Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 524
  • 755
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Здравейтер детето ми желае да кандидатства тази година в Германия. Можете ли да ми обясните каква е разликата между Universitat и Hochschule? Особено ме интересуват как се приемат дипломите при завършване на едното или другото - с една тежест ли се признават или едното е по-престижно от другото. Вие кое бихте препоръчали. Благодаря предварително.

# 226
Русалке оздравява ли дъщеря ти?

# 227
  • София
Русалке оздравява ли дъщеря ти?

Не точно... Марко Тотев е тя, с кофти късмет да го кара тежко.   И кашля дълбоко, и главоболието й не минава вече шести ден, и болки при издишване има... Вчера наруши, регламентирано, карантината и отиде на лекар в близост до общежитието. Преслушали са я, поне пневмония няма и се поуспокоих. Намерила е отзивчиви доктори във въпросния кабинет. Нито са се  мусили на ЕЗОК, нито на това, че няма личен лекар, дали са й в добавка  и насока къде да пише за сертификат за преболедуване. И вече има и него, и болничния.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 17:10 от пенсионирана русалка

# 228
  • София
vesito2012 В Университет обученито е с академична насоченост, докато в хохшуле е повече засегната практическата страна. Някой фирми предпочитат кадри, завършили хохшуле, други-университет. Няма значение за престиж, ако се гони престиж, след хохшуле ще направи Магистър в университет.
Важно е детето как му се отдава по-добре ученето. Важно е да изберете и правилния град, за да се чувства добре.
Не пишете към инженерни, икономически...какви научи сте се насочили. Моят опит е с информатика.

Русалка, бързо оздравяване на дъщеря ти!

# 229
Русалке дано всичко мине без усложнения.
Днес се включвам с още един въпрос. Сина ми започна работа и когато подписваше договора му обяснили, че заплатата ще му бъде 880Е /за 20часа/ и те ще му поемат данъците и здравните застраховка. Договора е за сумата от 970Е и вече два месеца му превеждат по 880Е. Но и два месеца Здравната каса си дърпа от сметката му здравната застраховка /около 100Е/ . Пита във фирмата казват му не трябва да ти взимат нищо, ние ги плащаме. Днес звъни на здравната каса  ТК те му отговарят, защото е студент той трябва да си ги плаща. Излиза ,че му удържат 200Е, това нормално ли е? И какво може да направи? Да уточня, че фирмата е американска, ако има значение. Договора си е немски, фирмата има офис и в Германия.

# 230
Тъкмо влизах да питам как е малкото Русалче. Стискам палци вече да се подобрява. Млад организъм е, ще го пребори тъпия вирус.

# 231
  • München, Deutschland
Здравейтер детето ми желае да кандидатства тази година в Германия. Можете ли да ми обясните каква е разликата между Universitat и Hochschule? Особено ме интересуват как се приемат дипломите при завършване на едното или другото - с една тежест ли се признават или едното е по-престижно от другото. Вие кое бихте препоръчали. Благодаря предварително.

Пиша само по оцветеното по-горе от опита ми в големи индустриални фирми от вече над 10 години в коренно различни инженерни области. Също уточнявам, че мнението ми се отнася предимно за инженерни и икономически специалности. За хуманитарни и архитектура имам по-малко впечатления, но на база дискусиите ми с познати по въпроса - при хуманитарни и архитекти, ако не си от определени големи и известни за съответната специалност унита, изобщо можеш да се простиш с готина позиция после.

Та, обратно към техн и икон: за признаване - и двете дипломи биха били от немски висши училища, т.е. откъм легалност - признати са и двете. В очите на повечето работодатели, личните ми впечатления са, че се предпочитат университети пред хохшулета. Говоря за висококвалифициран труд, не работа на поточна линия. Също така, големите фирми взимат в последно време практически само уни-абсолвенти. Особено при по-възрастни избиращи (а мениджърите, дори на ниво екип в Германия често са такива), това все още има значение. Предполагам, че в млад стартъп за софтуер, в който средната възраст е 25, ще е друго. Simple Smile Изобщо, от познати и приятели програмисти чувам, че ИТ екипите са често доста млади и много-много не се гледа какво и как си учил, особено в по-малки фирми. Там също гледат да си допаднат като хора. При големите фирми и инженерните науки обаче, дори Дипл. инж. (старата система) има все още повече тежест от бакалавър и магистър (новата такава) и според мен - с право. Не защото аз по случайност хванах последния влак за старата система (защото моят уни тогава беше сред последните сменили), но и защото както навсякъде, така и тук, нивото на образованието се променя и то, според мен, не към добро.

