НПМГ - тема 7

• 65 219
  • 761
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Как пък не се намери читав журналист да напише статия по въпроса и да я тиражира ежегодно. Или да направи запитване до МОН за това как точно сравняват баловете и излъчват гимназии-първенци при различно балообразуване.

# 361
Не го прави МОН. Правят го точно журналистите. РУО публикува справка за минималния и максималния бал по паралелки, както е редно. Оттам почват журналистическите интерпретации. Същото се получава по почти всички други проблеми в образованието. Или препечават дословно публикациите на министерството, или правят извадки от нормативни документи, коментирайки ги неадекватно с години закъснение.

# 362
Наистина няма смисъл да влизам в обяснения, защото явно Вие избивате комплекси някакви. Но все пак, с последен опит - отговорих на въпрос "има ли смисъл от допълнителни уроци за олимпиадата по география и тя по -трудна ли е от състезанието" - опитах да кажа, че за висок резултат трябва школа или учител. И да, според мен по-лесно се готви дете по география отколкото по физика. И да като минала по този път олимпиадата по география е в пъти по-лесна от физиката. Затова изказах мнение, че по принцип бала за тази паралелка (това са деца равнопоставени и сравними, но от различни училища, държали едни и същи изпити) е нисък в абсолютна стойност. То няма и как да е по-висок, защото роля играе МАТ НВО дори неудвоена.

Dona_78, не Ви разбрах. Миналата година коя олимпиада е била по-трудна - тази по физика или тази по химия? Или направо бихте ли подредили по трудност всички олимпиади?
Това, че моето дете е изкарало 90 точки на физиката и 60 на химията, прави ли физиката 50% по-лесна. А ако има друго дете с 90 на химията и 60 на физиката? Тогава как да ги сравним.
Да чисто като число единият бал ще е по-нисък от другия. Но едно и също дете също ще има различен бал за двете паралелки и няма как да ги сравним. Дете с 500 на математика и същото дете с 490 на география си е все същото дете. Но да ставняваме НВО по математика с ОК по география, само защото виждаме числа, е тъпо. Все едно да ви попитам ако един човек е 180 см, друг носи 45 номер обувки и да Ви попитам кой ще носи по-голям номер риза, защото всичко е в сантиметри. И Вие сравнявате оценката по физика на едно дете с тази по география на друго, както и 20-те точки на едното по физика със 170 на другото по география…

Ако Ви се струва, че в някоя паралелка се влиза по-лесно - тогава запишете детето си там. Но недейте да твърдите, че децата от географската паралелка са по-слаби ученици от Вашето в паралелката по физика. Защото ако Ви попитам какъв щеше да е балът на Вашето дете в паралелката по биология, да не стане пълно объркване?

Ето едни различни разсъждения - в паралелката с физика ще влязат 26 деца, които са най-силни по физика. А в паралелката с география ще влязат 26 деца, които са най-добри по география. Сравнете сега.
Не разбрах къде точно сравнявам олимпиади?! И не, не е задължително да влязат най-силните 26 деца, стават и случайности, объркване и най-вече болни амбиции на слаби родители.
Не мисля да се обяснявам повече, дори това е твърде много, извинявам се на всички останали четящи, не е това предмет на темата, съжелявам за отклонението.

# 363
  • София
Наистина няма смисъл да влизам в обяснения, защото явно Вие избивате комплекси някакви. […]И да като минала по този път олимпиадата по география е в пъти по-лесна от физиката.
[…]
Не разбрах къде точно сравнявам олимпиади
Защо дразните? Какво целите?

# 364
Не съм чувала да има лесна олимпиада. Нали затова е олимпиада, за да не е лесна, независимо от предмета. Да сравняваме география с физика е невъзможно......или пък каквито и да било науки. Няма лесна такава.

# 365
  • София
Мислех да не се изказвам по въпроса, но ще го направя.
Аз никога не бих сравнявала баловете на различните паралелки (освен двете математически), не само заради различния начин на балообрзуване, но най-вече от уважение към труда на децата. На всички деца. С изключение на математическите паралелки, приемът във всяка една от останалите, изисква стабилна подготовка по поне още един предмет. Казвала съм го и преди, че всипки деца, които кандидатстват в НПМГ с допълнителен предмет са целеустремени деца, които не се щадят и не ги мързи да следват желанията си. Това важи за всички предмети без изключение.
И съм изненадана, че сте родител на дете, учащо в НПМГ, защото ние родителите уважаваме децата си. Всички деца, които са положили труд! 🤗

# 366
На тези, които пишат "съжЕлявам" всичко им  е лесно.
Лесно за едни, трудно за други. На мен физиката ми е лесна, ама на олимпиадата по география, а пък недай боже, химия и биология, ще постигна невиждани висини, ама под нулата сигурно. Та така с лесното.

