Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 130
  • 755
  •   1
Отговори
# 240
Оф, и аз за тъпите ваксини мога да пиша с часове, но... млъкни сърце. Нека си ги слага който се чувства тонизиран от това. Но защо за Бога трябва  да слагат по  "доброволна принуда" младите хора ??
Бързо оздравяване малката Русалка. Това ще мине, сигурна съм. Ние обаче същите ли ще сме?
Умът ми не прибира как така Германия реши, че Янсен иска втора доза преди бустера. Вчера говорих с ЛЛ, тя обясни, че ежедневно слага втора доза след Янсен, и на сертификата , син на цвят, излиза описание- бустер. Системата не допуска трета доза след това, така е настроена. Дали сертификатът на сина ми ще е легитимен в Германия? Що за ЕС сме, като всеки си съчинява различни теории? Как ще се осъществява чисто човешкия обмен между отделните държави, при условие че всяка е наложила различни критерии. С тестове безкрай ?
Синът ми е към края на сесията си, остана в петък последен изпит. После месец и повече дори е свободен и ще  поработва. Алианц Арена е подновил събитията си , дали това не е индикация за пооталожване на мерките?

# 241
  • София
ГД, моля те, ако разбереш кое как е с Янсен и сертификата за бустер, пиши. Имам много близка приятелка, чието дете следва в  Нидерландия в приложно уни, но идния семестър ще кара задължителна практика в  Германия. С Янсен е (бита в  Бг) и после с Пфайзер (бита в Нидерландия). Да не останат неприятно изненадани..

# 242
  • София
Ох, девойката пътува за Германия в петък.
Прочетох в сайта на минист. на външните работи, че за да е освободена от карантина там, е необходимо да качи в онлайн портала за предварителната дигитална регистрация ваксинационния сертификат, нали?
Пак там прочетох ( във връзка с Янсен-а) в т.1 :
''.....считано от 15.01..2022г. да са поставени две дози, независимо от вида ваксина."
Но явно и в немско трябва се чете за Янсен-а

# 243
Нищихме го тоя въпрос в темата за ковид, защото дъщеря ми е така. Значи положението е - според немците Янсен+бустер се води просто завършена ваксинация. Ако се посещават места с достъп 2G няма проблем. Но ако искат да влизат където е 2G+, демек музеи, забавления, доста заведения и прочие, им трябва допълнително да си направят пср. Или да намерят начин за трета доза в Германия. Защото в България и Нидерландия не е възможно. Интересувах се активно, защото гаджето на детето е немец.

# 244
Янсен+ втора доза се води 3/2 ваксинационен курс. Дъщеря ми е така. За да стане 3/3
ѝ трябва бустер, който може да се сложи 3м. след втората ваксина, 23-4.02 ѝ се пада, тогава ще бъде в България, да видим дали ще разрешат поставяне.
Отделно трябва да си направи тест за антитела с/у варицела и хепатит, изискват ги от университета ( при липса трябва да постави ваксина). Някой правил ли е? Аз знам, че е карала варицела, но немците не приемат за доказателство " мама каза" Grinning

# 245
  • София
Янсен+ втора доза се води 3/2 ваксинационен курс. Дъщеря ми е така. За да стане 3/3
ѝ трябва бустер, който може да се сложи 3м. след втората ваксина, 23-4.02 ѝ се пада, тогава ще бъде в България, да видим дали ще разрешат поставяне.
Отделно трябва да си направи тест за антитела с/у варицела и хепатит, изискват ги от университета ( при липса трябва да постави ваксина). Някой правил ли е? Аз знам, че е карала варицела, но немците не приемат за доказателство " мама каза" Grinning

В Аахен, понеже  още в 1 курс влизат в клиниката, тази реваксинация се поставя още тогава (май  с короната това се промени за сегашния 2 курс, но за випуска на моята девойка и преди него си беше така). По принцип  се издава тук ваксинационен сертификат/паспорт на английски и може да се представи на немците. Но в Аахен ( за хепатита)  така или иначе изследваха и тези, които го представиха, и тези, които не го. И им биха после на всички реваксинацията, явно при немците по календар е друго, не като у нас. И тогава много се възмущавах колко различни са нещата им по провинции. В Аахен я биха след въпросното изследване на  антитела, в Нюрнберг на голямата ми дъщеря (хем с немска карта и съответно с немски имунизационен паспорт или както там му казват) й отказаха поставянето,  въпреки че партньорският университет в Корея искаше удостоверение. Казаха й да се оправя в БГ...

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 15:24 от пенсионирана русалка

# 246
  • Deutschland/HE
Елиас, сигурна ли си, че е за варицела, а не е за рубеола/Masern/?
Това е единствената задължителна ваксина в Германия, наш приятел не можеше да отиде дори на интервю за работа в болница, ако не покаже предварително ваксинационен паспорт или тест за антитела.
Хепатит подновяват редовно на медицинския персонал.

