Отговори
# 390
А 2 делено на 5 не се ли учи в 3 клас?
В 5 клас се учи

# 391
А 2 делено на 5 не се ли учи в 3 клас?

Не. Този сборник ни изтормози.Sad

# 392
А какъв е проблемът? Споделили сте, че сте решили задачата, превръщайки левовете в стотинки. Точно така, както би постъпил третокласник, който работи само с цели числа. Ако отговорът е даден в левове, просто накрая ще транформирате отново.

# 393
  • Плевен
Здравейте. Имам нужда от помощ за следните три задачи за 7 клас:

Благодаря!

# 394
Здравейте. Имам нужда от помощ за следните три задачи за 7 клас:

Благодаря!

Задача I.

Скрит текст:
Отговор: 50

Всички решени задачи са общо 90 + 80 + 70 + 60 = 300.

Понеже няма ученик, който е решил всички задачи, следва, че всички ученици са решили точно по три задачи.

(За да си представим горното по-лесно, нека допуснем, че решението на всяка задача се записва на отделен лист. Имаме 300 листа с решения и 100 ученици. Ако някой ученик бе представил по-малко от 3 листа, то щеше да има такъв, който е представил повече от 3, т.е. 4 листа, но по условие такъв няма.)

Следователно, ако ученик не е решил някоя от задачите, той е решил останалите три.

Първа задача не е решена от 10 ученици и следователно, те са решили втора, трета и четвърта задача.

Втора задача не е решена от 20 ученици и следователно, те са решили първа, трета и четвърта задача.

Трета задача не е решена от 30 ученици и следователно, те са решили първа, втора и четвърта задача.

Четвърта задача не е решена от 40 ученици и следователно, те са решили първа, втора и трета задача.

Окончателно, втора и трета задача са решени от 10 + 40 = 50 ученици.

Задача II

Скрит текст:

Задача III

Скрит текст:

# 395
  • София
Ант, че втората задача няма решение в естествените числа  не следва ли без наличните условия за процента момичета и момчета с отличен?  Независимо дали  отличнички към отличници се отнасят както 4:5 или обратното, все е в сила равенството, че от единия пол са 4х, от другия 5х с отлични оценки. Тоест 9х=12 и съответно  х=4/3, откъдето  веднага лъсва, че нито 4х е цяло положително, нито 5х. Та в този ред на мисли  задачата не е ли преопределена, ако наистина целта е да се стигне до отговора  "няма решение в естествените числа"? Процентите не играят на практика никаква роля, решаването на съответните пропорции с тях довежда до същото, което се установява наум след равенството 9х=12.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 22:07 от пенсионирана русалка

# 396
Едно възможно тълкуване на " . . . отношението на половете получили шестица . . . " е следното:

- половете са повече от два (знам ли докъде е стигнала политическата коректност на автора на задачата);
- само представители на два от половете (момичета/момчета) са получили шестица;
- представители на други полове не са получили шестица.

По тази причина се изследват и случаите x/y = 4/5 и y/x = 4/5, т.е. когато всички момичета + всички момчета > 12.

# 397
  • София
Стига, де..несериозно е това да търсим в условията на задачи за 7 клас, а и за който и да е друг клас, всъщност.

# 398
Ами....
Тези дни ми излезе спомен във ФБ. Та може би е добре да се обхванат всички възможности. Joy

# 399
  • София
Връщам си думите назад...Dizzy Face
Явно приемаме, че в някое училище на друга планета  има повечко полове..Или защо на друга, направо в някое западно общество на нашата си планета, че тамошните политици са по-отворени към узаконяването на подобни работи. Sad Скоро значи да очакваме условия на задачи с пропорции и за родител 1 и родител 2  (няма такова нещо като майка и баща по подразбиране) и с последващо  разглеждане на разни варианти за родителското тяло..

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 22:53 от пенсионирана русалка

# 400
Влажността на пшеницата е 23%. След изсушаване влажността й намалява с 11%. С колко % намалява теглото на пшеницата след изсушаване?

# 401
  • Плевен
Благодаря ви за решенията. И за интересната интерпретация за евентуален трети пол в тази задача😄🤗🤗
Имам съмнение,че е преведена от английски и може би затова е неясна,но не знам:)

# 402
Влажността на пшеницата е 23%. След изсушаване влажността й намалява с 11%. С колко % намалява теглото на пшеницата след изсушаване?

Отговор: Намалява с 12,5 %.

При решението ще ползваме следните факти:

1.   (1 – % влажност) х общо тегло = тегло на сухото вещество;
2.   теглото на сухото вещество е константна величина и не се променя при промяна на влажността.

Нека означим общото тегло на пшеницата преди и след изсушаване, съответно, с ОТП и ОТС.

Тогава, (1 – 23%) х ОТП = (1 – 23% + 11%) х ОТС или 0,77 х ОТП = 0,88 х ОТС.

Получаваме, че ОТС/ОТП = 7/8.

Тогава, теглото на пшеницата се променя с (ОТС – ОТП) / ОТП = – 1/8 = – 12,5%.

# 403
Аз по друг начин решавам задачата и мисля, че не мога да разбера горната стъпка.

Ако 23% е съдържането на вода и 77% са сухо вещество,
"след изсушаване влажността й намалява с 11%",
разбирам, че трябва да се намалят с 11% тези 23.

23 * 0,11 = 2,53

Най-директният пример е, че ако първо имаме 100 грама пшеница с 23 гр. вода и 77 гр. сухо вещество,
11% от 23 гр. вода се изпаряват (= 2,53), остават 20,47 гр. от водата, а сухото вещество е същото. Общото тегло след това (новото тегло на пшеницата) е намаляло само с тези 2,53 гр. (или проценти, ако напуснем конкретния пример за стоте грама пшеница).

Примерно, ако беше задача за тегло на сплави, така бих го решила.

# 404
Разбирането за процент влажност е сходно на това, което ползваме за пазарен дял на фирма.

Например, когато казваме фирма има пазарен дял от 7% и е успяла да го увеличи с 2%, общоприетото разбиране е, че пазарният дял на фирмата вече е 9%, а не 7% + 2% . 7% = 7,14%.

Общи условия

Активация на акаунт