Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 566
  • 755
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Chrissy, на Валето девойката едва ли практика във фирма (малка/голяма) ще прави  Simple Smile Ще да е в клиника някоя -  то и тя си е  фирма, да, но  ей така, като закачка, го написах..  Stuck Out Tongue

Вале, сами ли си търсят практиката или нещо ги насочват от деканата/клиниката, понеже  в Мюнхен драмата с жилище, при това за такъв кратък период, е голяма.  За нас е далече още този момент, но ми стана интересно. Моята сега е на вълна Famulatur.  Стискам палци да си намери дъщеря ти нещо сравнително бързо и лесно. Ако не, някое НЕГ-ърче от випуска й може да я приюти, толкова деца от гимназията следват/работят вече там.

Да ви кажа един майтап. Дъщеря ми, тази в Манхайм, си тръгна оттук с дребни подаръци (сувенири) за немците в офиса - до един мъже.  Взе им нещо си там пирографирано, едно магнитче с бг шевица  и по едно малко, много симпатично като форма  шишенце, ракия. И баш шефът й, чист немец , на възраст,  й рекъл - ааа, няма да хабя аз това бижу за разтривка. Даже и да го пия няма, ще си го пазя.  Невероятно е, че знае господинът  какво са правили нашите баби с ракията някога..

# 136
  • София
Да питам, в Германия спират ли плановите операции, както в БГ практикуват, когато случаите се увеличат?!

# 137
  • München, Deutschland
Да, спират ги, даже наскоро казваха по немските новини, че на места ще ги спират, където бройките са по-високи.

# 138
Плановият прием при нас в последния "пик" ноември-декември реално не беше напълно спрян, но доста намален. Наистина е до болница и съответен капацитет.

# 139
  • тук-там
Дами, може ли някой да ми препоръча учебници по анатомия и физиология, разбираеми от ученик - за фармацевти и мед. сестри например. На немски търсим такива.

# 140
  • München, Deutschland
Г.Д., как е твоето дете? Надявам се да преминава най-гадната част от болестта и да не сте се изпозаразили и вие междувременно.

# 141
  • Deutschland/HE
Дами, може ли някой да ми препоръча учебници по анатомия и физиология, разбираеми от ученик - за фармацевти и мед. сестри например. На немски търсим такива.

Учебници може да потърсите в Medimops.de, те продават нови и употребявани, ако стойността на поръчката е над 10евро е с безплатна доставка в Германия и след това с доставчик до България, плащането може и с амазон конто. Поръчвала съм много пъти от там и винаги си отговарят на състоянието (като пише много добре, това означава, че е само разгледан).

Може като за начало да види в този сайт видеа на различни теми, има по биология доста неща.

# 142
Г.Д., как е твоето дете? Надявам се да преминава най-гадната част от болестта и да не сте се изпозаразили и вие междувременно.

Благодаря , Криси. Съвсем добре е. Учи и чака да си тръгне Simple Smile Никой от нас не се зарази, ние преболедувахме ноември. При него беше три дни.

# 143
  • София

https://www.amazon.com/Anatomie-kompakt-f%C3%BCr-Dummies/dp/3527712836
https://www.goodreads.com/book/show/31314225-physiologie-f-r-dummies-kompakt

# 144
Включвам се с пожелание за здрава, спокойна и успешна година! ❤️
И един казус, който много ни затрудни. За съжаление не зная немски и ще ми отнеме много време да сглобявам информация от нета. Затова много разчитам на помощта ви.
Наскоро в темата стана дума за отсъствие от работа заради Ковид. От на понеделник дъщеря ми е с положителни тестове и симптоми. По обяд се е прибрала след като си е направила тест в униклиниката в Аахен. Получила е разнопосочна информация от работодателя и от здравната каса и тъй като не се е сблъсквал с подобен казус, се чувства объркана. А аз съвсем не мога да помогна, защото се убедих, че нещата тук и там са различни. Първоначално разбрахме, че трябва да прати ПСР теста в здравната си каса, които уж ще информират работодателя и да "извинят" отсъствието й от работа. По-късно работодателят пратил мейл, че ако няма симптоми, може да работи хоум-офис, но ако има - трябва да представи болничен от лекар. И тук възниква проблем - никой лекар не иска да я "поеме", защото не е записана при никого. От сутринта звъни и пише мейли и вече е доста изтощена.
Някой има ли подобен казус и какво е редно да се направи?

# 145
  • München, Deutschland
Много тъпа работа, Мутафова, бързо да оздравява дъщеря ти.
Наистина вероятно никой няма да я поеме сега.
2 варианта се сещам:

1. Ако някъде някога е ходила на лекар за тип настинка, грип и подобни, да звъни там, но най-важното: да каже, че ВЕЧЕ им е пациантка, иначе изобщо не те обработват. За тази цел НЕ е нужно това да й е личен лекар, просто да е ходила веднъж. Аз също нямам личен лекар, но си ходя при едно рускинче и ако се наложи, там ще звъня.

2. Ако никога никъде не е ходила на лекар в Германия, да звъни на 116117 как да процедира, там ще й кажат.

Може би има смисъл да кажеш в кой град е в момента, може някой да знае лекари, при които още може да се пробва. Тестът е направен в Аахен, а тя някъде в района ли живее или просто е била там по друг повод?

# 146
Да, Chrissy,  в Аахен е. Прави си стажа в едно бюро до Униклиниката.
Звъняла е два пъти на кабинета, където беше ходила преди две години за преглед и са й казали, че документът от здравната служба, който удостоверява, че е под карантина, би трябвало да е достатъчен за работодателя и да не й искат болничен. Друго не можели да направят. И да, казала им е, че е била техен пациент, но... Наистина, при положение, че лекуват по телефона, как ще удостоверят, че и симптоми, без да я видят. А ако си запише час и отиде, нали ще наруши карантината и т.н.  Омагьосан кръг.
Ако някой знае лекари в Аахен, моля да удари рамо.  А аз ще дам този номер, Chrissy, да се пробва да разбере нещо. Благодаря!

# 147
  • тук-там

https://www.amazon.com/Anatomie-kompakt-f%C3%BCr-Dummies/dp/3527712836
https://www.goodreads.com/book/show/31314225-physiologie-f-r-dummies-kompakt
Мерси, Русалка! Ще се възползваме от препоръката!

# 148
  • София
Да, Chrissy,  в Аахен е. Прави си стажа в едно бюро до Униклиниката.

Защо не се пробва направо в Униклиниката? Нямам идея дали ще стане, ама да звънне там и да пита.

# 149
Много гадна ситуация, Мутафова. Синът ми има ЛЛ,  и въпреки всичко той отказа болничен и го препрати там където е диагностиран и лекуван ( в нашия случай в БГ).  Сигурна съм, че работодателят  ще бъде снизходителен към времето в което  е нетрудоспособна. Дали не е добре да изтъкне, че не желае парична компенсация, а само извинение на отсъствията. На този етап  Ковид е достатъчно респектираща диагноза, надявам се навсякъде.
Посъветвай я час по скоро да се запише към някоя лекарска практика, защото е удобство и някакъв вид защита когато е там и боледува.

Общи условия

Активация на акаунт