Тема № 23 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Декември 2021

• 39 875
  • 1 083
  •   1
Отговори
# 750
В класа на дъщеря се тестват всички. Родителите на ваксинираните са дали съгласие. Да, това са думи на дъщеря ми, но тя е върл фен на ваксинирането, така че изключвам мотивация да лъже. Имат и резервни тестове, които послужиха за тези, които се върнаха присъствено, въпреки че първоначално бяха отказали тестване.

Аз съм далеч от идеята, че ваксинираните са виновни за разпространяване на заразата. Само твърдя, че ЗС за училище не помага много.

# 751
Помага да са спокойни притежателите му.  Но това че не ги тестват, за да не се види какво става, а изкарват другите много рискови за разпространение на вируса е целенасочено. Дори учените казват че ваксинираните пренасят. Само че някъде в рекламната кампанния на мерките нарочно се праавят на ударени. Може би и преболедувалите пренасят. Тогава мерките трябва да спрат някъде на ниво тестове и да не се въвеждат такъв тип сертификат, който дискриминира и внушава липса на отгворност към обществото в тези, които не го притежават.

# 752
Ако 80% от гимназистите и 98% от учителите бяха ваксинирани на бас, че нямаше да бъдат затваряни изобщо.
Хм, от днес класът на дъщеря ми е в карантина заради две позитивни деца. По ирония на съдбата това са единствените ваксинирани в класа. Хм.

за съжаление ваксинираните се пазят много по-малко и са по-малко отговорни за останалите. Не всеки, разбира се, но повечето. Дано поне това им дава по-леко изкарване или въобще неразболяване, но за останалите не е добре. И хубаво, че тестовете са ги хванали

# 753
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
От Вайбър канала на МОН:

📌 Повече от 564 000 ученици от I до XII клас вече учат присъствено. Това са близо 82% от всички ученици в страната.

📌 Почти 480 000 деца и младежи са в училище със „зелен сертификат“ или тестване за COVID-19 веднъж в седмицата в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Над 48 200 от тях имат валиден документ на ваксинация, преболедуване или наличие на антитела. Повече от 85 000 ученици влизат в клас без изследване в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души.

📌 При тестването на 6 и 13 декември са установени 232 заразени ученици. Най-много – 92, са те в началните класове. На второ място са гимназистите със 72 позитивни резултата, при учениците от V до VII клас положителните тестове са 68. Шестдесет са позитивните учители, 32 е броят при непедагогическите специалисти.

# 754
  • София
В класа на дъщеря се тестват всички. Родителите на ваксинираните са дали съгласие. Да, това са думи на дъщеря ми, но тя е върл фен на ваксинирането, така че изключвам мотивация да лъже. Имат и резервни тестове, които послужиха за тези, които се върнаха присъствено, въпреки че първоначално бяха отказали тестване.

Аз съм далеч от идеята, че ваксинираните са виновни за разпространяване на заразата. Само твърдя, че ЗС за училище не помага много.

Уиш, съгласието тук има малко значение - инструкциите са да не се тестват децата със ЗС. Не и с тестовете, платени от ДБ. Нямам съмнение, че никъде не го правят. И дори не подозирам дъщеря ти непременно в злоумишленост / съзнателна лъжа. Достатъчно е да е била подведена, да не е доразбрала нещо... В мига, в който представиш ЗС, отпадаш от тестването - толкоз. При това не само от ваксиниране, какъвто и да било валиден ЗС. Така че и доказано преболедували няма как да са... Ей виж - и Лютичe казва, че е била съгласна, но въпреки това не тестват ваксинираното й дете. И понеже тестовете ги разпределят според заявилите "участие", а невалиден винаги може да има, както и да надойдат деца, които не са били заявени... няма как някой да похаби ценния продукт там, където не е длъжен според насоките.

Иначе и ваксинираните, и преболедувалите способстват за разпространението. Статистически погледнато дори не непременно по-малко от останалите. Щото от една страна да, по-малко (статистически) пренасят, но и по-малко се пазят - психология, к'во да я прайш. Наскоро четох едно обширно проучване точно по този въпрос (забравила съм вече в коя държава беше, преди 2-3 седмици излезе...). Та да, хора, които изключително много са внимавали преди ваксинацията, започват да се държат по-спокойно след нея. Да излизат повече, да... сещаш се. Т.е. влизат в категорията на по-вероятни за разпространяване на зараза индивиди поради поведение, дори и да не е напълно "разхайтено", но го сравняват със собственото им поведение преди това, не с това на безсмъртните. Та... би било тъпо да се отрича, има го.

