Университети в Германия и други държави с немски език 17

• 54 181
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
mtz, в сайта на TMS, както и в профила на децата пише, че за изпита вече не изискват 3G. Изключение е само, ако кандидатът е от високорискова зона. Доколкото разбрах и тест не изискват.
Русалка, дъщеря ти е пътувала без тест, така ли? Защото и аз съм с две ваксини Пфайзер, нямам бустерна, та се чудя дали ще мога да мина без тест на отиване и връщане Thinking

# 541
  • тук-там
Аз за същото питам - дали може с 2 ваксини, втората поставена септември.
Благодаря ви за коментарите!

# 542
  • София
Две от трите ми дъщери в рамките на няколко дни миналата седмица  летяха само  със сертификата  с двете ваксини, без никакъв тест. Едната има и сертификат за преболедувала, но нито го е показвала, нито нищо. Третата пък още преди месец и нещо, когато  имаше повече мерки, мисля, че също не си прави какъвто и да е тест. Но за нея може и да съм позабравила..
Редактирах се, понеже неволно сбърках първата с втората ваксина. Заминалата си сега на 12.04 девойка е с втора ваксина, правена някъде в средата на октомври. А пък тази, която летя  в неделя, е с втора декемврийска.

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 15:01 от пенсионирана русалка

# 543
Кой знае дали са разбрали какво питате Sad

И аз това си помислих. Отговорът им по-скоро касае невъзможността конкретно да отговорят на въпроса как ще бъде преобразувана   въпросната диплома на кандидата .  Зависи  може би как е бил заден въпросът. Аз бих обяснила в мейла, че  по новата система двата ДЗИ в българските дипломи ще се вписват само като оценки, но няма да се смятат в общата оценка и след това  бих задала само принципния въпрос дали  същите тези наши  ДЗИ ще участват при сформирането на немската оценка за кандидатсване, а не с каква тежест (ако ще участват), по коя формула ще тава преобразуването и т.н детайли..Тоест въпрос, изискващ отговор ДА или НЕ, а  не обяснения за начина на обръщане.

Това е зададения въпрос, обяснено е за новата система и се пита дали ДЗИ - та ще се включат в сформирането на оценката.

"Sehr geehrtes Service – Team,

Laut der neuen normativen Regelungen für den Erwerb der Sekundarschulbildung in Bulgarien wird die Sekundarbildung von der 8. bis zur 12. Klasse in zwei Stufen verteilt: 1. Sekundarstufe I – von der 8. bis zur 10. Klasse. Dafür wird ein Zeugnis über den Abschluss der Sekundarstufe I ausgestellt. 2. Sekundarstufe II – von der 11. bis zur 12. Klasse.
Dies wird durch einen Abschlusszeugnis bescheinigt, das den Gesamterfolg, die Abschlussnoten aller studierten Fächer während der Sekundarstufe II und die Ergebnisse der staatlichen Reifeprüfungen umfasst.
Der Notendurchschnitt des Abschlusszeugnisses wird als Mittelwert aus der Gesamtheit der einzelnen Abschlussnoten der Pflicht- und Wahlpflichtfächer während der Sekundarstufe II eingetragen.
 Die Ergebnisse der staatlichen Reifeprüfungen werden im Abschlusszeugnis eingeschrieben, sie zählen sich zu dem Notendurchschnitt aber nicht. Deswegen möchte ich Ihnen die folgenden Fragen stellen:
1. Wie berechnet man der Notendurchschnitt für Studienbewerber aus Bulgarien? Werden die Ergebnisse der staatlichen Reifeprüfungen dabei berücksichtigt oder werden nur die Abschlussnoten der Pflicht- und Wahlpflichtfächer aus der Sekundarstufe II berücksichtigt?
2. Soll man das Zeugnis über den Abschluss der Sekundarstufe I bei der Bewerbung beifügen?

Ich bedanke mich im Voraus für Ihre Antwort."

# 544
  • тук-там
Ох, сега пък генерално се обърках. И прогимназиално свидетелство ли ще трябва да превеждане и легализираме?
Русалка, на твоите щерки са валидни все още 2-рите ваксини. Нали 270 дни бяха валидни преди бустер или бъркам?

# 545
Прогимназиалното не, но свидетелството за първи гимназиален етап може би (8-10 клас). Много е омотана тази година, докато се издадат първите дипломи по новата програма...не знам дали в МОН са много наясно какво-що Thinking
Стискам палци за безпроблемно и успешно кандидатстване!

# 546
  • София
Прогимназиалното не, но свидетелството за първи гимназиален етап може би (8-10 клас). Много е омотана тази година, докато се издадат първите дипломи по новата програма...не знам дали в МОН са много наясно какво-що Thinking
Стискам палци за безпроблемно и успешно кандидатстване!
Не би трябвало, но ще видим. Германците  и по старата система кандидатстваха с диплома от 11 и 12 клас само Simple Smile Нали това беше и целта - уеднаквяване..

