Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 113
  • 755
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте, дъщеря ми се мести в Берлин. За да кандидатства за общежитие и искат нещо наречено Aufenthaltserlaubnis. Знаете ли как де вади и каква е процедурата там?

# 256
  • München, Deutschland
Здравейте, дъщеря ми се мести в Берлин. За да кандидатства за общежитие и искат нещо наречено Aufenthaltserlaubnis. Знаете ли как де вади и каква е процедурата там?

Ох, божкеее, поредните, които не са разбрали, че България е членка на ЕС от вече 15 години...
Вече не се вади и няма процедура (ако дъщерята е с българско гражданство, де).

# 257
  • София
Aufenthaltserlaubnispflicht (както е казала Chrissy по-горе)  für EU-Bürger wurde  mit der Umsetzung der EU-Richtlinie 2004/38/EG abgeschafft Wink

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 23:53 от пенсионирана русалка

# 258
Благодаря много! Ние сме на същото мнение, но въпреки че е въвела в платформата, че е с българско гражданство, не й дават правото да кандидатства за общежитие преди представянето на този документ и й отказват да подпише договор. Та въпросът ми беше насочен към запознати с този проблем:)

# 259
  • София
Да им пише/да им се обади  и да обясни.. Понякога е нужно да им се обяснява допълнително явно. Голямата ми дъщеря скоро имаше подобен проблем. Сменяше  си  касата от АОК на ТК. И онези от ТК първо й казали, че за студенти като нея,  които  САМО учат, а не работят, не можело  при тях.. И това при положение, че е отбелязала във формуляра, че е работеща, прикачила е някъде си и договора за 20 часа седмично. Обади им се и бързо се разбраха.

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 23:58 от пенсионирана русалка

# 260
  • München, Deutschland
Миксония, аз се считам за запозната.

Искаха ни го в университета към 2 години, после моят приятел се занимава около 3 години с този въпрос с работодателя си, защото не спираха да го искат, аз при работодателя минах метър само с няколко месеца. Общите ми преки впечатления за двама българи възлизат на 7 години и нещо.

От тази позиция ви казвам, че не ви трябва.

# 261
  • София
Тук има майки на деца, следвали и ли понастоящем следващи в Берлин. Единственото, което съм запомнила за там като по-различно е, че  не може да се кандидатства за общежитие ПРЕДИ приема в унито. Но това няма никаква връзка  с искането на такъв документ от граждани на ЕС.

# 262
  • München, Deutschland
Ето още нещо за успокоение на берлинските служители:

От сайта на вътрешното министерство:

Скрит текст:
Keine Erlaubnis und keine deutschen Dokumente zum Nachweis erforderlich
Unionsbürger und EWR-Bürger brauchen bei einem Umzug nach Deutschland keine besonderen Formalitäten zu erfüllen. Sie melden sich, wie auch alle Deutschen, beim Bezug einer neuen Wohnung bei der Meldebehörde am Wohnort an. Sie erhalten keine Aufenthaltserlaubnisse oder besonderen Ausweise. Arbeitgeber müssen sich keine Arbeitserlaubnis vorzeigen lassen. Der Personalausweis oder Pass genügt, um nachzuweisen, dass man auch in Deutschland tätig werden darf. Arbeitgeber müssen diese Dokumente, anders als bei der Einstellung von Drittstaatsangehörigen, auch nicht als Nachweis kopieren oder einscannen.

Deutschland stellt Unionsbürgern und EWR-Bürgern keine Personalausweise aus. Freiwillig können Unionsbürger und EWR-Bürger eine deutsche eID-Karte beantragen, mit der sie die elektronischen Funktionen, die auch der deutsche Personalausweis erfüllt, ebenfalls nutzen können.
Линк: https://www.bmi.bund.de/DE/themen/migration/aufenthaltsrecht/fre … rger-artikel.html

И законът, релевантна е точка (4), даже първото изречение от нея:

http://www.gesetze-im-internet.de/freiz_gg_eu_2004/__2.html

# 263
Елиас, сигурна ли си, че е за варицела, а не е за рубеола/Masern/
Варицела е- Варицела Зостер. Ваксина за рубеола има и в българския задължителен имунизационен календар, съответно е поставена, но варицела не.

# 264
  • Deutschland/HE
Ясно Simple Smile
На мен ми беше прясно как за интервю за работа искаха доказателство, че си ваксиниран за Мазерн.

Мазерн не е рубеола, а морбили, голям съм заплес Sad

# 265
  • München, Deutschland
Доколкото помня, ваксината за Masern при възрастните е задължителна ако са учителки, учителки в детски градини или нещо, свързано със здравето.

При деца се изисква вече и за да влязат в детска градина.

С други думи, ако студентите не работят в някоя от тези области, няма да имат вероятно и задължително изискване за тази ваксина.

Обаче, в Бг не ваксинираха ли преди и за морбили? Аз като си прехвърлях документите тук, по моя детски картон (едно време са били на хартия) излизаше, че освен варицела и HPV, имам всичко от Бг, като някои трябва да се подновяват май регулярно.

# 266
Ваксината за морбили, рубеола и паротит е обща и е в календара в БГ.

# 267
Здравейте,
аз отдавна не съм писала в темата, но при моят син засега обучението в Германия върви   горе-долу с някои изключения по план. Преди два дни си е сложил и бустерна доза на ПФАЙЗЕР.
Имам обаче проблем със избора на сертификат по немски език за обучение в Германия. Дъщеря ми е в 11 клас и се подготвя за явяване на изпит за сертификат по немски език. Не мога обаче да се ориентирам, къде може да положи изпит за сертификат „telc Deutsch C1 Hochschule“? Моля за помощ и малко ориентация по тази тема. По-добре ли е да се яви на изпит за сертификат „telc Deutsch C1 Hochschule“ или сертификат от ТЕСТ ДАФ?Учебното заведение признава и двата сертификата.
Признава се и сертификат Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerberinnen und Studienbewerber (DSH) - някой има ли представа дали тук в България може да се положи такъв изпит?

Последна редакция: ср, 02 фев 2022, 19:56 от синята лагуна

# 268
  • София
Доколкото знам повечето университети искат DSD или DAF. Може би трябва да се гледат изискванията на конкретен университет.

И дано тази истерия с ваксините и сертификатите наистина приключи, че луднахме !!!

# 269
Русалка, бързо оздравяванена дъщеря ти!
Може ли да ми кажете защо децата са с ЕЗОК, а не си правят немска застраховка? Нямат право ли, или е много скъпо?  Просто забелязах случайно, че родители споделят в друга тема и затова влязох тук да погледна. С ЕЗОК могат ли да ходят свободно на лекар, или само за по-спешни състояния?

Общи условия

Активация на акаунт