Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 562
  • 755
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Г.Д, сега говорих с дъщеря ми..  Съквартирантката й е от Хърватия, вчера си е кацнала.  Впоследствие е качила сертификатите, не преди пътуването - ваксинационен и за преболедувала. Звъннала е  да пита след това дали е освободена от карантина. След утвърдителния отговор си е излязла навън.. Става дума точно за  Байерн.

# 181
  • София
Г.Д, нали сина ти има сертификат за преболедувал и ваксиниран? тогава не трябва да е под карантина. Той този документ трябва да го е подал преди да тръгне за Германия, без него нямаше да го качат насамолета.
Да разбирам ли,че само с ПСР тест /ако не си ваксиниран или преболеедувал/ не можеш да се качиш на самолет за Германия?

# 182
Не е истина с какво трябва да се занимават децата ни. Надявам се да му се вижда края на това положение.
Дъщеря ми е получила обаждане и предписание за карантината цяла седмица след първия тест. Казали са й, че на седмия ден (или след седмия) може да си направи ПСР, за да излезе по-рано от карантина. За късмет - тестът във вторник пак е бил положителен. Официално изтича днес изолацията й.
Междувременно е изпратила болничния си, който не покрива два от дните, през които не е била работа. Шефът е казал, че не знае какво се прави в такъв случай и казусът е висящ. В понеделник, би трябвало да има яснота. Дъщеря ми е спокойна, че ще има справедливо разрешение. Политиката на фирмата била много добронамерена към служителите. Тя ли е наивна, аз ли съм закоравял скептик - ще видим.
Бързо и леко преминаване през вируса на болните!

# 183
  • München, Deutschland
Само набързо:

Али97, може само с ПСР да се качиш, но в Германия ще си в карантина.

Мутафова, до 3 дни работодателите не са длъжни да изискват атест и много не го правят. Не е тя наивна, ще решите въпроса в нейна полза, дори и да се проточи, ако е непознат за фирмата им случай. Но няма начин да не си получи заплатата, да я карат да отработва или да е някакси ощетена, не се притеснявай. Simple Smile

# 184
Г.Д, нали сина ти има сертификат за преболедувал и ваксиниран? тогава не трябва да е под карантина. Той този документ трябва да го е подал преди да тръгне за Германия, без него нямаше да го качат насамолета.
Aми да ,има. Това достатъчно ли е за да е освободен от карантина?
Русалка, благодаря, той ми каза, че вчера е получил мейл с който го моилят дакачи сеертификат. Той е кйачил този за ваксинация. Сега го помилих на същия мейл да качи този за преболедувал, гта да е съвсем чиста работата.

Мутафова, много заплетено става, дано бързо мине бурята и при вас. Наистина е безумие с какво се занимават тези деца.

# 185
  • Deutschland/HE
Aми да ,има. Това достатъчно ли е за да е освободен от карантина?

Да, свободен е от карантина, щом е пратил сертификатите за ваксина/преболедувал.

Г.Д ако е с Джонсън, в Германия може да не му я признават вече Sad Препоръките са да се прави бустер - 2бр Пфайзер/Модерна.

# 186
  • столицата
Хайде да вземат пример от Великобритания и за разхлабват мерките, че то вече е ясно, че ваксината не предпазва от заразяване и предаване на вируса, но идват и неваксинирани кандидат студенти, за които се чудим какви ще са изискванията  за пребиваване покрай кандидатстването Simple Smile

# 187
  • Пловдив
В Германия Джонсън се брои за първа доза. Миналата седмица отидох уж да си слагам бустер, а се оказа че ми записаха ваксината като втора доза. Бустерът-след три месеца. Това е положението. А и не можеш да си избираш ваксина. Ако си под 30 години ти слагат Пфайзер, за нас по-старичките - Модерна. Това е в Бавария, в другите провинции може и да има избор.

# 188
Здравейте. Дъщеря ми се записа за TMS през м.май. Тя има съвсем "пресен" сертификат за преболедувала. Не е ваксинирана и дори да го направи, няма как до м.май да има завършен ваксинационен курс. Като вариант за пътуване явно остава само ПСР, защото за пътуване срокът на сертификата за преболедуване е намален на 3 месеца. Обаче ме притеснява тази карантина при пристигане само с ПСР. Как може да се яви на изпита? С нов ПСР ли?

# 189
  • Deutschland/HE
Ако си сложи първа доза до 90дни след преболедуването и след още 3 седмици втората, ще се води с пълен ваксинационен статус. Това четох за Хесен, предполагам и за другите провинции е подобно. Сертификат за преболедувал тук признават само с ПСР тест.

Аз не вярвам, че в Германия толкова ще разпуснат мерките, както във Великобритания, но до м. май нищо не се знае.  Ако останат сегашните правила и България е високорискова зона, ще трябва да влезе в Германия с тест и после на 5ти ден да прави платен ПСР (около 70евро), за да я освободят от карантина и да се яви на изпит.

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 16:19 от colibri

# 190
  • София
Надеждата е, че ако една страна започне да маха мерките и сертификатите, другите след нея. Дано тези неща за Англия да са истина!!!
За месец май още нищо не се знае. Единствено се видя, че всяка заповед е предпоследна.

# 191
  • München, Deutschland
СЛ, проверете колко време действа сертификатът за преболедуване, не бяха ли 3 месеца? Не съм сигурна обаче.

Ако не е ваксинирана, има опция да остане 5 дни в карантина някъде, след което да си направи следващ ПСР, който обаче тя ще си плаща. После не е сигурно колко бързо ще излезе резултатът от него, да не е прекалено късно, защото аз лично съм чакала почти 48 часа (някъде 45-46 бяха), докато получа резултат от ПСР в Германия.

Иначе, ако не я устройва несигурността, дотогава може спокойно да завърши ваксинационен курс. 4 седмици след първа доза може да си постави втора, 2 седмици след втората се води напълно ваксинирана. До месец май има все още повече от 6 седмици.

Едит: и Колибри това ви е написала, все още има време да се ваксинира. Единствената разлика е, че ПСРите при нас (Бавария) май са 90-100 евро, не 70.

# 192
  • Пловдив
Не е малък проблем, че не можеш да ползваш и градски транспорт без тест или сертификат. Тестът от България едва ли ще покрие целия ѝ престой в Германия и ще се наложи да прави и там.

# 193
Благодаря ви. Проблемът е, че първа ваксина може да си сложи най-рано средата на април. Дори и да се вместим във времето за втората ваксина, няма да има бустерна. А нали точно бустерната се счита за завършен ваксинационен курс. Ще го мислим. А и правилата се менят ежеседмично. Каквото и да мислим, явно е предпоследно.

# 194
  • Deutschland/HE
СЛ с ПСР ли има сертификат или с антиген? Ако е с ПСР няма да искат трета доза, ако двете дози са сложени в срок от 90дни след ПСРтеста.

Успех на изпита!

Общи условия

Активация на акаунт