Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 45

  • 26 157
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
  • Столичанин ама не в повече :D
  • Мнения: 2 141
Здравейте!По повод косопад преди месец си направих изследвания и в част от тях резултатите показаха високи нива на глюкоза и инсулин.В рамките на този месец изключих захар, бяло брашно /храня се без глутен/ газирани напитки и млечни продукти.Не съм правила изследване с обременяване с глюкоза, а вече не знам дали след като спазвам този режим има смисъл.Ще съм благодарна за мненията и препоръките ви!
/Сигурно е много досадно да питаш, но имам нужда от съвет от хора с опит с проблема на ИР.Според ендокринолога при когото ходих нямам ИР/
Това са изследванията ми от началото на декември.
А как са щитовидните ти хормони (защото няма как да си изследвала реверсивен т3, (който всъщност показва проблем) без тях или ако е така ще си първия човек, който срещам да го прави), също провери желязо, жск и най-важното феритин, много ключов за косопад и много вероятно ще ти е нисък (трябва да е над 70). За д Миоки ти е казала, търси се стойност над 40.
Сори, много се пише тази вечер и малко по диагоналната го карам. Въпросът ми все пак стои, ако някой знае. От какво умират, че продължителността на живота им да е по-малка от тези в града?

Живеят в пренаселени домове, поради което имат повече белодробни инфекции, които убиват много бебета и деца. В миналото са живеели в рядко населени райони. Страдат и от туберкулоза. Другото им, ново за тях заболяване е диабет 🥳. Там знаеш какви са рисковете и причините. Причинява се от това, че те генетично са по-добре на рибена диета и са склонни към глюконеогенеза. В условия на студ ВХ са пагубни. Доста се самоубиват. Пак липса на Д3, магнезий и новите ВХ.

https://www.google.com/amp/s/mobile.reuters.com/article/amp/idUSN2362426520080123

Страдат много и от алкохолизъм. Мога да потърся данни.

Това в общи линии.

Продължителността на живота им е 64-67г vs над 79 за останалите канадци. Подобна беше и руската доскоро, особено по селата в тундрата, така че не са особено изключение.

А за яденето на ВХ исках да кажа, че след като не ги ядеш редовно отдавна и не си физически активна е нормално да видиш скок на КЗ. Трябва да се приучиш да ги ядеш и гориш за да видиш нормална КЗ. При това положение няма смисъл да ги ядеш, освен ако не искаш.
А какво мислиш за теорията, че те са остарявали бързо именно заради многото месо, което са консумирали обаче въпреки многото месо в миналото не са страдали от сърдечно-съдови заболявания, защото не са го консумирали термично обработено, а единствено сушено и мариновано и че всъщност не самото месо предизвиква сърдечно-съдови заболявания ами термичната му обработка, при която белтъкът му деградира и става канцерогенен (въпреки, че от друга страна съм чел изследвания на човек на 5000 години открит в алпите, който се е хранил високомазнинно (последното му ядене е било такова) и на 40 години вече е страдал от атеросклероза?

# 586
  • Мнения: 18 539
Щом е умрял преди 5000 години, земеделието е било открито, така че надали е ял само (основно) месо. Не знам как точно са установили че е ял високо мазнинно само по последното му хранене. Ако са установили такова нещо, то то е било по други методи. Вече май всички знаят, че смесването на мазнини и въглехидрати в диетата е пагубно за здравето.

Да запиша и днескашното мерене.
Сутринта не съм мерила. Правих тест на гладно преди основното хранене.
19:00 часа - 4,5
20:30 часа - 4,9  -  след две пръжени в масло яйца, парче филе риба треска и сирене фета /бяло, саламурено, но от козе мляко/ парче с приблизителни размери 9х3см изядено в 19 часа.
21:30 часа - 5,0

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 23:40 от Миоки

# 587
  • Paris, France
  • Мнения: 17 726
jerami, нивата на обратния Т3, rT3, изследван веднъж, с нищо няма да променят хода на лечението и. rT3 се променя много, много бързо - при болест, залежаване, ниски калории, скорошно отслабване, кетогенна диета, присадка на костен мозък. При някои хора е перманентно патологично нисък, например при Даун синдром. Точно невъзможността да стопират превръщането на Т4 в активния Т3 разбрицва кръвоносните им съдове и страдат повече от сърдечно-съдови заболявания. Свързано е и с адренали. При кетогенен режим заради ИР, с цел отслабване падане на Т3 и качване на rT3 са желани ефекти с цел запазване на мускулна маса. Висок Т3 е част от клиничната картина на ИР, особено с нормален към висок ТSH и нисък Т4. Така ме диагностицираха мене преди да ме пратят на ОГТТ, като резултатите от ОГТТ само потвърдиха диагнозата. При мене ТSH беше 2.5 (в норма, уж), Т4 около 14 при норма 12-22 И Т3 беше почти на горна граница. За свободни Т4 и Т3 става дума.

За диетата на ескимосите - сушени месо не ядат и не са яли. На техния климат не става. Познават огъня и са варили месо. Вътрешностите са ги яли сурови, рибите също основно сурови. Те са яли непрекъснато, когато са гладни. Така си поддържат телесната температура. 

