Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 39 914
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 720
  • София

Ами точно това е, което се прави. Спират се опасните контакти. А, уви, училищата са сред най-концентрираните безразборни / необезопасени контакти. Общо взето училищата, моловете, концерти / културни мероприятия, както и спортни... горе-долу в тази последователност.
Обратното би било аналогично на спиране - в твоя пример - на всички хора, за които ти би могла да си опасна. Примерно всички хора с по-бавна или некоординирана реакция. Всички деца, които не гледат, всички подрастващи и младежи, които витаят, всички възрастни, които може би няма да отскочат достатъчно бързо. Да останете по улиците само ти и спортистите.

# 721
  • София
Кати, живея в голям блок (17 етажа). За три седмици починаха пет човека от Ковид. От 72 до 93 години, все хора, които в училище са го хванали. И петимата са или живеещи сами, или по двама (вторият в семейството също е болен и в болница), но без млади роднини дори в България, нямат си внуци, за които се грижат след училище...
Стига сте се правили, че не разбирате какво се има предвид под ОГРАНИЧАВАНЕ по някакъв начин на хората над 65. Нищо от настоящите мерки не ги засяга и не им въздейства, за да променят по какъвто и да бил начин поведението си, те са основният контингент на препълнените болници, средната възраст на смъртността е 69 години. Изводите са очеизвадни. Не ходенето на училище не пази баба и дядо, отчита политическа и популистка дейност.

# 722
Като ви чета още да пишете за пазене на баба и дядо имам чувството, че сме пролетта на 2020та.

Отдавна вече въпросът не се изчерпва с пазене на баба  и дядо.

# 723
Според мен всеки има глава на раменете да прецени колко е предпазен в даден момент и какво е рисково за него. В България вече има много преболедували. Когато пазеха другите да не срещнат вируса с тестове навсякъде, ние правехме естествен имунитет. Аз съм сигурна че съпротивата срещу ваксинацията е точно на преболедувалите и тя не е без логика. Така че да се задоволят с 30% ваксинация в момента и да оставят хората на спокойствие. Това не отменя общите мерки като маски, дезинфекция, достъп до евтини тестове за самотестване при симптоми, достъп до доболнична помощ.

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 10:38 от Sparkles

# 724
O, заради Омикрона ще има затваряне. Щом англичаните решиха да затворят на места училищата

да де, но в Англия не прекараха затворени един срок плюс една цяла учебна година. В момента не мисля, че въобще има политик в България, който ще посмее да затвори пак училищата след мизерията на предишните. Освен ако няма много болни деца, разбира се - но всички се надяваме да не е така.

# 725
  • София
Ами точно това е, което се прави. Спират се опасните контакти. А, уви, училищата са сред най-концентрираните безразборни / необезопасени контакти.
Само на мен ли това ми звучи като описание на един хмммм.... друг вид "дом за развлечения" Rolling Eyes

Sparkles, преди да се разболеете, постовете ти бяха мнооого силно насочени към желание за ограничаване на излизанията, ДО за всички (ама без камери) и т.н. Сега като те чета оставам с впечатление, че едва ли не нарочно си търсила среща с  вируса, за да изградите траен и повсеместен имунитет. И, моля те, не ми припомняй, че работиш от вкъщи и не държиш на социализацията. Запомнила съм го

# 726
O, заради Омикрона ще има затваряне. Щом англичаните решиха да затворят на места училищата

Много ясно! Само пълен наивник може да си мисли, че като се развихри Омикронът и бройките скочат драстично, няма да има затваряне на училищата. Може да е 2-3 седмици, но ще го има, поне докато отмине пикът на епидемията.

