Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

• 26 142
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
Ааа, две бутчета (кълки) мен не ме засищат. Като ям такива, минимум 3 + останалите работи там яйца, сиренца и тем подобни и не си пълня стомаха с трева.

Роналд, струва ми се, че мазнините са ти малко. Тия фъстъци поне ги смени с орехи, ако не можеш да се откажеш от ядки.

# 136
Ще се изкажа по темата само защото точно тази седмица се убедих, че Роналд не е прав, а са прави тези, които казват, че две бутчета са малко. Преди като четях тук, че не трябва да гладуваш и бях скептична, защото навсякъде се говори за калории и как трябва да станеш от масата преди да си се наял. Обаче от личен опит се убедих, че не е точно така.
Досега и на мен все ми пригладняваше следобяд. Преди няколко дни си правих свински ребра в еър фрайъра, изпекох си две. Хапнах едното (със салата) и уж се заситих, ама бяха много вкусни и изядох и другото. Стори ми се, че съм преяла и почнах да се упреквам за лакомията си. Да, ама после нямаше никакъв глад. Обядвах към един, до седем леко почнах да огладнявам, хапнах салата с малко сирене и си легнах без да ми се дояжда нищо повече след това.
Два дена по-късно си правих две пилешки бутчета (горната част) и посегнах да си сложа в кутията за обяд само едното. Обаче се сетих как ми беше приятно сито преди това с ребрата и набутах и двете. Пак второто едвам го доядох, обаче после нито имах тежест, нито огладнях. Вечерта пак хапнах нещо леко.
Вчера направих пак така с риба. Същата работа.
Днес пак така с гръцка мусака, изядох една порция, каквато обикновено ям, после нарочно си досипах още малко + 2 квадратчета черен шоколад. Пак от обяда в два до вечерята в седем не съм отворила хладилника, хем си бях вкъщи. Даже не бях огладняла достатъчно за вечерята, но съм си поставила за цел да не ям след седем, даже шест е по-добре, но закъснях с обяда.
Значи аз си го обяснявам така, че се опитвам да ям толкова месо и салата, колкото съм яла преди, когато добавях гарнитура и хляб. И за закуска ядях по две филии. Ама сега тези неща ги няма, значи за организма ми става недостатъчно и съвсем резонно си дава сигнали, че е гладен.
Не е нито от захар, нито от инсулин, нито от навик този глад, а от недохранване.
Сега като го знам това, предпочитам да си хапна добре наобяд, пък нека и да не спазя общоприетото правило да се яде малко, и после да не търся какво да ям след два часа или през целия път за вкъщи да мисля само за ядене. Така и вечер ям по-малко.
Две кюфтета или две долни бутчета се убедих, че са малко, особено ако не се закусва. Не знам колко трябва да ти е малък стомахът, за да не можеш да изядеш повече, обаче ядки след това поема.
Доста неща са само в главите ни от предразсъдъци. Защото след второто ребро и бутче, когато на ставане от масата си мислех, че съм преяла, после нито ми тежеше на стомаха, нито нищо. Даже напротив. Преяждането е било само в главата ми.
За сведение, не съм качила и грам от това, че се наяждах добре, даже днес видях, че съм малко надолу, въпреки че чакам цикъл другата седмица.
Аз ако бях на мястото на Роналд, щях да пробвам да увелича яденето и да махна фъстъците, вместо да се опъвам като магаре на въжен мост и да викам "това не е за мен". Blush
Не че нещо, ама може и да проработи.
(Не знам как пък не може да се откаже човек от едни фъстъци. Щом хората могат от алкохол да се откажат, от хероин... От хляб... Joy )

# 137
Ех тия фъстъци, и на мен са ми слабост. Това не е нещо подходящо за ежедневна част от режима със сигурност, но си признавам, че те са и моят “грях”. Обаче не е хубаво да се ядат всеки ден, наистина.По-добре са от пържените картофи, ама все пак … Това е за глезене, а не за нахранване. На мен ми вдигат КЗ, имат и повече омега 6. А ако са някакви преработени и овкусени, съвсем зле… определи си един ден за глезене или макс 2 и само тогава яж и то малко от тях.

