Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 208
  • 755
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Здравейте, знаете ли какво е Ausweisnummer?
Номер на личната карта

# 496
Очаква се от следващата семестриална година годишната  студентска такса за пътуване в Бавария  да падне на 365 евро. Сега е 560.

# 497
Здравейте, знаете ли какво е Ausweisnummer?
Номер на личната карта

Да, благодаря. Мисля, че при нас е под име номер на документа.

# 498
  • София
Очаква се от следващата семестриална година годишната  студентска такса за пътуване в Бавария  да падне на 365 евро. Сега е 560.
И за Баден-Вюртемберг четох също, че от 1 март 2023 г. годишният билет става 365 евро за ученици и студенти. Simple Smile

# 499
Имам въпрос не много по темата, но не знам къде да го задам, така че се надявам някой да има информация.
Студентка съм в Германия; също работя тук; подавам всяка година данъчна декларация, но преди година и нещо си купих кола в България и не си я вписах в немската декларация (плащаме данъка в България). Сега искам да я продам тук вместо да я връщам, но за германците тази продажба би се явила от нищото сякаш. Имали ли сте такъв случай да ме посъветвате дали има за какво да се притеснявам или каква е процедурата?

# 500
  • София
При нас проблемът е ,че сме оставили наем и половина депозит, който се връща (евентуално), ако при напускане оставиш стаята в идеален вид( както я получихме).При преотдаването, не можем да сме сигурни в какъв вид ще бъде оставена стаята. Обмисляме варианта , да си приспаднем наема за месец и половина от депозита ( тъй като разбрахме , че малко трудно връщат депозитите), но не знам до колко законово е издържано....
До сега не сме имали проблем с връщане на депозит за квартира. Един път хазяина задържа част от депозита, до излизане на изравнителните сметки. Чак след приспадане на дължимото върна остатъка. Четете добре какво пише в договора, но смятам, че трябва да си платите наема изцяло и после да чакате връщане на депозита.
Преотдаването се договаря дългосрочно, като и хазяина се съгласява за новият наемател. Т.е. реално детето Ви предава стаята с нанасянето на нов наемател.

# 501
  • София
Ситуацията е малко сложна - собственици на общежитието са холандци, които ни писаха ,че общината няма да им поднови договора за следващата година.Деца , които са напуснали миналата година , все още не са получили депозита си (при предаване на стаята без забележки), Договотът сме го чели подробно, Записано е , че прекратяването сатва с 3-месечно предизвесите, за прихващанено на депозита , естествено нищо не пише, а само , че подлежи на връшане ,при споменатото условие( и въпреки това не го връщат).
Все пак , благодаря!!

# 502
Здравейте!
Предстои ни кандидставане за медицина в Германия. Бихте ли препоръчали консултантска форма, която да ни помогне при кандидатсването. Принципно възнамеряваме да се подготвим сами но бих искала да се обърна към някоя консултантска фирма по определени въпроси .

# 503
  • München, Deutschland
Здравейте!
Предстои ни кандидставане за медицина в Германия. Бихте ли препоръчали консултантска форма, която да ни помогне при кандидатсването. Принципно възнамеряваме да се подготвим сами но бих искала да се обърна към някоя консултантска фирма по определени въпроси .
Фирма не мога да препоръчам, но си мисля, че в темата има кой да помогне, ако имате конкретни въпроси.
Аз по-скоро мога да дам инфо за живота в Германия, разни регистрации, институции и такива неща, но повечето хора тук вече имат деца, учещи в Германия, вкл. медицина, та са минали през процедурата.

Хубаво е да кажете от кой град сте, за да ви се препоръча консултант там. Аз примерно знам една, но е във Варна. Нз дали ще ви върши работа ако сте във Видин.

# 504
  • тук-там
Тук е точното място за въпроси. Потребителските тук са по-информирани.

# 505
Във връзка с новия модел на обучение (Първи и втори гимназиален етап), някой запознат ли е дали тази година университетите в Германия ще взимат средноаритметично от оценките от 11 и 12 клас и матурите, както преди или само оценките от 11 и 12 клас?

# 506
  • София
Във връзка с новия модел на обучение (Първи и втори гимназиален етап), някой запознат ли е дали тази година университетите в Германия ще взимат средноаритметично от оценките от 11 и 12 клас и матурите, както преди или само оценките от 11 и 12 клас?

Това е първият випуск по тази система, няма как да има хора, минали по този път... Но пишете един мейл/обадете се на:

Горното е за кандидати с чужда диплома, тоест бг във Вашия случай.
Ако случайно кандидат-студентът/студентката е от лайстунг на 91 НЕГ и ще кандидатства  с немската си диплома (макар че предвид питането Ви, не мисля, че е  такъв случаят), пишете на съответния мейл според фамилното име и питайте това, което Ви интересува:

Зaдавате си въпрос/ите по повод образуването на  успеха от средно и чакате отговор, никоя фирма няма да знае повече от hochschulstart. За тук (БГ имам предвид)  ДЗИ не влизат, вписани ще са в дипломата , да, но няма да участват в средния успех. За Германия - питайте, но не фирмите. Те нямат опита конкретно по този въпрос,  за тях също ще е първи път с такъв випуск, така че лично аз бих се подсигурила с официален отговор от горните мейли.
Уточните ли въпроса с дипломата, тук бихте могли да получите детайлен отговор на другите си въпроси по повод кандидатстването за медицина в Германия.

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 15:58 от пенсионирана русалка

# 507
  • столицата
Сега е моментът да се включи с отговор някой, който използва услугите на консултант:)Да видим и те какво са разучили.
Все пак си мисля, че е важно как е формулирано изискването на дадения университет. Ако се иска  успех от дипломата, следва да е без матурите. Ако изрично се изисква посочване на успеха от матурите, е ясно.

# 508
  • София
Сега е моментът да се включи с отговор някой, който използва услугите на консултант:)Да видим и те какво са разучили.
Все пак си мисля, че е важно как е формулирано изискването на дадения университет. Ако се иска  успех от дипломата, следва да е без матурите. Ако изрично се изисква посочване на успеха от матурите, е ясно.

Галимар, при медицината е малко по-странно, там е централно кандидатстването, през обща платформа за всичките 20 и няколко университета с медицина/фармация, дентална медицина, ветеринарна. И да, важни са изискванията, критериите и начинът на сформиране на балове за отделните унита, но от хохшулщарт  ще отговорят най-адекватно, понеже през тях минават ВСИЧКИ кандидатури. Simple SmileТе обръщат и оценката от бг в немска. Някога от тях дъщеря ми разбра, че преизчисляването става по Modifizierte bayerische Formel.  Видно е от горните мейли как стройно са си разпределили работата с информацията/обясненията по "групи", затова и отговарят.

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 19:24 от пенсионирана русалка

# 509

Това е първият випуск по тази система, няма как да има хора, минали по този път... Но пишете един мейл/обадете се на:

Горното е за кандидати с чужда диплома, тоест бг във Вашия случай.
Ако случайно кандидат-студентът/студентката е от лайстунг на 91 НЕГ и ще кандидатства  с немската си диплома (макар че предвид питането Ви, не мисля, че е  такъв случаят), пишете на съответния мейл според фамилното име и питайте това, което Ви интересува:

Зaдавате си въпрос/ите по повод образуването на  успеха от средно и чакате отговор, никоя фирма няма да знае повече от hochschulstart. За тук (БГ имам предвид)  ДЗИ не влизат, вписани ще са в дипломата , да, но няма да участват в средния успех. За Германия - питайте, но не фирмите. Те нямат опита конкретно по този въпрос,  за тях също ще е първи път с такъв випуск, така че лично аз бих се подсигурила с официален отговор от горните мейли.
Уточните ли въпроса с дипломата, тук бихте могли да получите детайлен отговор на другите си въпроси по повод кандидатстването за медицина в Германия.

Благодаря за съвета! Ще пишем на посочените от вас е майли.
Дъщеря ми ще кандидатства  с немската си диплома, завършва езикова гимназия,но не сме от София, имаме и Goethe-Zertifikat C2. На 7 май ни предстои явяване на TMS, надявам се да постигне добри резултати Simple Smile .

Последна редакция: вт, 12 апр 2022, 20:16 от PepinaS

Общи условия

Активация на акаунт