НПМГ - тема 7

• 65 197
  • 761
  •   1
Отговори
# 465
Понеже са еднопосочни затова е удобно. Там за 5 години 2 пъти ми се е случило сутрин рано да се наложи да изчакам боклучийския камион на Бигла като влезе.

# 466
  • София
Здравейте, момичета!
Може ли малко вътрешна информация за паралелките с природни науки - хим и био? Разгледах учебните планове и разликите са по-скоро минимални. Има ли някакви тенденции за традиционно по-силна паралелка или нещата са сходни? А паралелката с немски? Сериозно ли е преподаването по немски, изискванията как са? И още нещо, предвид липсата на квоти - и трите паралелки ли са предимно момичешки?
Благодаря предварително на отговорилите!

# 467
Не са предимно момичешки.
Големите разлики идват в 11 и 12 клас, вижте програмата на сайта.
Не разчитайте на език в неезикова гимназия. Да, учи се, но броят часове е несравним с езиковите гимназии.

# 468
  • София
Дали може да ми обърнете внимание кои са големите разлики, защото аз сравнявах точно часовете по химия и биология на двете паралелки с английски и не намерих съществени различия Rolling Eyes Третият профил също съвпадаше - АЕ/Мат. Паралелката с немски сигурно е създадена след това, защото в програмите на 11 клас такава не видях. Допускам, че може и аз нещо да не съм видяла/разбрала добре, разбира се.
С разликите между интензивно и разширено изучаване на езика съм наясно. Въпросът ми беше по-скоро свързан с нивото на преподаване, не с броя часове. Защото и в езиковите гимназии с много часове има паралелки, в които се преподава зле и това се знае от всички.  Малко клюкарско питане, но само родители мога да питам за това, в училището никой няма да ми каже честно - абеее, по немски не ги натискаме изобщо Satisfied

# 469
  • София
Напълно съм съгласна с мнението на Петя. Синът ми беше е паралелка с биология. В осми клас учиха език, ама английски. Но той го беше учил в старото училище. За петте години нищо не е научил. Не зная как би било с немски. Когато той кандидатства нямаше паралелка с немски, защото нея година се пенсионира учителката и не можаха да реагират бързо да намерят друга. Но това е единствената година когато тази паралелка е с АЕ.
Основната разлика са децата. В класа на сина ми децата горяха в биологията и хвърча през материала. Докато по химия всичко ставаше трудно, много трудно. През повечето години ИУЧ и ФуЧ са разпределяни в полза на химията. И пак беше по-трудно там. Направо си личи кой им е първия и кой вторият предмет.
В 11 и 12 клас едните паралелки имаха един час повече биология, а другите един час повече химия. Но пак са в собствения си клас с децата и интересите им.
Ако детето харесва и двете, по-добре да сложи по-напред паралелката, която харесва повече. Но не отписвайте и другите две. Това е училището, в което сериозно ще учи химия и биология. Няма друго.
Петя е права. В НПМГ се учат природни науки, не език.

# 470
  • София
Много благодаря, дами Hug Беше ми полезно!

# 471
  • София
Белинда, миналата година (за 11.клас) от езиците, като профилиращ беше предложен само АЕ. Нещо, което предварително обявиха в 10.клас. Мога само да гадая каква е причината - дали няма достатъчно желаещи за немски, или няма подготвени преподаватели...
Иначе, това, че третият ПП в паралелките съвпада е случайност. На децата им се предлага сравнително свободен избор.

# 472
  • София
Май не те разбрах. В този набор имало ли е паралелка с немски в 8-ми клас? И на тези деца, дето са с РИ немски, им предложиха после само профил АЕ?
Да ви обясня защо питам, че така звучи малко неориентирано. Синът ми има интерес към НПМГ, но се опасявам, че може да не му стигне балът за паралелката с първи химия, заради балообразуването с удвояване на МАТ тази година. Силно се представи и на олимпиадата по химия, и на Чакалов, но е оплескал нво-то по мат Sad Има шанс за хибридната паралелка с немски, където матурата се взема само веднъж и състезанието има по-голяма тежест. Той обаче няма никакъв интерес към немския език...И ако се набляга на него много силно, не бих му го причинила. Ако не се набляга чак толкоз, може би си заслужава да се изтърпи една година разширено изучаване, в името на добрата подготовка като цяло по биология и химия, хубавата среда от деца със сходни интереси и пр.
Така че за мен това, което пишете за немския, е балсам за душата Joy Пък може и да има късмет детето за другата паралелка, нищо не се знае!

