Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 564
  • 755
  •   1
Отговори
# 150
  • München, Deutschland
са й казали, че документът от здравната служба, който удостоверява, че е под карантина, би трябвало да е достатъчен за работодателя и да не й искат болничен. Друго не можели да направят.
Това ни казваха и на нас в работата, точно така е, нямах време да пиша по-рано. Тя защо държи всъщност на болничен от лекар, а не изпрати директно сканиран документа на личен състав или съответния имейл? Не исля, че ще й откажат.

Сори, нямах време да пиша по-рано в детайли, но това, което са й казали, е вярно.

Сигурна съм, че работодателят  ще бъде снизходителен към времето в което  е нетрудоспособна. Дали не е добре да изтъкне, че не желае парична компенсация, а само извинение на отсъствията.
Това е без значение, първите 6 седмици винаги се плащат от работодателя, от 6 седмици нагоре - от здравната каса или евентуално други застраховки. Т.е. няма как работодателят да не предложи парична компенсация, длъжен е да си ти плати цялата заплата, независимо, че може в този месец и един ден да не си работил.

# 151
Сигурна съм, че работодателят  ще бъде снизходителен към времето в което  е нетрудоспособна. Дали не е добре да изтъкне, че не желае парична компенсация, а само извинение на отсъствията.
Това е без значение, първите 6 седмици винаги се плащат от работодателя, от 6 седмици нагоре - от здравната каса или евентуално други застраховки. Т.е. няма как работодателят да не предложи парична компенсация, длъжен е да си ти плати цялата заплата, независимо, че може в този месец и един ден да не си работил.

Дори и когато не може шда приложиш болничен лист ли, Криси? Дори и на база положителен тест ли биха  били благодсклонни да платят дните в карантина.  На тях им трябва документ в който е упомената първата и последната дата от карантината. Така поне искаха на Митко. Аз изобщо не вярвам те да приемат болничния лист от БГ  за официален документс  който да го обезщетят ( това в нашата ситуация). По скоро да не му искат  отработване на часовете се надявам аз.  Ако детето на Мутафова не представи болничен, как ще й изплатят обезщетение. Документа от ЗК достатъчно основание ли е ?

# 152
Сигурна съм, че работодателят  ще бъде снизходителен към времето в което  е нетрудоспособна. Дали не е добре да изтъкне, че не желае парична компенсация, а само извинение на отсъствията.

Дори и когато не може шда приложиш болничен лист ли, Криси? Дори и на база положителен тест ли биха  били благодсклонни да платят дните в карантина.  На тях им трябва документ в който е упомената първата и последната дата от карантината. Така поне искаха на Митко. Аз изобщо не вярвам те да приемат болничния лист от БГ  за официален документс  който да го обезщетят ( това в нашата ситуация). По скоро да не му искат  отработване на часовете се надявам аз.  Ако детето на Мутафова не представи болничен, как ще й изплатят обезщетение. Документа от ЗК достатъчно основание ли е ?

Дъщеря ми първоначално си мислеше, че това е достатъчно - да изпрати документа за периода на карантината, но днес след запитване, е получила мейл, в който и предлагат два варианта - да работи хоум офис или да представи болничен.
Досега четох из разни сайтове... Излиза, че ако човек е в карантина, работодателят му плаща цялата заплата и после си изисква сумата от държавата (като държавна компенсация за ваксинирани лица), но ето какво е пратил работодателят:
За да не работи хоум офис трябва болничен, който все още не се е отказала да търси. От здравните власти са й казали по телефона, че никой лекар няма право да я върне и да ходела на място. Записала е утре за 12:15. Надявам се да не е късно. Доколкото четох, лекарите можели да издават три дни назад  болничен, а нея и й трябва от вторник. Да видим какво ще стане. 
На номера, който Хриси даде, са й казали да пише на здравните власти да й издадат удостоверение за пред работодателя, че има симптоми. Това как ще стане нямам идея.
Ще ви споделя как се развива сагата.
Благодаря за пожеланията Ви. Надявам се бързо да се оправи, но все пак утре трябва да има някакви симптоми 😉

