За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 99

• 29 047
  • 762
  •   1
Отговори
# 375
Чета и не мога да разбера малко какво се търси... И какво може да направи една майка, че да не е детето и пещерно човече. Дайте някое практично предложение или просто да се примиряваме, че си (ще си) тровим децата и няма надежда. Аз без болно дете на ръце се чувствам кофти, четейки, че всичко тука е лошо и погрешно, представям си какво е на някоя жена, чието дете е болно в момента. В голям мащаб - въздухът е мръсен, храната ни трови, водата е заразена, светът е кофти и вреди дебнат отвсякъде, ама въпреки това не сме се обесили, ами живеем и се справяме както можем. В малък мащаб - колкото и лоши да са българските педиатрични практики, тук живеем, тук се справяме както можем и гледаме/ще гледаме децата си. Някакво реално предложение има ли как да постъпим една идея по-правилно или просто да си живеем с мисълта, че като сме родили на грешното място, сме обрекли и себе си, и следващото поколение?

# 376
  • Пловдив
Според мен това, което Бърди подчертава е да си намерим педиатър, на когото имаме доверие и който е компетентен по нашите разбирания. В момента има майка, чието дете трети ден поддържа опасно висока температура и и предписана хомеопатия и пръскало в гърлото. Не са и назначени задължителни кръвни изследвания, за да види всъщност лекарката за какво става въпрос.
Съответно в момента майката хем има изписано лечение, хем май много не му вярва, защото продължава да пита тук за мнения.
Много се надявам детето вече да се оправи, Танче, пусни му кръвни изследвания, пусни му урина и го заведете на частен педиатър, щом вашия не може да реагира адекватно. Вие нали не бяхте доволни от доста време от вашия педиатър?

Иначе наистина тук много се неглижират някои неща и трудно се намират добри педиатри, спор няма.

# 377
Чета и не мога да разбера малко какво се търси... И какво може да направи една майка, че да не е детето и пещерно човече. Дайте някое практично предложение или просто да се примиряваме, че си (ще си) тровим децата и няма надежда. Аз без болно дете на ръце се чувствам кофти, четейки, че всичко тука е лошо и погрешно, представям си какво е на някоя жена, чието дете е болно в момента. В голям мащаб - въздухът е мръсен, храната ни трови, водата е заразена, светът е кофти и вреди дебнат отвсякъде, ама въпреки това не сме се обесили, ами живеем и се справяме както можем. В малък мащаб - колкото и лоши да са българските педиатрични практики, тук живеем, тук се справяме както можем и гледаме/ще гледаме децата си. Някакво реално предложение има ли как да постъпим една идея по-правилно или просто да си живеем с мисълта, че като сме родили на грешното място, сме обрекли и себе си, и следващото поколение?
Буквално стотици постове са посветени на:
* правилни тактики,
* правилни ваксини и ваксинационни практики,
* как да се избягват опасни и  грешни подходи,
* как да се пазят децата от опасни практики,
* как да се постъпва, за да не се дават безразборно лекарства на деца,
* как, най-накрая, да се отвържете от Колийф, пре/пробиотици, Коларголи, Вит.Ц, Виброцили... и десетки други срамни неща, потенциално опасни за децата,
* как да лекувате атопичен дерматит и обикновени детски екземи,

следователно, приносът е налице. Когато на някоя майка, детето се разболее, просто е нужно да знае, какво се прави, и какво не бива да се прави. Няма "тук", "там" практики. Има само "коректни" и "некоректни". Некоректното има голям риск, и потенциално може да навреди. Затова става въпрос.
Случаят с починалото дете с менингит, не само разкри ужасни язви- оголи и крещящата некомпетентност на "отговорните". Никой няма и да Ви каже за противо-менингитните ваксини. Няма да ги въведе, информира. От тук ще го научите... .

