Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 224
  • 755
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Просто да се подготви, че тези градове не са много големи. Но пък са красиви.
За моите деца беше доста странно, че не са като София Simple Smile

# 451
  • София
Моите по разни проекти бяха ходили в Германия още в гимназията, та знаеха, че няма да живеят в град като София Laughing   - освен ако не са в Мюнхен, Франкфурт и сие.. Но и двете близначки си бяха набелязали други места като най-желани.
Готвя се поетапно за гости аз Heart - първо голямата за седмица (със сигурност има билети),  после  сестра й от Манхайм за десетина дни (след малко ще разуча купила ли си е вече). А третата според досегашните стандарти активно почива  в Ачен Laughing до 04.04. Единственият й ангажимент е работата -  иначе  се е разготвила, чете, рисува, гледа филми, излиза с приятели, подкарала е пак активно колелото. Много се смях във връзка  с последното. Тя е принципно спортна натура, добре сложена, ама обездвижването през последните няколко натоварени с учене и работа месеци си е казало своето. И ми вика " Тръгнах аз на кафе с колелото към Ваалс и по наклона натам  ме изпревариха няколко спортни немски  баби с велосипеди - срам ме хвана. Няма да стане, почнах всеки ден да карам и сега съм им конкуренция".

# 452
  • тук-там
С този ковид отпаднаха всички планове по проекти и без проекти. Така че моята девойка няма кой знае какви впечатления от Германия, нито пък очаквания. Малко време имаме да и покажем, но каквото-такова. Багодаря ви за коментарите още веднъж!

# 453
Здравейте. Ваканцията свърши, децата си заминаха. Моята девойка не успя да отнесе със себе си всички дрехи и обувки,  които й се искаше. Та да ви питам може ли да ми препоръчате превозвач, фирма от която сте доволни за да изпратя малък колет. Знам, че е писано назад в темата, но нещо не се ориентирах. Става дума за София до Аахен. Благодаря предварително и успех на всички деца през втория семестър Simple Smile

# 454
  • София
Същото стана и с дъщеря ми преди 2 седмици, не можа да си вземе всичко и й изпратих  остатъчните неща по Спиди точно до Аахен. Назад във времето съм имала проблем с тях, да, но този път всичко беше наред. Покрай покачването на цените на горивата и на всичко друго се е качила и  цената на доставката. Преди беше 30 и няколко лева, май 38, сега е 50.

За  медиците има още 2 дни ваканция в РВТХ Simple Smile Май не започват всики специалности/курсове заедно.

Голямата ми дъщеря си хвана изгодни билети и си идва сега на 4-ти.  От Франкфурт  другата обаче се уплаши от цените и ще си дойде за кратко през Меминген на 9-ти. Пак не е  евтин билетът, но  е по-приемлив все пак в сравнение с тези от Франкфурт - без багаж, разбира се. Та й казах - вкарвай  в раницата каквото се събере над лаптопа и таблета, а няколко парцалки като за 10 дни ще си купиш тук, после ще ти ги пратя по Спиди с други желани неща и на теб..Laughing

Забравих да напиша - за международни пратки със Спиди е  нужна регистрация на сайта им, не става по тел.

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 12:14 от пенсионирана русалка

# 455
Ще пробвам със Спиди и аз. То с това променливо време, нищо чудно, че не могат да се организират с дрехите децата. Аз ще пращам пролетни дрехи, а вчера дъщеря ми ми прати снима от снежен Аахен

# 456
  • София
При нас не бяха само дрехи - беше си оставила  покрай Коледа/Нова Година тук обемни неща : подарък от сестра й  енциклопедия  голям формат с твърди корици за рисуване на човешкото тяло, комплект четки с различна дебелина, някакъв много специален скицник,  няколко книги ( че въпреки наличието на електронен  четец с нея все драпа да чете на хартиен носител), едно мини кухненско роботче ( с което толкова на дребно е нарязала   магданоза за ливанската салата табуле преди няколко дни, че  един от състудентите й на етажа, за когото тази салата е национално ястие, я питал как така професионално се е справила Laughing Сега се вихри из кухнята, ама  след дни ще забрави сигурно ентусиазма, понеже с учене и работа много време за готвене не й остава. Или яде в  мензата, или го кара  в къщи   на някой сандвич/готова салата/  разни боклуци като чипсове и сие .. Sad Докато сестра й е тъкмо обратният случай, какви близначки са  - не знам. Simple Smile  Също учи и работи, но не стъпва в мензата,  намира си време  да  си сготви  нещо всеки ден и ме информира за менюто си със снимки..Третата не я мисля - с този интернационален състав от студенти имам чувството, че все някъде са на вечеря цяла една групичка -  на гости за тематични американски, български, китайски, турски, арабски, испански , индийски ястия..

