НПМГ - тема 7

• 65 203
  • 761
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, вероятно тук пишат и майки на първите зайчета (5 клас) и ще бъде много полезно да споделите плюсове и минуси на обучението и по- конкретно: Какъв чужд език се учи и какво е нивото му? Колко са часовете математика и има ли допълнителни школи? Високо ли е нивото на преподаване по БЕЛ или за НВО ще е необходима допълнителна подготовка? Нивото на подготовка по останалите предмети достатъчно ли е децата да достигнат до областен кръг на олимпиада по съответен предмет? Има ли надпланов прием и по колко деца са в паралелка? По колко часа дневно са заети в училището и предлагат ли се допълнително спортове, школи?

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 11:05 от silan

# 451
Мисля, че няколко страници назад в темата е коментирано за петокласниците.

# 452
Здравейте, вероятно тук пишат и майки на първите зайчета (5 клас) и ще бъде много полезно да споделите плюсове и минуси на обучението и по- конкретно: Какъв чужд език се учи и какво е нивото му? Колко са часовете математика и има ли допълнителни школи? Високо ли е нивото на преподаване по БЕЛ или за НВО ще е необходима допълнителна подготовка? Нивото на подготовка по останалите предмети достатъчно ли е децата да достигнат до областен кръг на олимпиада по съответен предмет? Има ли надпланов прием и по колко деца са в паралелка? По колко часа дневно са заети в училището и предлагат ли се допълнително спортове, школи?
Почвам да отговорям на въпросите поред:
Учи се английски. Започва се от самото начало, тъй като са длъжни по закон. Бързо се върви напред, но на децата, които са добри по английски език им е лесно.
Имат 9 часа математика + школа по желание.
Нивото на преподаване по български език, наложено от г-жа Златкова е много високо. Аз такъв перфекционизъм от учител рядко съм наблюдавала. Вече е въпрос на късмет тя ще преподава ли на бъдещите петокласници или ще продължи с шестокласниците.
Нивото по природни науки /биология, химия, физика/ е много високо. Все пак профилът на училището е такъв.
За областен кръг по математика се класираха половината деца от випуска. Имаше класирани деца и по български и по астрономия. По астрономия имат школа.
Надпланов прием има само за близнаците - 4 двойки от нашия випуск. Иначе моята мечта за училищен спорт не се осъществява. Доколкото знам половината си часове по физическо ги прекараха айляк. Надявам се на промян следващата година. Има идея на госпожата по музика от другата година да направи вокална група за петокласници и шестокласници.

# 453
Благодаря Ви! Много се радвам, че има родители, които споделят, а не изпращат на предходните страници, защото там липсват отговори на конкретните въпроси Simple Smile. Имам не малко познати, завършили училището и от всички съм с много положителни впечатления. Детето ни ще е четвърти клас и има предпочитания към СМГ, ние със съпруга ми поради една или друга причина имаме много силна симпатия към ПЧМГ, но не ми се иска да отричаме НПМГ - училище, в което децата са заслужили своето място. Надявам се да имаме възможност за мотивиран и добре обмислен избор Simple Smile.

Последна редакция: сб, 11 юни 2022, 18:49 от silan

# 454
И трите училища са добри. Дали ще е по-добре в едното или в другото е въпрос и до късмет - конкретният момент за конкретното дете. Не бих казала, че има голямо значение точно в кое от трите ще бъде. И трите си имат трески за дялане.
Ние го избрахме заради местоположението. СМГ и ПЧМГ ни бяха неудобни откъм транспорт.