Не мисля, че сготвянето на месото им е вредяло. По тропиците сурово почти не се яде, освен плод и рядко. В централна Африка не сядат без месо или риба на маса. Корейците ядат много повече месо от индийците, които са масово вегетарианци, но живеят много по-дълго от тях. Не е само в месото проблема, а и ескимосите са сред най-големият суровоядци на планетата.

Животът им е бил много труден, в жестоки условия. В миналото старците са излизали и са отивали там, където има мечки за да ги изяде някоя мечка и да не тежат на младите.

Във всяко примитивно общество се яде това, което има наоколо. Факт е, че номадският живот, живота на ловците и събирачите е много по-тежък от живота на уседналите земеделци, раждаемостта им е била винаги по-ниска, а смъртността по-висока.

В някои периоди на глад, войни, пренаселване, епидемии продължителността на живота е падала драстично. В индустриализираща се, викторианска Англия до 15г възраст са преживявали само 20% от хората, а до 20г само 10%. В Ангола допреди 20г продължителността на живота беше около 45-49г, а храна, вода, че и петрол имаха и на нас да дадат.

# 588
  • Мнения: 2 275
jerami информацията за средната продължителност на живот не дава никаква....информация ( починало на 2 години детенце и починал на 80 години старец дава средна продължителност на живот 41 години).
Не знам колко са живЯли хората в предаването за Аляска (не се отнася само за Аляска), защото са все още живи
https://youtu.be/csrjT9eylLU
Но си има по принцип особености при различните народности/наследственост и т.н. Аз си падам по планини и студ, както моите баби/дядовци с градинки 20 кв. метра, поливани с кофи с вода от реката, а реколтата от тези градинки развеселяваше много моите приятели от Северна България.
Естествено,моята приятелка от Мартиника има съвсем друг вкус и това не пречи да е в идеална форма и здраве.
Да се насажда идеята за зърнено-зеленчуково-плодово-вегетарианско хранене навсякъде и за всички ми идва в повече. А и модерното напоследък убеждаване за висококачествени протеини в насекомите (били много уважавани в Африка) съвсем ме ужасява.
Да не ми пипат свинското и яйцата.

# 589
  • Paris, France
  • Мнения: 17 726
Като писа tania6 за Мартиника - доста месо похапват, риба, сладко, похапват си добре. Имат много диабет, на едно от първите места по заболеваемост с HIV в цяла Франция и ..... продължителността на живота на мъжете е с 10г по-висока от тази на българските мъже. Значи ли това, че HIV и СПИН спомагат за по-дълго живот? Ген? Гените им са като на тези в Сенегал и Конго, които живеят по-кратко, та и това не е.

# 590
  • Мнения: 2 585
Ще съм много благодарна, ако споделите това добър вариант за закуска/следобедна закуска ли е?

https://www.forlife.bg/keto-mufini-spanak-sirene

# 591
  • Мнения: 18 539
Стават, според мен.

# 592
  • Мнения: 40 780
Хората и коли ги блъскат. Едва ли е от режима.

# 593
  • Мнения: 1 052
Само да кажа, че в райони, където са се хранели/хранят основно с риба (ескимоси, някои скандинавски и др. Под.) и особено при липса на растителна храна (това значи всяко почти ядене реално да е риба), хората са и все още страдат От жестоки интоксикации с тежки метали и особено живак.  При ядене ежедневно на риба и особено едри риби и когато това ти е почти единствен източник на храна -има  отравяния,  които директно водят до смърт, особено при по-малки деца. Концентрацията на живак убива директно. При по-възрастните и при по-малка концентрация, живакът не убива директно в рамките на дни, но уврежда необратимо органите и води до отложена смърт. Тежките метали в рибата не са от сега, винаги ги е имало. Предполагам сред тези народи не е имало много хора с mthfr мутация, защото те биха умирали няколко пъти по-бързо и шансовете им за потомство биха били много по-малки, защото за ембрионите тежките метали са много по-токсични и ако тялото на майката, не успява ефективно да се освободи, всички отиват в бебето и повече няма бебе…

# 594
  • Мнения: 188
Трябва 10 дни подред да си меря КЗ с глюкомер. Кога по-точно да я меря - 1 час след храна ли? и има ли значение какво точно съм яла, задължително ли е в това хранене да има въглехидрат? Два часа след това също ли трябва да я меря? Само сутрин или мога и следобед?

# 595
  • Мнения: 1 052
Мери се след всяко хранене и си записваш какво си яла на това ядене срещу стойността

# 596
  • Мнения: 1 084
То и преди хранене трябва.

# 597
  • Мнения: 188
Благодаря, значи на гладно и после 1 час след хранене. Добре, благодаря! Но... не успява да ми потече достатъчно кръв и не знам защо. Може би аз не се боцкам правилно? Някой може ли да ми каже защо със степен 5 ми тръгва съвсем малко точка кръв, която не стига?

# 598
  • Мнения: 17 347
Прилепяш плътно на възглавничката на пръста.
Аз бода на тройка и когато го правя по няколко пъти денем ме боли после.
Боцкаш и притискаш да доиш .🙂

# 599
  • Мнения: 1 084
Ръцете трябва да са топли, прилепяш плътно и натискаш копчето. И аз съм на 3. Понякога ми се е случвало да ми прави номера и да не изстрелва иглата добре. Тогава няколко пъти натискам без да го слагам на пръста, сменям иглата и по някое време се оправя.

Общи условия

Активация на акаунт