Отварям скоба, да поясня.

Скрит текст:
Вкарват се все повече компютърно-базирани предмети с цел да не смяташ на ръка и да се възползваш от възможностите на днешните компютри. Също се обучават студентите да могат много бързо и рутинирано да въвеждат данни в такива системи и веднага да имат получен отговор. Т.е. учат ги на бързина и ефективност, в което няма нищо лошо попринцип.

Започват обаче много да куцат фундаменталните дисциплини, общоинженерните. Все повече липсва разбирането защо въвеждаме това число или гранично условие в системата, липсва разбирането на фундаментални физични принципи. Механика и физика се преподават от "математици" (нищо против тях, просто в урок по физика, не е много целесъобразно да наблягаш на математическата част), всичко и навсякъде вече се представя като тензорна алгебра и много студенти (с това се сблъсках и аз в последните 1-2 изпита, когато се прехвърлих в Германия) нямат представа какво физично явление или закон описват с безкрайните матрици, които пишат. Пресмятат се някакви числа без мисъл какво означава това за механичната система. Когато иначе така бързите системи изплюят отговора, студентите вече не са в състояние да оценят този отговор възможен ли е изобщо или се различава с 10 порядъка, защото някъде сме забравили да сменим мерната единица.

До ден днешен обяснявам на колеги докъм 40+ години (първите бак/маг), вкл. и на доставчиците, с които работя, за (съвсем примерно) въртящи моменти, защо ги мерим и имат ли те почва у нас. А аз съм все пак на 34, не на 50 и съм от последните, учили по старата система. След нас смениха и учебен план, и преминаха към бак/маг. Огромна е разликата, огромна. Ако след 20 години някой може да ми каже, че говорим за разлика в поколенията и че не приемам младите хора и тяхното мислене, то към днешна дата съм по-близо до студент (машиностроене много завършват след 28 или 30, с всички практики), отколкото до баба, която си нарежда. Или поне така си мисля. Simple Smile

----------------------------------

Ще си позволя и още нещо да разкажа, отнася се за търсене на практикант (каквото обаче вероятно на този етап повече касае студентите от търсене на работа). Канех се да го пиша по-рано, но все не стигах дотам и въпросът по-горе ми даде повод.

Скрит текст:
Не помня писах ли го вече: последно си избирах практикант, че сама вече ми идва в повече работата. Трябва да призная, че филтрирахме и по ниво на немски - може ли да говори немски като роден език и да се изразява добре. Това гледах и на интервюто. После вече и какво учи в момента и какви практики има дотук. В случая не ми трябваше за техническа задача, друго съм му замислила да върши. Истината е, че просто нямам ресурса да работя с човек, на когото да обяснявам после какво е искал каже някой, който само е намекнал нещо или се е изразил по-дипломатично, защото частично очаквам от него да може да преразкаже какво е чул в устна или писмена форма, за която цел се иска да го е разбрал.

Също ми е важно да пише грамотно - не съчинения като едно време в немската гимназия, но в презентационен формат: да може да обобщава, да предава инфо на адекватен за бизнес ниво език и да не се налага да проверявам дали не е сбъркал опр. член (който като чужденка и аз бъркам Simple Smile ). Трябва да кажа, че досега всички практиканти, с които съм работила, отговаряха на тези условия, независимо от естеството на задачите, които сме им давали. С още по-голяма сила са ми казвали, че важи при хуманитарни науки.

В момента, с пробуждането на икономиката, в индустрията сме подложени на такова натоварване, че наистина търсим хора, които да ни помагат, да са организирани и самостоятелни. На тези хора сме готови да дадем и повече отговорност, и възможност да изпъкнат.

Но тогава трябва поне да могат да разкажат убедително какво могат, какво са чули и разбрали. Simple Smile Идеалното владеене на езика, особено говоримо, е абсолютно необходима предпоставка.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 22:45 от chrissy

# 232
  • София
Благодаря ви, тя се е ориентирала към бизнес право или бизнес психология. Спряла се е на няколко университетта - в Universitat Бон, Universitat  Манхайм, Leibniz Хановер. И Hochschule - Ostfalia HS fur Angewandte Wissenschaften, HFU Furtwangen u HS fur Technik Stuttgart. Има сертификат и за немски, и за английски.

# 233
  • München, Deutschland
Big, парите мисля, че трябва да си ги търси от здравната каса. Да звънне по тел и да пита с какъв документ се доказва пред тях, че фирмата му плаща. Да си приготви и номера на Sozialversicherungsausweis.