# 727
Новите насоки
Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа
Утвърдени със Заповед № РД09-4756/30.11.2021 г.,
изм. със Заповед № РД09-4814/03.12.2021 г.,
изм. със Заповед № РД09-4982/14.12.2021 г.
За осъществяване на присъствено обучение е необходимо наличие на най-малко 30% вместо досегашните 50% от учениците в паралелката с изразено съгласие  за провеждане в училището или в домашни условия – за учениците със специални образователни потребности, веднъж седмично на изследване за доказване на COVID-19 чрез неинвазивен бърз антигенен тест и/или с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или за отрицателен резултат от лабораторно изследване съгласно изискванията, въведени със заповед от министъра на здравеопазването. Присъственото обучение е само за
учениците с изразено съгласие и за тези с валидни документи
Присъствен учебен процес е възможен и без тестване, ако най-малко 30% от учениците в паралелката разполагат с валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или за отрицателен резултат от лабораторно изследване съгласно изискванията, въведени със заповед от министъра на здравеопазването. Присъственото обучение е само за учениците с валидни документи.
Останалите подробности - в прикачения файл.

# 728
Ами точно това е, което се прави. Спират се опасните контакти. А, уви, училищата са сред най-концентрираните безразборни / необезопасени контакти.
Само на мен ли това ми звучи като описание на един хмммм.... друг вид "дом за развлечения" Rolling Eyes

Sparkles, преди да се разболеете, постовете ти бяха мнооого силно насочени към желание за ограничаване на излизанията, ДО за всички (ама без камери) и т.н. Сега като те чета оставам с впечатление, че едва ли не нарочно си търсила среща с  вируса, за да изградите траен и повсеместен имунитет. И, моля те, не ми припомняй, че работиш от вкъщи и не държиш на социализацията. Запомнила съм го
Грешиш, моите виждания градираха.
Скрит текст:
Започнаха с възмущението от мартенското заваряне и абсурдното ДО за малки деца.

Така в началото на следващата учебна година исках нулева година ако ПО не е възможно, ДО ми изглеждаше абсурдно за малко дете като моето. Политиците прецениха, че ПО е възможно.
Пуснаха децата без тестове, а не както стана на запад. Моето ходи здраво до началото на ноември, когато изкарахме вируса (леко ). Тогава писах предупредителни постове, че в училище е опасно. Тогава много деца и семейства изкараха вируса.
Аз исках да следя детето за усложнения след ковид (мултисистемен синдром до месец) и да не смесвам това с грипни и други училищни вируси, т.е. не исках да се върне в училище след вируса.
ОЕСР беше вариант да оставя детето през зимните месеци в къщи и го използвах с молба до края на март (беше одобрена до края на учебната година).Тогава го включиха към синхронно ДО, 4 клас са основно с един учител, което се оказа добро решение (предполагам и аз се примирих). Все още не смятам за хубаво деца да се излъчват в инетрнет, моето слушаше, гледаше и отговаряше без да се излъчва. Тогава писах положителни отзиви за ОЕСР и как то е възможно при нужда, желание и добраз организация.
Детето се върна присъствено през май месец (щеше да се върне по-рано. но имаше пикове междувременно и вируса се въртеше в училище).
Беше здрав до началото на тази учебна година, когато продължи присъствено. Не се страхувах толкова, първо че изкарахме леко, второ че сме все пак преболедували. Близките ми са преболедували или ваксинирани.
Изкара междувременно 3 вируса, които приех без да се паникьосвам че са ковид, стоя в къщи поне пет дни след отшумяване на симптоми. Това докато не ги пуснаха всички ОЕСР. Почувствах облекчение че малко ще си починем от вирусите, а ОЕСР не ме дразнеше толкова. Така успях да видя как нашето училище отново се справи много добре, всички учители преподаваха и изпитваха синхронно. Моето пак не си пускаше камерата.
Аз бях готова да продължим с ПО при падане на бройките, както се предвиждаше.
След това знаете - постави се условие за връщане в клас, т..е. зелен сертификат. Аз като преболедувала без пср (беше платен ноември 2020г. а и после ме лекуваха по телефона) и отскоро "дискриминирана" понеже не искам да се сертифицирам - вися по лаборатории и плащам, за да вляза в мола например, сега бях поставена в позицията да трябва да правя това за детето.
Нямам нищо против тестването при симптоми, но еднократното тестване като в момента ми се струва само предтекст да се въведе условие за достъп до училище и то най-вероятно ще стимулира по-нататък и ваксинацията на децата. Затова сега пак си стоим в ОЕСР.