# 153
Според мен първо трябва да изясним как е позитивирала - с антиген тест на работа или с PCR?

# 154
Според мен първо трябва да изясним как е позитивирала - с антиген тест на работа или с PCR?

В понеделник е отишла на работа. Не ги тестват, защото всички са ваксинирани. Почуствала е симптоми (втрисане, главоболие, отпадналост) и е излязла в обедната почивка до близкия тест-център. След положителен антиген тест, си е направила и ПСР- веднага, в същия ден. Съобщила е на шефа си, изпратила е резултата от антигенния тест. Искала е да вземе лаптопа си, за да работи хоум офис, но не бил настроен все още. Възнамеряваше да помоли някого да й го донесе, когато е готов, но с течение на времето симптомите са се задълбочили и в момента други са приоритетите. Всички колеги, които са в нейната стая, са в хоум-офис.
За съжаление съквартирантката й от снощи е с температура.
Grant, какво значение има как е позитивирала? Поясни, моля!

# 155
  • София
Какво пречи да работи от къщи?

# 156
Какво пречи да работи от къщи?

В понеделник след теста е минала през офиса да си вземе лаптопа, но нямало как, защото трябвало да го модифицират, както се изрази дъщеря ми. Не може да го изнесе от офиса, ако не е настроен по определен начин за работа във фирмената мрежа. Мислеше да помоли някого да й го донесе, когато е готов. Но, за лош късмет, симптомите са се развили и в момента си има редица изтощаващи симптоми -втрисане, кашлица, главоболие, чувство на умора, хремата въобще не я броя за ограничаващ симптом, но си върви. Не виждам колко и каква работа може да свърши в това състояние.  За капак днес от лекарския офис са й казали по телефона, че не могат да я приемат щом е позитивна. Разговаряла е с лекар, който я разпитал и й казал да пие парацетамол и ако стане по-зле, да търси бърза помощ. Относно болничния - трябвало да изпрати някого, за да и маркират здравната карта и да й издадат болничен с вчерашна дата.

# 157
  • München, Deutschland

Дори и когато не може шда приложиш болничен лист ли, Криси? Дори и на база положителен тест ли биха  били благодсклонни да платят дните в карантина.  На тях им трябва документ в който е упомената първата и последната дата от карантината. Така поне искаха на Митко. Аз изобщо не вярвам те да приемат болничния лист от БГ  за официален документс  който да го обезщетят ( това в нашата ситуация). По скоро да не му искат  отработване на часовете се надявам аз.  Ако детето на Мутафова не представи болничен, как ще й изплатят обезщетение. Документа от ЗК достатъчно основание ли е ?
Не смогвам да отговоря на всичко, но ти не представяш само документа за карантина, а и позитивния тест от съответната дата.
Не съм сигурна какво имаш предвид под "обезщетение", може би не си превеждам правилно думата, но в Германия обезщетение за заболяване би означавало например да си се разболял от хронично заболяване, което на 100% може да се припише на работата ти, да те, не дай Боже, инвалидизира и тогава, ако се докаже всичкото това, фирмата ще ти дължи обезщетение (Entschädigung). Невинаги се изплаща от фирмата, даже рядко е директно от фирмата, но да не навлизам в детайли.

Когато се разболееш от нещо, тип настинка, грип, ковид, операция от нещо, фирмата не ти изплаща обезщетение, а просто имаш Entgeltfortzahlung, т.е. продължава ти изплащането на заплатата. За съжаление, на български не правя разлика между юридическите термини и не съм сигурна какво се визира под "обезщетение" юридически в България.

# 158
Да, точно това имам предвид - да ти изплатят заплатата, или голям процент от нея, независимо че не си работил в дните на болничния. Както е при нас, когато представиш болничен.
Ох, Мутафова, стидскам палци детето бързо да се възстанови. Това  най важното сега.

# 159
  • München, Deutschland
Г.Д., не знам за начин да ти продължи изплащането на заплатата, ако не представиш документ. Този документ е AU (Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung), тогава, когато наистина си имал симптоми. Ако си просто в карантина, защото си позитивен, но нямаш симптоми, можеш да работиш от къщи.

Реално, корона или не, договорът ти за работа те задължава да представиш документ защо отсъстваш и да уведомиш работодателя веднага, поне по телефона. В противен случай, това по закон би могло да е причина за уволнение веднага (fristlose Kündigung). Дали конкретният работодател може да мине само с позитивен тест и предписание за карантина - съмнявам се, защото все някой лекар трябва да удостовери, че си наистина болен. В Германия удължиха периода, в който болничен може да се издаде и по телефон или с видео конференция, т.е. все още може.

