Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 101
  • 755
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Русалка, бързо оздравяванена дъщеря ти!
Може ли да ми кажете защо децата са с ЕЗОК, а не си правят немска застраховка? Нямат право ли, или е много скъпо?  Просто забелязах случайно, че родители споделят в друга тема и затова влязох тук да погледна. С ЕЗОК могат ли да ходят свободно на лекар, или само за по-спешни състояния?
Благодаря!

Едната ми дъщеря е с немска карта  (при нея избор няма, понеже месечното  студентско възнаграждение с много надвишава 450 евро), другите - с ЕЗОК. Тоест нещата са обвързани и с работа. Уж официално по закон и най-малката работа налага  наличието на немски здравни осигуровки, но практиката посочва друго. Всички работодатели, ако заплатата за почасова студентска работа не надвишава 450 евро, приемат ЕЗОК. Така е и при двете ми близначки, и при техни състуденти. А нагоре писах и обратното - преди голямата ми девойка беше към АОК, там можеше и без да си работещ  да се осигуряваш. Знам го със сигурност, защото тогава работеше още към езиковия център на унито и договорът й беше обвързан с учебното време. Стигаше се до момент, в който не работи, не взима и заплата, но трябва да е осигурена. В ТК явно не може така ..Те пък не  бяха догледали  формуляра й и прикачения договор при смяната.

Иначе,  в зависимост от касата и от възрастта на студента,  сумата варира между 110 и 120 евро месечно някъде,  в частните каси сигурно и повече, не съм се интересувала - сериозно перо си е, ако си принципно здрав.  Все се спряга ЕЗОК само за спешни случаи, ама май някои се оправят и в други ситуации с нея. Включително и сега дъщеря ми. Ако първото й излизане  по време на карантината за посещение при  лекар във времеви коридор за болни се водеше спешен случай, то вторият преглед не би трябвало да е бил такъв вече. Поискали са й при него само някаква символична такса от 5 евро, вероятно нещо като нашата потребителска. Не съм задълбавала.

И ура, дъщеря ми накрая е наистина  значително по-добре вече, отдъхнах си. От другата седмица  си тръгва и на работа. Адски й попречи обаче короната (всички тези симптоми и най-вече перманентното главоболие) за подготовката за последния изпит за този семестър,  сега на 11-ти. Дано успее да навакса през оставащите 8 дни

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 15:51 от пенсионирана русалка

# 271
Русалке, дано бързо се възстанови напълно!
Значи в ТК нямаш право да се осигуряваш, ако не работиш и си само студент?
Това пък защо?
120 евро наистина не е малко.

# 272
  • София
Русалке, дано бързо се възстанови напълно!
Значи в ТК нямаш право да се осигуряваш, ако не работиш и си само студент?
Това пък защо?
120 евро наистина не е малко.

Нямам идея защо.

Да, за един студент, ако не е във ВГ, че да дели разхода, се натрупва сумичка от към 130 евро месечно  само  за  немска здравна и Рундфунк. Но предполагам, че за младежи със здравословни проблеми/някакво хронично заболяване немската здравна осигуровка е  единственият добър  вариант, независимо на колко възлиза.

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 09:39 от пенсионирана русалка

# 273
Русалка, ще се справи девойката. Моя син с корона подготвяше два изпита. Верно, у дома го хвана карантината, но въпреки неразположенията  успя да се подготви. После като се прибра имаше работа петък и събота. Не знам как се е справял, сесия и работа на едно.  Децата са много упорити. Шапка им свалям.За нас остават само притесненията и мисленето . Радвам се, че и тя вече е добре. Май няма други болни деца в темата за сега, надявам се.

# 274
  • София
ГД,  тя го караше тежко, за жалост. Опитваше се да учи по малко, но казваше, че главоболието я влудява. Не се оправяше и с аулин..Отделно едни други неволи баш в същото време, характерни ежемесечно само за  момите Laughing,  съчетани този път с приема на Аспирин Протект като съдоразширяващ заради короната, й разказаха играта. А и друго си е да си си вкъщи затворен, а не в едно студентско стайче -  хем по-голямо място имаш, хем  не си сам, хем има кой да се погрижи за теб, да те подбере нещичко да хапнеш - аз се борех по този параграф с нея виртуално и съответно доста неуспешно, дни наред караше само на чай с мед. Не съм принципно  майка-квачка, няма как с 3  деца да съм такава,  те са свикнали да са самостоятелни, ама все пак ми беше адски криво, притеснено и мъчно..Топлеше ме само фактът, че е случила на  приятели там - носеха й всичко нужно до вратата.

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 16:16 от пенсионирана русалка

# 275
  • тук-там
Милата малка Русалка! Радвам се, че е по-добре!
Мили дами, бихте ли на база опит на децата ви споделили, какво работи при подготовката за TMS - някакви съвети и валидни стратегии при борбата с този фирмат. Благодаря ви предварително!

