Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 194
  • 755
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте. Дъщеря ми и нейна приятелка си изпуснаха полета от Дортмунд. За 6 часа не успяха за да стигнат с влак от Аахен до Дортмунд. Било форсмажор поради бурята снощи. По данни от синоптичните сайтове вятърът е 31 км/ч .  Няма да ви казвам какви са цените за полета утре. Ама здраве да е.

# 346
  • София
Ох, на мен също това ми е  притеснението,  дъщеря ми лети на 22-ри от Кьолн, дано се уталожат бурите дотогава.  Sad Че и тя има нужда от почивка, понеже е луд маратон между учене вкъщи, лекции, практики, унтерзухунгскурсове, работа в клиниката, изпити, а и аз  съм се настроила да поседи тук цели 3 седмици...

# 347
Да, май по-добре наистина ноември, макар че двата опита не са гарантирани, защото пише че който се явява за втори път няма гарантирано място, а само ако има места.
А принципно кога се обявява класирането които са приети, например в Хайделберг? Защото също мислим за ETH Цюрих като втора опция, където се почва септември.
Ако идеята за ЕТХ е за медицина, добре е да погледнете изискванията
The Bachelor of Human Medicine at ETH Zurich is only open for students with a Swiss passport or Swiss settlement permit.
За ETH идеята е за биохимия.
Но в Германия почват октомври, в Швейцария септември и въпроса е кога се получава потвърждение за прием в Германия и съответно може да се правят планове за общежитие, пътуване и т.н.

# 348
  • София
Известията за прием не са в един ден фиксиран...Прочетете темите назад за приетите медицина  по новата система след промените в платформата, в броя желания, в начина на класиране, в сроковете - тоест темите от миналото и по-миналото късно лято.

Ако тепърва след приема смятате да действате за общежитие, ще си имате вероятно проблеми. С изключение на Берлин, където за общежитие са кандидатства след приема, и  Мюнхен, където относително късно отварят за регистрация и избор на места за живеене портала  на Щудентенверк (но пак доста  преди приемите), почти навсякъде могат да се пускат заявления и сега..  За някои градове даже вече е късно и кандидатът ще е  много назад в листата с чакащи. Едно е да си регистриран отсега и СЛЕД приема да им пуснеш по мейла потвърждението, съвсем друго е след приема тепърва да се задействаш в посока търсене...Tова го пиша като принципно положение, да го имате предвид догодина, понеже предполагам, че тогава ще кандидатства синът Ви, щом може през ноември да държи ТМS...

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 08:17 от пенсионирана русалка

# 349
  • София
И моята госпожица ще лети на 22-ри от Кьолн за България, за последните 30 дни стаж от задължителнта 90 -дневна практика.Стискайте ни палци..

# 350
  • София
И моята госпожица ще лети на 22-ри от Кьолн за България, за последните 30 дни стаж от задължителнта 90 -дневна практика.Стискайте ни палци..

Значи ще са  на един полет двете, ако става дума за този  в 16,30 за София Simple Smile

# 351
  • София
Да, с този полет ще е..дано се запознаят..

# 352
  • След завоя в дясно
Здравейте,  ще съм благодарна за малко  разясняваща информация, ако някой е наясно. Ако:
- дето завършва средно образование в UK   през 2023, кога трябва да подаде документи за кандидатстване в университет в Германия?
-  системата в UK е такава,  че последните 2 год учат само  три или  четири предмета само с тях ли кандидатства или  се взима под внимание целия бал, който  всъщност ще е от 11клас?
- Ако детето е с двойно гражданство (британско и българско),  но  не живее постоянно в България може ли да кандидатства като европейски гражданин ?