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 17:50 от пенсионирана русалка

# 547
  • София
От отговора по-скоро ми се струва, че казват, че всеки университет може да взима различни части от дипломата. Иначе е ясно, че дипломата трябва да се преведе от заклет преводач и да се легализира в министерството. (Обикновено преводачите го правят)

# 548
Моля за малко помощ. Стягам багажа на сина ми, ще качи в кабината малко куфарче с приорити на уиз. Въпросът ми е- може ли да сложа вътре консерви по 52 грама всяка. Съдържа риба тон в зехтин.  Има ли ограничение за такъв вид опакована ( в метална консерва) храна? Моля ако някой е пренасял да сподели.

# 549
  • София
От отговора по-скоро ми се струва, че казват, че всеки университет може да взима различни части от дипломата. Иначе е ясно, че дипломата трябва да се преведе от заклет преводач и да се легализира в министерството. (Обикновено преводачите го правят)
Това точно за медицината няма да стане, там кандидатстването е  централизирано. За медицинските специалности  университетите са си казали предварително своето за отделните етапи от класиранията (има си ги на сайта  качени на 11.04.2022 файловете с критериите на всяко уни) - такава тежест на дипломата отдава уни Х или уни У (но не определя как да се смята тя или какви отделни нейни части да се калкулират), такава на изпита TMS, такава на доброволчеството (нашето бг  доброволчество не че  го признават така или иначе), такава на  награди от състезания/олимпиади, такава от интервюто (в унитата, в които има такива). И след това всичко е в ръцете на Hochschulstart, затова се кандидатства централно с помощта на AntOn.  Трансформирането на дипломата е работа на Hochschulstart. Университетите само са постановили колко максимално точки от сборните ще се падат на дипломата и толкова. При едни университети дипломата ще е съответно с по-малка тежест, при  други -  с по-голяма, но все ще е сметната/приравнена към немската  с еднаква формула  като среден успех.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 17:10 от пенсионирана русалка

# 550
  • München, Deutschland
Моля за малко помощ. Стягам багажа на сина ми, ще качи в кабината малко куфарче с приорити на уиз. Въпросът ми е- може ли да сложа вътре консерви по 52 грама всяка. Съдържа риба тон в зехтин.  Има ли ограничение за такъв вид опакована ( в метална консерва) храна? Моля ако някой е пренасял да сподели.
Попринцип има ограничения за храна, както и ограничения по обем (100мл). Пред мен бяха спрели човек с месо в буркан, домашно консервирано и му казаха, че няма право на такова нещо, но понеже все пак е домашно, много труд вложен и т.н., единият митничар се смили. Преди много години са ми прибирали на мен лично и лютеница.

Предполагам ако иска да си вземе сандвич, солети за из път, няма да е проблем.

То не е казано, че с консервата ще е проблемно, вероятно зависи колко ще гледат...

# 551
Моля за малко помощ. Стягам багажа на сина ми, ще качи в кабината малко куфарче с приорити на уиз. Въпросът ми е- може ли да сложа вътре консерви по 52 грама всяка. Съдържа риба тон в зехтин.  Има ли ограничение за такъв вид опакована ( в метална консерва) храна? Моля ако някой е пренасял да сподели.

Не би трябвало да има проблем при толкова малък обем. Ограничението е до 1л течности, разпределени в опаковки до 100 мл. Разбира се, нито лютеницата, нито консервата са течности, но се уверихме, че така ги тълкуват.
Да се похваля и аз с гостенка. Няма да е за Великден, но няма значение. Другия петък ще имаме радост вкъщи. Братчето най-много се вълнува, бабите през ден питат кога... Всички ще са доволни. А аз започнах да планирам менюто.

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 20:34 от mutafova78

# 552
И аз да кажа за консервите. Ще се броят към течностите вероятно и няма да минат в ръчен багаж. Но едно време и мен ме пратиха така с неща, които после осъзнах, че може просто да си купя от магазина. Конкретно консерва с риба тон има навсякъде и не са скъпи никъде.

# 553
the_mm, има някои стоки, които не се намират в Германия. Без да задълбавам много, ще споделя, че дори риба тон има различни видове. Например, не навсякъде се намира консерва риба тон с тъмното месо на рибата. Търсехме такова за сина ми, в България го няма. Доставиха ни от Турция.
Според правилата на Уиз, течности могат да се пренасят, не е забранено, но по определен начин.
G..d, сигурно е готова с багажа, но да споделя все пак. Не зная в кои правила е разрешено, но дъщеря ми вече няколко пъти е предавала уиз-куфарчето на гишето за чекиране и то си минава като чекиран багаж.  Купува си билет с приорити (без регистриран багаж). Така си пренася балсами, лосиони, които си присвоява от мен 🙂. Този номер беше възможен сега около пандемията, когато задължително се минава през гише, защото онлайн чекирането беше непълно.

# 554
Мутафова, това изглежда много привлекателно като възможност. Аз само трупам кутийки , опаковам и гледам подозрително куфара чието собствено тегло е 3 кг. Подозирам, че и половината от приготвеното няма да мога да сложа. Лети късно днес. Седя до него и не мога да си представя, че след няколко часа няма да мога да го докосвам с месеци. Гадост.

Общи условия

Активация на акаунт