Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 39 912
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 735
не мога да повярвам как някой смята, че леля Гана и леля Пенка са бъдещето на България, което пазим, затваряйки децата... Пази боже...

# 736
  • София
Кати, надявам се да не се трие!!!
Жестоко е децата да са затворени, докато леля Пена и леля Гана стоят на пейката, защото в къщи били сами. Същите леля Пена и леля Гана от пейката в момента продължават да стоят там на некролози... Защото другото е жестоко, а това не е ... Не пропуснаха нито ден преди това да не отидат до два квартала натам с автобус, защото там си говорят с леля Мара на Фантастико... А пред блока има малък супермаркет със съвсем прилични цени (аз не съм ходила в хипермаркет от година, о, да, продавачката в малкия магазин не и достатъчен социален контакт)... Но децата ще имат утре (ти ли им го обещаваш)... Затова днес да ги затворим, за да ограничат разпространението, докато ние възрастните решили, че нямаме време държим да го живеем без да платим никаква цена...
Утре така ще ваксинират децата, защото това ще е достъп до училище, но на леля Пена ще и накривят шапката... Тя пак ще е в автобуса и по супермаркетите да си побъбри с преживелите лели ... Да ми вкарва реплики, че и с маска в асансьора все някога ще ме хване, пък после било господюва работа и да коментира зад гърба ми, че когато съм с двете деца и кучето настоявам никой да не се качва повече в асансьора, без маска пък особено...
Снощи дори малката отбеляза след поредната линейка пред блока, че "коронаболестът хващал бабите"...

....Това, което ти искаш, е ЖЕСТОКО  и УЖАСНО, нормалните хора не го причиняват дори на животните в зоопарка.
....
Като е толкова жестоко и ужасно има възможността да се ваксинира безплатно и да е свободна да се наживее.
Не може обаче  този  неин избор да определя живота на всички останали.
 Много хора бяха лишени от достъп до лечение заради спрян планов прием. Някои загубиха живота си .
Това не е ли жестоко?
 Някои лекари загубиха здравето си от преумора, други-живота си. Това не е ли жестоко?
 Хора загубиха не само бизнеса, а и препитанието си заради тези затваряния. Това не е ли жестоко?
Много деца си разбиха здравето, други никога няма да наваксат пропуснатите знания. Това също е изключително  жестоко, защото на тях дори този избор бе отнет .
 Всеки е важен. Всеки е ценен. Всеки трябва да направи избор кое да съхрани и с кое да направи компромис защото живота трябва да продължи за всички и то такъв какъвто би следвало да е в Европейска държава, а не в държава от третия свят.

Децата под 5 години не бяха затворени през тази вълна, независимо от броя на заразените. Децата над 5 години имат, точно както предлагаш, избор да се ваксинират и да имат свободен достъп навсякъде.
Впрочем, баща ми - моят собствен баща - е мъртъв именно поради липсата на достъп до ковидарниците, пардон, болниците на нековидни. 2 месеца миналата година бях на тръни, понеже детето ми трябваше да влезе за планова операция... ден след затварянето. Накрая, когато все пак отвориха за кратко, се вреди - но имплантът беше почнал да излиза, възстановяването беше по-тежко, отколкото щеше да е 2 месеца по-рано. Все пак, говорим за момче в най-интензивен растеж. Евала на докторите от Пирогов!

Да, ще си бърбори. С когото иска, с него ще си бърбори. И от където иска, от там ще си пазарува, без да дава обяснения защо точно - нито на теб, нито на друг. Тя е дала достатъчно, извоювала си е това минимално право - правото да може да си побърбори с някого. Да не е непременно постоянно сама. Да си купи 400г месо вместо 380. Изобщо - не е твоя работа. От друга страна, на дискотека няма да отиде. А ако иска да го направи, ще трябва да представи валиден ЗС. Искаш да въведеш задължителен ЗС за лица над 5 години и за ГТ? Аз лично ще те подкрепя. И Леля Пена няма да пътува без сертификат, и твоето малкото. Искаш да се въведе за посещаването на какъвто и да е магазин? С готовност ще се съглася с теб. Ако искаш ще се съглася да се въведе и като изискване за влизане в аптека и болница, ако искаш - дори за напускане на дома. Но ще се отнася до всички. От 5 до 115.