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 15:03 от Sparkles

# 729
  • София
Кати, живея в голям блок (17 етажа). За три седмици починаха пет човека от Ковид. От 72 до 93 години, все хора, които в училище са го хванали. И петимата са или живеещи сами, или по двама (вторият в семейството също е болен и в болница), но без млади роднини дори в България, нямат си внуци, за които се грижат след училище...
Стига сте се правили, че не разбирате какво се има предвид под ОГРАНИЧАВАНЕ по някакъв начин на хората над 65. Нищо от настоящите мерки не ги засяга и не им въздейства, за да променят по какъвто и да бил начин поведението си, те са основният контингент на препълнените болници, средната възраст на смъртността е 69 години. Изводите са очеизвадни. Не ходенето на училище не пази баба и дядо, отчита политическа и популистка дейност.

Неходенето на училище ограничава разпространението на заразата, не пази баба и дядо. В училище на малко разстояние и на затворено се срещат значително повече хора, отколкото на пейката пред блока.

О, ужасТ! - "затворените" деца излизат навън, играят с приятели, и дори и да са наистина затворено-спазващи живеят в дома на родителите си, като минимум един брой - родител, попечител, настойник - нерядко разполагат и с братя / сестри. Играят, беснеят, влизат в мрежата (да, имат и умения, и средства за целта), срещат се виртуално с приятели от целия свят, разговарят с тях. Като погледнат напред се виждат пораснали, виждат се успели предприемачи, министри, майки, спасители на китове. Виждат пред себе си безкрайно време.

Ако Леля Пена не слезе на пейката, за да се види с Леля Гана и Чичо Гошо, Леля Пена няма да се срещне с НИКОГО днес. Няма да поговори с НИКОГО днес. Ако има късмет, ще каже две думи на котката си, ако няма котка... може и да забрави как се ползват гласните струни. "У буй муе гуй...". Ако не отиде днес до магазина, няма днес да каже на никого "добър ден". А като погледне напред, за "след това", вижда себе си мъртва. На дивана в хола, частично разложена, частично изядена от котката - ако е имала късмет да има котка. Щото нито има с какво да влезе в "мрежата", нито има умения за това, нито има желание тепърва да ги научава - отдавна е отминало времето, в което е усвоявала социални умения и нейните са... други. И като е сама в дома си тя е САМА - не сама с мама, тате, кака, бате и малкото бебе. А САМА. И пред себе си вижда седмица, месец, година... отдавна е изконсумирала своята безкрайност. И никак не е чудно, че без задръжки би заложила няколко допълнителни седмици - или месеци? - самота срещу ден-два пълноценен живот?

Това, което ти искаш, е ЖЕСТОКО  и УЖАСНО, нормалните хора не го причиняват дори на животните в зоопарка.

И много моля това да НЕ се тире!
Важно е да се научим на поне мъничко скромност. Да се научим да мислим поне мъничко за другите. Да бъдем малко по-смирени. За да не се видим един ден принудени да повторим от първо лице думите на Мартин Нимьолер ("...когато дойдоха за мен вече нямаше кой да говори").

Скрит текст:

Имах проблем със звученето още докато го пишех, но... изглежда, ковидът ще вложи нов смисъл в тези понятия. Децата имат безразборни контакти - те нито биха попитали, нито биха се съобразили дали детето, с което играят, е ваксинирано, преболедувало или "безопасни". И се моля това поне никога да не се променя! И имат необезопасени контакти - малцина са онези сред тях, които носят постоянно и правилно поставени маски и не би "бърничкат".

