Адв. Мирослава Кръстева отговаря на вашите правни въпроси

• 92 103
  • 605
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, адв.Кръстева.
Моят въпрос е относим към трудовото право.
Накратно - подавам предизвестие за напускане на 25.06.2024, а на 08.07.2024 възниква спор между мен и началника. Иска ми писмени обяснения, давам ги. На 16.07.2024 подавам заявление за годишен отпуск, считано от 18.07.2024 до 25.07.2024, но на 17.07.2024 работодателя решава да ми връчи Заповед за дисциплинарно уволнение.
Съгл. чл.221, ал.2 - "При дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение", и съгл.същия член ал.4 , т.2. " в случаите по ал. 2 и 3 - за времето, през което работодателят е останал без работник или служител за същата работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение"
Въпросът е ако работодателя предяви да му изплатя обезщетение, мога ли да се позова на т.нар. действителни вреди и де факто да не му дължа нищо, тъй като е минала голяма част от моето предизвестие за напускане, а в последствие пусната молба за годишен отпуск преди връчване на Заповедта?

# 451
Здравейте, адв.Кръстева,
Имам няколко въпроса км Вас:
1. В правото съм си да поставя под запрещение близък човек. Може ли адвокат да ми откаже да пусне делото под предлог, че не е заведен на психиатричен преглед този човек? Впоследствие, човекът е сложен под запрещение,т.е. моето предположение е истина и аз съм му попечител. Малко късно, но по-добре от никога!
2. Редно ли е адвокатът ми, излизайки от делото, което продължи повече от 3 часа, да се заприказва приятелски с адвоката на отсрещната страна, докато същия този чужд адвокат се опитва да ме захапва с въпроси извън съдебната зала? Не трябва ли и тогава да се държи като мой защитник? Още повече, че делото беше достатъчно тежко за мене и аз присъствах като попечител през цялото време и слушах лъжи и безпочвени обвинения по мой адрес.
3. Може ли да се говорят толкова лъжи в съда по мой адрес с цел да се оправдае мошенничество? И при това, казани от двама адвокати и един бивш шеф на полицейско управление?
4. Поставеният под запрещение мой близък преди да е поставен под запрещение по съвет на този бивш шеф на полицейско управление пише жалба до полицията, в която се оплаква от мене и още куп лъжи и глупости, които могат да се докажат документално. Как така полицията решава да даде тази жалба на прокуратурата? Не знаят ли в полицията, че хората, които са деметно болни, обичат да пишат до различни инстанции? (Това го разбрах от форуми на близки на дементно болни. Въпросният мой близък вече има изготвени 5 съдебно-психиатрични експертизи, в които вещите лица потвърджават, че не разбира смисъла на дейтвията си.) Разбира се, не се стига до досъдебно производство, понеже няма основания. Мога ли да си търся правата в този случай или да замълча, понеже става въпрос за полицаи?

# 452
Здравейте адв. Кръстева
Имам момиченце родено в Германия на 1,7г , от 4 месеца си живеем в България с разрешение на таткото , даже той взе жилище под наем с идеята и той да живее тук . Но за това време е идвал 3 пъти за по седмица , последния път ми каза че иска да се разделим и детето да било при мен три месеца и три при него .Аз няма как да се съглася с това и ще ходим на съд . Въпросът ми е кой съд ще е компетентен като настоящия адрес на детето е в България и може ли той да заведе иск за отвличане ,като сме дошли заедно и сме живеели заедно тук ? И какво мога да очаквам от съда ще му дадат ли да я извежда , колко често ще я взима , какви могат да бъдат привременните мерки докато трае делото ? Благодаря .

# 453
Здравейте !!
Притежавам малък вилен имот, на който съм платила земята , но нямам нотариален акт. Никога не е издаван такъв, защото предстояха измервания на землището.
Сега искам да продам имота , към кого да се обърна за въпросния нотариален акт. Имам заповед от общината, че съм придобила собственост.Със него мога ли да продавам ?
Благодаря предварително !!
Здравейте,
Бих ви посъветвала да се снабдите с констативен нотариален акт, за да улесните процеса на продажбата- консултирайте се с колега от Вашият град за конкретните книжа,, които следва да набавите.

Успех!

# 454
Здравейте адвокат Кръстева,
Препоръчителна ли е покупката на имот без брокерски услуги?
Какво трябва да проверим, освен тежестите в Агенцията по вписванията?
Ще ни трябва ли адвокат?
Здравейте,

Силно препоръчително е колега адвокат да направи нужните справки и проверки, както и да съобрази договора, който ще подписвате.

Успех!

