Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 202
  • 755
  •   1
Отговори
# 360

Ако тепърва след приема смятате да действате за общежитие, ще си имате вероятно проблеми. С изключение на Берлин, където за общежитие са кандидатства след приема, и  Мюнхен, където относително късно отварят за регистрация и избор на места за живеене портала  на Щудентенверк (но пак доста  преди приемите), почти навсякъде могат да се пускат заявления и сега..  За някои градове даже вече е късно и кандидатът ще е  много назад в листата с чакащи. Едно е да си регистриран отсега и СЛЕД приема да им пуснеш по мейла потвърждението, съвсем друго е след приема тепърва да се задействаш в посока търсене...Tова го пиша като принципно положение, да го имате предвид догодина, понеже предполагам, че тогава ще кандидатства синът Ви, щом може през ноември да държи ТМS...

Ще кандидатстваме 2023 г. Значи дори отсега може да се регистрираме за общежитие в Studentenwerk Heidelberg, a може би и други градове които са добри за медицина?

# 361
  • София
E, чак отсега -  едва ли. Но се информирайте на съответните сайтове, за да не пропуснете - на места може още от есента, на места определен брой месеци преди желаната дата за нанасяне и т.н.. В някои частни може и сега. В "Катценшпрунг" във Ваалс (градче в Нидерландия, непосредствено до Аахен)  примерно управителят на общежитието ни каза, че има подадени молби и две години преди старта на следването..

Интересна  ми стана позицията Ви за добри университети за медицина в Германия.. Кои са те, как ги определяте като такива?  Според мен не се делят  толкова на добри и лоши, колкото на  такива с регел- и моделщудиенганг. Но накрая всички  студенти държат така или иначе еднакъв държавен изпит - тоест стигат до еднаква крайна  цел по различни пътища..Може би е вариант да разгледате архивните статистики от държавния  изпит по университети, вижда се с каква средноаритметична оценка е взет от явилите  се по университети, вижда се броят явили се,  колко процента са скъсани и т.н..

Но на разните класации в нета не бих вярвала много-много лично аз -  отчитат се различни параметри и според  една водещ ще е Хайделберг или клонът му в Манхайм, в друга Аахен, в трета Берлин, в четвърта ЛМУ, в пета Любек, в шеста Тюбинген и т.н. А всичките са добри..Wink Може би известна доза скептицизъм бих имала към по-новите медицински факултети, като този в  Аугсбург..

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 16:53 от пенсионирана русалка

# 362

Интересна  ми стана позицията Ви за добри университети за медицина в Германия.. Кои са те, как ги определяте като такива?  Според мен не се делят  толкова на добри и лоши, колкото на  такива с регел- и моделщудиенганг.

Не сме проучвали още много, даже още не бяхме чували за регел- и моделщудиенганг : )
Но спред тази класация първи в Германия за медицина е Хайделберг, а втори ЛМУ:

https://www.topuniversities.com/university-rankings/university-s … ngs/2021/medicine

А къде могат да се видят архивните статистики от държавния  изпит по университети?

# 363
  • София
https://www.impp.de/informationen/berichte/ergebnisberichte/medizin.html

Отворих скорошна таблица, от 2020...Резултатите нямат нищо общо с горната класация. Видно най-добре са се справили в  Мюнстер, Регенсбург, Бон, Ерланген, Гийсен, Хамбург, а не  в Хайделберг и Мюнхен. Тези класации отчитат и много други фактори, не само самото обучение обучение - брой студенти, рисърч и т.н.

И все пак резултатите като цяло са хомогенни, с малки разлики,  така че пак се стига до избора най-напред на модел или на регел като система на обучение и едва след това на град според предпочитания вариант.

Последна редакция: пн, 21 фев 2022, 18:17 от пенсионирана русалка

# 364
  • София
При нас търсенето на квартира и настаняването бяха направо инфарктни, особено като бях в БГ и разчитах, че ще има общежитие, щом е кандидатствала 1 година по-рано. В крайна сметка, дъщеря ми каза, че бодисването на квартирата и лепенето на тапети ще си ги пише в CV -то като постижение Simple Smile Купи някакви измислени мебели от предното момиче - примерно за 50 евро, купи си легло от Амазон. Като навлезат в нещата, сякаш няма проблем с мебелите. Когато се премести на общежитие - толкова лесно се случиха нещата, че изобщо не разбрах.

