Избор на климатик и всякакви въпроси за тях - тема 3

• 41 272
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
  • Велики Преслав
Здравейте. През колко време се зарежда  фреон за климатик?Моят последно съм го зареждане февруари  2021г.Благодаря.
През николко. Щом веднъж е зареден, той при безпроблемна работа, не трябва да го изпуска.

# 106
Здравейте,
Обмислям покупка на подов климатик за стая 15 кв, 2,50 м. височина. Прилична дограма, изолация, юго-изток. Климатика ще се ползва основно за отопление. В момента се отоплявам със стар конвектор, но сметките набъбват и е време да взема мерки Simple Smile. В стаята имам пернати любимци, които не понасят течение. Затова се и насочвам към подов климатик. Бюджета ми е около 2500-2600. Ще бъда благодарна да споделите мнения.
П.П. Вратата на стаята е постоянно отворена. Другият ми климатик e Daikin FTXC35C, като отоплява освен стая 12 кв. и коридор и малка кухня.

# 107
  • Plovdiv City
Като добър вариянт ще Ви предложа  Daikin FVXM25A~RXM25R Perfera Floor standing, но неговата цена е малко повече от това което сте упоменали като бюджет.
Друг добър вариянт е Toshiba RAS-B10J2FVG-E Floor standing и Fuji Ectric RGG09LVCA Floor standing. И не е за пренебрегване модела на Hitachi -  RAF-25RXE/RAK-25FXE Shirokuma floor.

# 108
Като добър вариянт ще Ви предложа  Daikin FVXM25A~RXM25R Perfera Floor standing, но неговата цена е малко повече от това което сте упоменали като бюджет.
Друг добър вариянт е Toshiba RAS-B10J2FVG-E Floor standing и Fuji Ectric RGG09LVCA Floor standing. И не е за пренебрегване модела на Hitachi -  RAF-25RXE/RAK-25FXE Shirokuma floor.
[/quote

Много благодаря за мнението! Очаквах точно вашия коментар Aleksandars
И само още един пропуснат въпрос - кой от тях е най-тих?

Последна редакция: нд, 30 яну 2022, 17:51 от inga_7

# 109
  • Plovdiv City
Аз бих заложил на Daikin. Но шума е индивидуален за всеки. Каталожните данни са едно, друго е реалната преценка.

# 110
Аз бих заложил на Daikin. Но шума е индивидуален за всеки. Каталожните данни са едно, друго е реалната преценка.
Сърдечно ви благодаря Simple Smile

# 111
Здравейте, искаме мнение относно марка и модел климатик. Спрели сме се на 1 модел на мицубиши
https://www.emag.bg/hiperinvertoren-klimatik-mitsubishi-electric … earch-Action=view

Ще отопляваме около 20м2 хол -12ка
И около 15м2 спалня с -9ка същият модел

И сега идва големият въпрос, струва ли си инвестирането на 6000лв за 2та при положението, че ще се отопляваме само на климатици, съответно ще се използва и за охлждане през лятото.
Апартаментът е изолиран на всякъде с вата стени + таван. Дограмата е на 2г. 6-камерна.

Също така сме отворени към предложения за други модели и марки, въпросът е, че целим максимално ниско ел.потребление и всъщност избива ли се първоначалната инвестиция.

# 112
  • СИ
За хола бих взел повече от 12-ка. Щом е за отопление основно, подов тип е по-добре, според мен. Примерно това:

https://fujitsu-general.bg/bg_bg/site/category/podov_tip?parent= … 4&category=63

За спалнята си вземете едно конвекторче от висок клас. Климатик в спалня не е добър вариант. Има шум и леко течение, дори на минимален режим. Може и радиаторче ДеЛонги.
Какво означава, да се избива? Няма такова нещо. Гледате да ви е топло, удобно и приятно. "Избиване" няма.

# 113
За да ви дадат специалистите адекватен отговор, хубаво е да споменете региона на жилището, защото е много различно къде се намира то. Едно е да охлаждате/отоплявате в Плевен, например, съвсем друго е в Созопол.

# 114
Нека добавя още малко информация, която бях пропуснал.
Апартамента се намира в град Пазарджик, изложение изток-запад.
При всички положения ще се отопляваме на климатици и  зимата ще се отопляваме с тях. Въпросът е, тъй като сме се спрели на този модел климатик, струва ли си инвестицията или да се насочим към друг по-евтин.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 16:58 от Иван Иванов 713430

# 115
  • Велики Преслав
До колкото разбирам, потребителя е с 2 профила. Това е забранено. НО.
 Как да ви дадем други предложения, като вие не давате никаква информация за помещението.
Нито дали е изолирано, нито с хубава дограма ли е, като това е най-малкото! Следващото което ми идва на ум, за 15 квадрата, повечето 9ки са много мощни, пък в 20 квадрата, 12ка е също много голяма машина.
Поне дайте информация за помещението, къща ли е, апартамент ли е, с какво изложение са, в коя част на страната и други? Климатик не се избира по квадратура, а по кубатура.

П.С вобще не е вярно горното мнение за климатик в спалнята. Ако ми охладите спалнята лятото с маслен радиатор......

