НПМГ - тема 7

• 65 069
  • 761
  •   1
Отговори
# 75
Някой знае ли кой математик ще поеме осмите класове догодина?

# 76
  • София
Малко предпремиера от мен, докато чакаме утвърдения държавен план-прием. Много ми хареса това с " голямата таблица". Joy Няма график. Има краен срок за публикуване на страницата на РУО - 3. май. Но да, обикновено се появява в края на април, а преди това ще видим проект.
Математически - АЕ М Инф
Математически - НЕ М Инф
Математически - АЕ ФА М
Природни науки - АЕ БЗО ХООС
Природни науки - АЕ ХООС БЗО
Икономическо развитие - АЕ
Природни науки - НЕ БЗО ХООС

Дидева, езикът ли ще е първи профил в НПМГ?

# 77
Ще отговоря на въпроса с въпрос.
Това е извадка от утвърдения план-прием за миналата година.
Национална природо-математическа  гимназия "Академик Любомир Чакалов", ГР.СОФИЯ   
0814   Математически - АЕ М Инф   профилирана   (1 * БЕЛ + 3 * МАТ) + (1 * БЕЛ + 1 * М)

А това - от статистиката за минимален и максимален бал от миналата година.
2211304  НПМГ   0814  Математически - АЕ М Инф   478.250     492.000     без квоти

Чуждият език първи профилиращ предмет ли е за сегашните осмокласници?
Скрит текст:
Ако следваме тази логика, миналата година СМГ е била езикова гимназия.Joy
Софийска математическа гимназия  "Паисий Хилендарски", ГР.СОФИЯ   2277   Математически - АЕ, НЕ
Софийска математическа гимназия  "Паисий Хилендарски", ГР.СОФИЯ   2278   Математически - НЕ интензивно, АЕ

# 78
  • София
Здравейте, може ли някой да ми разясни, в какво се изразява разликата в обучението в различните паралелки в НПМГ. Разгледах информацията в страницата им в интернет, конкретно за 8 клас и разликата в учебния план е само по отношение на 3-4 часа извънкласни предмети по профила на съответната паралелка. Това според мен не е от голямо значение. Ще се радвам ако някой сподели също така, дали учителите по основните предмети са едни и същи и дали по БЕЛ и математика до 12 клас имат еднакъв брой часове по програма. При самия прием има голяма разлика в Мин.бал от 477 до около 380 т. и затова си задавам тези въпроси?

Последното е обяснено десетки пъти в темата. Подсказвам: вижте как се образува бала и ще си направите извода.

Разликите между предметите вече са видими през годините на обучение - има учебни планове за всички класове. Може да си направите сравнение за паралелката, от която се интересувате.

# 79
Здравейте, може ли някой да ми разясни, в какво се изразява разликата в обучението в различните паралелки в НПМГ. Разгледах информацията в страницата им в интернет, конкретно за 8 клас и разликата в учебния план е само по отношение на 3-4 часа извънкласни предмети по профила на съответната паралелка. Това според мен не е от голямо значение. Ще се радвам ако някой сподели също така, дали учителите по основните предмети са едни и същи и дали по БЕЛ и математика до 12 клас имат еднакъв брой часове по програма. При самия прием има голяма разлика в Мин.бал от 477 до около 380 т. и затова си задавам тези въпроси?
Разликата е фокусът върху определени предмети - не само като брой часове, а като фокус на ученици и учители. А разликата в бала е заради балообразуването - по-ниско число не означава по-слаби резултати на НВО и състезания/олимпиади.