# 455
Здравейте Г-жо Кръстева,

Имам следния казус. Бащата на детето ми е чужденец европеец, нямаме брак и развод, имам решение на СРС с отсъдена минимална месечна издръжка към онази дата и режим на виждане с детето от 2013г., последвало дело отново спечелено в Италия 2017 г. с потвърдена издръжка в минимален размер на база българското решение и отсъдено заплащане на всички съдебни разходи за сметка на ответника. Започната процедура през 2016г. за изплащане на издръжка за минал период по европейски регламент ЕО чл. 28 и 75, параграф 2
През цялото това време той се намира в Канада, тъй като има канадско освен италианско гражданство. До него не стига или по-скоро не го засяга нито едно от решенията и процедурите, освен ако не реши да се върне в Европа, където ще влязат в сила решенията най-вече това от италианския съд, което отсъжда 3 месеца лишаване от свобода при неизплащане на издръжката. Той естествено не предприема завръщане. Въпросите ми са:
1/ Какво още мога да предприема по съдебен път или чрез министерство на правосъдието освен това което вече съм направила имайки предвид местоживеенето му т.е Канада
2/ Дали решенията имат давност и при навършване на 18 години на още непълнолетното дете, той ще бъде ли освободен от задълженията които има?
Ще съм ви благодарна ако ми отговорите!

Здравейте,

Вие сте направила възможното до момента.
Според българското законодателство задълженията за издръжка не се погасяват. по давност. Не мога да се ангажирам със становище по отношение решенията на италианския съд обаче.

Успех!

# 456
Здравейте! Кой може да следи за правилно изпълнение на съдебно решение?  Имаме режим на виждане на бабата, но тя се опитва да го нарушава. Към кого да се обърна?
Здравейте!
При неизпълнение на съдебно решение може да се търси включително и наказателна отговорност- сигнализира се до прокуратура.

Успех!

# 457
Здравейте! Придобих чрез дарение имот миналата година, мага ли за го прехвърля на децата ми, които са на 15 и на 13 години?
Ако го прехвърля с дарение, то може ли да се оспорва от моите роднини/брат.
Здравейте!
Да, разбира се, че можете да дарите имота на децата си. Не мога да коментирам възможностите за оспорване от Вашите роднини, доколкото не познавам детайлите на казуса.

Успех!

# 458
Здравейте!
Интересувам се какви са вариантите за делба на жилище при развод. Имаме сключен брак и дете. Преди да сключим брак купихме къща с потребителски кредит 50 000 лв. и в нотариалния акт са записани имената и на двамата. Кредитът все още се изплаща.
Възможно ли е дялът на бащата да се прехвърли на детето?
Възможно ли е дяловете и на двамата родители да бъдат прехвърлени на детето?
Ако дялът на бащата бъде прехвърлен на майката, майката дължи ли на бащата половината от сумата, за която е била купена къщата или трябва да доизплати кредита?
Възможно ли е бащата да изиска пълна собственост на семейното жилище, като принуди майката и детето да се изнесат?
Бащата на детето ми каза, че ако в нотариалния акт пишело само неговото име, сега ние с детето сме щели да си търсим къде да живеем. Това така ли е?
Здравейте,
1. Да, възможно е прехвърляне на детето- както от бащата, така и от двамата родители.
2. Въпрос на споразумение е дали при прехвърляне на имота на майката тя ще дължи сума на бащата.
3. Не, не е възможно да претендира цялата собственост.
4. Да, би могло да бъде така.

Успех!

# 459
Здравейте, адв.Кръстева. Моят въпрос е следния - със съпруга ми сключихме брак миналата година, като аз приех неговата фамилия,но с тире. Възможно ли е да премахна моминската си фамилия и съответно тирето и какъв е редът в този случай? Благодаря.

Здравейте,
Да, възможна е промяна на имената Ви, като процедурата е по съдебен ред.

Успех!

# 460
Здравейте, адв.Кръстева.
Моят въпрос е относим към трудовото право.
Накратно - подавам предизвестие за напускане на 25.06.2024, а на 08.07.2024 възниква спор между мен и началника. Иска ми писмени обяснения, давам ги. На 16.07.2024 подавам заявление за годишен отпуск, считано от 18.07.2024 до 25.07.2024, но на 17.07.2024 работодателя решава да ми връчи Заповед за дисциплинарно уволнение.
Съгл. чл.221, ал.2 - "При дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение", и съгл.същия член ал.4 , т.2. " в случаите по ал. 2 и 3 - за времето, през което работодателят е останал без работник или служител за същата работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение"
Въпросът е ако работодателя предяви да му изплатя обезщетение, мога ли да се позова на т.нар. действителни вреди и де факто да не му дължа нищо, тъй като е минала голяма част от моето предизвестие за напускане, а в последствие пусната молба за годишен отпуск преди връчване на Заповедта?

Здравейте,

Обезщетението за срока на предизвести и това в размер на действително претърпените вреди са в две различни хипотези, според вида на трудовият договор.

