Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 232
  • 755
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Дъщеря ми ползва Револют. Аз превеждам в БГ й сметка.

# 391
  • München, Deutschland
Задавам въпроса така, защото изхождам от това как е тук в БГ, и как е при другия ми син в Нидерландия. Има интернет сайт, в който влизаш с  личен идентификационен номер в секция моите данъци. Там виждаш непопълнена декларация, която става  активна за попълване  след като получиш напомнящо  писмо , че от дата .... декларацията ти ще е активна за попълване.  След това имаш немалък период от време в който можеш да попълниш и изпратиш декларацията си.относно здравните осигуровки. В Нидерландия , след  подаване на молба за връщане в която отбелязваш годишния си доход, получаваш инфо каква част ще ти бъде опростена. Всеки месец след като ЗК изтегли застрахователната си премия ,  по голяма част от нея се връща по сметката на сина ми.
Пак казвам, зададох въпроса така, защото това съм видяла, и сега ме интересува как стоят тези въпроси в Германия. И аз предложих на сина ми да се консултира с АОК. Той обаче ми обясни, че от АОК са му казали да приложи изпратения от тях по пощата  документ към данъчната си декларация. И ето че сме в параграф 22.

G.D., защо ми се струва, че влизаш с бутонките? Thinking

Исках да ти помогна, като ти казах, че има предостатъчно време да прочете, да премисли и ориентира, защото давността е дълга, нищо не се губи. Също ти казах, че ако иска да прави каквото и да е с данъци, трябва да си направи регистрациите за ЕЛСТЕР, които траят няколко месеца.

Нямам идея как е в Холандия, нито мога да направя паралели.

От единия път, когато съм подавала в Бг дан. декларация, помня, че и в Бг има бланки (вече вероятно са онлайн), които попълваш и предаваш. Разликата с Бг е, че тук за случая на сина ти вероятно е по желание, защото надали подлежи на задължение за подаване на декларация по данните, които имаме дотук.

Здравната каса (АОК) по никакъв начин не може да помогне с данъците, това са съвсем различни институции, доколкото знам в Бг също.

Не съм сигурна къде е Параграф 22 в случая...

-------------------------

Впрочем, препоръчвам на всички студенти, особено такива, които и след студентството биха живели тук, да си извадят документите за ЕЛСТЕР. Също има финансов смисъл и за тези, за които работят на повече от минимална заплата или плащат някакви данъци (повече от 450 евро джоб).

# 392
  • София
Днес, вече не като проба, а по необходимост, преведох по-голяма сума от символичната вчерашна през пейсера - нямаше никакъв проблем. След минута бяха там парите, банката реципиент този път беше Шпаркасе.

# 393
  • София
Ех, няколко пъти почвам да пиша и се отказвам, ама ще го напиша. В никакъв случай не съм адвокат на Г.Д.,
........но Криси , все си мисля, че тук няма никакви бутонки. Просто Г.Д. е задала въпроса си в 2 теми едновременно и според мен , това което пише тук, тя си мисли, че поства там.
Иначе, Криси, ти много добре знаеш, че няма тук майка, която да не ти е благодарна за всичкия труд и време, което отделяш за нас, хеле пък ''баварските''. Респект, за което!

# 394
Какви бутонки, Криси?? Обясних какво знам, за да не звуча съвсем лаишки.  Познати са ми системите в двете държави, затова ги описах. Търсех аналогия някаква.  Извини ме, ако съм ти прозвучала грубо. Миролюбив човек съм. Имам извинение за всичко - майка съм Simple Smile
Както и да е, въпросът е решен, кръщелницата ми е попълвала своята декларация преди седмица, ще му помогне и за неговата. Добавила е и фактурата за компютъра му. 
Пейсера май няма да ползвам скоро, след вчерашния гаф.

# 395
  • Варна
Днес, вече не като проба, а по необходимост, преведох по-голяма сума от символичната вчерашна през пейсера - нямаше никакъв проблем. След минута бяха там парите, банката реципиент този път беше Шпаркасе.

Аз също превеждах преди забавения превод и пристигна обичайно в кратък срок. Затова и толкова се изненадах на това забавяне от 5 дни, понеже се случва за първи път.

# 396
  • München, Deutschland
Какви бутонки, Криси?? Обясних какво знам, за да не звуча съвсем лаишки.  Познати са ми системите в двете държави, затова ги описах. Търсех аналогия някаква.  Извини ме, ако съм ти прозвучала грубо. Миролюбив човек съм. Имам извинение за всичко - майка съм Simple Smile
Както и да е, въпросът е решен, кръщелницата ми е попълвала своята декларация преди седмица, ще му помогне и за неговата. Добавила е и фактурата за компютъра му.  
Пейсера май няма да ползвам скоро, след вчерашния гаф.