Цитат
В момента има майка, чието дете трети ден поддържа опасно висока температура и и предписана хомеопатия и пръскало в гърлото. Не са и назначени задължителни кръвни изследвания, за да види всъщност лекарката за какво става въпрос.
Конкретният риск в този случай:

* пневмония, сепсис, тежки ангини,
* мононуклеоза (?)
* ковид (?),
* ревматизъм, ако се касае за определен тип Стрептокок (нищо не е изследвано),
* менингит??
Кое е "правилното" в лечението на това дете? НИЩО не е направено коректно- детето е изложено на риск.
Какво "пръскат"? защо? какви изследвания може да се вземат след "пръскането"? къде е логиката?
Тези практики излагат децата на огромен риск. И затова става въпрос... и затова пишем. Не за да си чешем егото.
Ако не кажем с назидателен тон, нищо няма да стане...

Цитат
Повтарям се, но това размахване на пръст зад екрана е смешно.
Не знам изобщо как определяте кой какво да дава/да не дава на детето си.
Реалността ви "размахва пръст".
Няма да намерите немски, швейцарски датски форум, където майките са в ужас че педиатърът им не може да лекува обикновени състояния. Тази тема тук е с 99 номер... и от всяка страница крещи "некомпетентност".

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 12:38 от Birdie

# 378
  • Пловдив
Ами като сте толкова велик и искате да ни изкарате от пещерата, защо не се върнете да практикувате в България?
Повтарям се, но това размахване на пръст зад екрана е смешно.
Не знам изобщо как определяте кой какво да дава/да не дава на детето си.
Явно всички ние, които се доверяваме на педиатрите си умишлено искаме да уморим децата си.
Не забравяйте, че тук е форум, а не кабинета ви и за някого съветите ви могат да бъдат опасни.

# 379
  • София
+1
И като ще четем стотиците постове и мъдрости за какво ми е педиатър м?
Ще прескачам.

# 380
Бърди, наистина допринасяте, чета вече доста темата и постовете Ви с интерес, но разберете и Вие, че всяка майка прави това, което е по силите ли и назидание е последното, което заслужава, камо ли пък да помага. Вие лекувате ли пациентите си според техните (или на родителите) желания? Те идват при Вас в кабинета, носят си списъка с медикаменти, които искат/не искат да приемат, казват Ви какво правите грешно и некоректно, че и как да се поправите и Вие плясвате с ръце и казвате "Да, разбира се!" и така до следващия пациент, който пък може да има съвсем различни разбирания за правилно и грешно, понеже е чел на съвсем друго място. Малко емпатия и разбиране към притеснените родители също би трябвало да са част от коректните практики.

# 381
Бърди, наистина допринасяте, чета вече доста темата и постовете Ви с интерес, но разберете и Вие, че всяка майка прави това, което е по силите ли и назидание е последното, което заслужава, камо ли пък да помага. Вие лекувате ли пациентите си според техните (или на родителите) желания? Те идват при Вас в кабинета, носят си списъка с медикаменти, които искат/не искат да приемат, казват Ви какво правите грешно и некоректно, че и как да се поправите и Вие плясвате с ръце и казвате "Да, разбира се!" и така до следващия пациент, който пък може да има съвсем различни разбирания за правилно и грешно, понеже е чел на съвсем друго място. Малко емпатия и разбиране към притеснените родители също би трябвало да са част от коректните практики.
Емпатията е в съветите, в  8000 поста, които са само съвети.
Работи се на доверие-доверието идва от резултата. Доверието се гради с времето.
Добрият резултат избавя от нуждата да ми "подсказват" неща. Ако обаче аз нищо сам не мога да свърша, и само "препращам" "насам-натам"? ... доверие нула. И да, тогава започват подсказванията.
Доверието се гради и от характера на лекуващият- казано просто, да се държи нормално, вежливо, коректно.
Тук майките много четат- разговорите са винаги свободни, насърчавани. НО, никой не иска или не ползва, илачи. Защото вече са информирани, че това не е нужно.
Пример:
* майка тук ще ме попита, "Как мога да подобря храненето му, за да няма тези колики и газове? Какво не правя както трябва? ". А няма да чака от мен, да и пиша илачи, водички, анасон, копър. Защото вече знае, че тези неща се оправят с коректни техники на хранене. А не с илачи.

