Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са изискванията за здравно осигуряване на работещите студенти в Германия?
Как може студент да се осигури в Германия, ако все още няма здравна застраховка към немската Здравна каса?
Как един студент може да кандидатства за общежитие в Германия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са изискванията за здравно осигуряване на работещите студенти в Германия?
Работещите студенти в Германия, независимо от дохода, трябва да се осигурят в Германия. Дори ако българската здравна каса ги осигурява като студенти, те трябва да подадат заявление за немска здравна застраховка. Студентите, които работят до 20 часа на седмица, могат да плащат минималната здравна застраховка, която е около 105-108 евро на месец.
-
Как може студент да се осигури в Германия, ако все още няма здравна застраховка към немската Здравна каса?
-
Как един студент може да кандидатства за общежитие в Германия?
Студентът може да кандидатства за общежитие, като проучи сроковете за кандидатстване в местната организация Studierendenwerk в града, в който ще кандидатства. В някои градове студентите могат да кандидатстват за общежитие дори преди да са приети или записани в университета. След подаване на заявление, студентът ще получава имейли за потвърждение на участието си в класацията.
-
Какви са изискванията за кандидатстване в германските университети и университетите в Берлин?
-
Какви са възможностите за финансиране на обучението в Германия?
Изобщо, от познати и приятели програмисти чувам, че ИТ екипите са често доста млади и много-много не се гледа какво и как си учил, особено в по-малки фирми. Там също гледат да си допаднат като хора. При големите фирми и инженерните науки обаче, дори Дипл. инж. (старата система) има все още повече тежест от бакалавър и магистър (новата такава) и според мен - с право. Не защото аз по случайност хванах последния влак за старата система (защото моят уни тогава беше сред последните сменили), но и защото както навсякъде, така и тук, нивото на образованието се променя и то, според мен, не към добро.
Бизнес психология идея си нямам какво трябва да е. 
Добре че разбра поне каква е схемата за нарушаване на карантината по закон, та днес пак е била на лекар, за да е сигурна, че тази неспираща във времето кашлица не е довела до задълбочаване на нещата. При първия преглед са й дали болничен само за миналата седмица, днес са й предложили негово продължение за тази и за другата - едва ли е защото са едни такива мили и добрички (макар че тя сподели, че за втори път са били адски отзивчиви и нищо от обясняваното й от други българчета как гледат накриво хората с ЕЗОК /чужди карти въобще/ не се оказало вярно). Не знам само защо не се е възползвала и е поискала болничния само за тази.
).
.