Извинявай тогава, може би аз грешно изтълкувах примера с Холандия като противопоставяне на това, което пиша за Германия и един вид опровергаване, че аз не съм разбрала тук системата.

Моето оправдание са по 6 мийтинга дневно за Украйна, писна ми вече....

----------------------------------------------
Нещо интересно да ви кажа за данъците, който не знае Simple Smile :

Има причина да не бърза да подава декларация който и да е тук живущ, освен ако не е задължително. Написах го като вметка отгоре в поста към Г.Д., но сега имам възможност да обясня. Причината са лихвите на Финанцамта.

Разбрах го случайно и емпирично една година, но: подавах с последния влак 5 години по-късно дан. декларация, оказа се, че имат да ми връщат няколкостотин евро за въпросната година, да кажем 300. Понеже тези пари са си мои, но държавата ги е ползвала 5г (нищо, че аз не съм си ги поискала по-рано, то си има давност още), за всяка година ми се начислява лихва от държавата в размер на 6% и като стана време да ми връщат парите вместо 300 евро, получих 300 евро със сложна лихва от 6% за 5г., т.е. (ако сметнах вярно набързо) - 401,47 евро. Simple Smile Само заради това, че съм изчакала.

Едва сега новият финансов министър (който е май и първият, който изобщо има идея от финанси откакто съм тук), се сети, че на фона на това, че в банките лихви за депозити отдавна няма, държавата била давала прекалено високи лихви като връщала данъци. Flushed LaughingLaughing Да не повярваш...  Joy Та евентуално може би ще секне това кранче... Но, засега така, 6% годишно по последни данни. Wink

# 397
  • Под гъбата
Първи и единствен изпит за тази сесия, взет успешно! И детето е у дома за кратка ваканция, направо съм щастлива!

# 398
Първи и единствен изпит за тази сесия, взет успешно! И детето е у дома за кратка ваканция, направо съм щастлива!
Браво на детето! А как бързо върви тази ваканция... направо отлита.

# 399
  • Под гъбата
Браво на детето! А как бързо върви тази ваканция... направо отлита.

Браво и на вас!

# 400
  • София
Много е тихичко тук, никой не пише..
За някои деца е ваканция, за други обаче ученето тече вече с пълна сила за летния семестър.  5 предмета има дъщеря ми този семестър в Манхайм и петте са с  допускане до изпит след определен  % от  ежеседмичните домашни. И ако предния семестър й беше по-широчко около врата, изключая изпита след корона боледуването, то през този ще й се стъжни от комбинацията здраво учене и работа. За единия, методи Монте Карло, ми стана много смешно, изпитът може да се държи по избор на Deutsch, Englisch, Schwäbisch, Polnisch.. Питах я на майтап - няма ли и на бг? И въпреки натоварването  ми разказва как изчистила стаята си от А до Я, прала няколко перални..Open Mouth Зачудих се откъде такъв ентусиазъм, а то  си имало причина. Голямата й сестра щяла да й ходи на гости с приятелка - хем с нея да се види, хем с една   девойка от Манхайм, която е била заедно с нея в Корея, хем да се поразходят всички до Хайделберг, до Щутгарт, може и до Франция при наличие на време през уикенда..
Сестра й тук  пък малко странно "почива" - четенето на книги ОК, гледането на филми също, но се захвана с освежителен ремонт на едно помещение. Сигурно вече съжалява, че се е захванала.. В добавка кара и двуседмична практика в Пирогов. Беше ми много интересно да разбера  какво й е мнението, понеже преди това кара практиките си  в 2 частни  болници в България. Каза, че много полезни неща вижда и научава, че професорът е супер,  светило в областта си, че специализантите са много мотивиран млад екип. Но..и че веднага лъсва разликата в здравните системи/в условията за пациентите. Тук по здравна каса, тоест дори  с направление, в извършаването на конкретна интервенция  не се включва упойката от 100 лева. Докато в Германия над някаква възраст тази процедура веднъж годишно  се полагала като профилактика. Нашите пенсионери разбираемо го карат без упойка Sad

Последна редакция: нд, 06 мар 2022, 19:16 от пенсионирана русалка

# 401
Русалка, за колонскопия май става въпрос.  За гастроскопия също се плаща упойката от пациентите. Примери  много...Лошото е ,че тук въобще не се прави превантивно, а вече при някакви оплаквания.

# 402
  • София
Русалка, за колонскопия май става въпрос.  За гастроскопия също се плаща упойката от пациентите. Примери  много...Лошото е ,че тук въобще не се прави превантивно, а вече при някакви оплаквания.

Позна..

# 403
  • столицата
В Германия и Австрия няма ли да отпадне изискването на сертификати вече?  Давам им още 3-4 месеца да го направят Simple Smile

# 404
По информация от синът ми, към 20.03 ще се обсъждат мерките, евентуалното им разхлабване Wink

Общи условия

Активация на акаунт