# 367
Аз не разбирам как някой географ може да оцени по сложност илимпиада по физика и обратно? Защо винаги някой омаловажава труда на човека отсреща? Ми като е по-лесно по физика давам идея: явява се на физика, взема максимален резултат, влиза, учи до 10 клас и се мести или ако се освободи по-рано място още тогава се мести в така желаната география! Ето, има решение да бъде заобиколено трудното по лесния начин Wink

# 368
  • нейде там, където ....
Повечето тук сме минали по пътя с олимпиадите, състезанията и изпитите по различните науки. Аз помня и време, в което съветваха родители на деца с нисък резултат на НВО да кандидатстват физика в НПМГ, като последен влак за добро училище. И единствения извод, който мога да направя е, че няма лесна и трудна наука, има знаеш ли я или не. Всяка е сама за себе си, важна, нужна и безкрайно интересна за едни и безумно скучна и безполезна за други. Благодарение на първите, всички науки вървят напред и децата от НПМГ дават своя принос за това, без значение в коя паралелка са.

Познавам не едно и две деца, избрали по-нискобаловите паралелки в НПМГ, пред други, водещи журналистическите класации, в това число и география пред поне 73-то. И дете, което замени физиката с география в процеса на обучение. Но всяко едно от тях е положило усилия, за да стане сред най-добрите в желаната област за своята възраст и те си знаят какво им е струвало. Като страничен наблюдател мога само да се радвам на големия брой деца, за които в седми клас има и други неща, освен НВО по математика и БЕЛ. И да им пожелая нови, по-големи успехи по пътя, който са избрали

# 369
  • в страната на чудесата
Аз пък не разбирам защо я нападнахте жената. Не виждам нищо обидно или неверно, което да е написала. Нпмг не съществува от випуска на децата ви, географската паралелка не е и никога не е била символ на трудност и престиж... но пък традиционно са любимци на всички.
Олимпиадата по география в 7 клас е по-лесна от тази по физика. Поне тази година Simple Smile задачите и от двете са достъпни, могат да се видят...

Респект за детето, избрало география нпмг пред 73-то. Аз разбирам напълно такъв избор, за мен той не е труден, а е правилното решение. Но натискът, наречен Нво е отвратителен.

Последна редакция: нд, 29 май 2022, 12:28 от Leika_moja

# 370
  • нейде там, където ....
Аз пък не разбирам как оценявате олимпиадата по география като по-лесна? По какви критерии? Кое е по-лесно - хвърляне на гюле или ски-скокове? 100 бруст или фигурно пързаляне? Как се сравняват несравняеми неща?

Ако се заема с темата по география след като съм се готвила половината си годишна отпуска, пак ще изкарам по-нисък резултат, като процент от максимума, отколкото по физика, ако я правя преди съботното си кафе в тежка работна седмица. Убедих ли някого коя е по-лесна?

Колко е трудно да си географ знаят само тези, които се занимават с това. Останалото е в очите на гледащия, не по-малко субективното усещане за престиж или не. Въпрос на гледна точка. Както е и с повечето училища и паралелки.

# 371
  • в страната на чудесата
Ако имам време ще ви пратя резултатите. Аз правих националния по химия докато пих кафе, но по география (а и по история, но е извън нпмг контекста) са по-леки, без проблем от две прочитания на учебника. Съгласна съм напълно с тежестта на географията, но това не се отнася за седмокласната, а и за гимназиалната, даже в нпмг, география.

# 372
Здравейте, не намирам информация, затова да попитам тук - кога излизат резултатите от състезанието? Благодаря предварително!

# 373
Здравейте, не намирам информация, затова да попитам тук - кога излизат резултатите от състезанието? Благодаря предварително!

До колкото си спомням на дните на отворените врати споменаха, че резултати и награждаване са на следващия ден, т.е. 5 юни.

# 374
Къде ще ги публикуват и кога?

Общи условия

Активация на акаунт