# 455
  • София
Малко старо мнение, цитирам, но дано да е от помощ информацията.
Може ли да се включа по повод последните мнения? Синът ми е 6 клас и най-високата цел за другата година е НПМГ с география. Засега намерението ми е да се яви на олимпиада и да разчитаме повече на резултат от нея, а не на състезанието. Не ми се иска да ходи на допълнителни уроци. Надявам се да не се провали на олимпиадата.  Та се питах- областният кръг е някъде февруари, тоест обхваща материал от първия срок основно, докато състезанието доста повече уроци. От тази гледна точка, не е ли то по-трудно?
На Чакалов география не сме ходили, защото нашата цел беше физика, но моя син не можа да откаже на учителката си по география от 7 клас и ходеше на школа при нея почти цяла година. Яви се на областният кръг и изкара над 170 т. (не помня точно колко, но имаше шанс за националния кръг) от 200 т., но не мога да ги сравня с Чакалов. Само баловете следях и там бяха доста по-ниски от физиката.
Детето ми беше  с 180 т. миналата година и никакъв шанс за национален кръг. Правилата са кошмарни - всяка област има квота, София-град  е с 3 бр. (На национален кръг имаше по-ниски резултати)
Без уроци, без допълнителни занимания в училище, само с училищна подготовка, интерес и "обща култура" и е без пропуск на областен кръг 5-7 клас.
Няма опит със състезанието, тъй като приравнения резултат бе 91+т. Общият бал беше над максималния за паралелката.

За съжаление състезанието е преди НВО, в годината на възстановяването беше след.

Аз си признавам чистосърдечно, че ми е много странно балообразуването в НПМГ. Ама взимаме от олимпиaдите, ама може и от състезанието, ама то приравняваме нещо  и накрая нямаш въобще идея на какъв точно принцип се съзтезаваш с другите!
Олимпиaдите са доста различни като трудност, но ги приравняват на състезанието.

Нищо странно няма. Има приравняване към максималния резултат и при двете, резултатите са публични.  
Има имена, така че е ясно дали едно дете е участвало и на двете, с какъв резултат е и кой резултат му е по-висок. Има възможност за някакво прогнозиране.
Дали олимпиадата е по-трудна или не от състезанието е Божа. Историята е била свидетел и на двете.
2018 г. точките на детето ми от олимпиадата бяха повече от състезанието и по двата предмета, с които кандидатства (Химия и Биология), мнението му - "състезанието е било по-трудно".
Миналата година Физиката: олимпиадата 1 дете от класа имаше малко над нужния минимум, а чрез състезанието приеха 7-8 (училищна подготовка)

# 456
  • София
Аз няма да коментирам израза “имаше шанс”. И тази година 170 точки са много много далече от трети кръг.
Но и тази година едни деца се представиха по-добре на олимпиадите, други на състезанието. Моето дете се представи по-добре на олимпиадата по физика, на състезанието по химия, а по география резултатите бяха съизмерими.
Така че за всяко дете е различно. Но е добре, че се дава втори шанс. Не е както на НВО - само една възможност.

# 457
Извинявам се ако ви се стори неуместен въпроса, понеже утре ще ходим на отворените врати, лесно ли се паркира около училището или по добре с транспорт (още не съм гледала с какъв дори:)

# 458
  • София
Не съм шофьор, но хората казват, че паркирането е проблем в района. Joy
Ако ви е удобно метрото - слизате на Джеймс Баучер и след това 10 мин пеша по Бигла.

# 459
Голям зор е да се намери място.

# 460
Извинявам се ако ви се стори неуместен въпроса, понеже утре ще ходим на отворените врати, лесно ли се паркира около училището или по добре с транспорт (още не съм гледала с какъв дори:)

Лесно се спира, т.к. има зелена зона в квартала.
Отворените врати са само за 5-класници, нали?

# 461
Да, във Фейсбук пуше само за 5ти клас. Благодаря за отговорите 🌷

# 462
С кола не препоръчвам. Улиците са еднопосочни там, ужас е.
Паркирането на живущите да не коментирам, но в повечето случаи си на косъм да не отнесеш нечие огледало. Много са тесни улиците, много коли, няма тротоари. Районът там хич не го харесвам.

# 463
Не се плашете, екстра са си улиците. От едната влизаш, от другата излизаш, и места се намират защото е зелена зона. И тротоари си има, не е като да няма, нали учвниците вървят по тях до училището. Не мога да определя мястото като за ужасно за шофьори, нормално е, то и в Студ. Град няма къде са се паркира ако идете до УНСС, защото няма зона.

# 464
Ако мястото до НПМГ е ужасно, то тогава 50% от кварталите в София са повече от ужас.
За мен е идеално. Улиците са еднопосочни и има зелена зона. На отворените врати за 8 клас беше се изсипала половин София. Пристигнахме в последният момент и понеже не спрях на първото свободно място, което видях обиколих два пъти квартала. Спрях точно на две преки от училището.

Общи условия

Активация на акаунт