Ето една статия за това как пращаш болнични от чужбина, при всички случай в максимум първите три дни си задължен да уведомиш твоята немска здравна каса и работодателя, че си в чужбина, както и като се върнеш. Не бих се осланяла обаче на това да дадеш болничен на  местната институция (в случая в България) и да разчиташ, че тя ще я придвижи към немската, макар че на теория за ЕС трябвало да може.

https://www.haufe.de/recht/arbeits-sozialrecht/krankmeldung-aus- … n_218_542298.html

Общо взето каквото споменах и в началото, още преди да изчета детайлно, се потвърждава:
1. Веднага звъниш на работодател
2. Веднага звъниш на здравната си каса в Германия и ги питаш как да процедираш: ако имаш документ (в сл. + ПСР, решение от лекар за карантина и т.н.), вероятно ще искат копие, както и копие на болничния от чуждестранния лекар. Ако няма издаден документ от български лекар, може да се издаде от немски, по телефона или с видео връзка.
3. Особеност ако си бил в чужбина, според горната статия, е да се обадиш отново на работодател и ЗК, когато се прибереш. Това може да се уточни още в рамките на т.2 как да процедирате идните дни.

И така, през това време работодателят си ти плаща заплата.

------------------------------------------------------------------------

Проблемът при дъщерята на Мутафова е по-кофти, защото тя няма л.л. и никой не иска да говори с нея и да се занимава да й пише болнични. Затова на нея й препоръчах тел. на bundesärztliche Kassenvereinigung, които са за неспешни здравни случаи и могат да ти кажат близки кабинети на специалисти, които да извършват дадена услуга или пък просто някакви процедури, в случая: къде и как да си издаде болничен.

# 160
(в сл. + ПСР, решение от лекар за карантина и т.н.)

Проблемът е, че "обикновен" лекар няма права да назначава карантина. Той може да издаде само болничен лист, с определен брой дни, в които да отсъстваш от работа, като причина трябва да се даде болестта с ICD кодировката.

Карантината се назначава официално от институция (Behörde) с правомощия, в случая РЗИ (Gesundheitsamt). Предполагам документа официално също е подписан от лекар, само че тук става въпрос за Amtsarzt от Gesundheitsamt-a.

Питах за вида тест, защото в моята провинция тия дни промениха изцяло правилата и докато четох, ми направи впечатление една част. В нея става дума как се съобщават положителните случаи на РЗИ и се оказва, че не всички лаборатории, които правят бързи антигенни тестове, препращат резултатите. Същото може и да важи, ако си направил PCR на случайно място, по свой избор, без да имаш официално "нареждане" от РЗИ. Попринцип си има закон, че при доказване на инфекциозна болест (определени видове, вкл. Ковид) лабораторията е задължена да препрати информацията към РЗИ, но имам усещането, че това не се спазва на 100%.

Затова е най-препоръчително да се свърже с РЗИ на града по телефона или мейл, като си препрати резултатите и изиска карантина за работодателя. Също и контакт с касата, те може би ще помогнат.

ОПЛ няма как да я приеме при положителен резултат, те едва приемат пациенти само със симптоми без тестове..... Rolling Eyes

Скрит текст:
Ние имахме подобен казус в офис-работата ми лятото. Колежка беше контактна с британски вариант, не се разболя, но при позитивиране на познатата ѝ, искаше да се изолира вкъщи поне, докато ѝ излезе ПСР. Моят шеф напълно отхвърли подобно нещо като правдоподобно основание да отсъства от работа. Аз бях твърдо против, понеже нямах желание и аз да попадам в карантини и глупости, особено когато имах изпити, и я посъветвах да отиде на лекар, който да ѝ издаде болничен (понеже имаше леки симптоми на настинка). Разликата беше обаче, че не беше положителна. Междувременно обаче получи по пощата официалното писмо с карантина от РЗИ, пред което шефът ми клекна.