# 353
  • София
Сега в България завършва първият випуск по новата система, на който дипломите за средно ще се сформират, както на Запад, само на база оценките от 11 и 12 клас. Като даже и ДЗИ няма да оказват влияние върху крайната оценка, както беше досега, при това с доста голяма тежест от 1/3.. Така че за всички вероятно ще е така. Дори и при старата система в редките случаи, когато немци искаха по някаква причина академична справка, то тя беше за 11 и 12 клас. Но предвид малкото изучавани предмети, независимо дали тук или на Острова, или на трето място, вероятно от универиситетите  ще имат правото да искат при нужда някакви справки и за оценки от предхождащия 11 клас етап. Най-добрта информация ще получите от унито, което Ви интересува. Пишете и питате..
В Германия се кандидатства СЛЕД получаването на дипломата за средно, значи за завършващ през 2023 кандидатстването ще започне през лятото на  2023.
По другия въпрос също е редно  да питате в унитата, понеже едва ли някой тук може със сигурност да отговори. Познавах задочно българка, омъжена за чужд гражданин от държава извън ЕС. Детето има две гражданства, но не му позволиха да следва като българин.  Дали защото постоянното му пребиваване е другаде или защото учебната система като азиатска е доста различна, това не знам.  Вероятно обаче не е еднакъв случаят с Вашия, понеже дори и след Брекзит все пак системата на обучение във Великобритания си е европейска.. Но определено има значение, понеже смътно си спомням, че из формулярите си имаше графа с питане дали кандидатът има друго гражданство и ако да, какво. Познавам и обратния случай, пак дете с две гражданства, но българското е  някак " приоритетно", защото детето е родено тук, отраснало тук, тук е и завършило... Следва си като ЕС гражданин. Но дори и да не  му се полага на Вашето дете  да учи безплатно като бг, таксата  за следване пак не би следвало да е космическа. Аз останах преди време доста изненадана, че  състудентка на дъщеря ми от Иран  не плаща някаква непосилна такса, но знам ли, може и спогодби между държавите да има..Двата семестъра годишно  й  струват по-малко отколкото година в нидерландски университет за бг студент/ въобще за студент от ЕС.
С две думи - питайте самите университети, тук само ще гадаем.

Последна редакция: нд, 20 фев 2022, 13:22 от пенсионирана русалка

# 354
  • След завоя в дясно
Пенсионирана русалка много благодаря, ще се свържем с университетите след като си избере. На острова е малко по различна системата, кандидатства се например от октомври 2022 за започване в университет септември 2023.  Таксите не ме притесняват, а по скоро по коя пътека ще трябва да  кандидатства като студент от ЕС или не. 
Благодаря още веднъж.

# 355
  • тук-там
Според мен се кандидатства с дипломата, а тя ще е британска. Аналогично тук от лайстунг на НЕГ могат да кандидатстват с немската си диплома.

# 356
  • където и да е,само да не съм сама
Здравейте!
Тези дни имам възможност и чета темите назад, малко в обратен ред, но съм стигнала до 9-та.
Намерих много ценна информация, а отделно тези дни писах и на някои момичета от групата, на които сърдечно благодаря за споделеното/май пак ще питам по-нататък:)/.

Не е точно по темата, но какво се случва, след като някое дете приключи с обучението си и напусне общежитието с мебелите в стаята? Хубаво, като се настаниш взимаш разни нещо и после.....Има ли нещо тип"гаражни разпродажби" на тези мебели. Далеч съм от мисълта, че всички след завършване остават в Аахен и ги ползват.
Другото, което ми изникна е следното - ако уч.година започва примерно на 15.10., кога отива първокурсника там, за да търси или обзавежда стая/ако се е сдобил вече с такава/? Четох назад, че някои деца, заради он-лайн обучението заминават доста по-късно, но заявяваш ли някъде предварително от кога търсиш стая или има възможност и месец по-рано да отидеш и да я ползваш ако си одобрен?