# 80
Здравейте,
Дъщеря ми е 7 клас, и до сега целта й за гимназиален етап беше АК.
Тази година под влияние на приятелки рязко смени фокуса, и иска да опита в НПМГ - природни науки.
Целенасочена подготовка по Биология и Химия не е имала до сега. Яви се на олимпиадата по Биология и се размина с 2 кръг за 1 точка.
Решила съм, след като има желание да я подкрепя, и да потърся курсове - след като минат изпитите за АК през Март.
В курсовете на НПМГ предполагам няма да има места в средата на годината.
Искам да попитам можете ли да препоръчате школи, евентуално учители за частни уроци, които подготвят целенасочено за състезанието на НПМГ, или евентуално ако някоя от вас може да ми изпрати материали от курсовете на НПМГ, по които сте се готвили миналата година /разбира се, срещу заплащане/.

# 81
Аз мисля, че силно сте закъснели.

# 82
  • София
Здравейте,
Дъщеря ми е 7 клас, и до сега целта й за гимназиален етап беше АК.
Тази година под влияние на приятелки рязко смени фокуса, и иска да опита в НПМГ - природни науки.
Целенасочена подготовка по Биология и Химия не е имала до сега. Яви се на олимпиадата по Биология и се размина с 2 кръг за 1 точка.
Решила съм, след като има желание да я подкрепя, и да потърся курсове - след като минат изпитите за АК през Март.
В курсовете на НПМГ предполагам няма да има места в средата на годината.
Искам да попитам можете ли да препоръчате школи, евентуално учители за частни уроци, които подготвят целенасочено за състезанието на НПМГ, или евентуално ако някоя от вас може да ми изпрати материали от курсовете на НПМГ, по които сте се готвили миналата година /разбира се, срещу заплащане/.

От бързия преглед на курсовете на сайта на гимназията установих, че за курса по биология групата е запълнена. Места за курса по химия вероятно още има. Може да направите връзка с училището и да проверите. Част от курсовете започват от март и април, та не мисля, че много сте закъснели. Успех!

# 83
  • нейде там, където ....
За курсовете може и да сте закъснели, но не и за подготовка в домашни условия. Вижте олимпиади от предишни години, областен кръг. Мисля, че покрай тях си пишеше и какво се очаква да се знае от децата за него. Потърсете и учебници от други издателства. Поговорете с учителите в училище за съдействие - консултации, ако детето се затруднява някъде при решаването на темите. Или някой близък, който да е запознат с материала да помага в такива моменти. Не се отказвайте и успех!

# 84
  • София

За класиране с олимпиада е късно - училищните кръгове минаха.
Чакалов, поне според синът ми - миналата година - е бил с по-голяма сложност от олимпиадата, може би като националния кръг или по-сложно. Та... не е невъзможно, но трябва основно там да се насочат усилията, ако е основния, а не "резервен" вариант. АК по мое мнение миналата година беше по-лесно достъпно - разбира се, не бива да забравяме таксите. Но иначе в АК се класираха миналата година деца, постигнали драстично по-нисък от този, нужен за НПМГ (а и други места) балове. Разбира се, в АК си има собствени изпити, ноооо... трудно ще повярвам, че на по-трудния изпит някой се е представил блестящо, пък се е провалил на по-лесните. По-скоро вероятно поради допълнителното условие "родителите са са склонни да и да имат възможност да плащат таксите" в крайна сметка се класират освен онези с наистина високи резултати - и на изпитите за АК, и на тези за НВО после - и такива с по-умерени резултати (отново и на двете).

Или с други думи казано, ако сте решили да се кандидатства с Чакалов най-добре е да помислите за учител по съответния предмет, който да може да помогне покрай другото и с разпределянето на времето по време на самото състезание, което никак не е маловажно.

# 85
  • София
Сравнението между изпита на АК, Чакалов и НВО е крайно неуместно.

# 86
Задачите от 4-те изпита на НПМГ (химия, биология, география и физика), дали ги има оповестени в интернет? Опитах се да ги открия, но намерих само от 2018 г. От писаното по-горе разбирам, че изпитите съвсем не са лесни, а аз предполагах, че допълнителна подготовка освен училището не е необходима.

# 87
  • София
На сайта на гимназията има качени конспекти за различните модули на състезанието, но предполагам, че сте ги разгледали. Би могло да е ориентир, трябва ли допълнителен материал или не.
В няколко теми назад има споделени мнения от родители, как и по какви помагала са се готвели децата самостоятелно. Никой не може да ви даде еднозначен отговор.

# 88
  • София

Когато е имало системна подготовка по съответните предмети през годината и предната година допълнителната самоподготовка може да е достатъчна.
Не-класирането за областен кръг на олимпиада говори по-скоро за необходимост от някаква допълнителна помощ за подготовката. Просто поради по-малкото време, както и необходимостта от подготовка на НВО-тата. В по-ранен момент може би би могло да се мине и без учител.

Задачите от Чакалов, които могат да се намерят, не са показателни за нивото на състезанието в момента, опит от миналата година. Задачите от много далечна година, които са достъпни - супер лесни, на състезанието - с много високо ниво.

# 89
  • София
...фокусират?!
Директорът каза: "повече часове, по-добро усвояване.... затова 3 профилиращи (8+7+5, вместо 4*5).... ще е полезно после за университета" (може думите да не да точни, но смисълът е това...  и едни коефициенти се споменаваха около различните оценки, но няма смисъл да се коментират към днешна дата).... и следва типичното българско двойно отрицание - "да, да, ама не" от университетите. Те са самостоятелни единици и им е 'се тая за някакви профили в средното образование - фокусирани или разфокусирани .... а ако искаш за учиш Медицина в СУ, ти е важено БЕЛ да е профилиращ, е да, но такова животно в НПМГ нЕма, а децата да си постигат висоти в Химията и Биологията, ако ще и на световно ниво, значение няма (някой да не се обърка, че е равнозначно на макс. оценка или че проф.материал е от значение за приемните изпити). Да видим кога ще се събудят от СУ, да не говорим, че не е да нямат постоянен  контакт с НПМГ.

танита,  курсовете преди не бяха целогодишни. Потърсете на страницата на НПМГ, на природнинауки.бг (назад в темата съм описвала за подготовката на двете ми по предмети нужни за НПМГ, едното избра друго, но му е слабост паралелката, в която можеше да учи)
Ако ѝ е интересно, може със самоподготовка - сборници, стари олимпиади/състезания.
Постижимо е кандидатстване без курсове. Детето ми с два предмета - Хим и Био, влизаше, не е имало външна подготовка само училищна, интерес и решаване на стари състезания и олимпиади (не съм чувала за съученици му или близки деца в Природните науки да са ползвали курсове). Помощ от родител е имало само за осигуряване на материалите и по Химия - разкази по преживяно в лабораторията по Химия.

Кати, "Не-класирането за областен кръг на олимпиада НЕ говори за необходимост от някаква допълнителна помощ за подготовката"
За 3 случая през годините знам през годините когато децата не са били допуснати до областен кръг по вина на училището.
Направо по години (3 различни училища)
2017 г. ОлиБио - не изпраща данните за нито едно дете, което да се е класирало, инфо получено от РУО. След разговор с училището: "ами не са достатъчни точките" според домашната проверка, това не отговаря на истината.
2018 г. - ОлиФизика  детето е с 1 т. повече от минимума, учителят му казва: не стигат за областен и не го подава. Детето имаше 1т. повече от моето което ходи. Добре, че не му бе важно.
2019 - ОлиХимия. След като седмици на ред родителят е "преследвал" учителя кога ще е, ако няма към кое училище се пренасочи, в петък следобяд, деня преди общинския кръг, е уведомен, че "няма да се провежда, защото децата били само 2"

И положителен опит:
2020 г. ОлиМат (4то училище) - дете оценено с 0.5 т. под необходимите за допускане на областен кръг му бе преразглеждана отново работата, за да се провери дали не са пропуснали нещо при оценяването. Слънце, инициативата е на една любима учителка

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 16:40 от Desem

Общи условия

Активация на акаунт