Успех!

# 461
Здравейте, адв.Кръстева,
Имам няколко въпроса км Вас:
1. В правото съм си да поставя под запрещение близък човек. Може ли адвокат да ми откаже да пусне делото под предлог, че не е заведен на психиатричен преглед този човек? Впоследствие, човекът е сложен под запрещение,т.е. моето предположение е истина и аз съм му попечител. Малко късно, но по-добре от никога!
2. Редно ли е адвокатът ми, излизайки от делото, което продължи повече от 3 часа, да се заприказва приятелски с адвоката на отсрещната страна, докато същия този чужд адвокат се опитва да ме захапва с въпроси извън съдебната зала? Не трябва ли и тогава да се държи като мой защитник? Още повече, че делото беше достатъчно тежко за мене и аз присъствах като попечител през цялото време и слушах лъжи и безпочвени обвинения по мой адрес.
3. Може ли да се говорят толкова лъжи в съда по мой адрес с цел да се оправдае мошенничество? И при това, казани от двама адвокати и един бивш шеф на полицейско управление?
4. Поставеният под запрещение мой близък преди да е поставен под запрещение по съвет на този бивш шеф на полицейско управление пише жалба до полицията, в която се оплаква от мене и още куп лъжи и глупости, които могат да се докажат документално. Как така полицията решава да даде тази жалба на прокуратурата? Не знаят ли в полицията, че хората, които са деметно болни, обичат да пишат до различни инстанции? (Това го разбрах от форуми на близки на дементно болни. Въпросният мой близък вече има изготвени 5 съдебно-психиатрични експертизи, в които вещите лица потвърджават, че не разбира смисъла на дейтвията си.) Разбира се, не се стига до досъдебно производство, понеже няма основания. Мога ли да си търся правата в този случай или да замълча, понеже става въпрос за полицаи?

Здравейте,
Вашите въпроси са по- скоро възмущение и недоволство, които не формулират правен въпрос, на който да Ви отговоря.

Успех!

# 462
Здравейте адв. Кръстева
Имам момиченце родено в Германия на 1,7г , от 4 месеца си живеем в България с разрешение на таткото , даже той взе жилище под наем с идеята и той да живее тук . Но за това време е идвал 3 пъти за по седмица , последния път ми каза че иска да се разделим и детето да било при мен три месеца и три при него .Аз няма как да се съглася с това и ще ходим на съд . Въпросът ми е кой съд ще е компетентен като настоящия адрес на детето е в България и може ли той да заведе иск за отвличане ,като сме дошли заедно и сме живеели заедно тук ? И какво мога да очаквам от съда ще му дадат ли да я извежда , колко често ще я взима , какви могат да бъдат привременните мерки докато трае делото ? Благодаря .

Здравейте,
 Компетентността се определя съобразно обичайното местопребиваване на детето- ако го регистрирате на Ваш адрес в България, то и подведомствеността ще бъде на нашите съдилища/
При положение, че имате декларация съгласие, дори и да сигнализира за международно отвличане, няма д бъде основателно и ще бъде отхвърлена претенцията на бащата.
Не мога д се ангажирам с конкретни параметри на предстоящото Ви съдебно производство, но като цяло няма възможност по привременните мерки да се постановява възможност за пътуване извън страната, а комнретнията режим на личен контакт не мога да предвидя.

Успех!

# 463
Здравейте адвокат Кръстева. И аз се обърках с наследяване Simple Smile Става въпрос за родовата ни къща. Ето и реда на наследодателя :
Б прадядо - наследодател / починал 68 г.
 - син Р - починал 39
 - съпруга на Р - починала
    - П син на Р - починал 89
    - съпруга - починала 95
       -  М син на П -  2020 неженен без деца
   -  Л дъщеря на Р - починала
   - съпруг починал
      - син на Л - жив
  - Д дъщеря на Р починала
  - съпруг починал
     - син жив
     - дъщеря жива
Прадядо прехвърля къщата срещу доглеждане на внука си П. Първо умира П, след него съпругата и последно техния син без да е бил женен и да има деца. Кои са наследници на починалия бездетен братовчед? Роднините на неговата майка или ние , като най-близки роднини?

Здравейте,

Обърках се в обясненията Ви Simple Smile извинявайте.
Няма да мога да Ви дам отговор. Пишете на лични, ако искате.

Успех!
Намерихме наследниците. Наследява се по съребрена линия - живи лели и чичовци. От страна на бащата една сестра жива , от страна на майката живи брат и сестра.

# 464
Здравейте адвокат Кръстева.Въпросът ми е аз като продавач на апартамент съм получила 10 процента от купувача с предварителен договор,банката от която е теглил купувачът превежда съответния кредит кога получавам останалата сума преди подпис пред нотариус или след подпис.

Общи условия

Активация на акаунт