Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 510
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 1 185
Някой подавал ли е решение срещу решение на НЕЛК. Може ли да се направи електронно и ако може как?

# 1 186
Някой подавал ли е решение срещу решение на НЕЛК. Може ли да се направи електронно и ако може как?
Тук може да се види.
https://www.nelk.bg/podavane-na-jalbi
Жалба срещу решение на НЕЛК се подава в административен съд по местоживеене на лицето.

# 1 187
Здравейте.Края на ноември получих ТЕЛК  решението на детето ми - 100% пожизнен.В началото на декември той навърши 16 години.Мога ли да подам документи за пенсия или трябва пак да преосвидетелстваме? Решението излезе буквално дни преди да навърши 16.

# 1 188
  • София
Подавайте. Издадено е актуално решение.
Трябвало е още през януари да подадете. Сега сте изгубили един месец.

# 1 189

Срока не е ли до 2 месеца след навършване на 16 години?

# 1 190
Подавайте! Щом е пожизнено, не трябва да подавате за ново... Ще трябва да му направите банкова сметка( не превеждат на родител- трябва да е на името на детето), ако не искате да се редите в пощата( за там ще Ви трябва пък пълномощно). И като излезе решението, ще ви изплатят пенсиите от датата на решението( социалните не изплащат за минал период, НОИ си ги начисляват). Но не се бавете, защото имаше някакъв период, в който трябваше да се подадат документите( мисля 6 месеца, но не съм сигурна на 100%).

# 1 191
  • София

Срока не е ли до 2 месеца след навършване на 16 години?

Аз знам, че се подават на следващия месец след навършване на 16 г. Това научих от познати майки.
За пощата пълномощно не трябва, защото детето е непълнолетно и родителите са законни представители. Трябва акт за раждане (копие  за тях, оригинал за сверка) и лична карта на детето и родителя.

# 1 192
Може, не можах да се "прежаля" за тоя вариант , че в нашата поща са ужасни и вадихме банкова сметка( то и там е приключение, че не всички банки предлагат сметки за непълнолетни, а тези които предлагат са с лимити за теглене и харчене).

# 1 193
Вчера му открих банкова сметка в ДСК.Има лимит 100 лв на ден и няма никакви такси.
Пощата е много далеч от нас, не ми се занимава.

# 1 194
С тези карти с тоя лимит , ако ви се наложи да изтеглите повече пари не става. Само на каса и има такса

# 1 195
  • София
Вчера му открих банкова сметка в ДСК.Има лимит 100 лв на ден и няма никакви такси.
Пощата е много далеч от нас, не ми се занимава.

За картите на ДСК лимитът вече е 300 лв. на ден:

# 1 196
Не съм знаела. Съжалявам, ако съм подвела жената

# 1 197
Здравейте, имам дете с ТЕЛК, с право на чужда помощ, но нямам сключен договор за асистент, нито има назначен друг такъв. Имам ли право да си взема болничен за гледане на дете за същото дете? Четох снощи наредбата за медицинска експертиза, но не успях да се ориентирам добре.

# 1 198
Да, имате право на болничен.

# 1 199
Благодаря. Болничният предполагам не може да е на база същата диагноза? Става въпрос за онкологично заболяване в случая.

Общи условия

Активация на акаунт