# 276
  • София
Общовалидна стратегия според мен няма, макар че в нета (под формата на видеа), а и в самите учебници за подготовка има насоки/съвети. 
Скрит текст:
Силно зависи на кого къде му е "слабото място", понеже са малко децата, които на едно и също ниво (отлично, тоест в процентите над 90) се справят с всички изпитни елементи . Тук има майка на такова дете (тя ще си се разпознае) Wink При масата, според мен, не ангажирам никого с мнението си, има винаги елементи, които са лесно преодолими, и такива, които представляват трудност, поради което за тях е нужна някаква стратегия и по-сериозна подготовка. Дъщеря ми примерно очаквано (предвид принципното й справяне с мат и  добрата й пространствена ориентация от рисуването)нямаше  никакви проблеми с математическата част, с графиките, с Schlauchfiguren и със задачата за концентрация. Прилично, след тренинг, се справи с тези за памет. И доста слабо с тези за четене с разбиране на текстове  с много термини. Тук печеливша стратегия е вероятно четенето на текстове от списания с подобна терминология, а тя с глупавия си ход (следствие на твърде късната й ориенатция какво иска) да държи ТМС в 12 клас успоредно с подготовката за ДЗИ нямаше нужното време за такова четене. Сега, с опциите за два опита, ще е идея по-лесно на децата. В темата тогава бях коментирала, че  от всякакви пробни варианти и упражнения си беше извадила значението на болестите (доста дълъг списък, не знам дали го пази, че да го споделЯ, едва ли). Някои изразиха мнение, че това едва ли е от помощ, понеже винаги има вариант да се паднат други заболявания. Но поне на нейния изпит се оказаха (тя сподели, аз няма как да знам) такива, които масово се въртят из вариантите за подготовка. Иначе точно в тази задача е най-добре да се активира въображението и да се свързва  информацията като мини история. Примерно - господин Грюн (още млад и зелен) е само на 27 години,  работи като градинар, изложен е често на слънце и може би затова се изостря проблемът му с очите.. Някакви такива историйки. Simple Smile В другата задача за памет пак се разчита на въображение, човек трябва да си направи визуално асоциация с някаква фигура, примерно птица, чиято човка/опашка/глава е черна или корабче с черен илюминатор най-вдясно. Аз бях споделила тогава, че съм си луда за връзване и се бях забавлявала истински с една от пълните  симулации  в малките бели книжки( не за време и не наведнъж, разбира се), оприличих я на по-разчупен и забавен тест  на МЕНСА. Крушата явно не пада по-далеч от дървото - и за мен  в ролята на дърво лесни бяха баш същите елементи като за крушата..

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 10:43 от пенсионирана русалка

# 277
  • тук-там
Благодаря ти, Русалке! Както винаги изчерпателна и полезна! И на моята щерка най-трудни са и задачите с четене с разбиране за време. Сега пробва някои техники на бързо четене с разбиране. Но терминологията и медицинската култура трудно се догонват.

# 278
  • София
Elias, наскоро нали благородно ти завидях, помниш ли.. И бях, съвсем неочаквано за мен самата, възнаградена за благородната си завист - ще си имам гостенка, която дори и на практика няма да ходи.  След наистина уморителен семестър с тежки модули като гастро, полова система, психиатрия и т.н и точно преди  двуседмичния Famulatur в останалите дни от междусеместриалната пауза  е решила да си почине цели 3 седмици. И вместо да ми го каже с думи, ми го поднесе небрежно като новина със снимка на вече купените билетите от/за Кьолн Simple Smile И сега  толкова чакам  да минат бързо следващите две седмици...Една от трите ще е тук, но пак е супер.

# 279
Русалка, пожеланията към Вселената, макар и негласно изразени, са чути и изпълнени!
Поглези си момичето сега- заслужавате го и двете!

# 280
Русалка, внимавай какво си пожелаваш Simple Smile. Честито за приятната изненада от девойката. Какво по хубаво от това да я поглезиш няколко седмици.
Митко свърши сесия, и е свободен до 15,03, но няма да се прибира. Ще  поработи , стига да има възможност ( ако отпуснат мерките при тях).

# 281
  • София
GD, тя е поела чужди смени (значи отдавна си е правила въпросните планове) в болницата през миналите две , през тази и през следващата седмица, за да си освободи така времето за  почивка тук. Явно е наистина уморена, понеже е съчетавала доста повече работа от обикновено с много учене в добавка. Но в униклиниката това с размените става сякаш по-лесно, още повече че тя живее в общежитието на един етаж предимно със свои състуденти, част от които работят на същото място ( в същото отделение) и с които се разбират взаимно в такива случаи.  Другите две девойки (точно като сина ти) въпреки  свободното време  между  двата семестъра не могат да направят подобни рокади в работата си и следователно няма да си идват.  Така че - и да внимавам, и да не внимавам какво си пожелавам Simple Smile,  едва ли ще ме огрее  и тяхното идване. А и на нея това ще й е вероятно единственото идване оттук до септември/октомври. Отдавна ни е известила, че за  базиспрюфунга, нещо като първи държавен след  6 семестър, ще си учи изцяло там.. И я разбирам, това е огромен обем материал от 6 изминали семестъра и едва ли ще може да се концентрира тук през лятото точно..

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 15:05 от пенсионирана русалка

# 282
  • София
При нас сесията едва сега започна и към момента няма планове още. Все пак се надявам да си дойде, че иначе аз ще отида Simple Smile

# 283
  • София
Адашке, при следващите медицина  в RWTH е малко по-различно в сравнение с другите специалности в унито - те не са с фиксирана сесия, затова. Свършва един модул, следва изпит/и (понякога и писмен, и устен) на него, почва следващият модул, пак изпит/и и така.

# 284
  • София
Момичета , при нас възникна следния проблем -   на 02.02 преведох семестриалната такса за летен семестър ( 4 семестър)на дъщеря ми  в RWTH. Проверих всички данни,фигуриращи в превода - такива са , каквито тя ми ги е подала.Преовода е от ПИБ, от моя еврова сметка, одобрен е от банката,Притеснението ми е ,че в студентския и профил до днес , статусът е   - неплатено.Някой имал ли е подобен проблем или  имейл на финансов (??) отдел на RWTH....

Общи условия

Активация на акаунт