# 247
Това което пишете звучи обнадеждаващо. Синът ми е със сертификат на преболедувал, рано му е за втора доза, но има дата и билет, направи ли я, ще почнем да ръчкаме МЗ. Да се надяваме за лятната ваканция да се решат нещата.

# 248

В България не е възможно да се сложи още един бустер. Особено ако си слагал ваксини тук. Просто системата не те допуска. Германия е единствената, която изисква такова нещо и нашите системи не са пригодени за това. Вариант й е за мен единствено в Германия да се сложи трета ваксина. Въобще не ми се вярва нашите да се трогнат от каквото и да било, особено в такъв кратък срок.
Има особеност и за ваксиниран и преболедувал. Май се води бустериран или нещо подобно.

# 249
  • София

Colibri, тогава и аз така си го обясних - че искат само на медицинския персонал и че студентите по медицина, влизащи в клиниките, се вписват в тази категория. Но голямата ми дъщеря, за разлика от малката,  няма нищо общо с медицината. При искане от немския личен лекар на  удостоверение с поставените ваксини за университета в Корея, въпросният назначи изследването, каза след него, че е нужна реваксинация, но отказа  поставянето й в Германия.

Откакто я сложиха тази ваксина на  девойката в Аахен в 1 курс, не знам повторно да са й слагали нещо. А оттогава са минали точно 2 години, не знам просто какво визираш като период с това "редовно".

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 15:48 от пенсионирана русалка

# 250
Червенокоска, щом успяха да настроят системата да вади бустер на Янсен ( помниш януари, много ми помогна тогава), значи е въпрос на време да се настрои и за трета доза. Ще проверя това което пишеш че  проболедувал е релевантно на една доза. Ако е така, сме една стъпка напред. Не е истина с какво се занимава главата ми. Нямам никакви нормални мисли на студентска майка. Само неяснота- ще влезе ли днес в метрото? Ще влезе ли на работното си място? Ще го допуснат ли до някое събитие за да работи? За училище изобщо и не се сещам вече. Там е забранена територия. Училището му е у дома. Мъжът ми се чуди- инженер от вкъщи, как се става ??. Изпитите му са по долнище на  пижама, с крака набутани в топлата електрическа грейка ( знаете ги, от Лидъл, зимата я отнесе със себе си и не се разделя с нея). И най черните мисли не са раждали подобен сценарий. Живи и здрави да са напред, останалото е загадка за всички ни.

# 251
  • Deutschland/HE

Colibri, тогава и аз така си го обясних - че искат само на медицинския персонал и че студентите по медицина, влизащи в клиниките, се вписват в тази категория. Но голямата ми дъщеря, за разлика от малката,  няма нищо общо с медицината. При искане от немския личен лекар на  удостоверение с поставените ваксини за университета в Корея, въпросният назначи изследването, каза след него, че е нужна реваксинация, но отказа  поставянето й в Германия.

Откакто я сложиха тази ваксина на  девойката в Аахен в 1 курс, не знам повторно да са й слагали нещо. А оттогава са минали точно 2 години, не знам просто какво визираш като период с това "редовно".
За хепатита е май на 5г, но не съм сигурна на 100% (само за мед. персонал). Другите ваксини са пожелание (без рубеола).

# 252
G.D. разбирам те. Но имам надежда.
А за нашата система не че не може. Просто не вярвам да имат добрата воля. Което ми напомня - който е с Янсен и бустер да си свали от днес нов сертификат. Обновени са по новите правила
.

# 253
GD сигурно е след Янсен , преболедуването се  води като бустер, но от 28ден след ПСР теста до 90-я ден. Само се надявам до тогава да са ги премахнали тези сертификати. Щом започнаха някои държави да се надяваме, че до тогава и Германия ще ги премахне. Мен това ме крепи. Иначе и ние не се пазехме изобщо в началото, но си бяхме били бустерни дози с мъжа ми  две седмици преди да се разболее сина ми. Не се разболяхме, дали от ваксина или имунитет божа работа.

# 254
  • München, Deutschland
Нищихме го тоя въпрос в темата за ковид, защото дъщеря ми е така. Значи положението е - според немците Янсен+бустер се води просто завършена ваксинация. Ако се посещават места с достъп 2G няма проблем. Но ако искат да влизат където е 2G+, демек музеи, забавления, доста заведения и прочие, им трябва допълнително да си направят пср. Или да намерят начин за трета доза в Германия. Защото в България и Нидерландия не е възможно. Интересувах се активно, защото гаджето на детето е немец.

Точно така е.

Което ми напомни и още една добра новина - съдилищата в БаВю и Байерн са махнали 2Г ограничението в магазините. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт