В момента чета ... 73

• 43 709
  • 737
  •   2
Отговори
# 240
  • Mostly in my mind
Аз приключих 2021 г. със 70 прочетени книги. Беше добра книжна година Simple Smile
За 2022г. си заложих 58 книги. Да видим ... Simple Smile
А колко беше заложила? 😀

47

Никога не залагам кръгли числа Joy
Значи за  2023г. ще заложиш на 69? Blush

# 241
Разочарована съм от “The Silent Patient” (Останалото е мълчание), предвидима и скалъпена книга. За мен беше даже досадна - особено с накъсаните, кратки изречения. Няма да пиша ревю, защото ще има много спойлери, но абсолютно, едно към едно - сега погледнах един отзив в goodreads, съм съгласна с мнението на Louise A ( с много спойлери е, отзивът е на английски и много точно е посочила редица слабости в книгата).

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 09:57 от fenyx

# 242
Завърших Глина, въпреки че нямах намерение да я започвам, но интересът и любопитството ми се предизвикаха от номинационната тема. Признавам си, че злорадствах и се забавлявах на коментари и на други тук, които като мен са (били) с предразсъдъци относно заглавието.

Книгата е хубава и е написана умело. Наподобява българска народна приказка. Разбирам защо се харесва на хората.
Далече е от моя натюрел, но аз нямам сантимент и носталгия по миналото. Този порив към българщината, който е на фокус и е успешна тенденция в последните години — за мен е чужд. За разлика от много тенденциозни и съвременни будители обаче, Виктория Бешлийска ми се стори искрена в отношението и страстта си към националното чувство, обичаи, нрави, традиции, култура и език. Успяла е да направи вряща гозба и да я поднесе като грандиозно угощение.
Романът е типично българска манджа, която на моменти усещаш пресолена. Това поне за моя вкус, но аз от богатата литературна трапеза предпочитам шведската маса от емоции, която предлага стила на Бакман, например, или някое по-изтънчено гурме ала Магда Сабо.

При всички положения обаче съм сигурна, че който започне книгата, ще е довърши. Съгласна съм с коментарите, че е можело да се озапти сантименталността, с която е писана книгата. Уместно е било и да се намалят прекалено многото сравнения, които ненужно утежняват стила на писане. По-малко описания, а повече диалози и действия биха помогнали за равновесието на историята.

За мен остава загадка как най-хубавата съвременна книга, която съм чела за българското село в този исторически етап, е на британец (Уил Бъкингам). Препоръчвам я на всички, които са харесали Глина, ако може в оригинал, ако не — то издавана е и на български: The Descent of the Lyre/Произходът на лирата
https://www.goodreads.com/book/show/25033840-the-descent-of-the-lyre#

# 243
Аз бях заложила 25, прочетох 19. За тази година съм сложила същото число, но с бебе на година и прясно нанесли се вече сами в наш си апартамент, ще видим, времето за книги е мираж. А интересното е, че ви чета вас, и се увеличават списъците ми, вместо да чета книга Grinning
В момента "влача" "Прилепът", знам, че първите 2 книги са слаби, ама толкова да ме отегчава... около 3 седмици я бутам вече, чак не ми се вярва, че следващите книги ще са топ.

# 244
  • София
Тази година не съм настроена авантюристично. Решила съм да чета примерно 4 книги на доказано добри (според мен) автори и една на непознат. Ако нещо не ми грабне вниманието до около 1/5 от книгата, заминава в размени или дарения. В ГР съм си заложила цел от 52 книги, мисля съвсем постижимо, ако чета по една на седмица. Препрочетените не ги броя втори път.
Почти приключвам с "Били Съмърс". Майстор е Кинг! Да е жив и здрав и да вземе да дойде най-накрая в България да му се порадвам на живо Simple Smile

# 245
  • Mediterraneo
При заложени 60, прочетени 65. Доволна съм, пак толкова заложих.

# 246
Уау, впечатляващи бройки! Кога и как успявате? Дайте акъл, че при мен н става, поне засега...

# 247
  • на острова на мечтите
Не залагам на книги. Колкото толкова. Ако ми се чете чета( тук имам предвид художествена литература. Т.е. книги за удоволствие. Извън служебните книжки.).
Има книги, като на Изток от Рая, Искрица живот, които никога вече няма да прочета. Защото не мога да ги забравя. Виж Килимените хора на Тери съм я чела вече пет пъти.( И пак ще я препрочета.) Не че съм я забравила. Просто има много прости истини, написани с добро чувство за хумор.
Сигурно съм от тези, които обичат приказки. И обичам да се завръщам в детството. Вероятно, за да избягам от реалността. И от проблемите на ежедневието.
В момента чета Лазарус на Ларс Кеплер. Прекалено жестокост. На места звучи невероятно. Но е написана добре и се чете бързо.
Същевременно чета  Един  джентълмен в Москва и Промените.

# 248
  • Пловдив
С малко дете съм прочела 33 книги за 2021.
Не съм сложила бройка за тази година -връщам се по другата седмица на работа и единственото време за четене ще е преди сън.

# 249
Как залагате бройки книги? Последната, която прочетох е "Това, което посееш" на Юрт и Русенфелд-350 стр. "Глътнах" я за 2 дена. Сега се боря с "Крехко равновесие" - 650 стр. Писах, че нещо не ми върви, освен това е и почти двойно по-голяма.Почнах я някъде около Коледа.
Т. е. зависи и от обема, и от тематиката, и от стила и превода. Досега не съм си броила прочетените книги, но тази година реших да го направя, като ще си отбелязвам и страниците. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 250
В Goodreads слагам бройка, удобно е, а и се радвам на картинки. За тази година 50, но да видим.
Descent of the Lyre си я отбелязах, "Глина" ще я пропусна, а иначе с удоволствие следвам авторката във ФБ.

# 251
  • София
С малко дете съм прочела 33 книги за 2021.
Не съм сложила бройка за тази година -връщам се по другата седмица на работа и единственото време за четене ще е преди сън.
Аз откакто тръгнах на работа имам много повече време за книжки - чета в метрото, докато пътувам, в обедната почивка и вечер. Simple Smile

# 252
  • Пловдив
Сериозни бройки книги четете Simple Smile
Аз съм прочела не повече от 10-12. Нямам никакво време и чета по 10 страници преди лягане. На работа ходя пеша, обедната почивка ми е 15мин,колкото да хапна и да си кажем няколко думи с колегите.
Записала съм много книги на Киндъл-а, но ще ги чета и в другия живот сигурно.

# 253
За тази година не залагам цел бройки, а цел да чета на различни (които знам в една или друга степен) езици. На колкото повече различни езици успея да чета- токова по-постигната ще е целта.  Идеята ми е да ги редувам- например една на английски, друга на български, трета на руски, и т.н

# 254
Al Georgieva,
Ако ти попадне все пак Глина… пробвай. Поетична и чудесно написана книга е, лека, увличаща като притча.

Стратегията ми иначе е като на iveto_11 за тази година. Искам да продължа с Творецът на ангели, Карай плуга си през костите на мъртвите, Симон и Клара и слънцето

Общи условия

Активация на акаунт