационни технологии.
Доколкото разбрах им удовлетворяват желанията за профили, така че вероятно ще е Биология/Химия.

# 399
  • Разпиляна във въображението
Не, ние сме в плевенската чуждоезикова гимназия немски/английски.

Иначе въпросът ми е за ДЗИ-тата след 12 клас. Класният ги докара до 4 матури и леко се изненадах Simple Smile

Девойката изобщо не се е насочила на никъде след 12 клас. Ще й предложа да прочете плановете по профилите и да реши. За чужбина да не говорим. Радвам се на всички деца, които имат цел и отсега я преследват.

# 400
  • нейде там, където ....
Слънчевата, благодаря! Не намерих конкретни числа за брой часове. Но винаги може да се опише посещаван курс, с който да се наваксат нещата. Имаше форма, в която да се опишат такива работи. Дано има възможност за изпит, както пише viara_iv, вижда ми се по-лесно. Има кой да помага и по двата предмета при необходимост. До тук - пак е 50:50 за двата предмета.

Няма начин за двата профила, при нас е или или. За чужбина по-лесно е да се допълни хорариум по математика (например един курс за ДЗИ?) , но по физика няма много варианти и затова натежава тя. Но пък за чужбинско не ще и да чуе ... мисленката ми е заради български университети, в които ДЗИ по математика ПП е с коефициент, различен от математика ООП. Освен това, някои от набелязаните, като балообразуващи от дипломата за средно образование вземат математика + предмет, който няма да се учи от нашия клас в 11 и 12-ти клас. Освен като профил. Но тогава не може  ДЗИ по математика ПП ... Надявам се, че ще вземат оценките от 8-10 клас, ама ... ще има да смятаме до май месец Simple Smile

А университети ги гледам аз, според настроенията, декларираните и/или реално показаните интереси през последните години. Като искам да оставя вратичка и възможност за по-широк спектър специалности, за които могат да се сетят на един малко по-късен етап. Не е от ориентираните.

# 401
  • София
Не само часове, искат и определен материал, като препоръчват формата да е попълнена от преподавател.
Всеки предмет е с линк към съответната форма...
https://www.rug.nl/education/bachelor/international-students/adm … rint_9_7424_10112

# 402
Galia, нали при вас не ги групират, а има възможност да изберат 2 отделни предмета …? Моля те, може ли да питаш кои предмети се предлагат във 2АЕГ и дали са групирани по двойки? Благодаря ти.

# 403
  • нейде там, където ....
Не само часове, искат и определен материал, като препоръчват формата да е попълнена от преподавател.
Всеки предмет е с линк към съответната форма...
https://www.rug.nl/education/bachelor/international-students/adm … rint_9_7424_10112

Да, за материала видях, разглеждах формите. Сториха ми се задължителни за всяко дете от България, без значение къде и какво е учило. За брой часове не намерих изискване, само се попълват, пък после - университета решава дали стигат. Ако някой, който вече минава от там тази или ще минава идните 2 години, сподели личен опит как е било при него - ще бъде безценно. Ще следя как се развиват нещата при горните набори.

Смятам, че по-лесно може да се допълни за математика, ако трябва, а липсва хорариум. Дори един курс за ДЗИ ще допълни доста часове по изучавания в училище материал. Би трябвало да може издадат документ какво са правили там. В една от формите примерът беше с дисциплина от университет. Значи може и да може да се запише тук специалност, с която да добави липсващото ... Да, губи се година, но пък може да се използва за доориентиране на детето един такъв вариант ... Стига ми, че има алтернативи и различни възможности. Въпреки хаосът и многото промени.

# 404
  • София
jd, и на мен ми се въртяха такива мисли, но не посмях да рискувам и да дам такъв съвет. Още повече, че така или иначе математика се учи и в 11 и 12 клас, ще има и оценки в дипломата, дори и да не е ПП, но ме хвана шубе. 🤓

Общи условия

Активация на акаунт