В момента чета ... 73

• 43 695
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Dari_77,доказано е,че "Време разделно" е напълно измислена история... Мразя да руша приятни спомени или идеали,ама...
За "турското робство" горещо препоръчвам "Тътени" на Цончо Родев,има я в Читанка-та. Книга в която фактите са проверени обстойно,а литературният текст е само фон.

Класиката "Война и мир" затова е класика,защото Толстой честно описва и ненатрапчиво обяснява войната. В смисъл,че след като читателя я прочете,няма да се втурне да се запише в паравоенна организация съставена от главорези,но няма и да се присъедини към манифестация на леко чалнати пацифисти.

Неприятно ми е когато чета за някакво злодеяние,(като концлагерите,например),но ако автора същевременно дава и своето обяснение за него,се успокоявам. У Ремарк няма обяснение... Той не оставя на читателя възможността да издиша мръсният въздух натрупал се в дробовете му.

Сега се сетих и за американските военни автори. Еми от тях няма нито един,който да си заслужава вниманието. "Параграф 22" е абсурдно смешна. И толкова. "Отбой в полунощ" на Уилям Уортън е декадентска пар екселанс. От тях може да научите за ВСВ толкова,колкото от телефонният указател за хората чиито тел.номера фигурират в него.

# 181
Естествено, че е измислена историята. Това е художествена литература. Който иска да чете за насилствената ислямизация, да чете исторически книги.И кой какво ще доказва-Антон Дончев е жив още. Да не би да е писана преди 300 години.
Deaf, да питам-ходила ли си в Батак?

# 182
Историята във "Време разделно" е описана от един-единствен "свидетел",някакъв италианец през 19-ти век ако не се лъжа. А самата "история" е от 17-ти век. Само той пише за нея. Никой друг! Това е на 100% ЕЖК.

Насилствена ислямизация няма. Просто някои българи приемат ислямството заради големите изгоди от него - ниски данъци,висока служба и т.н.

В Батак помаци извършват клане...

# 183
deaf, всеки си има свое мнение, на базата на това което е чел и чул.  Не става въпрос за идеали, а за история. Ще се радвам да ми разрушат представите за много злодеяния, за които сме чели и гледали. Но за съжаление историята е доста кървава.

Продължавам с "Физика на тъгата" вече по диагонал. Мен така и не успя да ме докосне "тъгата" на автора.
Учудвам с, че книгата "Кестеновия човек" в толкова харесвана. На мен освен кървава в повече ми е и леко наивен края.

# 184

Продължавам с "Физика на тъгата" вече по диагонал. Мен така и не успя да ме докосне "тъгата" на автора.
Учудвам с, че книгата "Кестеновия човек" в толкова харесвана. На мен освен кървава в повече ми е и леко наивен края.

Съгласна съм за "Физика на Тъгата" и "Кестеновия Човек."  Последната я забравих в момента, в който я затворих.

Не съм следила научни или исторически спорове за "Време разделно". За мен е разтърсваща и запомняща се книга, написана талантливо.

# 185
  • Русе
Прочетох :
За пореден път се убеждавам, че Емас подбират и не издават какво да е от криминалните произведения. Романът е написан от журналистки и лично на мен ми хареса. Типично за жанра,държи в напрежение до последната страница. Много професионално са описани термините в работата на разследващите органи. До средата на книгата бях сигурна кой е убиецът, но оказа се , че не съм познала. Най -големият плюс за мен,е че романът засяга реално случило се събитие от близкото минало на Дания.

# 186
  • София
Тътени /цялата трилогия/ е едно от най-хубавите неща случили ми се миналата година в литературен аспект. Разкошно майсторство, нито прекалено, нито на късо. Прекрасни образи, все едно живях там. Много отдавна не бях чела книга/и, които да ме вълнуват така. Месец след това не можех да започна нищо. Заслужава си да бъде прочетена, дори изучавана в училище.

Вчера приключих Ще бъдеш ли тук и много ми хареса, чак не очаквах. Допадна ми това пътуване във времето, без да ми стане банално.

Преди това прочетох Пътят, много ми допадна също, само ми се искаше по-дарк финал. Очаквах да е по-така, само заради това и дадох 4-ка в ГР.

Днес ще захващам нещо ново, не знам какво още та дойдох да видя какво ви е харесало в последно време ❤. Честита нова година, бъдете здрави!

# 187
Ще познаете ли коя книга започнах да чета? Nerd Перфектното начало за годината. Извинявам се ако това е някакъв архаизъм, но го прочетох няколко пъти и все не ми потръгваше мисълта.

# 188
“Глина”.
Книгата изобилства от архаизми, специално подбрани от Трънски регион.
Виктория Бешлийска има страница във ФБ, “По дирите на думите”, където събира и възражда позабравени думи от цялата страна.

Последна редакция: нд, 02 яну 2022, 23:45 от fenyx

# 189
# 190
Това не е ли просто печатна грешка - "стъпи", вместо "стъпки"?

# 191
Упоребата на тежки в случая го разбирам като направени с усилие.
В разказите на Йовков ме е учудвало съчетанието "светли тъмни очи", но светли е със значението на ясни.
Дочетох "Секунди" от Мишел Лебр - много меланхолична история за отчаянието на една жена, която живее повече чрез миналото си, отколкото с поглед за бъдещето. Търси места, които да събудят конкретни спомени, преживява ги отново и отново, без да може да се освободи от призраците на детството си. Доста тегаво се чете и макар да е смислена и на мен лично да ми допадна, не мисля, че би се харесала от мнозинството.

# 192
Това не е ли просто печатна грешка - "стъпи", вместо "стъпки"?
И аз това питам, но може и да е архаизъм. И да не е такъв, тематиката щом е такава, всичко ще мине за възродени думи. Офф, нещо се задълбочих. Трябваше да посегна към друга книга. Поне 20 непрочетени книги в шкафа, а аз......Joy

# 193
Не оставяй "Глина", много бързо става интересна и се чете лесно.

# 194
Не е печатна грешка. Използва се съвсем друг стил и начин на изказа в книгата. Красиво е, но в един момент се пренасищаш (поне при мен така се получи).
Няма как да не я оценя като истинско езиково богатство.

Последна редакция: пн, 03 яну 2022, 00:07 от fenyx

Общи условия

Активация на акаунт