Цитат
и така до следващия пациент, който пък може да има съвсем различни разбирания за правилно и грешно, понеже е чел на съвсем друго място.
Никой и никъде не "забелва". Следователно, никой не може отнякъде да прочете-"забелвай". Освен от две, три първобитни школи. Няма такова нещо "различни разбирания"- днес се работи почти универсално. С малки етнически различия, без особено значение. Простата истина е тази... .

За всички Бг лекари, работещи с десетилетия навън, преучаването по коректни стандарти, трае минимум 3 години. И това включва цялата медицина. Имам пред вид, тоталното преучаване, да се работи и мисли правилно /коректно.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 13:56 от Birdie

# 382
Лесно е да се пише. За съжаление имам много горчив опит с първото дете и се моля да не се налага да посещаваме случаен лекар. Има само 2-ма лекари, на които вярвам безусловно. За съжаление работят само делнични дни, на смени. Обикновено часовете им са запазени с дни напред, недай си Боже да ми се наложи да чакам в неотложен. Веднъж с каката чаках 2 астрономически чсса за преглед в препълнена чакалня, с неадекватно дете на ръце, права. Е, после й назначиха антибиотик, за който предупредих, че има алергия към АБ с тази активна съставка, в доза некоректна за нейното тегло. Добре, че винаги чета листовки.
Та да, много ме е страх ако се разболеят децата, защото макар и от Варна, сме едно село, без много варианти за адекватна помощ. И като ми го натякват, още по-спокойно ми става.
Ако пък се наложи болнично лечение, няма елементарни хигиенно-битови условия в държавна болница. Хлебарки и мръсотия 😔

# 383
Лесно е да се пише. За съжаление имам много горчив опит с първото дете и се моля да не се налага да посещаваме случаен лекар. Има само 2-ма лекари, на които вярвам безусловно. За съжаление работят само делнични дни, на смени. Обикновено часовете им са запазени с дни напред, недай си Боже да ми се наложи да чакам в неотложен. Веднъж с каката чаках 2 астрономически чсса за преглед в препълнена чакалня, с неадекватно дете на ръце, права. Е, после й назначиха антибиотик, за който предупредих, че има алергия към АБ с тази активна съставка, в доза некоректна за нейното тегло. Добре, че винаги чета листовки.
Та да, много ме е страх ако се разболеят децата, защото макар и от Варна, сме едно село, без много варианти за адекватна помощ. И като ми го натякват, още по-спокойно ми става.
Ако пък се наложи болнично лечение, няма елементарни хигиенно-битови условия в държавна болница. Хлебарки и мръсотия 😔

И аз съм от Варна. Може ли инфо от кои педиатри сте доволни? Simple Smile

# 384
Заведете детето на адекватен преглед и изследвания, несериозно е просто да му давате панадол и нурофен и да не предприемете нещо ...не го разбирам това.

# 385
  • Германия
Ако се абстрахираме от това дали педиатърът на Танчето лекува детето адекватно или не (няма как да знаем, защото нито детето сме видяли как е, нито педиатъра познаваме), четейки темата оставам с впечатлението, че тук почти всяка пишеща майка е по-голям специалист от който и да е лекар! Непонятно ви е как може да се лекува без торба лекарства! От изписаните ви лекарства най-много профитират лекарите, фарамцевтите и фарамацевтимните компании! А вие си мислите, че колкото е по-дълга рецептатат толкова повече помагате на детето си. Ами не е така. Но докато всички го вярват нищо няма да се промени!