И на мен ми звучи много малко тази храна - 2 кюфтета или 2 бутчета със салата, че и то за мъж. Макар че много зависи от салатата де - ако е много богата -напр с 1 цяло авокадо, шепа маслини, много зелении, домати, зехтин и т.н, а просто някакво зеле, ами малко е, а и мазнината ми се струва малко. Аз поне също бих си дояждала с нещо, а съм дребна жена, кинта и двайсе и не съм била никога с разширен стомах или наднормено тегло …
 Тези комбинации с картофи не знам защо ги споменаваш и с лютеница. Ако фъстъците биват за глезене, то картофите и лютеницата просто са нещо, към което човек с ИР или друг метаболитен проблем просто не трябва посяга. Едното е само нишесте, а другото е бъкано със захар, освен ако не си я правиш сам и без захар. Няма значение, че са малко картофите - честотата има значение, не количествата. Изяш 1 кило пържени картофи наведнъж, 1 ден в годината - няма проблем, тялото след 1-2 дена ще се е върнало в баланс, ако извън това си стоиш на режима. Яж всеки ден по 50 гр, - много лоша идея, защото тези 50 гр са достатъчни, за да ти разбъркват захар и инсулин всеки ден и никога да не дадеш възможност на тялото да влезе в баланс.

# 138
  • Paris, France
Роналд, инсулинът не е единственият хормон, който управлява глада. Нивата на грелин (хормон на глада) и лептин са много важни. При мъжете нивата на грелин са по-важни, а и при ИР има проблем и с двата гореспоменати хормона. За нивата на грелин - стомахът трябва да се разпъне за да се произведе грелин. Това се постига с големи количества некалорична храна, баласт, както казва Миоки. Пробвай да изядеш огромна купа със салата и после кюфтетата и останалото и виж как се чувстваш. Ако пак ти се яде, значи може да е лептин. Може да си резистентен към лептин ако си имал дълго наднормено тегло и все още го имаш или си наскоро отслабнал. За ЛР, ако е съпроводена с ИР може да се опита да се яде точно 3 пъти дневно, като ако не ти се яде сутрин или вечер трябва да се насилиш да ядеш. Между тези 3 хранения няма закуски, никакви.  Като почне да не ти се дояжда между храненията, изчакваш 2-3 месеца и може да минеш на друг режим, даже с пости.

Ако на кетогенна не си добре може да пробваш WFPBD, но без никакви мазни храни. Ако вече си отслабнал може да помогне.

На мене пилешки крак, от ханш до глезен, с двете части ми е достатъчен, но е абсурд да мина с 2 кюфтенца. По поне 6 изяждам, но може и повече 🤩. Всъщност зависи от грамажа. Моите са мънички, 2-3см в диаметър.

# 139
  • София
Режимът ми е перфектен. Пример днес - кафе със сметана, 38% масленост. Свинско с гъби за обяд, печени свински ребра за вечеря с люти чушки.
Ясно, че през устата. не съм и мислела, че се инжектира. В каква доза се пие хром, за да има ефект?
ми може и да не е перфектен режима, за теб конкретно. При мен се получава така като ям много месо. Не освирепявам точно за сладко, но след час и нещо съм гладен, все едно не съм омуал 3 кюфтета със салата. Така и започнах да ям прословутите по фъстъци. Значи считай, две кюфтета за обяд със салата или две бутчетата със салата ( и кожата) и след час и нещо съм така гладен, че ям поне 100 грама фъстъци. След това съм Ок.
И ми кажи сега, че ако не захарта, то инсулина не се вдига. Защото именно повишеният инсулин те кара да изпитваш глад.
Апропо, направих си експеримент - след пиле с картофи нямам никаква нужда да ям фъстъци или каквото и да е до 4 часа по-късно.

Аз не съм гладна, Роналд. Не се появява чувство за глад, а точно за сладко. Ако е глад, и аз ще метна фъстъци или сметана или нещо друго.
Освен това, чувството се появява само вечер. През деня няма такива позиви. Аз мога и да не ям въобще през деня.

Последна редакция: сб, 18 дек 2021, 06:07 от АРТЕМИС

# 140
Режимът ми е перфектен. Пример днес - кафе със сметана, 38% масленост. Свинско с гъби за обяд, печени свински ребра за вечеря с люти чушки.
Ясно, че през устата. не съм и мислела, че се инжектира. В каква доза се пие хром, за да има ефект?
Нямаш грам зеленчук /колко да са тия люти чушки/.
Тя Миоки верно, че яде така, ама тя си е била слабичка и отначало и май няма особена нужда от храна Wink /Миоки, сори/.

