НПМГ - тема 7

• 65 154
  • 761
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Знаех си, че с един пост, в този случай, няма да стане. 🙂

# 556
Аз съм за ТУЕС , вае пак е по- висок и бала от НПМГ , а ще е и по- удобно !
И мен успя да расмееш- сравняваш несраваними неща просто.
Единствено и донякъде, можеш да сравняваш само математическите паралелки. По този повод и високите балове, можеш ли да ми кажеш колко деца кандидатстват в ТУЕС с резултат от НВО-МАТ между 90 и 100 точки и кои оценки се вземат в НПМГ и кои в ТУЕС?!

# 557
Разгледайте разписанието на часовете, учебните програми. Решете учи ли ви се всеки ден по дадени предмети.

# 558
В интерес на истината важното в случая в избора между НПМГ и ТУЕС е интересът на детето. Нищо друго не е важно - нито път, нито "хабене на бал".
Ако детето се интересува от математика и иска да се развива в тази посока - НПМГ.
Ако детето се интересува от програмиране и компютърни мрежи - ТУЕС.
И трябва да е сигурно, че иска да се занимава с това, защото ученето е на високо ниво, не се правят компромиси в това отношение, оставят деца на поправителни изпити, има високи изисквания и сравнително сложна за възрастта им материя. Ако едно дете не е готово за това предизвикателство, то следва да се подходи сериозно към избора на подходящо за детето училище, независимо от високия му бал.

# 559
Здравейте !Ориентирахме се към НМПГ , но най - вероятно няма да ни стигне бала за паралелката с английски , математика и информационни, какво ви е мнението за тази с немски, дали изучават като втори език и английски?
От опита,който имам с каката в НТБГ,втория език-английски влиза в 8 клас от нулево ниво,демек спим още 4 години.

# 560
Извинявам се, че се намесвам, но темата е за НПМГ, а на последните страници преобладава информация за съвсем различни неща.
Ако някой се колебае в избора, може да пусне тема в подфорум Училища от рода " НПМГ или ТУЕС", " Учебен план или транспорт до училището - кое е по-важно" или нещо подобно.

# 561
  • Къде ли не
Ако някой реши да пусне такава тема, ще стане много интересно! 🤣

# 562
Ако някой реши да пусне такава тема, ще стане много интересно! 🤣
Май сбърках темата,мислех,си че тук се обсъжда само и единствено желанието за обучение в НПМГ!

# 563
  • Sofia
Е, то въпросът е кое да пишат на първо място.
За мен далеч по-голямо значение от разстоянието има видът на гимназията - професионална или профилирана.
Но защо?

# 564
В темата за СМГ ви дадоха отговор на някои въпроси. Едва ли тук ще научите нещо по-различно.

# 565
  • София
Това сме го обсъждали надълго и нашироко в редица теми, а почти съм сигурна, че съвсем наскоро го обсъждахме и в седмокласната.

# 566
  • Sofia
В темата за СМГ ви дадоха отговор на някои въпроси. Едва ли тук ще научите нещо по-различно.
Надявах се да науча какви са плюсовете на двете гимназии от родители или деца, които са им възпитаници. Иначе то е ясно, че тук ще кажат нпмг, а в другата тема са твърдо за смг. Интересувах се от причините и мисля, че събрах информация. Благодаря на всички!

# 567
  • в страната на чудесата
Успех.

# 568
  • София
Здравейте !Ориентирахме се към НМПГ , но най - вероятно няма да ни стигне бала за паралелката с английски , математика и информационни, какво ви е мнението за тази с немски, дали изучават като втори език и английски?

Ние избрахме тази с немски, въпреки че имахме бал за английския, за да започне да учи още 1 език.
Децата в паралелката са също толкова добри, както и децата в англиската паралелка.
Не очаквайте високо ниво на немски език, въпреки че при нас 8 клас беше в голямата си част он-лайн.
Английски се учи в 9 клас от нулата - общо взето там наистина спят. Аз смятам, че за децата учещи разширено език, е пълно губене на време втория език, но това е друга тема.
Ако имате други въпроси - питайте.

А за дамата, която се чуди НПМГ или ТУЕС, бих я посъветвала да помислят с детето, кое би му било по-полезно след 5 години и какво иска да прави след това. Аз смятам, че гимназиалния етап, е именно времето когато да се учат езици и базови предмети като математиката, защото те ще са им полезни и след 5 и след 25 години, дори да си сменят на 180 гр желанията. Докато в ТУЕС, ако не е неговото място е много по-трудно за нататък. След НПМГ с математика, може да избере от икономика до ядрена физика (ако желае), през всякакви компютърни науки. За логистиката - все ще го измислите, както споменахте, дори и на квартира може да е. Ние сме в Горубляне и ви уверявам, че не ни е по-удобен транспортът. В началото пътуваше с метрото, сега с 88 - по бързо е. Много често така си настройваме графика, че да го караме или прибираме. Но за мен по-важното е, че детето ми се чувства много щастливо на училище и това е неговото място.

# 569
Тази година осмокласниците от Б клас- Мат. с  немски избираха  между руски и испански за втори език от 9 клас.Т.е.вариант английски език за тяхната паралелка не бе даден. За нашата дъщеря бе добре, за други деца неприятна изненадата. Повдигнете си темата още на 1вата обща  родителска среща

Последна редакция: пн, 27 юни 2022, 23:24 от bravy

Общи условия

Активация на акаунт