# 755
Това е съвсем нормално, Кати. Особено за децата и тийновете. И ваксинирани, и неваксинирани са си деца и имат нужда от контакт и спонтанност. И така трябва да бъде.

# 756
  • Ямбол
Ако 80% от гимназистите и 98% от учителите бяха ваксинирани на бас, че нямаше да бъдат затваряни изобщо.
Хм, от днес класът на дъщеря ми е в карантина заради две позитивни деца. По ирония на съдбата това са единствените ваксинирани в класа. Хм.
Миналата седмица са починали 11 души от град Ямбол от Ковид. По ирония на техния инат - не са били ваксинирани всичките 11.

# 757
Поименна справка в регистъра ли е източника на информация?

# 758
Това е напълно вероятно, Лиляна, но то няма много общо с тезата ми, че изискването за ваксинация като  условие за достъп до училище с нищо не намалява опасността от разпространение на заразата сред децата.

# 759
  • Ямбол
Втора седмица няма нито едно положително дете в нашата гимназия. Моята теза, че в училище не се разпространява зараза до момента се потвърждава. Заразата идва от възрастните към децата. Възрастните ходят по разни събирания, ходят по молове, ходят на работа, ползват градски транспорт, стоят по пейките пред блока. Единствените болни деца в гимназията ни са две и те не са стъпвали в училище, заразени са от родителите си, защото когато ни върнаха на училище, тези две деца не се върнаха, бяха под карантина, заради родителите им. Сега вече и те самите са болни.

# 760
  • София
Много моля, модератор да се намеси. Темата става нечетима.  Препълни се с чаршафи с нищо общо по темата за обучение и преливащи от напразни опити за демонстрация на познания.
Пак казвам, КОВИД ТЕМАТА Е ДРУГА.

# 761
От Вайбър канала на МОН:

📌 Повече от 564 000 ученици от I до XII клас вече учат присъствено. Това са близо 82% от всички ученици в страната.

📌 Почти 480 000 деца и младежи са в училище със „зелен сертификат“ или тестване за COVID-19 веднъж в седмицата в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Над 48 200 от тях имат валиден документ на ваксинация, преболедуване или наличие на антитела. Повече от 85 000 ученици влизат в клас без изследване в общини с по-малко от 250 болни на 100 000 души.

📌 При тестването на 6 и 13 декември са установени 232 заразени ученици. Най-много – 92, са те в началните класове. На второ място са гимназистите със 72 позитивни резултата, при учениците от V до VII клас положителните тестове са 68. Шестдесет са позитивните учители, 32 е броят при непедагогическите специалисти.

А при първото тестване позитивните деца май бяха само 5, или нещо подобно.

Тестване само в понеделник е крайно недостатъчно.

# 762
Много моля, модератор да се намеси. Темата става нечетима.  Препълни се с чаршафи с нищо общо по темата за обучение и преливащи от напразни опити за демонстрация на познания.
Пак казвам, КОВИД ТЕМАТА Е ДРУГА.
Ковид е пряко свързан с видовете обучение, достъпа до обучение и качеството на обучение  в момента. Хубаво е да си изясняваме противоречията, за да намерим пътя към ефективно и безопасно обучение с отчитане правата и притесненията на всички.

# 763
  • София
Потвърждавам, че и аз попълних в декларацията и сертификат, и съгласие, но НЕ тестват детето. Предполагам пестят тестове.
Да разведря малко, в класовете на малките (2 и 4) организират размяна на подаръци. Ще има превъзбудени деца тази и другата седмица, докато изберят и връчат/получат Simple Smile

# 764
  • Пловдив
Значи родител заразява детето вкъщи. То отива в училище и там заразата спира да се разпространява. Процесът е двупосочен. Няма как категорично да се твърди, че само едното е вярно. Няма да коментирам и колко прецизно се правят тези тестове в училище. И не само там. Честно, вече разчитам само на това Господ да е българин......

Общи условия

Активация на акаунт