Салати, за магданоза са ти казали.

Аз без салата и фибри от всякакъв вид абсурд да се нахраня. Ръгам ленено семе и сусам на салатата, чия в супите, когато съм на фаст взимам по някоя лъжица чия, като ми притрепери много.

Не е глад за сладко, а е Глад. Защото не си се нахранила. От кога си на режима? И мен в началото ми се накараха на тая тема и да видиш как бързо се оправих.

Иначе за хрома са ти казали, явно ще трябва да го пиеш. И аз го пия.

Елора, към теб имам две неща. Хелитираният магнезия ми го изписа докторката и понеже сме нови и послушни слушаме и изпълняваме. След това ММ, понеже бил забравил тези неща, изчел из нета и така разбрал, че тази форма подпомагала усвояването. Още не съм на вълна да задълбавам в добавките, ще ви изчета по-нататък и с разбиране по темата за магнезия специално. И за Д3 де, преди няколко страници пък това бистрихте.

Второто е - имам голяма молба някой да пусне линкове или да ми пише на лични с информация за филмчетата. Не успяваме да ги намерим за гледане, ровим в ютюб, има какво ли не, но точно тези филми не. Мерси предварително!

По снимките - в четвъртък цял ден сушихме месото. В сряда го купих и ММ го сложи в морска сол, стоя 24 ч. в хладилника. В четв. в 9 го пуснах и към 18 го извадихме, готово беше, че даже и май малко пресушено. 9 часа на около 75 градуса.

За снимките - трябва да ви пусна и една стара, от началото на пандемията, тогава качих най-много и съм в най-закръглената си форма. И двете заедно да ги сложа в една папчица и да добавям.
Наснимала съм си и подправките да ви пусна, че говорехте тия дни, и още нещо, даже вече не помня какво, ама ще чакат.

И част от дръжките на магданоза ги слагам по салатите, не ми пречат. Имаме морско свинче, останалото отива на него. Апропо с три животни сме, откак сме на режима са във възхита, редовно има местни остатъци, бульони или кокали за кучето и котето. Абе явно преди сме ядяли малко протеини, наистина много картофи, ориз и бобови готвехме.

Последна редакция: сб, 18 дек 2021, 06:27 от Минерва

# 141
Здравейте.....идвам да измрънкам аз...Sad
10 дена от както намалих на половина вечерната доза метформин.....първите дни се будих с 4.8...4.7, но последните 6 дена съм заковала яко на 5.7 Sad((( Знам, че беше очаквано да скочи.....ама не мърдам изобщо ...ни на горе ни на долу.....тъй като до обяд доказано качвам най-много КЗ и без да ям.....вчера реших , че няма да закусвам...изпих едно кафе и ходих да тренирам в залата.....на обяд към 13ч все още не бях гладна , но трябваше да си изпия все пак сутрешната доза метформин, та се насилих и изядох половин круша/доказано с глюкомера не ми създава проблеми/ и малко козе сирене...изпих си и 2рото каафе за деня.....към 16.30 ч вече бях много гладна ...бях си приготвила домашна патица/или гъска...не съм сигурна...на кое казват юрдечка?/...сварена и обезкостена.....месото запечено на фурна с подправки и моцарела+ салата и варено яйце...към 18ч хапнах 2 парченца черен шоколад...тъй като ми беше на никъде обядо/вечерята.....към 22ч направо умирах от глад, но не хапнах нищичко,,,,,наливах се с вода......за целия ден колкото пъти се проверих, все беше 5.7.......дори и след крушата..........тази сутрин пак 5.7:(((((((( Чак така до сега не съм застопорявала КЗ..не ми харесва тази горна граница..не знам....на косъм съм да се върна към метформина и да изчакам още преди да намаля..ако не започне да пада..Sad