Слънчевата, не си и, надявам се, затворила бабата в килера за времето на присъствено обучение.
mamamari това иска. Да заключи всички възрастни хора сами, обречени, за да не й се пречкат наоколо и да не я безпокоят с тъпите си старчески проблеми и болести. И да не й пречат да си продължава живота като европейска-не-знам-си-какво.

скаридка, за злобни старци не знам, край мен всички - и големите, и малките - са ваксинирани, ама със злобни майки е пълно. Ако всички подрастващи се бяха ваксинирали лятото нямаше моето дете 2 месеца да е дистанционно учещо... ама нА, не щат и толкоз. При това, за разлика от старците, подрастващите сравнително рядко имат сложна колекция от взаимоизключващи се по отношение на лечението и поддържането болести и състояния и рядко вземат колекция от лекарства, които едва са били балансирани и всяко допълнително може да доведе до излизане от равновесието (и, примерно, поява на вътрешни кръвоизливи или тромбози).

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 16:54 от katiABV

# 737
Кати,  добре четеш, но се правиш на '' дръж ми шапката''.
Сякаш не знаеш, че ваксинираните ученици са само от седмица на училище и вече пак им се обяснява как ще ги лишат от това. А  останалите потърпевши от  затварянията хич и не забелязваш.
Не те обвинявам, констатирам.
Хубава вечер!

# 738
Защо вече страници наред пишете като че ковид е проблем само за бабите? Пострадаха хора, които са много далеч от преклонна възраст. И да, и ваксинирани.

И въобще, що за дилема - бабите, или децата. Напълно измислена само заради противопоставянето на някакви тези.

# 739
Като чета всеки гледа от своята камбанария и смята другите за виновни. Защо болниците бяха направени ковидарници и здравите не бяха приемани за лечение, защо болни от ковид също нямаха достъп до лечение затваряни в карантина, защо бяха затворени децата - защото така решиха политиците. Нито баба Пена е виновна, нито лекарите, нито учителите, нито децата. Така се управлява пандемията. Всички сме засегнати по някакъв начин, някои от вируса, а други мерките. Някои ще пострадат от вируса други ще са притиснати финансово или изолирани заради мерките. А вие искате още абсурдни мерки, заради които хората да не могат да ползват градски транспорт, да имат дотъп до работните си места или децата да ходят на училище. Не става дума за болни хора, а за хора "без сертификат". Излиза че здравите, които не са имали малшанса да срещнат вируса и не желаят да се ваксинират са най-опасните.  Вместо да се осигури нормална здравна помощ и проследяване на болните от ковид, за да излезем с минимални щети от пандемията. Нито те се лекуват като хората, нито останалите.

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 17:29 от Sparkles

# 740
  • София
Кати,  добре четеш, но се правиш на '' дръж ми шапката''.
Сякаш не знаеш, че ваксинираните ученици са само от седмица на училище и вече пак им се обяснява как ще ги лишат от това. А  останалите потърпевши от  затварянията хич и не забелязваш.
Хубава вечер!

Ами аз не виждам вече (бъдещи, от тук насетне) потърпевши от затваряния - може би само хората, желаещи да се лекуват, понеже имат някакво състояние, изискващо планов прием. И да, доскоро - учениците / училищата. И да, причината е ИМЕННО твърде ниските нива на ваксиниране при учениците и учителите. Ако 80% от гимназистите и 98% от учителите бяха ваксинирани на бас, че нямаше да бъдат затваряни изобщо. Т.е. неваксинираните ефективно са затваряли ваксинираните - моето дете - не възрастните хора. Майките, които по неизвестни и никому непонятни причини отказват да ваксинират подрастващите си наследници.

