В момента чета ... 73

• 43 714
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Че аз си имам библиотека, просто вече подбирам какво да остане в нея. 😀

# 286
  • София
" Игра на тронове" мисля, че трябва да са 7 книги. Но кога ще бъде приключена сагата не се знае.
5 са издадените книги на български. Не знам как би могла да завърши сагата "на книга" след като има такова разминаване между книга и филм. Мисля в петата книга взе да се повдига завесата около някои тайни и те не кореспондират със сценария.

# 287
Аз също не задавам цели в ГР и не следвам такива по отношение на книгите.
Споделяла съм много пъти, че за мен е важно да използвам всяка възможност, за да чета, може би защото нямам време, а и отделно имам професионална и учебна литература, която често е по-голям обем от прочетената “за удоволствие” В последната категория обаче най-често влиза нехудожезтвена литература, т.к. с годините все по-трудно намирам художествена, която да ме изненада. През изминалата година съм чела около 160 книги, като ползвам всякакъв формат и няколко езика. Все по-рядко чета преведена на български език литература, а съвременни български автори чета само някои.
Отдавна не се занимавам с препродажба или размяна, подарявам, може би ще даря някой ден. Отраснала съм сред много книги, но от 10 години чета предимно на четец и сериозно съм се отдалечила от идеята да се създава библиотека в стария смисъл на думата. За мен практичността е от първо значение. Що се отнася до новите книги, всичко е достъпно и не на книжен носител, друг е въпросът, колко от новото си заслужава.
Като човек, прочел сериозно количество литература от малка, много лесно възприехидеята за електронните носители и не страдам от носталгията да разлиствам книги. Все повече ме натоварва това трупане, а и човек винаги може да имам достъп до това, което иска да препрочете.
Отдавна ме чакат двете части на една дама, поулярна във ФБ, която е описвала пътешествията си по света - българка е и се казва А. Обретенова. Има силна харизма и е дост интересна, т.к. организира всичко сама и пътува сама. Мисля да ги прочета тези дни.

# 288
  • Mediterraneo
Goodreads е ГР. Има и бг интерфейс. Освен брой книги, отчита брой страници и е интересно да го следиш като статистика. Аз си водя усърдно читателския дневник там, защото много бързо забравям сюжетите и впечатленията си от книгите. Не трупам излишна информация, ако мога да я съхраня извън главата си, както е в случая. Не си задавам цели на всяка цена, нито се надбягвам със себе си. Чета почти само вечер, колкото и да съм изморена и да лягам късно( лятото работя много, лягам 2-3 часа нощем и ставам в Sunglasses, винаги чета преди заспиване.

# 289
  • София
Тарти, благодаря. Инсталирах си приложението. Точно статистиката ми е любопитна - колко и кои книги съм прочела през годината. За съжаление безумно тъпата книга, с която започнах годината, не ми излиза в търсачката. Grin

# 290
  • В един копнеж!
Чисто статистически, а и за информация го ползвам. Колко книги съм нахвърляла в want to read, ако знаете?! И то само от заглавия споменати и коментирани в тази тема.

# 291
  • Mediterraneo
Хах, Тони, аз тъкмо днес добавях нова книга, защото не ми излизаше. Също безумно тъпа. Има и такава опция, за добавяне на книги, не знам има ли я през апликацията, аз ползвам десктоп версията предимно.

# 292
  • София
Аз също използвам ГР. Изключително удобно ми е да си набелязвам книги за четене, също и прочетените. Статистиката за брой прочетени книги и страници, както и годишното предизвикателство намирам за полезни и интересни и в никакъв случай не ме стресират.
Миналата година беше много слаба в книжно отношение - прочела съм само 12 книги, като обикновено чета около 30 годишно. Напоследък чета главно ако се събудя сутрин по-рано или през нощта и на път от и за работа, което е крайно недостатъчно. Чета само електронно, на хартия ми е изключително неудобно, след като свикнах с Киндъла.
В момента чета "Марко" на Юси - Адлер Улсен, но съм в самото начало.

# 293
  • София
Бихте ли да ми препоръчали някаква семейна сага, но не блудкава, даже предпочитам да има драматизъм.

# 294
  • Mediterraneo

В момента чета "Марко" на Юси - Адлер Улсен, но съм в самото начало.

Най- после стигнах и до Юси- Адлер Улсен аз. Започнах Жената в капан снощи и до 2 часа четох, защото след предния провал с някаква съдебна драма, тази ме увлече от първите страници. Обещаващо начало на поредицата!

Тони, на Дженифър Донъли серията "Роза" чете ли? На мен много ми хареса.
Чаената роза, Зимната роза и Дивата роза.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 20:43 от Тарталета

# 295
  • В един копнеж!
Бихте ли да ми препоръчали някаква семейна сага, но не блудкава, даже предпочитам да има драматизъм.

# 296
  • София
Тарти, изчела съм ги, въпреки че на моменти ми идваха леко бозави, но като цяло съм с положително мнение.

Enchantress, благодаря - ще го проверя.

# 297
Далеч съм от идеята за "предизвикателство" в ГР. Чета от 3 годишна, наказвали са ме със забрана за четене като дете, дори са ми крили книгите ×2. Бях писала на Дядо Мраз, с молба да ми ги върне за Нова година. 😊
60те ми книги за годината в ГР е в графата "И аз съм човек". 😜 Животът не е само "Задължения, чест и смърт".  И 50 да са, пак добре.

# 298
Има една потребителка в ГР, американка, с която станахме "приятелки" там във времето, когато ГР беше само сайт заради общата ни страст към Байрон. Шегувам се, че той е единствената ми най-дълга любов в този живот, а покрай нея научих и за някои книги за него, които бях пропуснала.
Миналата година е прочела околи 280 книги и в никакъв случай не мога да кажа, че е човек, който го прави заради предизвикателството. Това са, в края на краищата, само числа. По-важно е, че зад тях стои човек (а не е само тя), който обича книгите. Затова не смятам, че цифрите трябва да впечатляват някой и да ги приема за "задължение". На мен ми е далеч по-интересно, какво чете човек и как възприема литературата.

# 299
"Пачинко" от Мин Джин Ли и "Завръщане" от Яа Джаси например. "Бяла хризантема", "Холандската къща", "Блед пейзаж с хълмове" също с известни уговорки могат да се причислят към жанра.

Общи условия

Активация на акаунт