Веси, за правото много внимателно проверете кой Абшлус какво ти дава право да практикуваш. Малко е оплетена системата, бях се интересувала, защото исках да запиша право наскоро. Wink Бизнес психология идея си нямам какво трябва да е.

# 234
  • София

Не че нещо, но точно в последно време съвсем ясно се видя, че ваксините нито са толкова ефикасни за предпазване, нито непременно гарантират по-леко каране на Ковид.. Дъщеря ми повече от седмица вече си влачи трайно  симптомите.  И онзи ден домашен тест, и днес още един са пак положителни. Sad Добре че разбра поне каква е схемата за нарушаване на карантината по закон, та днес пак е била на лекар, за да е сигурна, че тази неспираща във времето кашлица не е довела до задълбочаване на нещата. При първия преглед са й дали болничен само за миналата седмица, днес  са й предложили негово продължение за тази и за другата - едва ли е  защото са едни такива мили и добрички (макар че тя сподели, че за втори път са били адски отзивчиви и  нищо от обясняваното й от други  българчета как гледат накриво  хората с ЕЗОК /чужди карти въобще/ не се оказало вярно).  Не знам само защо не се е възползвала и е  поискала болничния само за тази. 

А принципно е здрава - млад човек, на когото не  се беше налагало да търси медицински услуги в  Германия по какъвто и да е повод. Остава въпросът  (отговора няма как да го разберем) дали ако се бореше  да си изгради свой собствен имунитет,  а не посредством придобития с ваксина, нямаше да се оправи по-бързо и лесно..

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 12:48 от пенсионирана русалка

# 235
Бързо да оздравяват болните и да няма влачещи се последици от гадния вирус Sad
Относно ваксините- аз бях в непрекъснат контакт с двама болни, неваксинирани (единият малък, другият- с еднократна ваксина, сложена преди девет месеца, броя го без), без никакви предпазни мерки ( когато живеем заедно предпазването е невъзможно и не сме се опитавали да си внушим, че е възможно)- никакъв симптом и отрицателен ПСР. Отделно на работа имах болни колеги, ученици, които тествам и са откровено болни, което проличава от теста. Не знам дали имунитетът ми е такъв или ваксините са причината.
Каквото и да е- да минава и да сложи края на тази пуста пандемия, че да си спомним "нормалността" ( не мога да повярвам, че използвам тази дума Joy).
Иначе, чакам скъпа гостенка другата седмица, ще кара практика тук. Изпитите текат сега, пу-пу, да приключва семестърът успешно за всички Hug

# 236
  • София
Елиас, завидях ти за гостенката.. Simple Smile Благородно. Нали помня  на какъв адрес  дъщеря ми прати някога учебниците за ТМС, та  предполагам, че дъщеря ти ще си кара практиката в болницата на въпросния град. Просто като го прочетох поста ти, се сетих, че дъщерята на изпълнителния директор на  тази болница следва медицина в Аахен, 11 семестър. Пееше момичето с голямата ми дъщеря в една вокална група. Супер отзивчиво дете  и по молба на голямата ми девойка обясни всичко на малката. И в Аахен й беше от помощ/подкрепа със съвети, учебни материали, покани за социализация  Heart.

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 12:27 от пенсионирана русалка

# 237
Русалче Heart

# 238
  • София
Момичета, и аз да се похваля,че чакам гостенка (за стажа ), в края на този месец.Успех, здраве и късмет на всички деца и мами!!!

# 239
  • München, Deutschland
Бързо оздравяване на малката русалка и приятно прекарване на практиките в България. Simple Smile
-----------------------------
И една добра новина - от Германия в България вече се влиза без допълнителен тест. Може би сте прочели, понеже е на 2 дни, но реших да напиша, все пак.

Досега Германия беше червена зона и освен ваксинация или преболедуване, се искаше И ПСР тест за влизане в Бг. Сега Бг въвежда т.нар тъмночервена зона с инцидентност над 5000, бившата червена зона май се преименува на някакъв друг цвят, но важното е, че човек може да си спести тези 50-100 евро за ПСР тест, ако е ваксиниран.
-------------------------
По темата за ваксините, тук все повече се говори да не се въвежда задължителната ваксинация за определени групи (най-вече проблемът е с тези, грижещи се за болни, май палиативна грижа се наричаше...) - счита се, че ако сложат задължително ваксиниране, ще напуснат твърде много хора, а те и сега са малко и едвам смогват.

Последна редакция: вт, 01 фев 2022, 12:42 от chrissy

Общи условия

Активация на акаунт