# 357
  • София
Пускат известие обикновено в групата на общежитието и ги продават на символична цена или даже ги подаряват..Наскоро дъщеря ми така се сдоби с турска готварска книга (на немски) и сгъваем простор за пране. В обратната посока, когато заминаваше за 6 месеца за Корея, голямата ми дъщеря се раздели с шкаф от Икеа, с уреди.. Може да се пускат и във фейса обяви,  в групите за живеещи в съответния град. Понякога, особено ако е частно общежитието, може да се говори и със следващия наемател дали иска мебелите/оборудването. И ако да,  разбират се за цена. Девойката ми в Аахен така остави част от закупените в Хеерлен мебели.
За общежитията - още с попълването на формуляра се пише желана дата за нанасяне. И ако се сключи договор, студентът е вече със стая, плаща наеми,  но може да  отиде там и на по-късен етап. Свързва се с хаусмайстера и се разбират кога, как, къде..

# 358
  • München, Deutschland
За какъвто и да е договор за наем, разбира се заявяваш предварително откога искаш помещението. Общежитията не правят изключение. Откогато започнете да плащате наем, оттогава имате право да ползвате имота, нищо особено няма. Понякога има възможност за ден-два-три по-рано да си оставиш неща или да се нанесеш, но стандартното е да получиш ключа примерно на 31.01. или на 01.02. ако договорът тече от 01.02.

Мебели сме продавали и купували по сайтове подобни на https://www.ebay-kleinanzeigen.de/, в момента той е най-популярен, но има и други варианти - да се продаде на следващия нанасящ се (ако знаеш кой е и има как да се видите предварително), да се (про)даде на някой от етажа, да се пусне обява във входа на общежитието или пък сайта на уни... Друг е въпросът дали би имало желаещи да купят мебелите, но това важи за всичко, което човек иска да продава. Simple Smile

По отношение на времето за обзавеждане и подготовка:

Скрит текст:
Ние се нанесохме в жилището горе-долу 2 седмици преди да започнат лекциите. Първите дни така и така не се случва нищо съществено и още си гласиш програмата. За 3 дни бяхме готови с намиране, транспортиране и сглобяване на легло и гардероби, подреждане на багаж, слагане на лампи (тук трябваше да минем през тип троителен хипермаркет и да накупим фасунки, крушки и подобни неща, защото от тавана е стандартно да виси само един кабел) и покупка на най-необходими неща за първо време. Изключително се радвах че прителят ми, също студент на 23 тогава, може да мери с мултицети, да свързва печки, лампи, да поправя ако има нещо счупено и т.н. и не се  е налагало да викаме когото и да е за помощ. Беше предвидил и какви инструменти биха потрябвали и носеше основното, другото донакупихме. Сещаше и за всякакви неща тип домашен майстор и това много улесни старта ни тук.

В последствие за около 2 седмици намерихме и пренесохме всички останали мебели - маса и столове за хранене, диван и холска масичка, холна секцийка/шкафче, две бюра.

На последно място, горе-долу 2 месеца след нанасяне, вече бяхме приключили с всичко: постелки за баня, за влизане вкъщи, шкафове за обувки, пластмасови мебели за балкона, закачалки, липсваща посуда за повече удобство (имахме малко пренесена от Бг за първите седмици), някакви мини килимчета за уют, декорации, различни чаши за различни напитки...

Общо взето толкова им отне на двама сами студенти на 20+, които през деня бяха 9-10 часа извън къщи, заедно със съпътстващите документални неща, които си движиш успоредно - такси, карти за транспорт и подобни, плюс все пак ориентиране в нов университет и нова държава.

Предполагам с помощ от родители би станало още по-бързо, защото не тръгват тепърва след университета да търсят и сглобяват мебели или да обикалят Икеа, а могат да използват целия ден. Simple Smile 5 дни следва да са напълно достатъчни за обзавеждането с други думи. Wink

# 359
  • където и да е,само да не съм сама
Русалке, Криси, благодаря ви:hibiscus:!

Общи условия

Активация на акаунт