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 15:08 от katiABV

# 730
  • София
Кати, надявам се да не се трие!!!
Жестоко е децата да са затворени, докато леля Пена и леля Гана стоят на пейката, защото в къщи били сами. Същите леля Пена и леля Гана от пейката в момента продължават да стоят там на некролози... Защото другото е жестоко, а това не е ... Не пропуснаха нито ден преди това да не отидат до два квартала натам с автобус, защото там си говорят с леля Мара на Фантастико... А пред блока има малък супермаркет със съвсем прилични цени (аз не съм ходила в хипермаркет от година, о, да, продавачката в малкия магазин не и достатъчен социален контакт)... Но децата ще имат утре (ти ли им го обещаваш)... Затова днес да ги затворим, за да ограничат разпространението, докато ние възрастните решили, че нямаме време държим да го живеем без да платим никаква цена...
Утре така ще ваксинират децата, защото това ще е достъп до училище, но на леля Пена ще и накривят шапката... Тя пак ще е в автобуса и по супермаркетите да си побъбри с преживелите лели ... Да ми вкарва реплики, че и с маска в асансьора все някога ще ме хване, пък после било господюва работа и да коментира зад гърба ми, че когато съм с двете деца и кучето настоявам никой да не се качва повече в асансьора, без маска пък особено...
Снощи дори малката отбеляза след поредната линейка пред блока, че "коронаболестът хващал бабите"...

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 16:08 от magi_sveta

# 731
....Това, което ти искаш, е ЖЕСТОКО  и УЖАСНО, нормалните хора не го причиняват дори на животните в зоопарка.
....
Като е толкова жестоко и ужасно има възможността да се ваксинира безплатно и да е свободна да се наживее.
Не може обаче  този  неин избор да определя живота на всички останали.
 Много хора бяха лишени от достъп до лечение заради спрян планов прием. Някои загубиха живота си .
Това не е ли жестоко?
 Някои лекари загубиха здравето си от преумора, други-живота си. Това не е ли жестоко?
 Хора загубиха не само бизнеса, а и препитанието си заради тези затваряния. Това не е ли жестоко?
Много деца си разбиха здравето, други никога няма да наваксат пропуснатите знания. Това също е изключително  жестоко, защото на тях дори този избор бе отнет .
 Всеки е важен. Всеки е ценен. Всеки трябва да направи избор кое да съхрани и с кое да направи компромис защото живота трябва да продължи за всички и то такъв какъвто би следвало да е в Европейска държава, а не в държава от третия свят.

# 732
  • София
Айде, стига с тия деца и баби! Всеки носи отговорност за себе си, семейството си и близките си. Така ще бъдем и отговорни като общество.
Живея в домакинство с възрастна +70 годишна жена и 17-годишен тийнейджър. Бабата беше изолирана, колкото е възможно разбира се, от контакти с внука. Беше заведена за ваксинация при първа възможност, защото не мога да гарантирам, че въпреки ограничените контакти, няма да се зарази. Ваксинирана е и все пак, докато той ходи на училище съм ги предупредила да не се завъртат много един покрай друг.
И за секунда не съм си помислила да спра детето от училище, защото може да зарази бабата!
Абе, как може с лека ръка да пропилявате годините на децата си, за сметка на старци, които са по-неразбрани и от деца?
Ваксинацията трябва да я направят задължителна за 60+ годишните, а не за децата, както е на път за стане, защото няма много медицински смисъл от това.

# 733
Аз пък се чудя от къде се намериха толкова зли баби, които да искат затваряне на внуците си, вместо да се ваксинират и/или пазят самите те.
Майка ми и свекърва ми се ваксинираха при първа възможност, и бустери ще си сложели казват като дойде времето, но искат да си виждат внуците и то да ги виждат щастливи.

# 734
  • София
Слънчева, аз се уморих да пиша. Аз съм отговорна. Правя максимума да пазя останалите, държа и те да го правят. Няма да жертвам децата си заради никого, още по-малко за хора, които не желаят да се пазят.

Скаридка, моите родители са ваксинирани, баба ми също. А от въпросните комшии - две бяха ваксинирани, другите три ги подиграваха от сутрин до вечер за това... Дано са намерили мир душите им и по този въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт