Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 211
  • 755
  •   1
Отговори
# 480
  • столицата
Ох, вие поне почти ги избутахте децата и вече си вземат хляба в ръце /или поне частично/. Ами ние с новото попълнение... Тях/нас какво ли ни чака?

# 481
  • München, Deutschland
Дъщеря ми сподели, че от някой от идните месеци се очаквало покачване на минималната заплата, оттам и  на  другите.. Това за нея самата е супер, но за едната й сестра не е. Тази близначка  в момента е  точно на границата от 450  Евро и  пенсионното е доброволно в този диапазон и тя съответно не го плаща, здравните също. С покачването ще надмине този минимален праг и  ще трябва да плаща и двете, след което ще й остават доста по-малко средства отколкото към момента, ако, разбира се, не си увеличи работните часове, за което я подканиха неколкократно. Но тогава ще страда вече ученето Sad. И в двата случая  зле..

Русалке, като стигне дотам, да ми пише, не е баш така.

Има закон в Германия, т.е. официално не се води закон, но е нещо, което при всяко увеличаване на заплатата и напасване на данъците се проверява - нарича се kalte Progression. Идеята е то да бъде избегнато, т.е. да не стане така, че работиш повече ИЛИ ти се вдигне заплатата на същите часове, но получаваш по-малко. Всеки закон или напасване на данъчната система подлежи на проверка за въпросния калте прогресион, т.е. няма как да не й останат повече пари накрая. Възможно е %-но удръжките й да се вдигнат, защото влиза в друг данъчен клас, а данъчното облагане в Германия е прогресивно, но няма как нето да взима по-малко нито при по-висока заплата за същите часове нито при повече часове за същата заплата.

Ако ти вземат по-високи удръжки за дадена година (за което може да има много причини - примерно раждане на дете, женитба, преминаване в друго Steuerklasse), то можеш да си ги върнеш с дан. декларация след изтичане на същата тази година. Попринцип има начин и предварително да подадеш заявление, в което да кажеш, че ако ти удържат по новия начин, ще е твърде много и от самото начало да ти се удържа по-малко, практикуват го хора обикн първата година след раждане на дете, защото то (детето) променя данъчно някои неща, или пък такива с по-притиснати доходи, които не могат да чакат изравняването на края на годината. Обикновено срокът е до края на предния ноември, т.е. за 2022 подаваш някъде докъм ное 2021 (точните дати варират всяка година, това е за ориентир). При заварени положения (едно покачване на минималните часови ставки ще има от 01.07 и едно от 01.10, ако помня правилно), ще тр да изчака до края на годината.

И последно: с покачването на минималната часова ставка се очаква също и покачване на минималния необлагаем доход, т.е. той вече също няма да е 450 евро, а 520, именно с цел да няма този kalte Progression, с който започнах:

Bundesarbeitsminister Hubertus Heil hat angekündigt, dass die Verdienstgrenze für Minijobs am 1. Oktober 2022 von 450 auf 520 Euro im Monat steigt. Dies geschehe gleichzeitig mit der Erhöhung des Mindestlohns auf zwölf Euro.

Та, на първо време да не се притесняват дъщерите, а ако преценят да увеличат часовете и да минат в друго дан. облагане, може да драснат 2 реда ако имат въпроси. Wink

Малко набързо пиша, надявам се да беше разбираемо. Ама не може да ми отречете, че напредвам с българските термини, а? Joy Голям зор са ми.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 14:03 от chrissy

# 482
  • София
Благодаря ти, като дойде времето, ще пиша, ако се налага Simple Smile Да, това с покачването на минималния необлагаем не го отразих... А и става дума само за една от трите. Голямата и сега взима толкова, че да е длъжна да плаща абсолютно всичко - данък, пенсионно, здравни и сие.. А третата си помага с дежурствата в клиниката (стигат й сама частично и доплащането е от нас), да,  но и при увеличение на ставките, пак няма да стигне 520 евро с тези часове работа. Освен ако не се нагърби, както говореше, с  Blutabnahme  както в гастроентереологията, така и в неврото. Но се надявам, че няма да го направи...

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 14:13 от пенсионирана русалка

# 483
  • София
Моят също работи. Имаше един месец с повечко часове май, защото му бяха платили до по-ранна дата, явно с цел да не надвиши тези 450Е. Предполагам са му ги додали следващия месец(той не си ги е следил стриктно). Сега са им вдигнали часовата ставка доста, та и аз се чудех как ще се случват нещата. Мислех, че просто трябва да работи по-малко. Той май също не е наясно.

# 484
Здравейте, признаването на чуждестранните дипломи за образователната и научна степен "доктор" по закон (ЗРАСРБ, чл. 5, ал. 3) може да бъде извършено както от НАЦИД, така и от висшите училища и научните организации и важи за територията на цялата страна (https://nacid.bg/bg/Foreign_Qualifications_in_Bulgaria_PhD/PhD_page_2)
Моята второкурсничка в момента си е тук. Все още няма информация дали ще има присъствени занятия, но при всички положения планира пътуване натам преди Великден. Надявам се, че в най-скоро време ТУ-Берлин ще разреши присъствените занятия за информатиците.

# 485
  • София
Здравейте,момичета!!
Дъщеря ми получи предложение за общежитие Налифакс( в Аахен).До сега беше в частно общежитие  но от догодина го закриват.Някой има ли повече информация за това общижитие...

# 486
Bgpanda, разпитах дъщеря ми за Халифакс, защото съм чувала да го споменава. Има няколко приятелки, които са там.
Дано не пропусна нещо, защото и без това инфото не е от първа ръка. Мястото било приятно, зад сградата имало много хубав и голям парк, където често се събирали при хубаво време. Сравнително близо до центъра, до Униклиниката. Супермаркети нямало много наблизо, но пък автобуси имало достатъчно и редовни.
Настаняването било до 3-4 в апартамент, всеки с отделна стая, разбира се, две бани, кухня. Всеки апартамент имал тераса. Като цяло хубави за живеене.
Имало много българчета 🙂 което не зная дали го каза като плюс. Всичко зависи от това с какви хора ще се случи в апартамент. На дъщеря ми подобен вид настаняване не й допадна (беше един семестър в 4-но ВГ с представители на 4 континента -само тя от Европа). Отплеснах се от темата ...
Вероятно ще я поканят на интервю заедно с другите кандидати за стаята.
Засега това запомних.

# 487
  • София
Благодаря, mutafova78!!
Тя вече беше на интервю с децата от апартамента, обадиха и се,че са я одобрили Може би ще приеме..

# 488
  • София
Цената със сигурност е по-добра от частното общежитие. Дъщеря ми се преместни и въпреки, че платихме неустойка за предната квартира, пак имаше смисъл.

# 489
  • София
Да, наемът е на половина, въпреки , че и на нас ще ни се наложи  няколко месеца да плащаме двата неама заедно...

# 490
  • София
Да, наемът е на половина, въпреки , че и на нас ще ни се наложи  няколко месеца да плащаме двата неама заедно...

Не е задължително да е така.. Ако тя намери кой да се нанесе в старото за тези месеци, няма да плаща. Дъщеря ми беше в частно, напусна го с предизвестие  и въпреки всичко имаше да плаща 2 или 3 наема още, не помня. Хаусмайстерът на частното обаче беше страхотен, видя, че тя сама едва ли ще успее да намери човек, намери си го сам и така я освободи от задължението да плаща. Потърси я по-късно само за изравнителните сметки за парното. Simple Smile Още си спомням с усмивка за този човек, адски  добронамерен и услужлив, от началото до края.

# 491
  • София
Имахте ли оставен депозит в частното общежитие..

# 492
  • София
Имахте ли оставен депозит в частното общежитие..

Не, не й поиска кауцион (бях супер изненадана), а само първия наем, че даже я и пусна 10 дни по-рано да се нанесе БЕЗ да плаща за тях. Аз назад във времето съм писала - човекът и жена му за били преди пенсионирането си  преподаватели  в еквивалент на  91 НЕГ в Румъния - училище с ДСД и лайстунг Simple Smile Имам чувството, че и това повлия да избере нея пред многото други кандидати и да бъде толкова отзивчив. Simple Smile

# 493
  • София
При нас проблемът е ,че сме оставили наем и половина депозит, който се връща (евентуално), ако при напускане оставиш стаята в идеален вид( както я получихме).При преотдаването, не можем да сме сигурни в какъв вид ще бъде оставена стаята. Обмисляме варианта , да си приспаднем наема за месец и половина от депозита ( тъй като разбрахме , че малко трудно връщат депозитите), но не знам до колко законово е издържано....

# 494
Здравейте, знаете ли какво е Ausweisnummer?

Общи условия

Активация на акаунт