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 17:15 от Васил Василев

# 116
До колкото разбирам, потребителя е с 2 профила. Това е забранено. НО.
 Как да ви дадем други предложения, като вие не давате никаква информация за помещението.
Нито дали е изолирано, нито с хубава дограма ли е, като това е най-малкото! Следващото което ми идва на ум, за 15 квадрата, повечето 9ки са много мощни, пък в 20 квадрата, 12ка е също много голяма машина.
Поне дайте информация за помещението, къща ли е, апартамент ли е, с какво изложение са, в коя част на страната и други? Климатик не се избира по квадратура, а по кубатура.
Единия профил е на жената, но и трябваше телефона за работа и си направих собствен профил.
Така помещението е с изолация - вата, догромата е слагана преди около 2-3 години, мисля, че беше 6 камерна ако е от значение, но нямам ясен спомен.
Апартамента е вътрешен единия прозорец гледа на изток в хола, другите 2- в спалнята и детската гледат на запад, абсолютно всички стени са с вата + таваните
Мислехме да се спрем на 2  9-ки, но в последствие решихме 1х12ка и 1х9ка, главният въпрос по темата беше да ли си струва инвестицията за този вид климатици, тъй като 6000лв за 2 тела  за едно средно статистическо семейство лично според мен, не са малка инвестиция, но го облисляме с цел: по-голяма първоначална инвестция, за сметка на тока в дългосрочен план.

# 117
  • Велики Преслав
Тези машини на МЕ които сте показал, но забучите ли 12ка от тази серия в 20 квадрата, все едно го скопявате и ще работи лошо.
Относно 3000 лв за климатик. Не не си струва. Тези машини са за по просторни и трудни за климатизация помещения.

Ето обаче, какво би ви свършило работа за хола.
Hitachi RAF25RXE/RAC25FXE
Fuji Electric RGG09LVCA / ROG09LVCB
Panasonic CS-Z25UFEAW/CU-Z25UBEA
Daikin FVXM25A / RXM25R Perfera

За спалнята
Mitsubishi Heavy Industries Diamond SRK20ZSX-W/ SRC20ZSX-W

Daikin FTXM25R~RXM25R BluEvolution Perfera

Panasonic CS-Z20XKEW~CU-Z20XKE Etherea

Toshiba RAS-10PKVPG-E Super DaiSeiKai 9

Разбира се, ако искате стенен за хола и държиге на трите плюсчета, може да погледнете и тези
panasonic/panasonic-cs-z25xkewcu-z25xke-etherea

Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZSX-W~SRC25ZSX-W Diamond

Hitachi RAK-25PSEW/S~RAC-25WSE Shirokuma

Samsung AR09TXCAAWKNEU Elite

LG H09AP Prestige

Аз обаче, пак не получих информация за кубатура, също така, ще отоплявате ли коридор и други помещения, като отваряте врати, което не е правилно, но всички го правим 🙂

# 118
Тези машини на МЕ които сте показал, но забучите ли 12ка от тази серия в 20 квадрата, все едно го скопявате и ще работи лошо.
Относно 3000 лв за климатик. Не не си струва. Тези машини са за по просторни и трудни за климатизация помещения.

Ето обаче, какво би ви свършило работа за хола.
Hitachi RAF25RXE/RAC25FXE
Fuji Electric RGG09LVCA / ROG09LVCB
Panasonic CS-Z25UFEAW/CU-Z25UBEA
Daikin FVXM25A / RXM25R Perfera

За спалнята
Mitsubishi Heavy Industries Diamond SRK20ZSX-W/ SRC20ZSX-W

Daikin FTXM25R~RXM25R BluEvolution Perfera

Panasonic CS-Z20XKEW~CU-Z20XKE Etherea

Toshiba RAS-10PKVPG-E Super DaiSeiKai 9

Разбира се, ако искате стенен за хола и държиге на трите плюсчета, може да погледнете и тези
panasonic/panasonic-cs-z25xkewcu-z25xke-etherea

Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZSX-W~SRC25ZSX-W Diamond

Hitachi RAK-25PSEW/S~RAC-25WSE Shirokuma

Samsung AR09TXCAAWKNEU Elite

LG H09AP Prestige

Аз обаче, пак не получих информация за кубатура, също така, ще отоплявате ли коридор и други помещения, като отваряте врати, което не е правилно, но всички го правим 🙂
Ами по-вероятно е да отопляваме и коридора, искам да добавя,  държа повече на стенен климатик и бих предпочел марки като Mitsubishi electric и fuji general, обаче сега с тези предложения доста се обърках и замислих 😂 ами 20м2 на 2.50 висок 50м3 ако правилно смятам, или греша, а относно 12-ката се ориентирах от мнения на познати/приятели. Първоначално се бяхме спрели на 2х9-ки на мицубиши от серията EF ( някакви черни бяха)

# 119
  • Велики Преслав
Елате до вкъщи, да ви подаря тая пръчка на Fuji. Стене хиперинвертор, който ми иде да сваля от стената с ритник. Много икономичен, поддържа точно температурата, издръжлив, НО МНОГО ШУМЕН. Не може да се спи на него. Дефроста пък е отвратителен. Чувал ли сте водустрийка, да мие тънка ламарина. Ужас.

Питате, дали си струват 6000 лв за 2 климатика. Ми отговорих ви, показах ви много добри и по-приемливи машини и вие казвате, че искате скъпите. Извинете, да ви покажа една 9ка на Панасоник за 5800 лв ако искате?
  50 кубика умножени по 65 вата на кубик защото имате изолоция и хубава дограма, даже сте в апартамент, прави  3250 вата. Повечето 9ки които съм ви показал, са с номинал 3400 вата.

Като марки, вие какво мислите за добро.
МЕ са хубави, но и те имат кусури, а аз никога няма да си купя МЕ 9ка за 3200. По характеристики от никъде не блести.
Самсунга даже за емен 1000 лв надолу има по-добър максимум.

Аз съм фен на Панасоник, Митсубиши Хеави, Даикин, ЛГ, Тошиба и 2 модела на Самсунг.
Като комфорт, отоплението с подов е по-приятно, защото духа в пода.

Общи условия

Активация на акаунт