Sparkles, категорично отказвам да се правя на "много добричка", да си заравям главата в пръстта и да твърдя, че проблем няма или, по-лошо - да споря със законите на термодинамиката. Човешкият опит сочи, че те рядко влизат в пряк спор, но въпреки това винаги побеждават. Това, за което ти говориш като възможно решение, са просто фантасмагории. Да вземем да помолим вируса ако обича да не прави повече белички... Липсва ми тук падащото от смях емотиконче, ама наистина.

# 741
Кати,  добре четеш, но се правиш на '' дръж ми шапката''.
Сякаш не знаеш, че ваксинираните ученици са само от седмица на училище и вече пак им се обяснява как ще ги лишат от това. А  останалите потърпевши от  затварянията хич и не забелязваш.
Хубава вечер!

Ако 80% от гимназистите и 98% от учителите бяха ваксинирани на бас, че нямаше да бъдат затваряни изобщо. Т.е. неваксинираните ефективно са затваряли ваксинираните - моето дете - не възрастните хора. Майките, които по неизвестни и никому непонятни причини отказват да ваксинират подрастващите си наследници.

Хайде вижте другите страни с многото ваксинирани дали не ги затварят в момента точно преди Коледа.

# 742
  • София

Кого дали затварят? Учениците ли?

# 743

До 2026 вирусът нямало да си тръгне, така че ще има още какво да видим.

# 744
Ако 80% от гимназистите и 98% от учителите бяха ваксинирани на бас, че нямаше да бъдат затваряни изобщо.
Хм, от днес класът на дъщеря ми е в карантина заради две позитивни деца. По ирония на съдбата това са единствените ваксинирани в класа. Хм.

# 745

Това кой маг ти го проговори?

# 746
  • София
Ако 80% от гимназистите и 98% от учителите бяха ваксинирани на бас, че нямаше да бъдат затваряни изобщо.
Хм, от днес класът на дъщеря ми е в карантина заради две позитивни деца. По ирония на съдбата това са единствените ваксинирани в класа. Хм.

Затова и подписах съгласие за тестване на моето ваксинирано дете! Обаче, нъц, няма тест за него. Икономията майка на мизерията.

# 747

Това кой маг ти го проговори?
Някъде го бях чела по сайтовете, не помня къде, пуснах търсене и открих кой го е съобщил SCIentific Advisory Group for Emergencies, SAGЕ https://trud.bg/?p=article&id=5251795

Аз имам случай на близки ваксинирани роднини, които по невнимание заразиха друга близка. Те не вярваха, че е възможно. Затова съм толкова докачлива към самочувствието на ваксинираните. Даже да си кажа честно предпочитам да общувам с неваксинирани ...

Японското здравно министерство за миокардит при ваксинирани младежи 10-19 години https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20211204_12/

Последна редакция: вт, 14 дек 2021, 19:18 от Sparkles

# 748
Зачетох се в японския линк, на 1 милион момчета между 10 и 19 г., ваксинирани с Пфайзер - 13 за направили миокардит, аз не мисля, че в България има толкова младежи, все пак има някакъв, макар и минимален, шанс да им се размине на момчетата...

# 749
  • София

Понастоящем ваксинираните не се тестват. Изобщо, дори и да са дали съгласие за това. Тестове за тях не се предвиждат. Без друго няма достатъчно. Познавам те, не бих си и помислила, че ти лъжеш - но определено бих си позволила да се усъмня в думите на децата. И на позитивните, и на щерка ти, която... ами, също е в категорията подрастващи с всички компликации, произтичащи от това.

И не, не мисля, че ваксиниран не би могъл да е положителен - само, че не би могло това да се установи с тест, който не се прави.

Общи условия

Активация на акаунт