Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 19

• 61 715
  • 751
  •   1
Отговори
# 435
  • Замък сред облаците
Такова нещо като стандартна терапия за бременни няма. Тромбофилиите са различни, в зависимост от мутациите по фактори, колко фактора са комбинирани, има ли придружаващи заболявания. И не на последно място, при някои жени не се отключват, а терапията действа прекалено кръворазреждащо и няма как да е “стандартно” за всички. И АГ от тромбофилии по обща специализация не разбират, освен ако изрично не са специализирали рискови бременности, затова си има хематолози.

# 436
  • Пловдив
Хора, помогнете със съвет.

Според генетика, извършил ми изследвания (хомозигот MTHFR и хетерозигот фактор V) - трябва профилактика с НМХ.

Според следящия ме гинеколог, може и без, но не знам той на какво се основава, като нямам правени допълнителни изследвания. Само Натаспин. Питах го пак, отговори ми: "Опасявам се да не вземеш да кръвнеш." Той не е вчерашен, сериозен лекар е, д-р Росен Петров от Пловдив. И все пак не знам на кого да вярвам.

Затова моля ако някой знае:
1) Аз сама какви изследвания за тромбофилия мога да ида да си направя в лаборатория, без да чакам лекари да ме пращат?

2) Това, че имам генетично предразположение, дава ли ми диагноза тромбофилия?

3) Какви са рисковете за мен и бебето, ако се предозира с хепарин и наистина идва излишен?

4) Кое е по-рисково - да мина без профилактика, или тя да е излишна?

# 437
По принцип нещата, които се следят са д-Димер, фибриноген, аптт, време на съсирване и кървене, както и развитието на бебчето и кръвотока след първи триместър.
Ако не образувате съсиреци, вероятно няма да има нужда от терапия, но не се знае в кой момент на бременността това може да се промени, но следенето на горните показатели може да даде ориентация.
При високорисковия фактор 5, предполагам че фактът, че е в хетерозиготнат си форма малко смекчава нещата, но не съм наясно, има хора с по-малко рискови хетерозиготни като пак 4г/5г които пак са на профилактика и се следят.
Като човек, който е “кръввал” от прекалено висока доза хепарин, което се състоеше в леко розово течение, което отмин при връщане на старата доза, мога да потвърдя че е възможно, но дози като 0,3, 0,4, че дори и 0,6 се водят профилактични при бременност и не би трябвало да крият повече рискове от липсата на профилактика. Гинеколозите се страхуват от прокървяване и отлепване на плацентата, (обикновено при по-високите дози) но не знам на какво почиват тези опасения, при всички случаи човек може да се следи и да коригира терапията, ако кръвта е прекалено разредена.

От всичко, което аз знам и съм чела, зависи и от възрастта до известна степен, дали ще се прояви или не, и е по-добре да има профилактика отколкото да няма.

Има гинеколози, които отричат нмх и смятат, че излишно се изписват, но и много успешно завършили бременности на нмх, които не са имали същия шанс без.

Което не значи, че ще се прояви тромбофишията задължително, но за мен НМХ, които не преминават през плацентата са по-добрият вариант за майката и бебето

# 438
Аз съм на НМХ и с двете бременности, гинеколожката ми отрича нуждата от терапия, но инвитро доктора, при който се следя на частно е категоричен, че трябва. Аз слушам него. Първата бременност е успешна, сега съм в 7месец, стискам палци пак всичко да е наред. Не съм имала кървене. На 0.6 съм

# 439
Само аз ли имам такъв проблем да имам тромбофилия и да кървя от всички разреждащи кръвта препарати .Е верно коагуацията ми е в норма но нито хематолог нито 3ма аг могат да ми кажат защо се получава това кървене.Факт че след инжекция и вечерта кръвта започва пробвахме с аспирин пак кървях натаспин пак фраксипарин пак и оксипар пак просто нямам думи вече.

# 440
Здравейте, на Фраксипарин съм за две седмици след раждане, поради разширени вени. Знаете ли дали е съвместим с Нурофен или Парацетамол? На листовката пише да не се приема с нестероидни противоеъзпалителни, а тези са точно такива.

# 441
  • София
Здравейте, на Фраксипарин съм за две седмици след раждане, поради разширени вени. Знаете ли дали е съвместим с Нурофен или Парацетамол? На листовката пише да не се приема с нестероидни противоеъзпалителни, а тези са точно такива.
Аз с Индометацин свещички съм го приемала,ама те не минават директно в кръвообращението.

# 442
Каква може да е причината лекарството да не може да влезе? Забивам иглата лесно, няма бучки, няма кръв, но вече за втори път ми се случва просто лекарството да не тръгва. Изваждам иглата и бия наново, но от вакуума от спринцовката изтича част, от дупчицата изтича също… абе мазало. Определено не успявам да бия пълната доза последните пъти 😞

# 443
И на мен ми се случва, просто натискай по-силно и бавно. Ще тръгне лекарството. После само като вадиш иглата изчакай 5сек, като разтриеш мястото за около минута след изваждане на иглата. При мен си мисля, че е точно от буци подкожни, които не напипвам иначе.

# 444
  • Замък сред облаците
Аз в тия случаи обикновено почти винаги съм наццелила капиляр без да го пробия изцяло и мисля че нещо с налягането играе и затова не мърда буталото. Вадя и сменям мястото, не е драма.

# 445
А когато вадиш изтича ли лекарство? Днес направо се изстреля отвън. Забих на ново място ама почти нищо не беше останало 😞

# 446
  • Замък сред облаците
Изтичат по 2-3 капки обикновено, да.

# 447
Здравейте! Утре трябва да ми вземат кръв за изследвания, а вечер слагам Фраксипарин 0.4. Трябва ли да пропусна тази вечер инжекцията?

# 448
Здравейте! Утре трябва да ми вземат кръв за изследвания, а вечер слагам Фраксипарин 0.4. Трябва ли да пропусна тази вечер инжекцията?

Не, хубаво е да се види на фона на Фракси как вървят нещата.

# 449
Благодаря, нямаше проблем.

Общи условия

Активация на акаунт