# 473
  • София
Има, да. Сещам се за 11 Б и 11 З.
И да, ако така стоят нещата, едната година ще я преживее. 😁
А дори да е в паралелка с НЕ, езикът не е профилиращ в НПМГ, освен ако сам изрично не си го избере.

# 474
Май не те разбрах. В този набор имало ли е паралелка с немски в 8-ми клас? И на тези деца, дето са с РИ немски, им предложиха после само профил АЕ?
Да ви обясня защо питам, че така звучи малко неориентирано. Синът ми има интерес към НПМГ, но се опасявам, че може да не му стигне балът за паралелката с първи химия, заради балообразуването с удвояване на МАТ тази година. Силно се представи и на олимпиадата по химия, и на Чакалов, но е оплескал нво-то по мат Sad Има шанс за хибридната паралелка с немски, където матурата се взема само веднъж и състезанието има по-голяма тежест. Той обаче няма никакъв интерес към немския език...И ако се набляга на него много силно, не бих му го причинила. Ако не се набляга чак толкоз, може би си заслужава да се изтърпи една година разширено изучаване, в името на добрата подготовка като цяло по биология и химия, хубавата среда от деца със сходни интереси и пр.
Така че за мен това, което пишете за немския, е балсам за душата Joy Пък може и да има късмет детето за другата паралелка, нищо не се знае!
Ще го кажа направо-ако немски ще му води Давидова, ще учи, но пък това вероятно ще е само в 8 клас. Има голям дефицит за учители по немски навсякъде, дори и в немската гимназия. Знам го от моя приятелка, учител по езика, която често ходи да замества и в НЕГ.
Иначе в НПМГ Учат и то добре, но после като намалеят часовете...
Нашите в 8 клас при Александрова три учебника по Insight бяха изяли с кориците по английски, но пък са и много силен клас.

# 475
  • София
Английският не ме притеснява въобще, той му е на много добро ниво, 10 часа седмично имаха в училище, пък и му е на сърце. Но за немския батко му, който е в НЕГ, май го наплаши и сега не ще да чуе Joy
Благодаря за "казаното направо" Hug
Хайде, да ни стискате палци при класирането! Да си намери мястото дечко, дори и да не е в НПМГ!

# 476

Здравейте, за паралелка с химия не се ли удвоява химията и НВО бел+мат х1?
Дъщеря ми се бори за биология и там Чакалов/Олимпиада се удвоява...

# 477
Не, тази година е различно балообраузуването. Има го на сайта на гимназията:
https://npmg.org/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bc/8-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%81/
За биологията само се удвоява състезанието/олимпиадата. Виж табличката.
https://npmg.org/wp-content/uploads/2022/05/202205030836.pdf

# 478
  • София
Здравейте, за паралелка с химия не се ли удвоява химията и НВО бел+мат х1?
Уви, не! Тази година, ако не се лъжа за първи път - не. Повдигнах въпроса на Деня на отворените врати, директорът смърцафраца някакво смешно обяснение как тази година решили, че на химиците повече им трябва математика, отколкото химия и туй то Rage Разочарована съм, признавам. Детето е с 90+ точки от състезанието, но до последно няма да е ясно дали ще успее, заради издънка на втория модул по мат...Но, важното да сме живи и здрави Grin Повтарям си, че където и да го класират, ще е за добро!

# 479
  • София
С колко точки от състезанието има шанс , ако НВо То е с висок резултат !
Тези с 60-70 дали могат да се класират

Общи условия

Активация на акаунт