# 142
Opossum, така е. И аз така се храня. Обяда ми е обилен, вечерята по-лека. Но понякога е обратното. Друг път правя фаст вечерен.
Преди време ядях точни количества седмици наред и ми се закучи отслабването.
Вчера ядох риба. Ама мерлуза. Нещо с буквата м купих от кауфланд, замразена. Аз принципно в скумрийката съм влюбена, ама викам да пробвам. Май и друг път съм го яла това нещо.
Много суха бре. Добре че имаше голяма салата. После не бях гладна.
За фъстъците какво да коментирам. Дозата прави отровата, ама явно той мисли, че ежедневно 100 грама са ок. А 100 грама на месец са ок, не на ден. Аз се изморих през годините да пиша за печените ядки. Ще редактирам първи пост и всеки да се оправя.
На НВ и аз съм имала моменти по 3-4 дни съм яла по 50 грама печени фъстъци.
Все едно обяд и вечеря да ми е нввмх, но да ям всеки ден парче торта и да казвам, че съм на режим и не помага.
Иначе пристрастеност към печен слънчоглед и фъстъци и аз съм имала.
Сега покрай празниците ще си взема малко от моите любими фъстъци да се поглезя. И 2-3 месеца няма да взимам.
Минерва, какви линкове за филми имаш предвид? В първия пост съм сложила филмчета с бг субтитри и ги проверих, работят.
Мога и да пробвам хелатирания. Колко му е.
Сега видях, че тя верно няма никакъв зеленчук. Ами не знам, да му мисли.

Азара, не знам. Дали е от храната или от хапчето, трябва да се установи.
Другия вариант е сутрешното да намалиш. Изглежда при теб не 10 дни, а месец на половин хапче.
Аз не разбрах ти какво хапче пиеш и какъв грамаж.

# 143
Аз пък да се похваля как се “справям”. Blush
Никога не съм била на диета. И се радвах, че не ми се налага, защото обичам сладко и си хапвах редовно.
Вече 20+ дни откакто не ям сладко, хляб, картофи и ориз и се чувствам добре. Не съм гладна и зла 😂 . Даже не ми се ядат забранените храни. Прегрешила съм веднъж с парче тиквеник.
Не ми се дояжда сладко дори след като купувам на домашните.
Свалила съм и 3 кг., колкото ми трябват.

Но ми е много еднообразно и скучно яденето. Казвате има какво да се яде, но не обичам вътрешности, дробчета и т.н. Даже риба не обичам кой знае колко, яла съм веднъж за това време. Остават ми само свинско и пилешко като меса. Не съм фен и на зеленчуците особено, но ги ям какво да правя.
Не се храня и толкова високомазнинно, колкото вас, та не знам колко ще има смисъл, но ще стане ясно след 2-3 месеца.
Боря висок инсулин.

# 144
Не знам защо да е еднообразно. Еднообразно ми е като съм на работа и правя бързи неща.
Иначе като почивам си спретвам какви ли не манджи.
И в първия пост има доста предложения.
Че и аз мога да добавя още.
То па щото да ядеш ориз, картофи и хляб е супер разнообразно. Да не говорим и за последствията.

# 145
Добави моля.
Иначе веднъж месо с картофи, после с ориз, само месо, боб, леща и т.н. 😀

# 146
Когато не ме мързи ще добавя.
Иначе си има и сега голям списък.

# 147
Еднообразно се хранят хората, които по принцип така си се хранят, не са склонни да опитват нови неща и са по-скоро капризни. Има такова богатство от зеленчуци - тиквички, патладжан, моркови, чушки, хиляда вида зеле, целина, аспержи, карфиол, броколи, гъби, спанак, лапад, салати, домати....

# 148
Така е Аливи. Ама трябва въображение.
Сега готвя огретен с чушки, карфиол, броколи, тиквички, патладжани, праз или лук, магданозени дръжки, 6 яйца, сирене, 300 извара, зехтин, масло, чубрица, черен пипер.

То като се яде в даже е еднообразно.

# 149
Въображение, осъзнатост, желание, комплексно е, а някои хора не си падат по готвенето. В семейството на брат ми е така, все се поръчва някаква храна и любимо е Хепи...:confounded
Опитах се да обясня защо не е наред Хепи, ама...не ме разбраха, а в същото време ми обясняваха, че в шоколадите милка слагали нещо, за да се пристрастяват хората и откакто не ядяли милка, изяждали много по-малко шоколад.

Общи условия

Активация на акаунт