Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 484
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 1 200
Това ,че е с ТЕЛК не ви лишава от право на болничен, или поне аз не знам такова нещо. Нека се включат и останалите.

# 1 201
  • София
Имате право на болничен като всеки родител за дете до 18 г. Доколкото разбирам, Вие  не сте и асистент на детето по Закона за личната помощ, в който случай евентуално може да има някаква специфика.

# 1 202
Благодаря! Не съм асистент и няма друг назначен такъв. Бях при лл вчера за болничен и той ми подхвърли, че не би трябвало да имам право, предвид, че детето има ТЕЛК. Както казах, после четох наредбата, но не разбрах съвсем имам ли, нямам ли и малко се притесних.

# 1 203
  • София
В това няма никаква логика. В случая вие отсъствате от работа, за да се погрижите за болен. Ако има друг назначен асистент, не е възможно той да отчете, че се е грижил за детето, докато Вие сте била в болничен за същото. Наистина би могло да възникне въпрос, ако родителят е асистент, той в качеството на такъв ли ще се грижи за детето или като родител има право на болничен, но реално ще отсъства точно от работата си, която е гледане на детето. По принцип има ограничение на броя дни болнични  за грижа за дете за една календарна година, но доколкото разбирам, случаят не е такъв. Ето тук е обяснено https://www.nhif.bg/bg/online/answers/47999

# 1 204
  • Пловдив
Потърсих и аз в наредбата.
Скрит текст:
Чл. 12. Не се издава болничен лист за временна неработоспособност:
1. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2018 г., в сила от 03.08.2018 г.) на неосигурени по Кодекса за социално осигуряване (КСО) лица с изключение на случаите по чл. 42, ал. 3 КСО;
2. когато при прегледа се установи, че осигуреният е работоспособен; в този случай в служебната бележка, ако такава се поиска, се отбелязват датата и часът на явяването и на напускането на лечебното заведение;
3. при кръводаряване освен в случаите, когато поради кръводаряването настъпи временна неработоспособност;
4. за гледане на хронично болен освен в случаите, когато се прибавя ново заболяване, което утежнява състоянието и налага гледане на болния, при обективизирано изостряне на заболяването или в терминалния стадий;
5. за гледане на лице с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, на което е определена чужда помощ, с изключение на децата до 16-годишна възраст с определени вид и степен на увреждане;
6. за заболяване, за което ТЕЛК (НЕЛК) е определила 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане; изключения се допускат, когато са налице обективни данни за обострянето му, както и при интервенции, свързани с лечението на хронично заболяване.
Мисля, че ЛЛ има предвид т. 6.
Но чета и това разбирам: ако става дума за обостряне на заболяването, заради което е решението на ТЕЛК, би трябвало пак да имаш право на болничен.
Ако е за друга диагноза - на общо основание.  Във втория случай т. 5 забранява да се издава болничен лист за гледане на болен възрастен, но не и на дете до 16.
Личният лекар не смята ли да се консултира в НОИ или където могат да му отговорят, нали той издава болничния лист?

# 1 205
Според мен точка 6 е за хора с ТЕЛК, които искат болничен за себе си и оттам идва объркването. Аз по-скоро попадам в точка 5, но не успях да разбера тези определен вид и степен на увреждане има ли ги описани някъде.

# 1 206
  • Пловдив
Точка 6 според мен е за всякакви хора - и за гледане, и за болничен за тях си, независимо от възрастта, но само по диагнозата на ТЕЛК-а. Точка 5 е за гледане на лице над 16, което има ТЕЛК с чужда помощ, независимо дали гледането се налага по диагнозата от решението, или друга.
Но най-добре ЛЛ да пита в НОИ или там, където личните лекари могат да питат при несигурност.

# 1 207
Чета ви и  изникна въпрос в главата ми.  Асистент съм на детето с доп.трудов договор за 4 ч. Онзи ден си сцепих главата и вчера хирурга ми даде болнични. Аз го взумам за основната си работа. Реалто съм в къщи и помагам на детето. Дали трябва задължително болничен и като асистент?

# 1 208
Да, задължително трябва втори болничен лист.

# 1 209
Чета ви и  изникна въпрос в главата ми.  Асистент съм на детето с доп.трудов договор за 4 ч. Онзи ден си сцепих главата и вчера хирурга ми даде болнични. Аз го взумам за основната си работа. Реалто съм в къщи и помагам на детето. Дали трябва задължително болничен и като асистент?
Да, второ работно място е!

# 1 210
Satine, моето дете също беше онкоболно. Имаше ТЕЛК, но пак съм си ползвах болничен.
  Не знам от кога детето е на лечение, но да знайте, че Ви се полагат само 60 дена платен болничен за дете на година. После може да се издава болничен за гледна на болно дете, но той само Ви оправдава, защо не сте на работа и не се заплаща.

# 1 211
Благодаря, Jelena! Аз звънях днес в НОИ, те не бяха много сигурни, казаха ми да звъня в рзи, но пък там никой не ми вдигна. Знам за 60те дни, за тази година още не съм ползвала, тепърва ще искам.

# 1 212
Моля, пуснете нова тема.

# 1 213
Получих мейл на 6 фев, че детето ми е с издадено решение, по пощата, нищо.
Колко време е нормално, не знам,

# 1 214
Ако имаш електронен подпис пробвай тук:
https://ibd.mh.government.bg/
ако нямаш но имаш ПИК на НОИ/НАП може да видиш  тук:
https://edelivery.egov.bg/
Профил на лице с увреждания-->Бутон :Родител/Настойник на: име на детето
Иначе може да отнеме и до 2 седмици  да дойде по пощата.

Общи условия

Активация на акаунт