Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 097
  • 755
  •   1
Отговори
# 285
  • München, Deutschland
Момичета , при нас възникна следния проблем -   на 02.02 преведох семестриалната такса за летен семестър ( 4 семестър)на дъщеря ми  в RWTH. Проверих всички данни,фигуриращи в превода - такива са , каквито тя ми ги е подала.Преовода е от ПИБ, от моя еврова сметка, одобрен е от банката,Притеснението ми е ,че в студентския и профил до днес , статусът е   - неплатено.Някой имал ли е подобен проблем или  имейл на финансов (??) отдел на RWTH....
А проверихте ли червеното, т.е. дали данните, които тя е подала, са правилните?
Ако да, то просто тече време за обработка. Немците са бавна нация, до 10 дни време за обработка и отразяване в портола не са нито нещо странно, нито необичайно. Беше проблематично, че не можеше тогава да се извади студентска карта, защото се искаше уверение, че си съудент, а то се издаваше само когато се отрази, че семестърът е платен. Но това е Германия - бавна, мудна, недигитализирана. Съмнявам се, че изобщо някой ще ви отрази веднага, дори и да пишете, а докато ви отрази, вече и на сайта ще се въведе, че семестърът на този студент е платен.

Само за пример, подадох данъчна декларация през октомври миналата година - чак ей сега края на януари ми писаха, че искат еди-кой си документ да им изпратя, ако може някъде докъм средата на март Laughing. Преди това оправях някакви пенсионни години, да ми се признава стаж и т.н. - месеци наред отне на пенсионните служби (централните) да ми отразят стажа, след като вече всичко беше уточнено на локално ниво с локалните им представители... Като студентка пък исках да ми се признаят някакви изпити, карани по точно същата програма, защото беше партньорски университет с 1:1 същите предмети - ходих всяка седмица в съответната служба на университета, в продължение на един семестър, пренаредих си всички лекции, така че този времеви слот да ми остане свободен, говорих месеци наред все със същия човек, докато най-накрая се признаят тези изпити...

Та, от вашия превод на втори в Германия се смята така: 3, 4 и 7 са 3 работни дни, за да получи университетът плащането ако няма никакво забавяне, след това им дайте малко време за обработка (знам за до 10 дни някъде, поне така пишеше в сайта на нашия уни тогава), след това и порталът да се обнови... Рано е днес или изобщо тази седмица да чакате резултат... Simple Smile

Ясно, че има и бързи университети, но такъв огромен като Аахен ако се забави, не виждам нищо притеснително.

# 286
  • София
Bgpanda, не съм питала дъщеря ми какъв й е статусът, дали й излиза платено. Но имам спомени от предишни семестри, че май не го отразяват веднага. А и спокойно, крайният срок е в края на месеца, имате време за всякакви реакции. Сега ще й звънна да питам, ако я хвана, ще споделя какво е казала. И тя плати май точно на 2-ри, но от немска сметка.

# 287
  • София
Момичета, благодаря ви за отзивчивостта и изчерпателността ви, страхотни сте,!! Данните за превода ,са директно от сайта им(  изключен е субективният фактор за грешка,  а аз , съответно сто пъти проверих всичко).Успокоихте ме много, ще спя спокойно,благодаря!!

# 288
  • София
Съвсем спокойно дишай! Сега се чух с девойката, и нейният статус е "неплатено", хем преводът е от немска сметка,  на  нейни приятели също, даже днес го били коментирали точно това в някаква  си група..

Наистина немците не си дават особен зор. Аз преди година-две се притеснявах и все я питах дали са й отразили в портала като признати задължителните практики (онези 90 дни сборно), понеже  доста се бавеха. Пък те какво правели, натрупвали доста подадени сертификати и след това накуп ги въвеждали като валидни/признати в системата.

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 20:20 от пенсионирана русалка

# 289
  • София
Благодаря:heart:

# 290
  • София
Здравейте, започвам да ви чета усърдно, за да се поориентирам, тъй като моя младеж завършва гимназия догодина. За момента желанието му е инженерен университет в Австрия или Германия.

# 291
  • София
bgpanda, решихте ли си въпроса, дъщеря ми на мейла е получила това:

Мейл с грешка  на определителен член в Генитив..Wink

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 09:47 от пенсионирана русалка

# 292
  • София
Да, Русалка, дъщеря ми снощи ми съобщи, че "проблемът вече е решен",благодаря още веднъж за съдействието!
Лек и усмихнат ден!!

# 293
Доста се напрегнах, синът ми не отговаря на критериите за здрав човек явно. Отказаха му работен  ангажимент заради  сертификат без нужното ниво на ваксинация. Изпратих линкове от  Робърт Кох институт, и от  тяхното министерство по здравеопазването - ясно е цитирано, че пълна ваксинация се признава при една доза плюс положителен ПСР, 29 дни сслед тестването. Синът ми отговаря на условията, има и нужните документи., Но не! Или не четат, или не искат да вникнат и държат на определен модел на сертификат със заветните 2/2 или 3/3. 
Как ще я караме занапред, като на него все още му е противопоказана втора доза?  Убедена съм, че с документите които разполага статутът му на здрав, ваксиниран член на обществото е непоклатим. Да, ама не.

# 294
  • München, Deutschland
Г.Д., за съжаление мисля, че биха имали право да му откажат, ако имат съмнения, че може да е опасно за хората, с които работи.

Добрата новина е, че днес Карлсруе трябва да изкара решение по въпроса за задължителната ваксинация за определени професии и като че ли нещата клонят натам да обявят задължителната ваксинация за противоконституционна...

Чакам хода на днешния ден с интерес.

Това няма да помогне на сина ти обаче, защото всяка фирма има право все още да налага каквито мерки прецени за служителите си, поне докато работят на място.

------------------------------

Бгпанда, и аз си мислех за теб снощи, радвам се, че всичко е минало. Дано не си се притеснявала много Simple Smile. За друг път ще си знаеш, че тук всичко е както във вица "Я ти пишем бааавно, оти знаем, че четеееш бааавно" - с други думи - всичко е баааавно. Simple SmileSimple Smile

# 295
  • София
благодаря...Simple Smile  Simple Smile

# 296
  • София
Chrissy, АКО я обяват, какво може да се очаква по отношение на бустерите.. Понеже с малки буквички отдолу виж какво пише..Sad

Колко е различно навсякъде, в работата й искат една маска да носи и това е, никакви намеци дори за бустер. Но ето, че университетът ще иска..  Ще хване вероятно някакъв период със сертификата за преболедувала, ама после - или бустер, или онлайн..

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 19:07 от пенсионирана русалка

# 297
Малко е объркващо, защото в официалните им документи се споменава за "завършен цикъл на имунизация", което означава две дози. Аз поне не прочетох никъде официалнизиране на бустер дозата. Друг е въпросът, че както и Криси е написала - всеки работодател/учебно заведение / обществена сграда/ могат да си сложат свои си изсквания. Доколко това е законно обаче...

# 298
  • столицата
Държави официално се отказват от сертификатите. Германия и Австрия се инатят като за последно.
А за всички е ясно, че ваксините не предпазват от заразяване и предаване на вируса.

# 299
  • София
Синът ми няма 6 месеца от втората доза и въпреки това го броят като непълно ваксиниран и му изискват тест на определени места, щом е без бустер. Аз тази работа също не я разбирам. Какво да прави човек, като не му е дошло времето за бустер,  било след ваксина, било след преболедуване,  много ограничено и едностранчиво мислене.

Общи условия

Активация на акаунт