От сайта на Министерството на труда:
https://www.bmas.de/DE/Corona/Fragen-und-Antworten/Fragen-und-An … -corona-asvo.html

т. 2.2.15 Какво се прави в случай на положителен тест (на работа)?
Работещи, при които се установи положителен бърз антигенен тест, се считат за "потенциални" случаи и трябва да се изолират (у дома). Потърпевшите трябва да се свържат С ОПЛ или специално предназначен тест ценър, в който да се пусне ПСР тест, за да се потвърди или отхвърли резултатът на антигенния тест.
Работещи, които имат полижтелен ПСР, трябва незабавно да се изолират (у дома). Допълнителна информация по този въпрос може да се открие на различни езици в страницата на Робърт–Кох-Института. Положителните ПСР тестове се препращат автоматично от лабораториите към отговорната РЗИ. РЗИ от своя страна ще се свърже с положително тестваните хора и ще ги информира за правата и задълженията им (в тази ситуация).

И още - с малко търсене, оставам с впечатлението, че работодателят май е чел една стара статия в нета, според която, ако си в карантина без симптоми, трябва да работиш Хоум Офис, стига да е възможно технически. До тук добре. Само че това е за хора, които са карантинирани въз основата на контакт, например жената е корона положителна и мъжът ѝ трябва също да остане вкъщи. При твоята дъщеря обаче има болест, която е доказана с положителен тест.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 23:26 от Grant

# 161
Благодаря, Grant. Толкова много информация... Препратих всичко на дъщеря ми. Наистина много полезно.
Болничният на дъщеря ми е от вчера (четвъртък) до следващия петък включително. Тя се надява, че преди това ще може да работи от дома, но ще я оставя вече сама да го мисли.
Все още не е получила документа за карантината от тамошното РЗИ. Обадила се е, но били претоварени и можело да се забави уведомлението. Затова е изпратила на шефа си само положителния ПСР в сряда (резултатът е излязъл в ранните часове на сряда) и в четвъртък е получила мейла с указания - онзи, от който става ясно, че има вариант 1.да работи хоум офис или 2.да си вземе болничен. Преди този мейл е мислела, че документ за карантината ще е достатъчен и не е търсила лекар за болничен.
А болничния го е изпратила днес.
Ще обърна внимание на дъщеря ми в понеделник пак да звъни на здравните власти за документа за карантината и да им пише.

# 162
  • München, Deutschland
И аз съм на мнение, че не всички институции мелд-ват положителен тест. Иначе за слагане под карантина, не съм сигурна за издадени в Бг документи как е, т.е. дали не може личен лекар да те сложи под карантина (понеже на Г.Д. случаят беше с болест, установена в Бг). Така или иначе обаче, както и ти казваш, с болничен можеш да останеш вкъщи, та този въпрос се решава като лекаар издаде болничен, а не предписание за карантина.

За карантина, която е behördlich, т.е. имам предвид наредена заради контакт, и в нашата фирма беше така, че си работиш в хоум офис, т.е. и в нашата провинция е такава разпоредбата явно. Hands Plus1

То аз нищо не казах, де, освен да потвърдя твоите думи 😃, но поне става ясно, че в тези две провинции са уеднаквили правилата в това отношение явно.

# 163
Криси, сега разпитах подробно сина ми. Писал е на АОК, пратил е резултата от ПСР, оговорът е бил- не можем да помогнем тъй като сте в чужбина, искайте болничен от лекар на място там. После им е пратил болничния с превод .  Общо взето има няколко мейла удостоверяващи комуникация по време на карантината му. Много се надявам да няма проблеми с работодателя. Другия петък ще разберем всъщност. Сряда лети,  петък е на работа.
Мутафова, как е детето ?

# 164

Мутафова, как е детето ?

Днес се чувствала най-добре в сравнение с предишните дни. Естествено, след толкова дни затворена,  не я свърта вече и се хванала да чисти. Настроението й се е върнало, самоиронията  -и тя. Значи е в почти пълна кондиция.
G..D.., имаме познат, който работеше в Германия и си взе доста дълъг болничен тук. Преведе го и го изпрати. Изплащали са му редовно по немската сметка, а той си беше тук през това време. Това дава надежда, че и при сина ти няма да има проблеми.
Отчитам и обстоятелството, че нещата са динамични и различни по провинции. Някои си изпращат ПСР, документа за карантината и с друго не се занимават. Или поне така твърдят 🙂
Снощи, след като изпратих на дъщеря ми скрийншот с информацията от Grant (а преди това и от Chrissy), отговорът й беше: "Представям си през какво са минали тези хора, за да научат всичко това"
Надявам се, че не е научено по трудния начин 🙂❤️

Общи условия

Активация на акаунт