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 01:10 от пенсионирана русалка

# 457
  • София
И от мен едно палче за Спиди. Втори път изпращам колет с тях. Вторник сутринта го изпратих и вчера беше в офис на DPD. Има отстъпка 5%, ако е до офис, а не до адрес. Близо 8 кг. беше колетът и ми взеха 37 лв. И на мен така ми е по-спокойно, че ще си го получи безпроблемно. Близо е офисът до общежитието и отива да си го вземе когато и е удобно. Следя пратката през цялото време, отделно пращат и e-mail на получателя.

# 458
  • София
Моят не успя да си дойде ваканцията, но ще се класира за Великден , за седмица. Ще пропусне няколко лекции, но иначе трябваше чаак лятото, но и тогава, баш август и септември ще има практикуми.
Тези в РВТХ хич не уважават летните ваканции Thinking

# 459
  • София
И аз есента изпращах колет със Спиди,но до Мюнхен.Нямаше проблеми.В четвъртък го взеха от адрес и следващата сряда беше на адреса на получателя по спомени.

# 460
От няколко дни след драмата с докторантурата на Андрей Гюров ,съм се зачудила дали трябва да се регистрират дипломите на нашите деца за да бъдат признати в Бг?

# 461
  • София
Здравейте и от мен.

И аз наскоро пращах колет с пролетни дрехи до Германия, но ползвах Арамекс. Всичко беше точно и съм доволна. Пратих го в петък, пристигна в Манхайм във вторник.
Впоследствие дъщеря ми сподели, че няма олио по магазините и направо ме хвана яд, че не мушнах една бутилка, добре пакетирана, разбира се Wink

Моята дъщеря, която сега е втори курс BWL, се оглежда и рови в интернет за стаж през лятото. Като че ли на повечето места предлагат за 3-6 месеца, а тя си го представя месец-два през ваканцията.
Миналото лято покрай Ковид не търси в Германия, а си намери в София стаж за един месец в банка. Такъв тип стажове популярни ли са и в Германия, как мислите? Бихте ли споделили опит в тази връзка?

Благодаря и хубав ден на всички Simple Smile

# 462
  • София
От няколко дни след драмата с докторантурата на Андрей Гюров ,съм се зачудила дали трябва да се регистрират дипломите на нашите деца за да бъдат признати в Бг?
Сега се разрових да прочета за какво иде реч.Но не съм чувала досега някой да е регистрирал немска диплома у нас.Чудя се дали тази регистрация касае само научно образователната степен доктор или И бакалавър и магистър?

# 463
  • München, Deutschland
Моята дъщеря, която сега е втори курс BWL, се оглежда и рови в интернет за стаж през лятото. Като че ли на повечето места предлагат за 3-6 месеца, а тя си го представя месец-два през ваканцията.
Миналото лято покрай Ковид не търси в Германия, а си намери в София стаж за един месец в банка. Такъв тип стажове популярни ли са и в Германия, как мислите? Бихте ли споделили опит в тази връзка?
Почти не знам фирми да предлагат стаж под 6 месеца. По около месец или седмица са само ученическите им стажове в 10-11 клас, нз кога са точно. То не би имало смисъл от такъв стаж за никоя от двете страни. Докато свикне нещо да прави, си тръгва.... Някъде би могло да се намерят стажове за 3 месеца, но е рядко.

Обикновено правят децата един семестър стаж и успоредно карат изпити и евентуално ходят вечер на лекции. Моята практикантка в момента има лекции 1 или 2 пъти седмично откъм 5 и нещо нататък и е казала, че на тези дни може да остане докъм 16:30. Тя така или иначе започва (по собствено желание) към 7:30 сутрин, за да си направи часовете докъм 4:30 и да има един час обедна, но и принципно повечето практиканти стартират докъм 8, вечер и уикендите учат в лекции и за изпити. Обикновено си тръгват месец преди сесията или се разбираме в последния месец да ползват натрупани часове, почивни дни и т.н., за да могат да си подготвят сесията.

# 464
  • Пловдив
Дъщеря ми си изкара и двата стажа в България. Нямаше никакъв проблем с признаването им. Само документацията после трябва да е на немски. И двамата й шефове владееха езика, така че и това се уреди.
Поне от две години в Германия е много трудно да се намери стаж, повечето фирми работят дистанционно, обявите не се актуализират и местата са много малко. Може и да зависи от специалността, но дъщеря ми кандидатства сигурно на 50 места и беше много отчаяна. За щастие намерихме места в България и живот и здраве, другия месец имам абсолвентка.
Допълвам: и двата стажа бяха по 6 седмици.

Общи условия

Активация на акаунт