# 365
  • София
При нас търсенето на квартира и настаняването бяха направо инфарктни, особено като бях в БГ и разчитах, че ще има общежитие, щом е кандидатствала 1 година по-рано. В крайна сметка, дъщеря ми каза, че бодисването на квартирата и лепенето на тапети ще си ги пише в CV -то като постижение Simple Smile Купи някакви измислени мебели от предното момиче - примерно за 50 евро, купи си легло от Амазон. Като навлезат в нещата, сякаш няма проблем с мебелите. Когато се премести на общежитие - толкова лесно се случиха нещата, че изобщо не разбрах.
Същото и при нас  - адски нерви и притеснения при намирането на частното, после напълно безпроблемно преместване в това на Щудиренденверк. При нея сертификатът само трябва да е за сглобяване и разглобяване на  мебели, не за лепене на тапети. В частното ги сглоби с помощта на две приятелчета. После ги разглоби сама, помощ ползва за превозването им , след което пак ги сглоби сама. И всичко това с един комплект китайски инструменти, които купихме от Нетто за няколко евро...Laughing Преди регулярно я питах дали в даден момент не е паднала от леглото/стола, дали шкафът и гардеробът не са се срутили -  после спрях, явно здраво е завинтила винтовете... А от довечера, живот и здраве само да е , ще си поспи за 3 седмици в софийското легло.

ПП 1 Ех, Лиани, Мастер, Славина (дано не пропускам някого) , ако и вашите младежи точно днес бяха поели насам  през Кьолн, щеше в самолета да има мини инвазия на аахенски НЕГри на борда  (за незнаещите - закачка е абревиатурата за учениците на  немската гимназия в София). И пак нямаше да стигнат  кавалерите за летящите днес девойки..Wink
ПП 2 Майки с кандидат -студенти от цялата страна, защо не се хвалите, ДСД резултатите са налични.. Simple Smile Близко дете е с 4 х С1.

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 17:28 от пенсионирана русалка

# 366
  • София
Ех, де тоз късмет. Моето не знам дали ще си дойде преди лятото. Confused
Иначе най-голямото постижение в общежитието му беше да си монтира стенна етажерка. За целта трябваше да пробива с бормашина, дюбели, нивелиране. Е, с постоянно напътствие по телефона, но до преди това и отвертка не беше хващал.Wink

# 367
Ех, де тоз късмет. Моето не знам дали ще си дойде преди лятото. Confused
Иначе най-голямото постижение в общежитието му беше да си монтира стенна етажерка. За целта трябваше да пробива с бормашина, дюбели, нивелиране. Е, с постоянно напътствие по телефона, но до преди това и отвертка не беше хващал.Wink
Синът ми закрепи бутафорен баскетболен кош с ...двойно лепящо. Под предлог, че няма право да дрелира стената. Две поредни години стържем останките от скоча и боядисваме, и пак избива... Иначе, за инженер учи...
Разбира се, таткото закрепи коша стабилно, и му показа как да затваря и замазва дрелиране в стена. Еми тва е положението - с мен пълни чушки, с татко си сглобява  - учи се. Убедена съм, че не толкова образованието, колкото начина и условията  на битуване ще му помогнат насетне в живота.  Образование, ако има мерак - на всякъде ще вземе. Но тази школа за самосправяне в критични ситуации тук няма как да я изучи.

# 368
  • България
Явявам се през тема, но по покана на пенсионирана русалка се хваля с младеж с C1 на DSD Simple Smile!

# 369
  • София
Явявам се през тема, но по покана на пенсионирана русалка се хваля с младеж с C1 на DSD Simple Smile!
Супер, много се радвам! Heart
Поздравления,  техническите унита го зоват! Или един конкретен, ако не си е сменил междувременно нагласите Wink
Ти се явяваш сега през тема, ОК, но най-вероятно в близките месеци ще станеш все пак по-активна.

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 18:28 от пенсионирана русалка

# 370
  • където и да е,само да не съм сама

ПП 2 Майки с кандидат -студенти от цялата страна, защо не се хвалите, ДСД резултатите са налични.. Simple Smile Близко дете е с 4 х С1.

Като каниш така любезно и аз да се похваля - девойка с 4хС1.

Образование, ако има мерак - на всякъде ще вземе. Но тази школа за самосправяне в критични ситуации тук няма как да я изучи.
Напълно съм съгласна. Не едно и две са вече близки деца, които въпреки че се върнаха в БГ/едно завършило, другото прекъснало/, споделиха че школата за "самосправяне" там е безценна и на фона на приятелите си, останали тук, се чувстват доста по-подготвени на житейските изпитания.

# 371
  • София
Така, така, обаждайте се една по една все с такива новини! Heart

# 372
  • София
И аз се похвалвам девойката е с 4 х С1

# 373
  • България
Супер, много се радвам! Heart
Поздравления,  техническите унита го зоват! Или един конкретен, ако не си е сменил междувременно нагласите Wink
Ти се явяваш сега през тема, ОК, но най-вероятно в близките месеци ще станеш все пак по-активна.
Много е последователен.
Не е променил нито уни, нито специалност Simple Smile
А как разбирате, че е 4С1?
На листчето на моя син пишеше само С1.

# 374
  • София
От листчето.. Ако не беше 4хС1, нямаше да пише С1. Само на един елемент от четирите да  има човек В2, на листчето ще пише друго Wink А  после, когато си получат сертификатите, на задната страница ще ги има така или иначе поотделно и четирите елемента с нивата им.

Общи условия

Активация на акаунт