# 386
Ако се абстрахираме от това дали педиатърът на Танчето лекува детето адекватно или не (няма как да знаем, защото нито детето сме видяли как е, нито педиатъра познаваме), четейки темата оставам с впечатлението, че тук почти всяка пишеща майка е по-голям специалист от който и да е лекар! Непонятно ви е как може да се лекува без торба лекарства! От изписаните ви лекарства най-много профитират лекарите, фарамцевтите и фарамацевтимните компании! А вие си мислите, че колкото е по-дълга рецептатат толкова повече помагате на детето си. Ами не е така. Но докато всички го вярват нищо няма да се промени!
Пример от Бг "практики", можещи да имат летални последствия:

* жълтеницата при новороденото е извънредно сериозна тема. Извънредно сериозна.
* Уточняването на жълтеницата при новороденото изисква набор стандартни изследвания- те включват- уточняване на кръвните групи на родителите и на детето, Кумбс-тестове и обикновена биохимия. Без Кумбс тестове е невъзможно да вървите по-нататък. Тези тестове се правят с венозна кръв. Ако не работите с венозна кръв- НИЩО не можете да диагностицирате в случая. И ще плещите глупости и фантазии. Този набор изследвания са стандартни, световно приети практики. Това, какво говори един или друг "мастит спец" в Бг "по тази тема"? ... няма абсолютно никакво значение, щом не работи ТОЧНО ТОВА.
* ако нямате изследвания? ... не знаете на какво се дължи жълтеницата на бебето. Всяко оставяне "така", е крайно рисково за бебето. Защото не знаете, от какво страда в случая. И на какво се дължи жълтеницата му.
Резултат? ... огромен риск за бебето.

Цитат
Бърди, тези тестове и биохимията на родителите на какъв етап се правят - преди да се роди детето или след? Ясно е, че не знам дали ще има жълтеница или не, но има ли смисъл човек да се презастрахова и да си прави изследвания предварително?
Има два варианта:

* ако бебето се изписва от родилният дом с жълтеница, тя се уточнва преди бебето да се изпише- тоест, колко е, на какво се дължи. НЕ се изписват бебета с неуточнена жълтеница от родилният дом- жълтеницата може да се дължи на тежка инфекция, например.
* ако бебето "пожълтее" след изписването му, у дома- веднага се правят нужните изследвания и се уточняават нещата незабавно. Внимание, преценката на жълтеница на бебе по това, как изглежда външно бебето, е много заблуждаващо и опасно начинание- вземат се изследвания. Само по тях се съди. Уреди, мерещи нивата на билирубина чрез допир с челото на бебето, са недостоверни, и само ориентировъчни. Работи се с венозна кръв!

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 15:48 от Birdie

# 387
Бърди, тези тестове и биохимията на родителите на какъв етап се правят - преди да се роди детето или след? Ясно е, че не знам дали ще има жълтеница или не, но има ли смисъл човек да се презастрахова и да си прави изследвания предварително? Извинявам се, ако въпросът е глупав, но за първи път чувам за тях, кръвните групи си ги знаем и двамата, но другото е напълно непознато за мен.

# 388
Заведете детето на адекватен преглед и изследвания, несериозно е просто да му давате панадол и нурофен и да не предприемете нещо ...не го разбирам това.
Естествено че ще го заведем не го самолекуваме.Все пак вчера бяхме на педиатър.
Но нека баща му се прибере и пак отидем на второ мнение. 
Във момента съм сама със малкия.
Моля ако може някой мами да не оставят остри критики без нищо да знаят..

# 389
  • София
Не е нужно да е дълга рецептата, важно е да е правилното за състоянието лекарство.
Накрая някоя майка ще е "ама тука в един форум писаха, че е по-добре да не давам лекарства, само да го следя", а ако детето стигне до болница, ако се появят усложнения? Пак ли само да си стои на д-то?
Преди хората масово са умирали дори от настинка. Айде по-добре да не се връщат такива времена.

Welt, в болницата изследваха за жълтеница. Не всички деца я карат (3 родилки и 4 деца бяхме в стая, нито едно нямаше).

Общи условия

Активация на акаунт